Aankomen na 1 dag
| 7 januari 2014

Vetpercentage meten

 

In het artikel van afgelopen donderdag, vertelde ik mijn doel voor de 90 Dagen Challenge. Ik wil heel graag proberen mijn vetpercentage wat omlaag te halen. Ik kreeg daar een aantal vragen over, onder andere waarom ik dat wil en hoe ik mijn vetpercentage meet. Vandaag ga ik je daar meer over vertellen.

Wat is vetpercentage?
Vetpercentage is letterlijk het percentage van je lichaam dat uit vet bestaat. Helemaal geen vet hebben is onmogelijk. Vrouwen hebben minimaal zo’n 13% vet op hun lichaam nodig, bij mannen ligt dit minimum rond 5%. Als je daar onder (of dichtbij) komt, kan je lichaam bepaalde processen niet meer goed uitvoeren. Vrouwen worden bijvoorbeeld onvruchtbaar en zijn niet langer ongesteld. Vrouwen hebben dus van nature meer vet dan mannen. Als je meer vet op je lichaam hebt, dan zie je er ‘zachter’ uit, je ziet minder van je spieren. Om je een globaal beeld te geven van hoe verschillende percentages eruit zien, is dit plaatje heel leuk:

Vetpercentage3

Vetpercentage en gewicht
Iemand met een hoger vetpercentage, hoeft niet perse zwaarder te zijn dan iemand met minder vet op zijn (of haar) lichaam! Zo kan de dame met 20-22% vet prima even zwaar zijn als die met 25% vet. Dit heeft te maken met de hoeveelheid spieren die je hebt, spieren zijn namelijk (iets) zwaarder dan vet! Ik schreef hier al eerder een artikel over. Je kunt daarom afvallen in omvang, terwijl je op de weegschaal hetzelfde getal blijft zien. Mijn doel is dan ook niet om af te vallen in kilo’s, maar alleen om mijn vetpercentage iets omlaag te brengen. Ik vind de dame met 30% vet trouwens prachtig, maar het is niet optimaal voor haar gezondheid.

Wat is gemiddeld?
Als ik het vetpercentage van iemand meet, krijg ik vrijwel altijd de vraag wat gemiddeld is. Een gemiddelde geven is echter heel vertekenend, want de gemiddelde persoon heeft een te hoog vetpercentage! Eigenlijk zou je dus moeten vragen: wat is een optimaal vetpercentage? Of wat is gezond? De volgende tabel geeft dat prachtig weer:

Voor vrouwen:

Vetpercentage vrouw

Voor mannen:

Vetpercentage2

Voor mijn leeftijd (28 jaar) zou een vetpercentage tussen 21 en 25 ideaal zijn (groene kolom), maar mijn leeftijdsgenoten zitten gemiddeld tussen de 26 en 32 (gele kolom)!

Hoe meet je vetpercentage?
Er zijn een aantal verschillende methode om je vetpercentage te meten. Er zijn apparaatjes die je in je handen moet houden, er zijn weegschalen die je vetpercentage meten, soms moet je zowel je handen als je voeten op een sensor zetten en het kan berekend worden met behulp van huidplooimeting. Ik heb op twee verschillende weegschalen gemeten en ik heb een huidplooimeting laten doen. Hier zijn de uitslagen:

Weegschaal 1: 22,6% vet
Weegschaal 2: 23,7% vet
Huidplooimeting: 24,8% vet

Zoals je ziet hele verschillende resultaten! Dit komt doordat de weegschalen enkel het vetpercentage in mijn benen meten. Er gaat namelijk een klein stroompje door mijn lichaam, de weegschaal meet de tijd dat het stroompje erover doet om aan de andere kant te komen (naar mijn andere voet). Vet geleidt stroom beter dan spieren, dus hoe sneller het stroompje over is, hoe meer vet ik heb. De apparaten die je vastpakt met je handen, meten alleen door je armen en torso. Een andere factor die van invloed op een meting, is vocht. Als ik net gesport zou hebben en niet gedronken heb, geeft de weegschaal waarschijnlijk een lager vetpercentage aan, omdat mijn lichaam minder goed geleid (door minder vocht).

De huidplooimeting lijkt dus optimaal, maar ook dit heeft nadelen. Zo kun je bij veel vrouwen niet alleen het vet aan de achterkant van de bovenarm pakken, vaak pak je nu een deel van je spieren mee. Bij mannen gaat dit overigens veel gemakkelijker.

Maar hoe weet ik dan wat mijn vetpercentage is?
Mijn tip is: vergelijk de waarden niet met gemiddelden, maar met eerdere metingen! Als je in week 1 27% vet hebt en in week 8 26%, dan weet je dat je vooruit bent gegaan. Vergelijking met anderen heeft niet zo heel veel zin in dit geval. Bij het meten zijn een aantal dingen belangrijk:

 • Meet altijd met hetzelfde apparaat, je zag het verschil tussen weegschalen bij mij!
 • Laat altijd door dezelfde persoon meten, zeker in het geval van een huidplooimeting
 • Meet altijd op hetzelfde tijdstip en op dezelfde dag
 • Zorg voor gelijke omstandigheden. Ga dus niet eerst sporten of heel veel drinken voorafgaand aan de test.

Waarom wil ik mijn vetpercentage verlagen?
Een paar maanden geleden was mijn vetpercentage lager dan dat hij nu is, toen voelde ik me fitter en ik merkte dat ik oefeningen gemakkelijker uitvoerde. Ook bij het hardlopen merk ik het verschil. Ik wil daarom graag mijn vetpercentage weer een beetje verlagen. Niet drastisch, maar een klein beetje, daarom zet ik ook geen specifiek getal als doel. Mijn gewicht zie ik wel hoe dat loopt, ik hecht niet heel veel waarde aan mijn lichaamsgewicht. Ik merk dat dat af en toe best lastig is, omdat het soms toch verleidelijk is om op de weegschaal af te gaan. Maar ik probeer het niet meer te doen!

Conclusie
Je vetpercentage meten kan erg nuttig zijn, maar houd de aandachtspunten hierboven in de gaten. Meet het als ijkpunt voor jezelf, niet om jezelf te vergelijken met anderen. Je kunt het meten van vetpercentage combineren met het meten van je taille- en eventueel heupomvang. Op deze manier breng je je lichaamssamenstelling beter in kaart dan alleen met het meten van gewicht. Ik schreef hier en hier al eerder over.

Ik hoop dat je het interessant vond! Stel gerust je vragen hieronder.

Groetjes, Marloes

Weet jij jouw vetpercentage? Ben je hier tevreden mee?

33 reacties

 1. Ik ben er nu nog niet echt mee bezig want ik kan het nu ook gewoon zien als ik strakker in mijn lichaam zit maar misschien dat ik het in de toekomst weer eens laat meten. Ik wist trouwens niet dat een te laag vet percentage zo slecht was. We weten natuurlijk allemaal dat te dunne vrouwen vaak niet meer ongesteld worden en dat dit slecht is maar vrouwelijke body builders hebben vaak een heel laag vet percentage en ik wist niet dat dat zo slecht was!

 2. Wij thuis een loopband en daar zit ook een programma op om je lichaamsvet te meten. Je moet dan je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht aangeven en de hartslagsensoren vastpakken. Mijn vetpercentage zou dan 19 zijn. Ik heb dat al eens eerder gedaan, en sinds ik 2x in de week naar de sportschool ga en soms ook nog wat thuis doe en toen zat ik op 20 of 21. Echt betrouwbaar vind ik dit alleen niet en daarom zou ik dit graag professioneel willen laten meten, maar waar kun je zoiets laten doen?

  1. Bij de meeste sportscholen kun je het laten meten! Je kunt ook een sportkeuring doen bij sommige instanties, hier betaal je echter vaak veel geld voor. Ik zou zeggen stap eens binnen bij een sportschool en vraag naar de mogelijkheden!

 3. Mijn doel is verandert 😉
  Ik ga voor een lager vetpercentage ipv een lager BMI. Ik wil ook van het wegen af, want dat wordt zo onderhand een obsessie!

 4. Ik heb een vetpercentage van 26%. Vroeger had ik 35% dus ik ben al zeer tevreden maar zou het toch nog lager willen 🙂 Wat is een gezond vetpercentage?

  Ik ben 23jaar en weeg 58kg

 5. Leuk artikel! Veel informatie en leuk geschreven. Ik ben 23 jaar, 175 cm en heb een vetpercentage van 23,8 en ik schrik er stiekem een beetje van dat dat op de grens van ideaal en gemiddeld zit! Leuk doel, vetpercentage omlaag krijgen! Die kilo’s kun je je blind op staren en het zegt niet altijd zoveel. Gezien de datum van je artikel; heb je je doel gehaald? En hoe heb je dat bereikt? Ik ben benieuwd! Ondertussen ga ik gauw even een rondje hardlopen hahaha

 6. Hoi Marloes,

  Ik kwam zojuist dit artikel tegen omdat ik heel graag mijn vetpercentage omlaag wil brengen. Ik ben sinds kort begonnen bij een sportschool en daar is mijn percentage gemeten. Ik wist wel dat ik iets te zwaar ben (bmi 26) maar dat mijn vetpercentage zo hoog zou zijn (boven de 40%) vond ik echt schrikbarend. Ik ben er nu, inmiddels 2 maanden later, echt van uit m’n doen. Ik wil heel graag dat getal omlaag krijgen. De eerste maand was er 1,3% af maar de laatste keer was er juist wat van m’n spiermassa af en dat baart me zorgen. Ik wil niet obsessief bezig zijn met het binnen krijgen van genoeg eiwitten en strakke voedingsschema’s. Is het mogelijk om af te vallen en je spiermassa te vergroten tegelijkertijd? Ik kom er online veel wisselende dingen over tegen. Voor mijn gezondheid vind ik het echt van belang dat mijn percentage omlaag gaat maar ik wil niet dat het m’n leven beheerst. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

  Groetjes, Renee

  1. Hoi Renee, dat is zeker mogelijk. Sowieso verhoogt je spierpercentage als je vet verliest. In verhouding gaat je lichaam dan namelijk uit meer spieren bestaan! Ieder lichaam is anders, laat je niet teveel uit het veld slaan door een meting. Veel succes!

 7. Vraag.
  Als de weegschaal aangeeft dat je wel in gewicht bent afgevallen maar je vetpercentage is toegenomen, wat zegt dit over het gewichtsverlies. Zou denken dat als je gewicht verliest het vetpercentage ook naar beneden gaat.

  1. Ja dat zie ik ook verreweg het meest. Je kunt als extraatje nog je omvang meten. Als die ook afneemt, dan kan het bijna niet zo zijn dat je vetpercentage stijgt.

 8. Vraagje,

  Ik woog vorig jaar 120 kilo en ben nu een jaar verder en weeg 86 kilo. Heb heel wat tijd in de sportschool gezeten en ook heel wat krachttraining gedaan. Nu denk ik dat ik vrijwel klaar ben met afvallen, maar mijn lichaam is nog niet wat het moet zijn. Ik heb namelijk huid dat op mijn buik hangt, misschien samen met nog wat vet. Ook zwembandjes zijn er nog, maar het is te zacht om vet te zijn dus ga ik ervanuit dat het vel is. Hoe kan ik nou het beste meten? want ik zou graag weten wat mijn vetpercentage is, maar als mijn huid gezien wordt als vet bv bij huidplooimeting heb ik er niets aan.

  mvg,
  Nick

 9. Hoi ik heb een vraagje
  Ik heb een normaal gewicht bereikt (was Door mijn eetstoornis erg laag en het is nu 52 kilo bij 162 cm)
  Maar mijn lichaamsvetpercentage is nog heel laag ( 14 %) ik ben ook nog net weer een keer ongesteld geweest na het 2 jaar niet te zijn. Ik vraag me af moet ik nou nog aankomen? De kliniek wil dat ik een percentage van 24 procent heb maar dat vinden ze op internet te veel dus ik weet het niet..

  1. Ik doe overigens ook helemaal niks aan sport doordat het dus ook niet zo verstandig was omdat ik aan moest komen in vet en niet in spieren. Maar ik snap niet hoe het dam nog zo laag kan zijn?

  2. Hoi Alana, ik kan je hier op afstand helaas geen antwoord op geven. Ik heb nooit genoeg informatie om je te kunnen antwoorden. Ik raad je aan de adviezen van je begeleiders te volgen, zij hebben een veel beter beeld van wat goed voor je is. Super knap wat je gedaan hebt!! Je kunt echt trots op jezelf zijn.

 10. Ik eet perfect normaal, maar slechts een vetpercentage van 10.9 op de weegschaal (32 jaar; 172 cm; 51kg).
  Ook mijn gewicht is eerder aan de lage kant, maar ik eet gewoon gezond, snoep met mate, ben zelfs de grote eter tussen mijn vriendinnen. Moet ik me zorgen maken? Ik heb al eens mijn bloed laten testen, volledig normaal.

 11. Ik ben romeo ik ben 13 jaar bijna 14 ik heb een vetpercentage van 14 % en ik ben 170 lang en ik weeg 50 kilo is dat goed of slecht??

 12. Hallo Marloes!

  Ik ben nu ongeveer ander halve maand heel gezond aan het eten en veel aan het sporten. Het lijkt alsof ik nog steeds geen resultaat zie. En de weegschaal staat ook al een paar weken stil. Dit frustreerd mij enorm. Ik ben niet te zwaar maar wil graag nog wat kilo’s kwijt (vooral op mijn buik en armen).

 13. Hallo
  Ik ben momenteel 61 kilo afgevallen .. en heb nu mijn vetpercentage laten meten omdat om het steeds zo koud had en niet veel conditie en zo…een ..7 puntsmeting.
  Nu was die 13.8% daar schrok ik toch wel van..heb nog geen ondergewicht dat niet.
  Ben 69 kilo nu bij 1.82.
  Zou wel graag wat hoger in vetpercentage komen maar wil er geen gewicht bij ..ben nl blij dat ik zover gekomen ben.
  Kan dat?
  Gr frenchi….ben 48 jaar

 14. Goedemorgen,

  Ik wil graag een blokjes buik en moet dus eerst mijn vetpercentage verlagen. Nu zijn alle waarden zoals gewicht botmassa bmi, bmr, vochtgehalte, hetzelfde van mijn weegschaal en die van de sportschol alleen mijn vetpercentage niet. Bij mijn weegschaal is het 21,9 en de sportschool 26. Hoe kan dit. Na de sportschool ben ik ook weer op mijn weegschaal gaan staan en toen was hij weer 21,9?? Beide weegschalen zijn alleen de elektronen van de voet.

 15. Hoi Marloes
  Ik hoop dat jij me kan helpen

  Ik schrok behoordelijk van het meten
  Ik ben 1.67 lang
  En weeg 77 kilo

  Waarvan
  35 vetprecentage
  61 spier
  Nu zeggen vele mensen dat ik veel overgewicht heb klop dit of kan dit wel ?
  Ik sport 3 x per week cardio kracht ook groepslessen soms 4 x per week en ik eet wel gezond met geniet momentje

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram