| 15 mei 2016

Gezond Drankje: Verse Gemberthee

Verse gemberthee 2

Verse muntthee is al jaren meer bekend in Nederland. Veel café’s en restaurants hebben het op de kaart staan. De laatste tijd zag ik ook steeds vaker verse gemberthee staan. Ik werd nieuwsgierig, wat raar is omdat ik eigenlijk helemaal niet zo van gember houdt. Toen mijn moeder op een tarrasje voor gemberthee koos, kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ik nam een slokje… Op de terugweg naar huis kocht ik gelijk een stuk gember bij de supermarkt, ik vind het heerlijk!

Hoe maak je gemberthee?
Het is eigenlijk super simpel, je snijd een paar stukjes van de gemberwortel en doet ze in water dat je net gekookt hebt met de waterkoker. Even laten trekken en klaar is Kees! Ik schil de gemberwortel meestal even, omdat er dan meer smaak van de stukjes af komt. Ook drijven er uiteindelijk minder kleine stukjes in mijn thee. Ik voeg meestal ongeveer 3 kleine plakjes gember toe, anders wordt het voor mij te sterk.

Andere varianten
Je kunt ook heel goed variatie aanbrengen in jouw gemberthee. Ik geef hieronder drie ideeën:

 • Voeg een schijfje citroen en een theelepel honing aan je gemberthee toe. Ik raad dit aan om niet te vaak te doen, omdat honing eigenlijk hetzelfde is als suiker voor je lichaam. Als je ziek of niet lekker bent, is dit wel een hele fijne combi! In plaats van citroen kun je ook voor twee stengels citroengras gaan. In plaats van honing kun je ook een zoetje in je thee doen (ook niet te vaak doen).
 • Zet gewoon jouw favoriete thee met een zakje of met losse thee en doe daar wat gember in. Dit maakt de smaak iets minder specifiek.
 • Doe wat zoethout of bijvoorbeeld steranijs in jouw gemberthee voor een unieke smaak.

De smaak
Gember heeft een hele specifieke, pittige smaak. Ik houd van pittige thee, ik drink bijvoorbeeld ook heel graag Chai tea. Voor mij is het dus perfect, alleen een te sterke gemberthee is me echt een beetje te veel. Als je de thee doorslikt, voel je het een beetje prikkelen in je keel, op de een of andere manier houd ik van dat gevoel! Ik houd/hield dus eigenlijk nooit van gember, maar dit ben ik in korte tijd toch erg gaan waarderen!

Gember gezond?
Er worden een hele hoop gezonde eigenschappen aan gember gegeven. In sommige bronnen wordt het zelfs een geneesmiddel genoemd. Hieronder een aantal dingen die worden beweerd:

 • Het zou de stofwisseling helpen doordat het de aanmaak van speeksel stimuleert.
 • Gember werkt verwarmend, doordat het de doorbloeding van je lichaam stimuleert.
 • Het helpt misselijkheid tegengaan, perfect voor als je ziek bent dus!
 • Het zou een opgeblazen gevoel verminderen, al kan ik me ook voorstellen dat het juist de darmen prikkelt door de pittigheid van de gember.
 • Mensen met hoofdpijn en migraine kunnen er baad bij hebben
 • Het helpt ontstekingen verminderen
 • Gember zou zelfs een gunstig effect hebben op hartaandoeningen en verschillende vormen van kanker.

Ik zal deze eigenschappen nooit als absolute waarheid zien. Het zal namelijk ten eerste sterk per persoon verschillen, zoals bijvoorbeeld bij het effect op de darmen. Ten tweede zal je voor sommige positieve effecten grote hoeveelheden gember moeten binnen krijgen. Ten derde is niet alles heel goed wetenschappelijk onderbouwd. Ik raad je dus gewoon aan om deze thee te drinken omdat je het lekker vindt! Je kunt het natuurlijk eens proberen als je een van bovenstaande klachten hebt, want baad het niet dan schaadt het niet! 🙂

Verse gemberthee 3

Gember bewaren
Ik bewaar mijn stukje gemberwortel in een plastic zakje in de koelkast. Hij blijft op deze manier zeker twee weken goed. Zelfs liggend op het aanrecht blijft hij bij mij dagenlang goed. Je kunt ook kleine stukjes invriezen, dan is het helemaal ontzettend lang houdbaar.

Voor mij is verse gemberthee dus gewoon een heerlijke variatie op alle andere thee die ik drink! Ik houd ontzettend van de unieke smaak en de pittigheid. Ik drink hem het liefst gewoon puur, dus alleen water en gember. Heel soms doe ik voor de afwisseling een zoetje in mijn thee of een beetje honing.

Groetjes, Marloes

Drink jij verse gemberthee? Ga je het eens proberen?

 

11 reacties

 1. Drink het vaak in de sauna. Maar op één of andere manier vergeet ik de gember te kopen voor thuis. Wel super lekker inderdaad.

 2. Ik heb het vrijwel altijd in huis, maar koop wel altijd weinig. Ongeveer een ‘pootje’ van 10 cm lang per keer. Ik gebruik het ook bij de thee en voor Aziatisch koken (massaman curry!)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram