Gezond in januari….De laatste extra uitdaging!

Extra uitdaging

Januari duurt nog 5 dagen! Het is dus hoog tijd voor een laatste uitdaging. Jullie snappen natuurlijk wel dat het deze keer een lastige wordt. Ik heb eens even goed nagedacht over wat ik jullie deze laatste paar dagen wil meegeven. Het meest belangrijk aan gezond leven is denk ik dat je bewuster wordt over welke producten gezonder zijn dan andere. Daar heb ik een perfecte uitdaging bij bedacht, die alles te maken heeft met suiker! Lees snel verder…

Natuurlijk eerst weer even de uitdagingen die we al hebben gesteld in de afgelopen periode:

 1. Eet elke dag 200g groenten en 2 stuks fruit (1 stuk fruit is +- 100g)
 2. Neem alleen maar gezonde tussendoortjes. Ideeën vind je hier of hier in het artikel van een eerdere challenge.
 3. Beweeg minimaal 3x per week. Is dit écht niet haalbaar voor jou, maak dan afspraken met jezelf over hoe je het gaat opbouwen.
 4. Kies de rest van de maand voor gezonde soorten broodbeleg. Voor 2 boterhammen in de week mag je een uitzondering maken.
 5. Drink de rest van januari alleen nog maar koffie (zonder suiker en zoetstof!), thee en water. Spa rood is ook toegestaan. Voor 2 glazen per week mag je een uitzondering maken De andere uitzonderingen vind je in dit artikel.
 6. Kies zo vaak mogelijk voor vezelrijke producten, in plaats van ‘witte’ alternatieven. Voorbeelden vind je hier.
 7. Eet alles wat je eet bewust, eet langzaam en kauw goed.

Suiker

Dan de allerlaatste uitdaging voor deze maand, die zoals ik al zei compleet over suiker gaat:

Gebruik de komende dagen zo min mogelijk producten die toegevoegd suiker bevatten. Verdiep je daarvoor zoveel mogelijk in de verpakking van verschillende producten.

Waarom zou je (veel) suiker vermijden?
Suiker kan heel gemakkelijk en snel verwerkt worden door je lichaam. Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog en daalt vervolgens ook weer ontzettend snel. Hierdoor kun je 15-30 minuten nadat je een suikerrijk product hebt gegeten al weer trek krijgen in meer (als je bijvoorbeeld 1 biscuitje eet, neem je er gedurende de avond vast nog veel meer!). Suikerrijke producten bevatten relatief veel calorieën, je komt er dus gemakkelijk van aan. Bovendien wen je gemakkelijk aan een zoete smaak. Mensen die altijd thee met suiker drinken, zullen het zonder suiker niet lekker vinden. Als je echter twee weken consequent thee zonder suiker drinkt, zal je eraan gewend zijn! Je kunt jezelf dus vrij gemakkelijk afleren om veel zoete producten te gebruiken.

Wat is toegevoegd suiker?
We krijgen (ongemerkt) dagelijks ontzettend veel suiker binnen. Sommige suikers komen van nature in een product voor. Voorbeelden zijn suiker in fruit (fructose) of suiker in melkproducten (lactose). Vaak wordt aan producten nog extra suiker toegevoegd door de fabrikant, om de smaak te verbeteren. Deze extra suikers gaan we in de komende periode zoveel mogelijk proberen te vermijden. Maar hoe weet je nu welke producten je moet vermijden? Dat kom je gemakkelijk te weten door de verpakking te checken.

Op de verpakking van een product vind je een lijst met ingrediënten die in dat product voorkomen. Als in de lijst het woord ‘suiker’ voorkomt, vermijd je dit product de komende dagen! Als er van nature suiker in een product voorkomt, dan zie je wel suiker terugkomen in de tabel met voedingswaarden, maar niet in de lijst met ingrediënten. Dit product is dan toegestaan. Een voorbeeld zie je hieronder. Het pak sinaasappelsap bevat alleen sap uit concentraat en vruchtvlees (zie de lijst met ingrediënten). Je ziet in de tabel rechts dat er suiker in dit product zit, maar dit is alleen het suiker dat oorspronkelijk al in de sinaasappel zat, er is niets extra’s aan toegevoegd, anders zou dit bij de ingrediënten staan. Dit sap is dus toegestaan!

Sinaasappelsap

Let echter goed op….er zijn nog een flink aantal andere benamingen voor suiker, die fabrikanten vaak gebruiken. Voorbeelden van de meest voorkomende zijn: dextrose, glucose(stroop), fructose(stroop), sacharose, sucrose, melasse(stroop), rietsuiker, geleisuiker etc. Meer benamingen zie je in de afbeelding hieronder.

Afbeelding Consumentenbond

Welke producten vermijden?
Op de verpakking van een product vind je een lijst met ingrediënten die in dat product voorkomen. Als in de lijst het woord ‘suiker’ voorkomt, vermijd je dit product de komende dagen! Let echter goed op….er zijn nog een flink aantal andere benamingen voor suiker, die fabrikanten vaak gebruiken. Voorbeelden van de meest voorkomende zijn: dextrose, glucose(stroop), fructose(stroop), sacharose, sucrose, melasse(stroop), rietsuiker, geleisuiker etc.
Je zult je verbazen over hoeveel producten suiker bevatten. Natuurlijk vermijden we deze dagen onder andere snoep, koek, taart, ijs, frisdrank, hagelslag, chocopasta, chocolade, vla, vruchtenyoghurt en limonadesiroop. Maar er zit ook suiker in bijvoorbeeld sauzen, sommige crackers, sommige vleeswaren, ontbijtgranen, ontbijtkoek, sommige groentenmixen (!), pakjes om mee te koken en in sommige zakjes instantkoffie (cappucino etc.). Zelfs kant en klare tortilla’s en afbakbroodjes bevatten heel vaak toegevoegd suiker.

Als je op zoek bent naar ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker, kun je denken aan brinta, basic havermout, speltvlokken, muesli van Zonnatura met noten, of de muesli van het Albert Heijn Basic merk.

Uitzonderingen?
Helemaal zonder toegevoegd suiker eten is ontzettend lastig. Daarom is deze week de uitdaging om zoveel mogelijk op te letten.

Mijn doel met deze opdracht is dat je eens kritisch gaat kijken naar de producten die je gebruikt. Ik liet al eens in een artikel zien hoe verschrikkelijk veel producten suiker bevatten, zonder dat je het verwacht.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met deze uitdaging!

Groetjes, Marloes

Let jij op de ingrediënten van de producten die je eet? Of eigenlijk helemaal niet?

11 reacties

 1. Hier ben ik al mee bezig! En jee, wat zitten er in veel producten suiker…pfff
  Ik krijg het nu vrijwel niet meer binnen. Ben niet ‘cold turkey’ gegaan, maar heb hier echt m’n tijd voor genomen. Van ‘bah havermout’ ben ik naar ‘mjammie havermout!’ gegaan hahaha. Het is echt grappig wat het met je doet als je suiker zoveel mogelijk gaat schrappen. Zelf heb ik nu meer energie, terwijl ik minder had verwacht. Top!!
  Groetjes Caroline

 2. Bij mij gaat het ook nog steeds goed. Vanmiddag voor het eerst weer eens een ontbijtkoek op, maar vond het tegenvallen. Was helemaal niet tevreden en geneigd om dan nog maar wat te eten. Uiteindelijk , natuurlijk, niet gedaan maar van 2 crackers heb ik een veel voldaan gevoel. Ik weet dus wel hoe ik daar in het vervolg mee om moet gaan. Gewoon voedzame tussendoortjes!
  Zaterdag de laatste dag, vieren wij verjaardag van onze oudste. Dat wordt dus taarten bakken. Ik sta mezelf 1 stukje worteltaart toe, kan ik me dan echt op verheugen en waarschijnlijk pas eten als alle visite weg is, zodat ik hem ook echt genietend kan opeten.
  Zet hem allemaal nog even op!!

 3. Bij mij is inderdaad het goed kauwen alleen nog een moeilijke.
  Ik ben toch snel geneigd even snel wat te eten voor ik ergens heen moet,
  op die manier eet je helemaal niet bewust.
  Producten waar suiker aan toegevoegd is probeer ik al zoveel mogelijk te vermijden.
  Het enige is eigenlijk dat ik af en toe een plakje volkoren ontbijtkoek eet.
  Voor de rest kan ik eigenlijk niet echt iets bedenken.
  Maar ik zal er extra op letten nu!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram