| 16 januari 2015

Gezond in januari….Een extra uitdaging #3!

Extra uitdaging

We zijn alweer over de helft van onze challengeperiode! Nog iets langer dan twee weken te gaan. Ik vind het daarom hoog tijd voor een nieuwe uitdaging. Ook deze keer komt de uitdaging bovenop de uitdagingen die we al hadden staan. We krijgen op deze manier al een mooie verzameling! Lees snel verder om te weten te komen wat de nieuwe opdracht voor de komende periode is…

Zoals jullie inmiddels gewend zijn, eerst de uitdagingen die we al hadden staan:

 1. Eet elke dag 200g groenten en 2 stuks fruit (1 stuk fruit is +- 100g)
 2. Neem alleen maar gezonde tussendoortjes. Ideeën vind je hier of hier in het artikel van een eerdere challenge.
 3. Beweeg minimaal 3x per week. Is dit écht niet haalbaar voor jou, maak dan afspraken met jezelf over hoe je het gaat opbouwen.
 4. Kies de rest van de maand voor gezonde soorten broodbeleg. Voor 2 boterhammen in de week mag je een uitzondering maken.
 5. Drink de rest van januari alleen nog maar koffie (zonder suiker en zoetstof!), thee en water. Spa rood is ook toegestaan. Voor 2 glazen per week mag je een uitzondering maken De andere uitzonderingen vind je in dit artikel.

Vezels

En dan natuurlijk de extra uitdaging voor de komende periode.

Kies zo vaak mogelijk voor vezelrijke producten, in plaats van ‘witte’ alternatieven. 

Hier voorbeelden van vezelrijke producten:

Brood en broodvervangers: volkorenbrood, speltbrood, roggebrood, volkoren knäckebröd, volkoren beschuit, volkoren zuurdesembrood.
Ontbijtproducten: muesli, havermout, Brinta, weetabix, bran flakes of All Bran, speltvlokken of andere speltproducten, zemelen, fruit.
Warme maaltijd: volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappels, zoete aardappel, quinoa, alle soorten peulvruchten, alle soorten groenten, volkoren tortilla’s.

Vermijd dus zoveel mogelijk witbrood, ‘gewoon’ bruin brood (let op! Waldkornbrood is niet hetzelfde als volkorenbrood), luxe broodjes, witte pasta, witte rijst etc.

Vezels zijn goed voor de werking van je darmen en geven bovendien lang een verzadigd gevoel. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel. Let er wel op dat je bij een vezelrijke voeding voldoende drinkt! Ga uit van 2 liter vocht per dag. (Als je sport zelfs nog iets meer).

Hoe gaat het met jou?
Natuurlijk wil ik ook graag weten hoe het met je gaat! Met mij gaat het nog steeds heel goed. Ik vind het heerlijk om weer wat meer te focussen op een gezonde voeding na de decembermaand. Ik moet er op letten dat ik niet uit automatisme een paar keer per week een glas cola light pak. Ik bewaar mijn ‘andere glazen drinken’ namelijk liever voor een glas wijn in het weekend. De vorige keer gaf ik aan moeite te hebben met 200g groenten per dag, ik ben hier extra op gaan letten door groenten bij de lunch of als tussendoortje te nemen.

Heel veel succes verder met de challenge!

Groetjes, Marloes

Hoe gaat het met jou? Wordt de nieuwe uitdaging lastig voor je? 

17 reacties

 1. De rest van de fam vindt zilvervlierrijst en volkoren pasta er niet lekker uitzien en ook niet lekker. dus dit wordt een uitdaging. Maar ik ga het wel proberen. En dan misschien iets vaker peulvruchten en aardappels. Inmiddels al de dec-kilo’ s kwijt (2.5), nu doorpakken. Al beginnen mijn (boven)benen nu moe te voelen, niet alleen tijdens sporten maar ook al als ik opsta. Ik merk dat ik in zijn geheel wat moeier wordt, terwijl ik toch rond gem. rond de 2000 cal (aan alleen maar gezonde dingen) eet.

 2. Ik vroeg me af of couscous ook onder de gezonde producten valt? Ik dacht altijd dat het in elk geval beter was dan witte pasta en rijst..:)

 3. Ik heb altijd gedacht dat waldkorn brood onder de volkoren broden viel, maar niet dus. Betekent dit dat waldkorn brood dan ook niet goed en gezond voor je is?

  1. Ik dacht dat vroeger ook. Tevens veel brood word donkerder gemaakt door er kleurstof aan toe te voegen, door de indruk te wekken gezonder te zijn. Wellicht gebeurt dat in Nederland meer dan hier in België, omdat ik de indruk heb dat men in Nederland wat meer gepreoccupeerd is wat gezondheid betreft. Merk ik bijv. ook aan stukjes wortel of selder in een zakje van 150gram, die je in Nederlandse stations winkeltjes kunt vinden. Interessant verschijnsel in Belgische ogen… 🙂 Maar wellicht heeft Marloes er nog iets interessants aan toe te voegen. 😉

 4. Ook voor mij is deze nieuwe gemakkelijk, ik ben in november begonnen “witte” produkten uit mijn menu’s te halen, soms was dat lastig maar op dit moment gaat dat helemaal goed.

 5. Bij mij gaat over het algemeen goed. Volkoren producten, groente en fruit, gezond broodbeleg (ik eet geen brood ;-)) en gezonde tussendoortjes zijn geen probleem. Mijn zwakke punt is alcohol. Als het gezellig is, wil ik een wijntje drinken en dat kan ik maar moeilijk (lees, deze week niet) weerstaan. Wel heb ik alle gezoete dranken uit mijn patroon geschrapt. Ik heb dus de hele week nog geen koffie gedronken, want tja, dat lust ik niet zonder suiker.

 6. Ik probeer altijd al zoveel mogelijk volkoren producten te eten.
  Dus deze gaat de uitdaging ook niet veel moeilijker maken!
  Tot nu toe gaat het helemaal prima.
  Vandaag mijn geniet momentje gehad, want ik heb lekker cinnamonrolls gebakken,
  maar verder lukt het me prima om van de ongezondere dingen af te blijven 🙂

 7. Ikzelf vind gezond eten lekker, dus voor mij kost het ook geen wilskracht.

  Tenzij dan de “wijn”… Wijn drinken is voor mij als een feestelijke gebeurtenis, en gebruik ik als ik iets te vieren heb…

  Tevens in deze periode drink ik wat meer wijn, maar ik heb een goed excuus… Ik volg op dit moment een cursus sommelier (als hobby) en één van de opdrachten is van elke druif, verschillende wijnen te proeven uit verschillende landen. bijv. in deze periode ben ik met de chardonnay bezig, een chardonnay uit Chili, uit Frankrijk, uit Californië en uit Australië. Zodoende drink ik de laatste dagen wijn. (uitspuwen vind ik zonde voor wijn) Wel op matige wijze… Want het is echt een genieterscursus. Je leert bijv. je neus te gebruiken. Onze snuffel word eigenlijk te weinig gebruikt. En is een belangrijk orgaan bij het genieten. Niet alleen bij wijn trouwens. Want het is goed de snufferd te houden op verschillende voeding zoals een banaan of een peer, specerijen kruiden en voeding die jezelf klaarmaakt… Zo geniet men er meer van… Met aandacht. Dus niet zoals een rus die zijn wodka naar binnen werkt.

  En eigenlijk deint dit ook uit op nog andere aspecten van het leven. Aanwezig te zijn in het nu. Kwaliteitsvolle aanwezigheid. Teder omgaan met de dingen, jezelf, andere mensen… 🙂

 8. Alle uitdagingen bij elkaar maken het voor mij lastig. Gisteren bijvoorbeeld lasagna gegeten, maar in onze AH geen volkoren lasagnabladen kunnen vinden. Dan toch tussendoor een extra glaasje ranja gedronken…okee, zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen, maar toch…het is suiker in je water.
  Zo zijn er van die kleine dingetjes….en als dat er iedere dag 1 of 2 zijn….het tikt vanzelf aan!

  Dus ik ga qua voeding nog wat dingen aanscherpen. Sporten gaat trouwens prima, waar ik erg trots op ben. Groente en fruit eten gelukkig ook, dus de basis is er eigenlijk wel.

  1. Ik vraag me af of er wel volkoren lasagne bladen bestaan, ik heb ze ook nog nooit gezien, hier vanavond ook de andere versie, maar wel de groene die vind ik lekkerder. Vezels krijg ik genoeg binnen door andere producten, toch voelt het voor mij ook dubbel.

   1. Ik krijg ook mijn vezels wel binnen inderdaad, en heb dan ook dat dubbele gevoel.
    Nouja…een keer gewone lasagna is natuurlijk zeker geen ramp, ik gebruik ook gewoon veel groente in de lasagna.
    Bij de andere pasta-soorten zal ik wel voor de volkoren-versies gaan vanaf nu!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram