Fitspiration: Love Yourself!!

Ik love yourself

De laatste tijd schrik ik best vaak van de ontwikkelingen in ‘fitte mensen land’. Dat gezond leven belangrijk is, dat weet vrijwel iedereen. Het wordt echter langzaam steeds extremer… De focus ligt vaak niet meer op het fit voelen en gezond zijn, maar op ‘zo fit mogelijk’, ‘zo strak mogelijk’ of ‘zo gespierd mogelijk’ zijn. Ik heb lang nagedacht over of ik dit artikel wilde schrijven of niet, ik vind het namelijk nogal een gevoelig onderwerp. Ik heb toch besloten dat ik het met jullie wil delen. Ik ben namelijk soms een beetje bang dat we vergeten dat je van jezelf moet houden, no matter what! Bovendien vind ik het heel belangrijk om te beseffen dat gezond zijn zó veel belangrijker is dan een perfect lichaam hebben….

Steeds extremer
Ik zie het heel vaak gebeuren, mensen starten met gezond leven en gaan minder snoepen en meer bewegen. Super positief natuurlijk! Dan vallen ze wat af, bereiken soms zelfs hun oorspronkelijke streefgewicht, maar zijn dan toch niet niet tevreden. Ze stellen langzaam steeds hogere eisen aan zichzelf, gaan langzaam nóg gezonder eten en nóg meer sporten.

Op een gegeven moment wordt sporten een ‘moeten’, je voelt je schuldig als je twee dagen niet hebt gesport, of je sport steeds langer en heftiger om maar wat extra calorieën te verbranden. Ook zie ik vaak dat mensen in mijn ogen ‘normale gezonde producten’ uit hun voeding gaan bannen om meer af te vallen. Ze gebruiken geen brood meer, geen melk meer, of zelfs helemaal geen gluten of zo min mogelijk koolhydraten. Op dit moment is het gezonde leven steeds meer aan het omslaan naar een obsessie.

Onrealistische eisen
Tegenwoordig staat het internet, Facebook en Instagram boordevol fitte mensen. Ik schreef daar al eens eerder een artikel over. Als je gezonder wilt leven, ga je op zoek naar motivatie op deze bronnen. Als je dan vervolgens uitkomt bij deze superfitte girls en boys, zal je eerst misschien gedemotiveerd raken. Als je echter merkt dat er heel veel van dit soort mensen zijn, wordt het langzaam een doel dat jij ook wilt bereiken.

Bedenk echter dat het voor deze mensen hun werk is! Zij verdienen hun geld met hun lichaam en het sporten en gezond leven dat zij doen. Ze hebben dus de tijd om dagelijks in de fitnesszaal te staan. Bovendien hebben ze vaak een héél streng voedingspatroon en eten nauwelijks nog ongezonde dingen. Ik vind het heel normaal als je dat niet over hebt voor jouw perfecte lichaam. Bedenk daarom goed wat jij écht wilt! Vind jij het ok dat jouw sociale leven gaat leiden onder jouw doel? Heb jij het ervoor over om etentjes over te slaan en water te drinken op feestjes om een fitter lichaam te krijgen?

Gezond?
Bovendien is het de vraag of deze uberfitte girls en boys echt gezond bezig zijn. Ze hebben inderdaad misschien een afgetraind lichaam, maar ze eten vaak heel eenzijdig en balanceren constant op het randje van overtraind zijn. Een mooi voorbeeld vind ik dames en heren die gaan meedoen aan fitnesswedstrijden. Zij eten vaak de laatste paar weken alleen nog maar broccoli, courgette en kip of witvis, vermijden zout en koolhydraten compleet, eten geen fruit meer en drinken de laatste paar dagen zo weinig mogelijk om maar zo afgetraind mogelijk te zijn.

Dit doen ze omdat het winnen van die wedstrijd hun doel is, ze hebben hier alles voor over, net als andere topsporters! Ik heb hier ontzettend veel respect voor en ik vind het mega knap wat ze doen. Let echter wel op dat jij jouw lichaam niet met die van hun gaat vergelijken!! Voor een gemiddeld persoon is het echt niet verstandig en vaak niet haalbaar om dit te bereiken. Deze atleten trainen hier vaak jaren voor!

Wat ik je wil meegeven
Wat ik graag wil dat je meeneemt uit dit artikel, is dat je beseft wat voor jou écht belangrijk is. Voor mij is dat dat ik mezelf fit wil voelen, lekker in mijn vel wil zitten en dat ik gezond wil zijn! Wees trots op jezelf voor wat je doet, hoe klein de stapjes ook zijn die je maakt! Ook al heb je nu nog overgewicht, focus op de gezonde weg die jij bent ingeslagen (of gaat inslaan). Dat is al zo’n grote, belangrijke stap. Houd van jezelf, no matter what size! Naar mijn idee kun je beter een klein beetje overgewicht hebben terwijl je gezond leeft en gelukkig bent, dan dat je altijd blijft vechten tegen die paar kilo en een leven leidt waar je eigenlijk niet happy van wordt.

Vergelijk jezelf niet met anderen, hoe moeilijk dat soms ook is. Ieder lichaam is anders en bovendien hebben we allemaal andere doelen. Als jij enorm houd van lekker eten, dan zijn etentjes met vrienden waarschijnlijk belangrijker voor jou dan een lichaam zonder grammetje vet. Dat is helemaal prima. Je kunt heel goed gezond en fit zijn en je goed voelen zonder maatje 36! Als jij wél graag zo fit mogelijk wilt worden, ook helemaal top. Herinner jezelf dan wel constant aan het feit dat lekker in je vel zitten en gezond zijn altijd voorop staat! Jij bent het belangrijkste in deze wereld….niet je lichaam.

Zo….dat wilde ik even kwijt! Deel dit bericht vooral met je vrienden en laat merken dat jij ze mooi vindt zoals ze zijn en niets anders voor ze wilt dan een gezond en happy leven!

Groetjes, Marloes

Wat neem jij mee uit dit artikel? Hoe kijk jij hier tegenaan?

24 reacties

 1. En precies daarom ben je een topper!
  Iedereen heeft zijn Ying en yang zeg maar 🙂
  en gezond zijn is veel belangrijker, dan toned.

  We Zijn een mens van een minuut, ene moment trek je een sprint of lift je 180 kilo. Je stapt 1moment uit de gym en kan geraakt worden door een bus en kan je niks meer. Roeien met de riemen die je hebt jongens!

 2. Wat ontzettend goed geschreven Marloes! Ik moet eerlijk zeggen dat ik op het randje balanceer van wat nu nog gezond is. Ik neig naar obsessief gedrag rondom training en voeding en ja.. ik ben dus zo’n type die zwaar in de stress raakt als ik 2 dagen achter elkaar niet kan trainen. Dit heeft ook wel te maken met mijn eetstoornisverleden en daar wil ik absoluut niet naar terug, maar als ik heel objectief kijk naar mijn levensstijl nu, ben ik toch weer een beetje aan het doorslaan. Mijn omgeving roept dit al een tijdje en ik schiet dan in de verdediging, maar nu ik jouw blog lees, ‘moet’ ik wel toegeven dat dit klopt.
  Het zet me wel aan het denken en ik ga kijken wat ik evt. zou kunnen en willen veranderen om het weer wat normaler te krijgen. Dank voor dit inzicht!

 3. Wat een onwijs goed artikel. Echt respect dat jij, als voorbeeld voor veel mensen, dit statement maakt dat het vooral belangrijk is om gezond te zijn en je fit te voelen.
  Ik denk dat erg veel mensen hier wat aan hebben. Ik heb juist last van te weinig motivatie, dus ik moet een schop onder m’n kont krijgen om naar de sportschool te gaan, haha.

 4. In het tijdschrift van Gezond Nu (januari) stond dit.
  “”Het gezondheidsideaal is het nieuwe schoonheidsideaal””
  en deze zin sprak me zo aan.

 5. Echt een eye-opener, dit artikel!
  Ook ik moet wel oppassen dat ik er niet in doorsla (eetstoornisverleden), maar ik denk dat ik die tijd wel voorbij ben. Kan me nog herinneren dat ik een aantal jaar geleden een comment plaatste onder een artikel van jou, toen ik in het ziekenhuis lag met heel veel ondergewicht. Nu kan ik inmiddels wel zeggen dat ik hersteld ben. Nu eet ik gezond (en heel belangrijk: genoeg!) en ik sport, met als doel me fit te voelen. Niet om mager te zijn. Ik heb niet een bepaald lichaam als doel, gewoon ik maar dan lekker in m’n vel. Kan gelukkig ook weer enorm genieten van etentjes, verjaardagen enz. En daarna geniet ik er gewoon weer van om gezond te eten en te gaan sporten. En jouw blog heeft me zeker geholpen met een goede balans vinden, thanks daarvoor!
  (oeps, heel lang verhaal ;))

 6. Heel mooi artikel! Ik vind mensen uit de bodybuild-wereld ook een heel slecht voorbeeld van ‘fit’ zijn. Gezond wil (juist) niet zeggen dat je er zo afgetraind uit moet zien.

  1. Dat is btw niet meer fit, maar gedroogd, ansjovis style. Die mensen van naked and afraid op de 21 dag als ze helemaal kapot zijn en verdroogd en vitamines en mineralen tekort hebben. Letterlijk zelfde situatie, alleen hun pompte effe die spieren eronder op :0 zelfde situatie, maar 1 wordt als slecht gezien de ander bewonderd…..

 7. Als iemand elke maand dik betaald wordt om dun te zijn/blijven ligt de motivatie toch wel wat hoger. Als ik er elke dag 10 paaseitjes inprop heb ik enkel verantwoording naar mezelf af te dragen, voor mij is een dag eerder of late op gewicht zijn geen noodzaak

 8. Mooi geschreven. In het verleden heb ik een eetstoornis gehad en ben daar zo goed als van genezen! Wel merk ik door al die “fitgirls” dat af en toe die trigger komt van; ‘ zo moet ik ook zijn’. Daarom zijn dit soort artikelen heel fijn om te beseffen dat er meer is op de wereld dan een zogenaamd perfect lichaam. Dankjewel voor dit fijne artikel!

 9. Mooi Artikel marloes. Ben blij dat je het toch geplaatst hebt. Vraagje… je hebt op je site dagmenus staan voor gezond eten maar zou je eens een keer een paar voorbeelden van dagmenus kunnen maken voor wanneer je wilt afvallen? Ik wil hier niet in doorslaan namelijk maar heb wel licht overgewicht door mijn ziekte van afgelopen jaar. misschien heb je het al ergens op je site staan maar kan mij het niet herinneren.

  1. Die dagmenu’s kun je zeker ook gebruiken voor het afvallen! Ik houd namelijk rekening met dat mensen altijd nog iets extra’s nemen. Als je dat niet (of weinig) doet, dan zul je zeker afvallen.

 10. Hey Marloes,
  Wat een mooi, boeiend en open artikel! Positief ook, ik hoop dat je, hoe klein ook, voor mensen een verschil maakt en mensen aan het denken zet! Zo te lezen in de reacties doe je dat al, super!
  Ik sport twee keer per week anderhalf uur, eet biologisch en wandel en fiets veel met de kinderen. Dat heeft mij altijd fit en gezond gehouden, en af en toe een “ongezond” tussendoortje of een keertje sporten overslaan maakt mij mens en ik ben een gelukkig mens!! En inderdaad; dáár gaat het om!
  Keep up the good work!
  Groetjes Fenna

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram