Bewegen Challenge Challenge Voeding

Gezond in januari….Een extra uitdaging #2

Door

Extra uitdaging

Jongens, het is weer tijd om de ‘Gezond in januari challenge’ een klein beetje moeilijker te gaan maken! Ik heb vandaag weer een extra uitdaging voor jullie, die bovenop de eerder gestelde uitdagingen komt. Een compleet overzicht van alle uitdagingen inclusief de nieuwe, vind je hieronder. Ik ben natuurlijk ook heel erg benieuwd hoe het de afgelopen tijd is gegaan bij jullie!

Sinds 2 januari hadden we een drietal uitdagingen, 6 januari is er eentje bijgekomen. Dit zijn de uitdagingen tot nu toe:

 1. Eet elke dag 200g groenten en 2 stuks fruit (1 stuk fruit is +- 100g)
 2. Neem alleen maar gezonde tussendoortjes. Ideeën vind je hier of hier in het artikel van een eerdere challenge.
 3. Beweeg minimaal 3x per week. Is dit écht niet haalbaar voor jou, maak dan afspraken met jezelf over hoe je het gaat opbouwen.
 4. Kies de rest van de maand voor gezonde soorten broodbeleg. Voor 2 boterhammen in de week mag je een uitzondering maken.

Drinken

Vanaf vandaag komt daar een vijfde uitdaging bij! Hij is redelijk vergelijkbaar met een uitdaging die we eerder in een challenge hebben gehad. Omdat het deze keer maar een korte periode is, heb ik hem iets strenger gesteld!

Drink de rest van januari alleen nog maar koffie (zonder suiker en zoetstof!), thee en water te drinken. Spa rood is ook toegestaan. Er zijn een aantal uitzonderingen, die vind je hieronder.

 • Als je gewend bent om melk of karnemelk te drinken, dan mag dat gewoon. 500ml zuivel wordt per dag aangeraden. Ik gebruik hiervoor veel yoghurt en kwark, maar melk en karnemelk zijn ook prima! Neem maximaal 2 glazen per dag. Ook cappucino is hierdoor dus toegestaan (zonder suiker of zoetstof!). Lust je écht geen gewone melk, dan mag je een glas optimel nemen.
 • Als je een hele fanatieke sporter bent en je hebt deze week een training of wedstrijd van langer dan 2 uur, dan mag je natuurlijk je energiebehoeften aanvullen met dranken.
 • Je mag in plaats van een stuk fruit zelf een smoothie maken van vers fruit. Doe hier echter geen extra zoetstoffen in!
 • Je mag voor 2 glazen per week een uitzondering maken. Bepaal zelf wat je dan drinkt (frisdrank, chocolademelk, yokidrink, wijn, bier etc.

Alle andere dranken zijn dus ‘verboden’ (op de twee ‘genietglazen’ per week na). In de eerdere challenge mocht je ook af en toe een glas light frisdrank nemen. Dit keer is dat niet zo! Ik wil hiermee bereiken dat je jezelf afleert om behoefte te hebben aan een zoete smaak.

Hoe gaat het met jouw challenge?
Vertel me natuurlijk ook even hoe het gaat! Vind je de uitdagingen lastig? Met welke heb je het meeste moeite? Tot mijn grote verbazing heb ik het meeste moeite met de 200g groenten per dag. Ik moet er echt op letten dat ik gedurende de dag alvast wat groenten eet, want bij de warme maaltijd heb ik de laatste tijd minder trek. Hierdoor kom ik net niet aan de 200g. Verder gaat het bij mij heel goed. Ik vind het ontzettend leuk om te merken hoe massaal jullie meedoen en elkaar steunen.

Veel succes verder!

Groetjes, Marloes

Wordt de nieuwe uitdaging lastig voor jou? Hoe gaat het tot nu toe?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (21)
 1. Jantine 8 jarengeleden

  Bij mij gaat het ook goed behalve het beleg. Ik heb nog wat minder gezond beleg in de koelkast liggen En wil dit eerst opmaken.

  De nieuwe uitdaging zal geen probleem worden want dit doe ik eigenlijk al. Ik ga wel proberen meer te drinken, 1,5 tot 2 liter per dag.

  Reageer
 2. Chantal 8 jarengeleden

  Ik heb ook de meeste moeite met de 200gr groente iedere dag te behalen! Met mooi weer eet ik overdag veel meer groente (tomaatjes, komkommer, etc), maar in de winter heb ik altijd maar weinig zin in die ‘frisse’ dingen overdag.

  Verder had ik nog een vraag. Wat is jouw kijk op dagelijks rozijnen eten? Ik doe er graag best wat door m’n havermout, zowel de smaak als de structuur ertussen vind ik erg lekker, maar is dat gewoon verantwoord? Aangezien er toch best wat suikers in zitten? Zo ja, hoeveel gram zou ik volgens jou ongeveer aan moeten houden? Ik heb al proberen af te wisselen met een andere ‘bite’ erin zoals appel en dergelijke, maar dat vind ik dan weer niks.

  Reageer
 3. Sandra Stieding 8 jarengeleden

  De challenge gaat, op een uitglijder na, best goed. De 2 ons groeten vul ik eventueel aan met een heerlijke rauwkostsalade (van Jamie Oliver) en qua beleg heb ik geen moeite. Het bewegen gaat ook best goed, vanmorgen weer heerlijk een uur gewandeld. De extra uitdaging in drinken moet lukken. Ik ben geen fan van koolzuurhoudende dranken en drink dan eigenlijk de gehele dag thee en zo heel af te toe een beker optimel.
  Vandaag ook aan de slag geweest met de tip van een medechallenger (de naam ben ik vergeten, was het Saskia) en mijn weekplanner als eetplanner te gebruiken. Leuk met allerlei verschillende kleurtjes geeft meteen al een boost. Volhouden iedereen, deze week gaan we over de helft heen!
  Sandra

  Reageer
 4. Linde 8 jarengeleden

  Hij gaat goed! Vandaag al naar de sportschool geweest voor een half uur Challenge. ..pfffff ha ha, bananen brood staat op dit moment in de oven voor straks een plakje, hmmm,en voor de aankomende dagen heb ik net de keuken overhoop gehad om voor vanavond, dinsdag en donderdag vooruit te koken omdat ik uit het werk naar de sportschool ga en het dan makkelijk heb en nog wat aan mijn avond. Verder heb ik deze week de water app gedownload, ideaal!
  Voor wat betreft het drinken zal ik mijn grote glazen sinas light in de avond missen. Maar ik wil er graag vanaf. Tot nu toe nog niet gelukt, dus uitdaging. Bedankt Marloes.
  Ik wens iedereen hier succes en groetjes

  Reageer
 5. Linde 8 jarengeleden

  Grappig over je groente Marloes, ik heb juist van jou geleerd om dan wortelen, cherry tomaten en komkommer (af en toe met een klein beetje houmous als dipje erbij) tussendoor te eten, en dat werkt tot nu toe bij mij

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Hahah, ik moet mn eigen advies gaan opvolgen 😉

   Reageer
 6. Vera 8 jarengeleden

  Deze extra uitdaging lijkt simpel voor me. Ik drink al voornamelijk water, thee en koffie (met een scheutje halfvolle melk). In de avond drink ik graag een scheutje ranja door mijn water 🙂 en dat ga ik missen!
  Dus hoe simpel het ook lijkt, volgens ga ik het lastig krijgen en ga ik dat beetje zoetigheid missen.

  Voor de rest gaat het best goed Sporten lukt prima, 3 à 4 keer per week. En de gezonde tussendoortjes en het gezonde broodbeleg gaan ook goed. Deze week proberen om ‘af en toe een dropje tussendoor’ ook te laten gaan. Ben benieuwd.
  Succes allemaal!

  Reageer
 7. Mia 8 jarengeleden

  Om aan voldoende groente te komen maak ik in de ochtend een smoothie, hier doe ik diepvries boerenkool of spinazie in (100gram) daarnaast champignons, roma tomaten, bospeen, maar net wat er in de koelkast ligt, dit leg ik wel eerst op de weegschaal 😉 zo kom ik met gemak aan 200 of 300 gram groente, verder gaat er fruit in, sinaasappel en banaan zijn het lekkerst, en soms wat cayennepeper, ik bewaar het in twee bidons van 500 ml in de koelkast, gemakkelijk om mee te nemen en ik heb altijd iets gezonds bij de hand. Ik gebruik het ook wel eens als lunch, vooral wanneer het wat dikker is (met een avocado) gaat dit prima.
  Voor mij is dit iets wat heel goed werkt. Water koffie en thee drinken doe ik altijd al, dus geen probleem.
  Waar ik moeite mee heb is mijn chocola moment, wel pure chocola, maar ik vind het heel moeilijk om dat te laten liggen. En sporten….. het gaat steeds beter, maar nog niet zoveel als ik zou willen.

  Reageer
 8. sylvia 8 jarengeleden

  tot nu toe gaat het vrij goed kwa suiker en groente. Ik drink elke ochtend een groene smoothie. Daarbij neem ik snoeptomaatje en komkommer mee. Ook fruit neem ik mee naar mn werk. Het sporten blijft nog wat achter. De volgende challenge is makkelijk drink bijna elke dag al 2 l water en daarnaast nog koffie en thee.
  Iedereen succes met deze challenge!

  gr.Sylvia

  Reageer
 9. barbara 8 jarengeleden

  Ook hier gaat het gaat goed. ik ben pas 1 week bezig. Aan alle voorwaarden voldaan! Ik voel me trots. Ik ben blij dat melk en karnemelk nog wel mag bij de nieuwe chalange, voor bij ontbijt en door de koffie.
  Mijn moeilijkst momenten zijn s avonds na het eten. Keuken opgeruimd, kind naar bed, brood gesmeerd en dan ben ik moe en vind ik dat ik wat lekkers verdient heb, zeker als ik alleen thuis ben. Altijd mijn valkuil geweest. s avonds de zoetigheid, en dan zit er geen rem op. Mijn porties avond eten zijn nog wat groot, maar dat houd ik nog maar zo. Ik ben meer dan een kilo kwijt deze week. Deze aanpak werkt wel voor mij, nu volhouden na deze maand…

  Reageer
 10. Moniek 8 jarengeleden

  Sporten is nog een drama bij mij.. Ik ben echt wel een beetje lui.
  Eten gaat goed. In het weekend wel genoten..

  Frisdrinken moet ik dus mee stoppen. Ik neem nu nog wel eens spa, rivella of een slokje cola. Daar ga ik mee stoppen. Ik heb dit weekend wel meer water gedronken dan normaal. Op het werk gaat het goed, maar thuis vergeet ik het.

  dus, ik moet gaan sporten..

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Hahah, mooie conclusie voor jezelf! Succes 🙂

   Reageer
 11. Manon 8 jarengeleden

  Dit gaat mij ook wel lukken den ik!
  Wij hebben alleen echt heerlijke karamel en hazelnoot siroop voor in de koffie staan.
  Daar moet ik denk ik iets meer moeite voor doen om van af te blijven.
  Maar dat dronk ik normaal ook niet dagelijks, dus het komt wel goed 😉

  Reageer
 12. Marloes 8 jarengeleden

  Bij mij gaat het ook goed! Het was wel lastig om gezond te blijven als je wat gaat drinken in de stad ‘s avonds, vooral omdat ik niet zo’n fan ben van light dranken en water zo saai vind. Zondag heb ik mijn genietmomentjes ingepland, en meegedaan met het gebak en ‘s avonds een stukje chocolade. Nu weer even goed aan de slag en zometeen gaan sporten!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: