Feiten en fabels

Feit of fabel: BMI bepalen is zinvol

Door

Weegschaal

Veel mensen zijn inmiddels bekend met de term ‘BMI’ oftwel Body Mass Index. Wat het precies inhoudt is echter vaak niet helemaal duidelijk. Daarnaast hoor je de laatste tijd veel geluiden over de BMI geen goede voorspeller zou zijn van gezondheid. Ik vertel je vandaag meer over dit begrip.

Wat is BMI en wanneer is deze goed?
Je BMI zegt eigenlijk niets meer dan hoe je gewicht is in verhouding tot je lengte. Is je BMI te hoog, dan ben je te zwaar voor iemand van jou lengte (of te klein voor je gewicht, zoals één van mijn cliënten ooit lachend vertelde!). Is je BMI te laag, dan ben je te licht. Gezonde waardes van de BMI variëren nogal eens in verschillende literatuur. Vooral de ondergrens wisselt bij verschillende bronnen tussen 18,5 en 20. Ik houd altijd aan dat je bij een waarde tussen 20 en 25 een gezonde BMI hebt.

Hoe bereken ik mijn BMI?
Je kunt op verschillende websites een BMI-meter vinden, ik zag zelfs laatst op tv een spotje waarin je tegen betaling je BMI per sms kreeg! Dit is echter helemaal niet nodig, je kunt het gemakkelijk zelf uitrekenen. Je BMI is namelijk je gewicht gedeeld door je lengte (in meters) in het kwadraat. Wat? Ik leg het uit :-).

Stel je bent 1.70 lang en je weegt 70kg. Wat je doet is je lengte in het kwadraat, dus 1.70 x 1.70. Dit is 2,89. Vervolgens deel je je lichaamsgewicht door dit getal, dus 70/2,89. Je komt dan uit om 24,2, dit is je BMI. Oftewel, tussen de 20 en de 25, dus een gezond gewicht!

Waardes BMI

Is de BMI een betrouwbare meting?
Omdat de BMI enkel uitgaat van gewicht, vind ik het niet 100% toereikend om te bepalen of iemand overgewicht heeft. Er zijn een aantal mogelijke situaties waardoor iemand met een te hoge of te lage BMI tóch gezond kan zijn. Ik bespreek er hieronder een aantal met jullie:

 • Je hebt veel spiermassa. Mensen die heel veel sporten hebben veel spieren, spieren wegen zwaarder dan vet. Je kunt in extreme gevallen (lees: bij zeer zware krachttraining/bodybuilding) volgens de BMI methode overgewicht hebben, terwijl je vetpercentage heel laag is. Dit komt echter niet vaak voor en geldt niet voor de gemiddelde persoon.
 • De BMI standaard bij kinderen is anders dan volwassenen, kinderen hebben bij een lagere BMI al overgewicht. Wil je weten of de BMI van jouw kind te hoog is, doe dan eens deze BMI calculator. Deze houdt rekening met leeftijd.
 • Als je heel erg veel bent afgevallen, lukt het soms niet om je BMI binnen de gezonde marges te krijgen. Je hebt echter al ontzettend veel gezondheidswinst doordat je zo veel bent afgevallen! Wees dan tevreden met een iets te hoge BMI.
 • Ook bij ouderen (65+) is het soms verstandiger om een BMI te hebben die iets hoger is dan normaal (tot maximaal 27). Ouderen zijn vaker zien en kunnen op een gegeven moment een verminderde eetlust krijgen. Het is dan verstandig om wat reserves te hebben.
 • Sommige mensen voelen zich heel goed bij een iets te hoge (25,5) of te lage (19) BMI. Ze moeten héél veel moeite doen om aan te komen of af te vallen. Ik raad je in dit geval aan om tevreden te zijn met je gewicht. Liever iets te licht of te zwaar dan een constant gevecht tegen de kilo’s!
 • Medicijngebruik kan er soms voor zorgen dat mensen veel vocht vasthouden. Je bent dan zwaarder en je BMI is te hoog. Bij het stoppen van de medicijnen verliezen deze personen het vocht echter vaak weer en hebben ze weer een gezond gewicht.

Aanvullende metingen
Omdat BMI dus niet alles zegt, kun je aanvullende metingen (laten) doen. De meest makkelijke is buimomvang. Deze dient bij vrouwen in ieder geval onder de 88cm te zijn en het liefst onder de 80cm. Bij mannen moet hij in ieder geval onder de 102cm zijn en het liefst onder de 94cm. De buikomvang meet je officieel midden tussen de onderkant van je ribben en de bovenkant van je bekken. Ik houd echter altijd de navel als richtlijn aan, dan weet je zeker dat je altijd op dezelfde plaats meet! Ook bij deze meting is een kanttekening te plaatsen, waarom gelden namelijk voor een vrouw van 1.90m dezelfde richtlijnen als voor een vrouw van 1.60m?

Buikomvang

Daarnaast kun je ook je vetpercentage laten meten. Een van de meest betrouwbare methoden is een huidplooimeting, maar tegenwoordig zijn er ook goede weegschalen op de markt die het vetpercentage kunnen meten. Vergelijk de resultaten alleen met die van een zelfde meetapparaat!

Conclusie
De BMI geeft over het algemeen een redelijk goed beeld van iemands gewicht. In ieder geval zegt het meer dan gewicht alleen. In sommige gevallen geeft de meting minder betrouwbare uitkomsten. Het is altijd handig om de BMI te combineren met andere metingen als buikomvang en vetpercentage, je krijgt zo een beter beeld van iemand lichaam.

Ik hoop je wat meer duidelijkheid gegeven te hebben over de term BMI, als je vragen hebt kun je ze hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Heb jij je eigen BMI weleens berekend?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
 1. Fleur 9 jarengeleden

  Als je aan het afvallen bent dan is je navel niet echt betrouwbaar. Die verplaatst zich als je minder dikke buik krijgt.

  Reageer
 2. jose 9 jarengeleden

  Ik ben, zoals je in punt 1 zei, heel gespierd vooreeb meisje.ik heb een x mijn vet percentage laten meten en die was lager als mijn vriendinnen, terwijl ik wel 2 kilo meer woog. Bij mij klopt dat bmi meten dus echt niet, ik ben 1.70 en weeg 70 maar heb een strakke buik en had 21.70 procent vet! Wat helemaal niet veel is haha, t komt omdat ik zo gespierd ben! X

  Reageer
 3. Daphne 9 jarengeleden

  Mijn BMI is 22,2. Maar ik heb – ondanks buikspieroefeningen – een buikje.

  Reageer
 4. Dineke 9 jarengeleden

  Ik zag je foto met de weegschaal, heb jij tips voor een goede weegschaal? Want ik ben op zoek naar een nieuwe.

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Ik vind de weegschalen van Medisana heel fijn, die meten ook vetpercentage en spierpercentage maar zijn heel betaalbaar (+- €25). Succes!

   Reageer
   • Dineke 9 jarengeleden

    Bedankt voor je reactie Marloes. Ik ga op zoek!

    Reageer
 5. bente 6 jarengeleden

  is bij meiden van 15 een bmi vanaf 13 goed?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: