Friet, Ovenfriet en (gebakken) Aardappel…het verschil!

Aardappel, friet, ovenfriet

Ovenfriet lijkt heel gezond, je stopt toch gewoon stukjes aardappel in de oven? Of is er toch een verschil? In dit artikel wil ik je laten zien wat het verschil is tussen aardappel, ovenfriet en normale friet. Ik laat je de ingrediënten zien en ik vergelijk de voedingswaarden. Natuurlijk geef ik je ook een advies.

De verschillende producten
Dat patat niet zo heel gezond is, dat weten veel mensen wel. Het is natuurlijk gewoon een product van aardappel, maar het ‘probleem’ is dat je het frituurt. Tegenwoordig wordt vaak vloeibaar frituurvet gebruikt, wat al veel beter is dan het harde vet van vroeger. Ook dit vloeibare vet (olie) is echter 100% vet, dus het bevat ontzettend veel calorieën. Daarnaast worden de gezonde vloeibare vetten tijdens het verhitten op hoge temperatuur (frituren) omgezet in hele ongezonde transvetten. Deze zijn al vrij snel schadelijk voor onze gezondheid en vergroten de kans op overgewicht en hart- en vaatziekten.

Aardappel past naar mijn idee prima in een gezonde leefstijl. Tegenwoordig vermijden veel mensen koolhydraten, omdat ze erg ongezond zouden zijn. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Als jij je prettiger voelt bij een koolhydraatarme voeding, dan is dat natuurlijk prima. Maar het is zeker niet noodzakelijk als je gezond wilt leven. Lees daar hier meer over. Wil je er meer over weten, kijk dan eens deze video.

Ovenfriet lijkt een perfecte oplossing. Gewoon stukjes aardappel in de oven doen, dat kan niet zo veel kwaad toch!? Je kunt ovenfriet gewoon kant en klaar kopen in de supermarkt, in heel veel verschillende vormen. Je hebt extra krokante varianten, varianten met ribbels, of gewoon normale patatjes.

Klaar

De ingrediënten
Om te weten wat gezond is en wat niet, ga ik eerst kijken naar de ingrediënten. Aardappel is natuurlijk gewoon aardappel. Als je ze kookt, voeg je alleen maar water toe. Als je ze bakt, komt vrijwel al het vet in de aardappel terecht, omdat het opgezogen wordt door de stukjes. Patat kunt je zelf maken, of kopen bij de snackbar. Dan zijn het vaak stukken aardappel die in vloeibaar vet gaan. Ze zuigen een vrij grote hoeveelheid vet op en dit vet wordt door de verhitting dus slechter voor de gezondheid, zoals ik hierboven uitlegde. Als je friet koopt in de supermarkt, is dit vaak al voorgebakken en bevat het dus al een beetje olie.

Ovenfriet kun je kopen in de winkel. De ovenfriet van de Albert Heijn bevat de volgende ingrediënten: 88% aard­ap­pel, 6% zon­ne­bloem­olie, coa­ting [rijst­bloem, zout, dex­tri­ne, rijs­mid­del (E450, E500), ver­dik­kings­mid­del (xan­thaan­gom), dex­tro­se, na­tuur­lijk aro­ma].

Dit zijn de ingrediënten van Aviko ‘supercrunch’: aard­ap­pe­len, zon­ne­bloem­olie, ge­mo­di­fi­ceerd aard­ap­pel­zet­meel, rijs­te­bloem, dex­tri­ne, rijs­mid­del (E450, E500), mal­todex­tri­ne, ver­dik­kings­mid­del (E415).

Zoals je ziet, bevat deze ovenfriet vet in de vorm van olie. Bovendien bevat het een beetje suiker in de vorm van dextrine, dextrose en/of maltodextrine. Qua ingrediënten kun je dus sowieso het beste gaan voor gekookte aardappel, maar dat is een inkoppertje. Laten we eens kijken naar de verschillen in voedingswaarde…

De voedingswaarde
Hieronder zie je de voedingswaarde van aardappel, gebakken aardappel (gebakken in 1 eetlepel olie per persoon), ovenfriet (gemiddeld) en normale friet (gemiddeld). Ik ga hier uit van 100g bereid product.

Voedingswaarde

Zoals je ziet (en misschien al verwachtte), kun je verreweg het beste gewoon gekookte aardappel nemen. Een tweede plek is voor de gebakken aardappel. Let er dan alleen wel op dat ik maar 1 eetlepel olie per portie reken, dat is niet zo veel! Alle olie of vet die je extra toevoegt, tikt snel aan in extra calorieën uit vet. Ovenfriet is duidelijk minder vet dan normale friet (patat), maar bevat toch echt nog véél meer calorieën dan normale aardappel of gebakken aardappel. Dit komt doordat er tijdens het voorbakken al vrij veel vet wordt gebruikt. Bovendien komt dat doordat ik uitga van 100g bereid product. Omdat je friet heel lang in de oven hebt, verdampt er veel water. Hierdoor heb je meer aardappel per 100g product. Bij normale aardappels en gebakken aardappels verdampt er minder water, dus je zit sneller vol bij een kleinere hoeveelheid.

Aardappel

Mijn conclusie en tips
Natuurlijk kun je het beste gekookte aardappels nemen! Deze bevatten geen vet en wel veel vezels, waardoor ze goed vullen. Je hebt dus aan een kleine hoeveelheid voldoende. Eventueel kun je de aardappel poffen in de magnetron, zodat het veel minder werk is om te maken.

Af en toe gebakken aardappels is ook niet zo’n probleem, maar let dan goed op de hoeveelheid vet/olie die je gebruikt. Olie is een goede soort vet, maar je hebt er dagelijks maar héél weinig van nodig. Dit krijg je vaak al binnen doordat je er vlees in bakt, dus de olie die je gebruikt voor je aardappels is alleen maar ‘extra’.

Probeer friet echt bij uitzondering te eten, gewoon af en toe omdat het lekker is! Dit geldt ook voor ovenfriet. Doordat er veel vocht verdampt en er veel vet in zit, krijg je ongemerkt snel veel calorieën binnen.

Eventueel kun je verse friet maken door zelf aardappels in stukjes te snijden en te bereiden in de oven of in de actifry. Houd dan echter ook goed de hoeveelheid in de gaten. Je gebruikt hierbij geen of weinig olie, maar doordat er veel vocht verdampt uit het product, heb je meer nodig om vol te raken. Je kunt dit oplossen door een afgewogen portie (+-200g pp) te maken en het vervolgens te bereiden. Je weet nu zeker dat je niet teveel binnen krijgt.

Af en toe lekker heel veel patat eten is natuurlijk geen enkel probleem ;).

Ik hoop dat het zo duidelijk is! Anders kun je natuurlijk hieronder je vragen kwijt.

Groetjes, Marloes

Hoe eet jij jouw aardappel het liefst? 

23 reacties

 1. Jammer dat de verse patat uit de oven niet vermeld staat in de voedingswaardetabel! Dat eet ik namelijk erg graag en regelmatig!

   1. Ik doe er vaak wel wat olie over, dus dan is het denk ik meer vergelijkbaar met de voedingswaardes van de gebakken aardappel, of dat toch niet?

 2. Wat een handig artikel. Ik hou zelf echt van aardappels en patat dus dit is heel erg handig om te weten. Ik heb een vraagje, ik reageer eigenlijk nooit onder artikels maar nu loop ik al een tijdje tegen het zelfde aan.
  Ik heb namelijk echt een probleem met eet buien. De ene keer gaat het een week goed en dan honger ik me zelf echt niet uit, maar eet gewoon gezond. Maar dan ineens uit het niets krijg ik super veel zin in (voornamelijk zoete dingen) en moet ik het gewoon eten. En dan niet één koekje maar een heel pak etc.
  Heb je hier misschien tips voor? want zo voel ik me achteraf altijd schuldig en alsof het gezonde eten die week voor niks is geweest.
  Ga zo door met je blog, echt leuk om tips te lezen.

 3. Ovenfrietjes blijken qua merk echt wel veel verschil te hebben. De fijne ovenfrietjes van het merk bofrost (koelwagen verkoop aan huis, geen idee of ze die ook in Nederland hebben) komen er toch een stuk beter uit denk ik.

  voor 100gr : 173 kcal, 7,2 g vet waarvan 0,7 verzadigd, Kh 23,7g waarvan suikers 0,5g, vezels 2,6 g, eiwit 2,1g, zout 0,1g

 4. Gekookte aardappels eet ik vaak, maar ik houd eigenlijk ook wel van knapperig.
  Ik vroeg mij af of het veel uitmaakt als ik reepjes uit verse aardappels snijd en dat bak in de airfryer zonder iets toe te voegen.
  Zou ik dat blijvend kunnen vervangen door hetzelfde portie gekookte aardappel?

 5. Wat een onzin weer wat een muggezifterij
  Als je eens in de zoveel tijd ovenfriet pakt kan dat echt geen kwaad.en om die 200 extra ckal druk maken zuchtū

 6. Sorry, maar ovenfriet lust ik niet. Veel te droog. Ik frituur in vloeibaar frituurvet en zorg dat het vet voldoende heet is. Frituur niet te grote porties bevroren frites in één keer, dan koelt het vet direct af en zuigt de patat vol vet. Je krijgt dan die slappe vette patat die ze in België eten. Haal de patat vooral niet te vroeg uit het vet, want in de tweede fase van het frituren stoot de patat het meeste vet weer af. De patat die bij ons op tafel komt, is precies goed, niet vet en zeker niet te droog. Daar word je niet dik van. Dik word je van de mayonaise of pindasaus. Eén keer per week frites eten kan echt geen kwaad. Patat verdient al die slechte berichtgeving niet. Mensen smeren wél teveel boter op hun brood, liefst met zoet beleg…. Nou, daar word je pas echt dik van!

  1. Henk, ik ben het met je eens dat je niet dik wordt van af en toe patat eten. Maar dat vloeibaar frituurvet niet schadelijk is, is natuurlijk onzin. Juist door de hoge verhitting ontstaan transvetten, de meest schadelijke vorm van vet. Bovendien lijkt de friet misschien niet vet, maar in elke eetlepel olie zitten 90kcal! Ook kleine beetje tikken dus ontzettend aan. Maar ik ben de laatste die zegt dat je nooit meer friet moet eten 🙂

 7. Beste Marloes,

  Dank je wel voor dit bericht, hoewel ik alle informatie al wist ben ik toch blij dat meerdere mensen het misleidende zien van oven patat of air -fryer. Puur vanwege de voorbak olie die gebruikt wordt. De grote vraag blijft wat wordt er aan deze olie toegevoegd om het lekker en krokant en bovenal houdbaar te maken? Wat krijgen we ongemerkt en onder het mom van “gezonder” toch naar binnen. Bijv de korst van ovenkroket of bitterbal is naar mijn smaak vreselijk zout.

  Toch is een patatje op zijn tijd niet te versmaden. Hoe doe ik het dan?

  Ik schil verse aardappelen, was deze goed schoon en snijd er friet van, deze worden heel goed gewassen om het zetmeel kwijt te raken. Dan worden de frieten met koud water en een snufje zout op het gas gezet en de vlam wordt aangezet. Vanaf het aanzetten van de gaspit reken ik 10 ,minuten kooktijd. Na deze kooktijd worden de frieten in een zeef afgegoten en daarna op een schone theedoek uitgespreid om te drogen. Ondertussen wordt de oven op 220 graden aangezet, wordt er een bak mat op de plaat gelegd. De frieten worden hier op gelegd, ervoor zorgend dat de frieten elkaar niet raken. Er wordt een halve eetlepel olijfolie toegevoegd en kruiden zoals cajun zonder zout of patatkruiden zonder zout. Na 10 tot 15 minuten heb je goudgele krokante friet. Met ontzettend weinig vet maar vol van smaak. Toegegeven het is even wat werk maar probeer het eens, ik kan je garanderen dat je niet anders meer wil. Zeker de variant met olijfolie, snuf zeezout en een paar rozemarijntakjes uit eigen kweek is een blijvertjeje.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram