Bewegen Challenge Challenge Voeding

Fit de Zomer in – Een week zonder suiker!?

Door

De laatste week is aangebroken! Nog maar 7 dagen tot de Fit de Zomer in Challenge afloopt. Volgende week dinsdag is het namelijk 31 mei. Natuurlijk gaan we de laatste week nog even keihard vlammen met z’n allen. Ik vertel je hoe mijn afgelopen week ging en ik geef je de nieuwe opdracht…die alles te maken heeft met suiker!Hier nog een keer de opdracht die ik jullie gaf voor de komende week:

Eet een week lang zo ‘clean’ mogelijk. Dus met zo min mogelijk pakjes en zakjes. Als je toch gaat voor een verpakt product, check dan of er geen suiker in zit. Hoe, dat leg ik uit in de video. Hieronder vind je een lijst van andere benamingen voor suiker. Als deze in de ingrediëntenlijst voorkomen, zit er dus eigenlijk gewoon suiker in. Beoordeel voor jezelf hoe streng je wilt zijn. 

Afbeelding Consumentenbond

Hieronder vind je alle oude opdrachten nog eens op een rijtje.

 • Eet iedere dag een gezond ontbijt, voorbeelden en uitleg vind je hier
 • Eet elke dag 2 stuks fruit, of ongeveer 200 gram.
 • Beoordeel of je écht trek hebt in een tussendoortje, als je dat inderdaad hebt, neem dan een gezond tussendoortje. Voorbeelden van gezonde tussendoortje noemde ik in het eerste artikel.
 • Ga minimaal 3x per week 45 minuten bewegen.
 • Gun jezelf twee keer per week een genietmomentje! Probeer optimaal van het moment te genieten en beperk je niet teveel in de portie. Probeer wel kleine ongezonde dingen zoveel mogelijk te vermijden.

Week zonder suiker

 • Drink elke dag 2 liter vocht. Bij voorkeur water, thee en eventueel een paar koppen koffie. Dit mag je aanvullen met Spa bruisend en eventueel een paar glazen light frisdrank, rivella of crystal clear.
 • Eet elke dag minimaal 200 gram groenten. Meer mag altijd!
 • Eet alles wat je eet bewust en kauw goed.
 • Schrijf voor jezelf dingen op die goed zijn gegaan.
 • Maak je warme maaltijden zo ‘clean’ mogelijk, zonder pakjes en zakjes.
 • Bedenk wat het belangrijkste aandachtspunt is voor de komende periode
 • Plan jouw voeding voorafgaand aan de dag, zo houd je beter overzicht.

Ik ga er vol goede moet weer tegenaan! Ik heb volgend weekend weer een aantal speciale dingen, zoals twee etentjes, twee verjaardagen en een dagje shoppen met een vriendin. Even extra opletten nog dus. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.

Laat me natuurlijk ook even weten hoe het met jou gaat! Op Instagram kun je anderen volgen met #fitdezomerin2016. Natuurlijk kun jij ook jouw foto delen op die manier.

Groetjes, Marloes

Hoe ging jouw afgelopen week? Zie je volgende week zitten? 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Ellen 6 jarengeleden

  Ik vind het zo moeilijk om een genietmomentje niet te laten omslaan in een eetbui. Soms heb ik het gevoel dat ik beter niks kan nemen, omdat ik anders getriggerd word en dan die eetbui niet kan weerstaan. Heb je tips hoe ik toch de discipline kan opbrengen om te stoppen na een genietmomentje ?

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Oefenen is echt heel belangrijk! Langzaam zal het beter gaan. Optimaal genieten van het lekkere eten helpt mij. En me niet schuldig voelen. Maar ook bij mij gaat het zeker nog wel eens mis 😉

   Reageer
 2. joyce 6 jarengeleden

  Is suiker vrij eten niet slecht voor je bloedsuiker spiegel of als je wel weer suiker gaat eten?

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Nee hoor!

   Reageer
  • Carla 6 jarengeleden

   Hoi Joyce,

   het is juist goed om geen suiker meer te nemen, ik had diabetes-2 en dat is nu weg omdat ik geen suiker meer eet en koolhydraatarm ben gaan eten, in het begin is het lastig omdat overal suiker in zit het beste is om helemaal geen pakjes meer te eten en het zelf te maken en goed op de producten te lezen wat erin zit.

   groetjes Carla

   Reageer
   • joyce 6 jarengeleden

    Oké bedankt voor de tip ik eet eigelijk heel gezond maar als ik een keer iets van snoep of gebak neem heb ik het gevoel dat mijn suikerspiegel omhoog gaat ik heb dan de hele dag een snaai dag hoe gaan jullie hier mee om nooit meer iets lekkers vindt ik ook nogal wat!

    Reageer
 3. Marianne 6 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Een aantal dingen is al zo gewoon (geworden) dat ik niet meer het gevoel heb aan een challenge mee te doen. Genoeg water drinken doe ik al heel lang, ook mijn ontbijt gaat goed, goed kauwen – hier moest ik echt even bij stilstaan, soms prima soms wat minder, maar over het algemeen goed. Zo ook groente en fruit.
  Alles opschrijven blijft er een beetje bij, ik heb meestal wel een goed gevoel over mijn dag 😉
  De geniet momentjes…. dit heb ik geprobeerd, maar ik merk dat ik deze periode waarin het heel druk is, iedere avond wel even een genietmomentje nodig heb, ik weet ‘het is niet volgens de challenge’ en het is ook echt niet heel veel wat ik neem, maar ik heb dit rustpunt/afsluiten van een drukke dag op dit moment echt even nodig…. Zolang al het andere goed blijft gaan heb ik er niet veel moeite mee, zo kan ik overdag de focus op gezond houden 😉 Ik ga wel door totdat ik ook dit voor elkaar heb!
  Succes deze week.

  Reageer
 4. Jet 6 jarengeleden

  Hoi Marloes!

  Leuk en bruikbaar al die tips! Ik merk dat ik deze leefstijl nu al zo’n 11 maanden toepas en ik ben al heel wat kilo’s kwijt 🙂 Ik ben heel relax in het volgen. Vroeger zat ik er veel te strak in. Ik merk dat deze benadering van gezonder leven me meer rust en balans brengt: ik sport wanneer ik zin heb en ik heb eigenlijk niet eens altijd zin in iets “lekkers” heb ik gemerkt. Soms at ik gewoon om het eten! Als ik eens een keer wel echt zin heb, dan kies ik daar nu echt bewust voor. Ik ben na mijn wereldreis teruggekomen met een gewicht van 89 bij een lengte van 1.81 (het hoogste ooit.. oeps!) Nu ben ik dus heel wat kilo’s kwijt en zit ik op 74 kilo. Soms schommelt dit per weegmoment trouwens erg; is dat raar? De ene dag weeg ik 73 en de andere dag staat er ineens 75! Ik probeer de komende tijd nog iets dichter bij de 70 kilo te komen, maar ik ben al heel erg tevreden. Het volgen van jou site helpt me goed: dankjewel daarvoor!

  Ik wens jou ook veel succes deze week 🙂
  Groetjes,
  Jet

  Reageer
 5. Laura 6 jarengeleden

  Heei Marloes
  Ik heb een vraagje over de nieuwe opdracht : mag je bij je genietmomentje wel gewoon suiker?

  Reageer
 6. Vera 6 jarengeleden

  Jaaaaa….. Ik ga nog steeds lekker en ik ben tevreden. Ik bedoel, het gaat niet perfect hoor. Ik merk vooral de vooruitgang in de challenge. En ik ben nu als beloning 2 kg afgevallen. Nou is dat niet het enige….na wat minder te hebben gesport in de winter door motivatie en erg hard werken heb ik dat weer opgepakt. En ik merk vooral dat ik weer een beter lijf heb. Dus het voelt als 5kg afvallen, hahaha!
  Ik ben blij met mijn ritme van eten en sporten. Ik kan, na een periode van hard werken, nu weer beter afschakelen van het werk. Ik zat er een beetje te veel in.
  Het heeft wel echt tijdens de challenge doorzetten gevraagd van me hoor. Daarom dank aan iedereeen die berichtjes plaatst en natuurlijk aan jou, Marloes.
  Okee, en dan nu wel gaan volhouden hoor!

  Reageer
 7. Lilian 6 jarengeleden

  Ik kan moeilijk ontspannen en heb een heel gespannen lijf. Daar ben ik nu eerst mee aan de gang, ik kreeg zoveel vage klachten. Heb je daar nog tips voor?

  Reageer
 8. Lieke 6 jarengeleden

  Heei Marloes
  Ik doe gewoon nog steeds mee met de challenge hoor 😉 Ik heb alleen een vraag over de genietmomentjes. Ik plan mijn genietmomentjes vaak van tevoren in, alleen nu komt het dus wel eens voor dat ik dan op bijv zondagavond zo’n momentje heb ingepland maar dat ik uiteindelijk net zo lief een appel neem als een bakje chips (misschien heeft dat er ook mee te maken dat ik dan het gevoel heb dat ik de rest voor niks doe) Zou jij aanraden om dan toch bijv dat bakje chips te nemen, of om gewoon voor die appel te gaan?

  Reageer
 9. Katinka 6 jarengeleden

  Toepasselijk bij deze challenge, gisteravond op TV (NPO 3) zag ik de documentaire ‘Fed up’ over overgewicht in de V.S., vooral bij jonge kinderen. Snack-, snoep- en frisdrankproducenten spelen daar een belangrijke rol in. De regering wil maatregelen nemen, maar omdat de producenten zo machtig zijn en hun producten willen blijven verkopen, lukt dat niet altijd.

  Daarna kwam het programma ‘Broodje gezond’ waarin de presentatrice ging meten hoeveel suiker zij eigenlijk (vooral onbewust) op een dag at. Een groot glas sinaasappelsap, paar plakken ontbijtkoek, ‘gezonde koeken’ etc. Was voor haar wel een eye-opener. Beide programma’s kwamen erop neer dat de meeste mensen veel meer suiker eten dan goed voor hen is!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: