Gemakkelijk calorieën besparen, 10 tips!

1

Afvallen gaat naar mijn idee veel verder dan het beperken van de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Bovendien zijn calorierijke producten lang niet altijd ongezond! Waarom ik geen fan ben van het tellen van calorieën, vertelde ik in dit artikel. Ik zie bij mijn cliënten echter wel vaak dezelfde ‘fouten’ in het voedingspatroon terugkomen. Door het maken van kleine aanpassingen, kun je heel veel ‘ongezonde calorieën’ besparen, ik bedoel hiermee calorieën uit suikers en vet die je lichaam eigenlijk niet nodig heeft. Ik geef je vandaag tips!

Dit artikel is vooral bedoeld voor mensen die willen afvallen, of die strakker willen worden. Als jij tevreden bent met je gewicht, is het niet aan te raden om veel te gaan beperken in de hoeveelheid die je eet. Je kunt natuurlijk wel ongezonde producten verwijderen uit je patroon en meer gezonde producten gaan eten.

Goed, terug naar het onderwerp van vandaag: hoe kun je op een simpele manier veel ongezonde calorieën besparen? Hier mijn tips:

 • Stop met het drinken van frisdrank, energydrink en drink vruchtensappen met mate. Deze producten bevatten erg veel suiker (ja vruchtensap ook! Klik hier voor info). Vervang dit voor water, spa rood of koffie en thee zonder suiker. Je kunt als variatie met mate light frisdrank, rivella of crystal clear gebruiken. Je leest hier meer over keuze van dranken.
 • Gebruik minder vaak een sultana, liga of Snelle Jelle als tussendoortje. Kies liever voor fruit, groenten, een cracker of een ander gezond tussendoortje. Een vergelijking tussen de calorieën in verschillende snacks is te vinden in dit artikel.

Ontbijtgranen

 • Start de dag goed met een gezond ontbijt. Heel veel ontbijtgranen bevatten ontzettend veel suiker. Hierdoor houd je gedurende de dag vaak trek in zoet. Wat goede keuzes zijn, lees je hier.
 • Het klinkt misschien raar, maar eet voldoende bij de hoofdmaaltijden! Als je een boterham minder eet bij de lunch, bespaar je ongeveer 110 calorieën. Je krijgt echter sneller weer trek en pakt bijvoorbeeld drie onschuldig lijkende biscuitjes, waardoor je 180 calorieën binnen krijgt.
 • Vermijd pakjes en zakjes bij het bereiden van de warme maaltijd. Hier zit vaak veel extra vet en suiker in. Maak liever zelf sauzen, bijvoorbeeld met gezeefde tomaten. Hier vind je een recept.

P1030930

 • Drink minder alcoholische dranken. Ik merk dat heel veel mensen elke dag een glas bier of wijn nemen. Alcohol bevat niet alleen veel calorieën, maar het heeft ook voorrang op de vertering omdat het een gifstof voor je lichaam. Hierdoor staat de vertering van andere voedingsstoffen even stil, dit wordt eerder opgeslagen als vet. Tenslotte krijg je door het drinken van alcohol vaak trek. Een overzicht van calorieën in drankjes geef ik in dit artikel.
 • ‘s Avonds krijg je vaak lekkere trek, over het algemeen eten we dan de meeste ongezonde calorieën. Hier geef ik je tips om trek te voorkomen. Ook vertel ik je wat je kunt doen als je toch trek krijgt.
 • Gebruik niet teveel olie of boter bij het bereiden van de warme maaltijd. Olie is een goede vetsoort, maar het bevat wel ontzettend veel calorieën. Gebruik maximaal 1 eetlepel per persoon. Dit lijkt misschien veel, maar als je zowel het vlees als de aardappels bakt, kom je hier snel aan. Gebruik ook niet teveel olie over sla of rauwkost, neem dan liever een beetje lekkere (balsamico)azijn.

Collage

 • Toetjes zijn helaas caloriebommen. Veel Nederlanders gebruiken dagelijks vla, kwark of vruchtenyoghurt. Probeer jezelf te wennen om niet dagelijks een toetje te nemen, of kies voor een gezonde variant. Dit gezonde toetje kun je ook bewaren voor later op de avond, dan heb je gelijk iets om je lekkere trek te stillen!
 • Noten, zaden en pitten zijn erg gezond. Ze worden tegenwoordig heel veel verkocht als ‘superfood’. Ik zie vaak voorkomen dat mensen ze toevoegen aan hun ontbijt, lunch of gebruiken als tussendoortje. Deze gezonde jongens bevatten echter ook veel calorieën! Neem er dus niet teveel van. Neem maximaal 1 eetlepel zaden in je ontbijt, of neem een klein handje noten als tussendoortje. Hier zie je een goede hoeveelheid.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips! Heel veel succes. Als je vragen hebt, dan kun je die hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Welke tip ga jij gebruiken? Heb je nog aanvullende tips?

13 reacties

 1. goede tips. Heb zelf ook nog 1. Maak gemberwater of thee. Erg lekker vooral zomers. Gewoon verse gember snijden en laten trekken in kokend water. Voor de liefhebber nog wat citroen erbij en voor de zotekauwen wat stevia ( druppels)

 2. Ik eet eigenlijk elke avond een bakje magere kwark met wat branflakes (20gram) en fruit.
  Eerder at ik ‘savonds niets, maar ik ben bij de dietiste geweest goed jaar geleden en die adviseerde om toch ‘savonds wat te eten. Sinds ik dit doe ga ik niet meer met een knagend honger gevoel mijn bed in.
  Oke, wij eten wel vroeg ‘savons (17.00 / 17.30 uur) en ik ga meestal dan nog sporten, ik hou het dan echt niet vol tot 22.00 uur wanneer ik mijn bed opzoek, dus vaak eet ik mijn kwark tussen 20.00 en 20.30 uur en geniet er volop van.
  Op deze manier heb ik ook geen zin in chips of andere dingen.
  Heel af en toe neem ik nog wel een bakje chips bij een TV kijk avondje, maar dat is 1 of 2x per maand. Verder nijg ik bijna niet meer naar chips.

  Wel ben ik ergens heel benieuwd naar wat ik niet echt snap, misschien dat jij het me kunt uitleggen.
  Nu zit in een handje noten meer kcal’s dan in een boterham met kaas (even een voorbeeldje).
  Ik snap dat ik van die boterham voller zit dan van die noten.
  Maar die kcal’s die in die noten zitten, worden die dan omgezet naar vet oid? Vooral als je er teveel van eet? Want in 30gram walnoten zit al bijna 212kcals. Maar kom je daar nu echt van aan? Want het is maar 30gram. Dit vraag ik me altijd af, want als je maar 30gram eet, hoe kunnen die kcals er dan voor zorgen dat je zwaarder word. Als ik een bak patat eet snap ik dat meer, dan voel je het vet wat je eet… Maar dat gevoel krijg ik niet bij een handje noten.
  Dus als ik met normale maaltijden al op 2000kcal’s zit en ik eet dus die noten kom ik op 2200kcal, word je daar dan echt zwaarder van??
  Hopelijk snap je beetje wat ik bedoel 🙂

  1. Ik snap je Marjolein! Van 1 handje noten kom je ook niet aan, maar als je iedere dag iets teveel zou eten, dan wel! De extra calorieën stapelen dan langzaam op, je ziet per dag misschien geen verschil op de weegschaal, maar na een maand wel. In een bak patat zitten nog meer calorieën dan in een handje noten, daarom gaat het daar sneller mee :). Ik hoop dat het zo wat duidelijker is.

  2. Noten zijn natuurlijk en puur en daar kan je lichaam wat mee, daarom zijn die vetten beter voor je dan de vetten in ongezonde bewerkte producten waar je lichaam niks mee kan. Met de goede vetten geef je je lichaam de juiste brandstof!

 3. Aan jouw tips kan ik afmeten dat ik al erg gezond doe en eet, heel veel is niet op mij van toepassing! En dat ik al heel veel weet 🙂 Door verdieping en ervaring. Waar ik me wel over verbaas is jouw tip over olie. Dat mag je juist goed gebruiken omdat het gezond is en je de juiste vetten nodig hebt om de oude vetten weer te verbranden, met de gezonde olieën mag je juist lekker scheutig zijn!

  1. Zoals ik al zei Roeline, olie bevat ontzettend veel calorieën. Voor mensen die willen afvallen is dit zeker een aandachtspunt. Ik zie vaak voorkomen in mijn praktijk dat mensen hierdoor niet afvallen.

 4. Hoi!
  Ik ben een stille lezer, maar wel een hele trouwe! Ik kijk eigenlijk elke dag wel even op optimavita! En soms meerdere keren, voor gezonde inspiratie of een lekker recept.
  Ook promoot ik je site bij mn vriendinnen; heerlijk nuchter voedingadvies!

  Nu heb ik wel een vraagje.. jouw recept voor rode pastasaus met gezeefde tomaten gebruik ik nu standaard. Geen pakjes meer daarvoor! 🙂
  Maar.. weet je ook een gezond recept voor witte pastasaus? Om geen pakjes te gebruiken, werk ik wel eens met kookroom, maar dat is ook nog behoorlijk vet! Heb jij (of medelezers) een idee?

  Alvast bedankt! 🙂

 5. Gooede tips zeg, thanks! 🙂
  Ik vind het lastig om minder vruchtensappen te drinken, gezien ik vrij weinig drinken lust. Ik drink geen koolzuurhoudende dranken en vind water echt niet lekker.. Lastig!

 6. Dit is een hele goede onderwerp Marloes 🙂 In mijn dieet gebruik ik wel deze vetten want sommige producten bevatten natuurlijke vetverbrander. Dit is waarom.

  Voor sommigen zijn het misschien ‘verrassende’ natuurlijke vetverbranders, want zo op het eerste oog zal menigeen denken aan ‘vet verbranden?, dit zijn toch juist vette vetten waar je dik van wordt?’. Ja deze gedachte is wel vaker een misverstand in ‘gezonde-vetten-land’. Van de juiste vetten wordt je namelijk helemaal niet dik, het zijn vaak suikers, met name fructose, waar mensen dik van worden.

  Dus wil je buiten je beweging of sporten om nog wat extra vet verbranden zorg dan dat je aan je voeding de volgende vier ‘supervetverbranders’ toevoegt die je metabolisme stimuleren:

  1. Kokosnoot.
  Gezond hoeft niet groen te zijn, sterker nog: op deze witte bounty queen kan je zo een paar weken overleven. Kokosolie is een van de gezondste oliën die o.a. de werking van de schildklier stimuleert en preventief werkt op hart- en vaatziekten. De slanke taille krijg je door de stimulerende werking die kokos heeft op het metabolisme van de lever. Bijkomend voordeel is het verzadigde gevoel dat kokos je geeft; minder ruimte voor andere versnaperingen.
  2. Avocado.
  Avocado’s zitten vol met Omega-9 vetzuren die het omzetten van vet in energie stimuleren en het cholesterol gehalte in je bloed verminderen. Deze Omega-9 vetzuren zitten ook in olijfolie en macademia noten.
  3. Noten.
  Over noten gesproken: onderzoekers van Harvard zijn er achter gekomen dat mensen die per dag drie ons noten eten per maand 2,5 cm vet op de taille kunnen kwijtraken. En die drie ons werken ook preventief tegen vetvorming. Eet dan wel ongebrande en ongezouten noten en laat de pinda’s staan!

  Een stukje over walnoten “Walnoten zijn uniek onder de noten omdat ze zowel rijk zijn aan linolzuur (Omega-6 vetzuur) als aan alfa-linoleenzuur (Omega-3 vetzuur). Ze zijn ook nog rijk aan arginine (aminozuur), foliumzuur, mangaan, magnesium, zink en andere mineralen. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vezels, taninnen en polyfenolen die een sterke antioxidatief potentieel bezitten. Walnoten hebben hiermee een bijzondere toegevoegde waarde op de vetzuurconsumptie.”
  En ook goed om te weten voor alle calorie-tellende medemensen onder ons: “Ondanks de hoge calorische waarde van noten leveren ze geen bijdrage aan gewichtstoename bij normaal gebruik (1 tot 2 handjes per dag). Walnoten beschermen tegen coronaire hartziekten. Het eten van 4 verse walnoten per dag kan al een opvallende stijging van zowel alfa-linolzuur(ALA) als eicosapentaeenzuur(EPA) in het bloed laten zien.
  4. Vis en ander zeebanket…..Omega-3 vetzuren dus, en liever het zeeleven met rust laten en plantaardige EPA & DHA gebruiken!
  Met vis en ander zeebanket in je eten blijf je je twee uur langer dan normaal vol voelen na een maaltijd. Vis vergroot de productie van het hormoon leptine in je lichaam dat het hongergevoel vermindert. Nou volgens mij niet ‘de vis’ maar zijn de Omega-3 vetzuren de ‘goeddoeners’, want Omega-3 vetzuren remmen de lipolyse waardoor meer triglyceriden in het vetweefsel worden opgeslagen. Daarnaast is ‘vis’olie van invloed op de afgifte van adiponectine en leptine en vermindert het ontstekingen van het vetweefsel”. Vissen verkrijgen hun EPA en DHA vetzuren alleen maar door speciale algen te eten waarin deze goede Omega-3 vetzuren zich bevinden. Dus deze algen zijn de bron ervan !

  Slank worden is niet zo erg zwaar maar daar bijblijven vereist veranderen van huidige levenstij en eetpatroon en dit is DE truck om slank te blijven 🙂
  Heel veel succes allen !

  1. Hey Konrad, leuk dat je reageert! Producten die je ECHT slank maken, bestaan helaas niet. Anders hadden artsen ze al lang wereldwijd ingezet. De onderzoeken naar het veel eten van deze gezonde oliën, verschillen sterk. Je kunt helaas niet afgaan op resultaten van één onderzoek.

 7. Ik probeer niet af te vallen of zo maar de meeste van deze tips hierboven pas ik wel toe.
  Ik drink bijvoorbeeld nooit frisdrank, eigenlijk alleen als ik uit ben.
  Alcohol drink ik ook bijna nooit, officieel mag ik ook nog niet eens drinken (jaja 17 jaartjes jong)
  In het begin is het wel lastig om bijvoorbeeld frisdrank te laten staan, maar nu ik er aan gewend ben vind ik frisdrank niet eens meer zo lekker. Veel te zoet! Het is gewoon gewenning. Hoewel ik wel nog steeds gek ben op ijstea.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram