Gezond leven tijdens de Ramadan
Feiten en fabels

Gezond Leven tijdens de Ramadan – 10 Tips!

Door

De Ramadan is alweer een tijdje bezig. Ik kreeg de afgelopen dagen erg veel vragen van moslims of ik tips kan geven over gezond leven tijdens deze periode. Natuurlijk kan ik dat! Ik heb zelf nooit de Ramadan gevolgd, maar heb wel moslims begeleid en ik weet veel van voeding en bewegen.

Deze video

In deze video geef ik dus 10 tips over hoe je gezond kunt leven tijdens de Ramadan maand. Ik wil daarbij benadrukken dat ik dus zelf geen Moslim ben. Als jij dat wel bent, dan zou ik het super leuk vinden als jij ook jouw tips en ervaringen deelt!

10 Tips voor gezond leven tijdens de Ramadan

Hieronder nog even heel kort de tien verschillende tips op een rijtje. In de video bespreek ik ze uitgebreid. Ik wil ook benadrukken dat ieder lichaam verschillend is. De tips hieronder zullen voor veel mensen werken, maar dat betekent niet dat ze voor iedereen de juiste manier zijn. Ik maak mijn video’s voor de ‘gemiddelde gezonde persoon’.

1. Neem een ontbijt.

2. Eet producten die lang verzadigen.

3. Drink voldoende.

4. Eet langzaam en kauw goed.

5. Vermijd grote hoeveelheden zoete en vette producten.

6. Kies voor veel groenten, mager vlees/vis/vleesvervangers en volkorenproducten. Een artikel over gezonde producten vind je hier.

7. Eet geen véél grotere porties dan normaal.

8. Neem een voor-het-slapen-snack.

9. Beweeg, maar let goed op jezelf.

10. ALS je wilt sporten, doe het dan vlak voor zonsondergang.

Jouw ervaring

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen! Heb je wel eens de Ramadan gedaan? Of doe je misschien altijd mee? Hoe gaat het tot nu toe? Ik vind dat mega interessant om te lezen. Deel dus ook gerust jouw tips voor anderen.

Heel veel succes verder toppers!

Groetjes, Marloes

Doe jij mee met de Ramadan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Vera 4 jaargeleden

  De video staat nog op niet beschikbaar.
  Ben benieuwd, op school (als juf) hoor ik vaak dat het snachts ware feestjes zijn.

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Als het goed is moet hij het doen nu! 🙂

   Reageer
   • Vera 4 jaargeleden

    Gezien! En interessant. Ook de reacties op Instagram. Ik krijg alleen een beeld van de mensen die ik ken: dat zijn de gezinnen bij ons op school en dat zijn er maar een paar. Dus interessant om te lezen hoe mensen hier tegenaan kijken en ermee omgaan.
    En ik realiseer me wel weer wat het vraagt. Enkele groep-8-kinderen doen al mee en het overdag niet drinken vind ik wel lastig om te zien als juf! Je houdt ze toch extra in de gaten.
    Thnxxxx voor het artikel!

    Reageer
 2. Soumia 4 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Ik doe mee met de ramadan. Ik probeer tijdens deze maand extra gezond te eten en veel water te drinken. Ik werk fulltime en hou ervan om zo nu en dan lekker te wandelen. Dus bezig blijven is ook zeker belangrijk. Zeer goede tips heb je gegeven. Als je tijdens de ramadan te veel en te slecht eet dan voel je je ook alleen maar slechter.

  Gr. Soumia

  Reageer
 3. Inge 4 jaargeleden

  He Marloes,

  Wat leuk dat je een ramadan filmpje hebt gemaakt. Ik volg je al een hele tijd, alleen ik ben niet iemand die elke x een berricht achter laat. Maar ga vooral zo door want het is leuk en leerzaam om na je filmpjes te kijken. Mijn tip eet geen knoflook, want daar krijg je ontzettend veel dorst van over dag. Ik zelf eet juist veel gezonder dan buiten de ramadan want normaal kom ik nooit aan de 2 liter, maar daar kom ik nu zeker wel aan. En ik ben zn iemand die teveel snaait op een dag
  En dat kan niet tijdens de ramadan. Natuurlijk eet ik op zn tijd wel iets ongezonds,ma over het algeneem weinig omdat je toch vol zit van je maaltijd en eten. Nog een tip; eet niet teveel bladendeeg hapjes, ze zijn lekker hoor met kip en gehakt, ma je raakt er snel vol van en dan heb je geen ruimte meer voor je groente en fruit.
  En idd wat je zelf al zei; eten voordat de zon op komt. Opstaan moet je toch om te bidden dus je kunt beter even 30 min eerder opstaan om te eten. (Deze maaltijd word sohor genoemd, en het eten na op zonsondergang word de iftar genoemd. )
  En beweeg gewoon zoals je altijd doet. Ga niet ineens stil zitten, want dat is niet de bedoeling van de ramadan. Je kunt best dingen blijven doen.
  De gene onder ons die gewoon werken en druk zijn, pak echt soms je rust. Ik weet dat het moeilijk is maar vooral met deze warme dagen heb je soms even je rust nodig.
  ♡geniet van de mooie zonnige dagen allemaal♡

  Reageer
 4. Sabrine 4 jaargeleden

  Hoi, super dat er een filmpje met ramadantips gemaakt is! Ik doe de ramadan sinds ik 11 was. De eerste paar dagen is het altijd wennen maar dat komt altijd weer goed. Sinds dit jaar maak ik geen hapjes meer maar heb ik gewoon een warme maaltijd en een soepje en het werkt prima voor ons. Wel jammer dat ik de hele tijd denk dat ik alles ga opeten maar dat ik na een paar happen alweer vol zit haha. Verder sport ik nog gewoon en voelt goed!
  Groetjes

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.