guilty pleasure
Feiten en fabels

Kom je aan van elke dag chocolade eten?

Door

Chocolade is ongezond, toch? We voelen ons schuldig als we er teveel van eten. Toch hoor je soms ook dat pure chocolade heel gezond voor je is. Hoe zit dat? Kom je aan van elke dag chocolade eten? Ik zal je proberen wat meer duidelijkheid te geven!

Wanneer kom je aan?

Je komt aan als je structureel meer energie (calorieën) binnen krijgt dan je verbruikt. Stel dat jouw dagbehoefte 1800kcal is en je elke dag 1700kcal aan gezonde producten binnen krijgt. Daar bovenop eet je 2 blokjes (10g) chocolade (= +- 55kcal). Jouw inname is in dit geval iets lager dan je verbruik, je zult dus zeker niet aankomen en zelfs heel langzaam een beetje afvallen.

Sterker nog, je zult in dit voorbeeld ook niet aankomen als je elke dag alleen 1800kcal aan chocolade eet en verder niets. Of dit gezond is, dat is een totaal andere vraag. Je zult namelijk wél tekorten krijgen aan heel veel voedingsstoffen, een hoge bloedsuikerspiegel en een te hoog cholesterol door inname van veel verzadigd vet.

Waarom dan chocolade vermijden?

Toch is het zo dat mensen die veel chocolade eten aankomen. Hoe kan dat dan? Het ‘probleem’ is dat chocolade ontzettend lekker is. Het is zoet, romig, vet en heeft een heerlijk smaak. Daarnaast is het ook nog eens licht krokant en smelt het op je tong. Al deze aspecten zorgen ervoor dat we geneigd zijn het niet bij 10g chocolade te houden! Ook al was dat in eerste instantie het plan, na een paar minuten sta je weer bij de kast om een volgend stukje te nemen.

Chocolade is heel calorierijk, het gemiddeld ergens tussen de 550 en 600kcal per 100g. Daarnaast vult het nauwelijks, waardoor we relatief makkelijk 100g kunnen opeten. Ter vergelijking, de Swiss 72% cacao reep hieronder bevat ongeveer evenveel calorieën als 6 boterhammen met ham of als 1kg (=4 kommen!) magere kwark met 100g bosbessen of als 3,5kg snoeptomaatjes!

elke dag chocolade

Elke dag iets ongezonds eten…

We zijn de laatste jaren massaal bezig met gezond eten. Daarbij merk ik dat veel mensen een angst krijgen voor ongezonde producten. Chocolade en chips eten zien we al snel als ‘slecht’. Onterecht als je het mij vraagt, want ik kleine hoeveelheden kunnen deze producten absoluut geen kwaad! Pas als je er structureel teveel van eet, is het schadelijk voor onze gezondheid.

Bij een gezond leefpatroon hoort af en toe iets ongezonds eten. Sommige mensen vinden het fijn om elke dag ruimte te houden voor een kleine ongezonde snack. Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen.

Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer. Weet je dat het voor jou ontzettend moeilijk is om het bij een klein stukje te houden (yes, me!!), dan kun je het misschien beter niet te vaak nemen! Ken in dat geval je eigen valkuilen en bescherm jezelf ;).

Is chocolade gezond?

Je hebt misschien ook wel eens gehoord dat chocolade gezond is. Vooral van pure chocolade wordt dat veel gezegd. Ik schreef hier al eens een uitgebreid artikel over. In het kort was mijn conclusie dat er vaak te hoge verwachtingen zijn. Misschien willen we die stiekem wel gewoon hebben :). De gezonde voedingsstoffen uit pure chocolade komen ook voor in producten zoals bijvoorbeeld fruit en groenten, die nog veel gezonder zijn!

Mijn conclusie

Je komt niet aan van elke dag chocolade eten! Het is totaal geen probleem om naast jouw gezonde eetpatroon regelmatig iets te eten dat minder gezond is. Als jij echter van jezelf weet dat je moeilijk maat kunt houden, dan kun je dit beter niet te vaak doen.

De gezondheidswinsten van chocolade vallen helaas een beetje tegen. Dat ik het ZO mega lekker vind, is voor mij echter genoeg reden om het regelmatig voorbij te laten komen in mijn eetpatroon. Af en toe genieten hoort er voor mij bij…daardoor houd ik mijn gezonde leefstijl vol!

Groetjes, Marloes

Eet jij vaak chocolade?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Roos 3 jarengeleden

  Ja!

  De laatste week weer even wat meer, maar normaal gesproken 1 blokje pure chocolade per dag. Kan niet zonder…

  Reageer
 2. Kim 3 jarengeleden

  Ik dagelijks, na het avondeten een blokje 85% pure chocolade! Zo lekker. En door de pure smaak heb ik (meestal:p) geen behoefte aan meer.

  Reageer
 3. Sandra CH 3 jarengeleden

  Ik ben meer van de koekjes, ik vind chocolade wel lekker maar het is niet mijn favoriet 🙂

  Reageer
 4. Katleen 3 jarengeleden

  Kan geen dag zonder, eerste wat ik doe na ontwaken ! Heb 85, 93 en zelfs 100% pure chocolade

  Reageer
 5. Daisy 3 jarengeleden

  Geen chocolade fanaat hier! Als ong enige dame ter wereld;)

  Ik had een klein vraagje, ik zie op Instagram veel over het keto dieet staan. Dat je dan geen koolhydraten eet maar wel veel vet en eiwitten. Heb je hier al eens een artikel overgeschreven? Als niet, dan zou ik graar hiervoor een verzoekje willen doen. Ik zie namelijk dat mensen hier heeel veel mee afvallen maar lijkt me niet goed om zo veel vetjes te eten. Mocht je hier geen behoefte aan hebben, dan zeker niet doen!!

  Groetjes Daisy

  Reageer
 6. Francine 3 jarengeleden

  Chocolat <3
  Ik eet ook dagelijks één stukje extra pure chocolade (85%-95%). Soms twee. Maar zulke pure chocolade doet niet echt craven naar meer, zoals Kim hierboven ook zegt.
  Van melkchocolade kan ik niet echt genieten, daarbij mis ik die intense smaak.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: