is fruitsuiker gezond
| 12 september 2017

Is Fruitsuiker Gezond? vs. Geraffineerd Suiker

Ik krijg nog steeds bijna dagelijks vragen over suiker. Toegevoegd suiker is niet gezond, dat weten we inmiddels bijna allemaal wel. Maar fruitsuiker is een stuk gezonder dan geraffineerd suiker, toch? Ik ga je in het artikel van vandaag uitleggen waarom dit NIET het geval is, maar waarom je tóch beter een appel kunt eten dan een biscuitje.

Wat is fruitsuiker en geraffineerd suiker?
Fruitsuiker komt van nature voor in fruit. Geraffineerd suiker is suiker uit bijvoorbeeld suikerriet of uit een suikerbiet, dat in een fabriek wordt bewerkt tot onder andere ons welbekende suikerklontje.

Wat is het verschil?
Eigenlijk is er weinig verschil, alleen het uiterlijk. Het geraffineerde suiker is in de fabriek tot een korrel gemaakt, zodat het handig verpakt kan worden. Moleculair gezien zijn zowel suiker in fruit als geraffineerd suiker fructose en/of glucose. Officieel is fructose de benaming voor fruitsuiker, maar fruit bevat ook glucose. Fructose wordt in het lichaam omgezet tot glucose.

Vaak hebben mensen het over ‘natuurlijke suikers’, maar besef je goed dan ons normale tafelsuiker ook een natuurlijke oorsprong heeft, namelijk een suikerbiet of suikerriet!

Ons lichaam maakt dus totaal geen verschil tussen natuurlijk suiker en geraffineerd suiker. Het wordt allemaal omgezet tot glucose en vervolgens getransporteerd naar onze cellen.

En de calorieën dan?
Een suiker is een koolhydraat. Alle koolhydraten bevatten 4 kcal per gram. Alle vormen van suiker bevatten dus evenveel calorieën.

Hebben wij suiker nodig?
We hebben koolhydraten nodig, dat gebruikt ons lichaam als brandstof. Voor de hersenen is glucose de enige bron van energie die ze kunnen gebruiken. In grote nood zou er eiwit omgezet kunnen worden tot glucose, maar hierbij komt een schadelijke stof vrij.

Koolhydraten zijn dus noodzakelijk, maar ik raad je aan om vooral complexe koolhydraten (zetmeel) te gebruiken. Het duurt namelijk langer om deze af te breken, waardoor het lichaam zich daar beter op kan instellen met de aanmaak van insuline. Bovendien heb je minder snel weer een trekgevoel. Langzame koolhydraten vind je bijvoorbeeld in volkorenbrood, volkoren crackers, havermout, muesli, roggebrood, zilvervliesrijst, quinoa en aardappel. In deze video leg ik er meer over uit.

Waarom is een appel dan toch gezonder dan een biscuitje? 
Ondanks het verhaal hierboven. Doen ‘wij’ als voedingsgoeroes toch minder moeilijk over suiker in fruit, dan over suiker in een koekje, snoepje of frisdrank. Waarom is dat? Ik geef je hieronder de belangrijkste redenen:

  • Fruit bevat naast suiker ook nuttige voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, anti-oxidanten en voedingsvezels. Dat is bij een biscuitje niet het geval.
  • Als we geen fruit zouden eten, krijgen we op den duur een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, wat nadelig zou zijn voor onze gezondheid. Als we geen biscuitjes zouden eten, dan worden we hier niet minder van (misschien zelfs beter ;)).
  • Een biscuitje bevat naast suiker, ook andere schadelijke stoffen zoals transvetten. Fruit niet.
  • De aanwezigheid van vezels in fruit, vertraagd de opname van de fruitsuikers een beetje. Je krijgt hierdoor minder snel een glucosepiek van een appel, dan van een koekje.
  • Fruit geeft ons een verzadigd gevoel doordat het veel vocht en vezels bevat, een biscuitje doet dit niet of nauwelijks.

Kunnen fruitsuikers dan nooit kwaad?
Ja zeker wel! Een te grote hoeveelheid fruitsuiker zorgt er net als bij gewoon suiker voor dat we overgewicht kunnen krijgen en dat onze bloedsuikerspiegel snel stijgt. De aanbevolen hoeveelheid fruit per dag is 2 stuks. Als je meer eet dan dat, dan kan dat echt niet direct kwaad. Er zijn echter manieren waarop je wel gemakkelijk veel fruitsuiker binnen krijgt:

  • In vruchtensap zit heel veel fruit, maar geen vezels meer. Het vult dus nauwelijks en bevat veel suiker.
  • Gedroogd fruit bevat geen vocht meer, waardoor het veel minder vult. Je krijgt hierdoor gemakkelijk veel suiker binnen. Wees dus niet te rijkelijk met rozijnen, gedroogde abrikozen of dadels.
  • Honing, agavesiroop, rietsuiker kokosbloesemsuiker en andere suikers lijken misschien gezondere vormen van suiker. Maar ik hoop dat je door het stuk hierboven begrijpt dat dit niet het geval is!

Wees dus matig met de producten hierboven, we hebben het niet nodig. Het zijn allemaal extra calorieën, waardoor je gemakkelijk aankomt.

Conclusie
Natuurlijk suiker en geraffineerd suiker is voor ons lichaam gewoon dezelfde stof. Eet lekker je 2-4 stuks fruit per dag, dat is super gezond vanwege de vitamines, mineralen en vezels. De suikers die hierin zitten, nemen we op de koop toe. Vermijd ‘snelle’ suikers in bijvoorbeeld snoep, koek, frisdranken en vruchtensappen zoveel mogelijk. Ons lichaam heeft dit niet nodig en het doet meer kwaad dan goed.

Maar…..af en toe een koekje, snoepje of chocolaatje kan natuurlijk geen enkele kwaad!

Groetjes, Marloes

Is het nu meer duidelijk voor je? Heb je nog vragen?

8 reacties

  1. Hoi maakt macros echt uit dus verhouding eiwitten koolhydraten vetten ?

    Om oa af te vallen en spieren opbouwen met weinig vetmassa? Omdat iedereen minder koolhydraten en meer eiwitten dan faat consumeren?

    Of is dit een persoonlijke keuze

    Graag een reactie
    Gr sannne

  2. De aanbevolen hoeveelheid is 2 tot 4 stuks fruit. Wat gebeurt er dan precies wanneer je dagelijks bijvoorbeeld 6 stuks fruit (of meer) zou eten? Is het echt zo dat je er van aankomt? Is daar wetenschappelijk bewijs voor? Bedankt alvast voor een reactie!

    1. Of je aankomt hangt van je calorie inname af, wel krijg je veel suikers binnen, wat niet zo gezond is, hoewel extra fruit altijd beter is dan een extra koek.
      Hoop je geholpen te hebben.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram