Een dosis mentale fitness

Albert met biertje

Wat maakt jou gelukkig? Wordt deze vraag aan 100 mensen gesteld, dan antwoorden de 100 mensen ongeveer hetzelfde maar ook zeer verschillend. De één wordt gelukkig van heerlijke wijn bij het eten met vrienden terwijl de ander geniet van stilte en alleen zijn. Belangrijk hierin is dat je de balans vindt voor jezelf, in dit artikel schrijf ik over de zes principes waar mentale fitness op is gebaseerd.

De verschillen tussen fysieke- en mentale fitness zijn niet heel groot, de wijze waarop mensen er mee om gaan is wel compleet verschillend. De meeste van jullie zullen meerdere keren per week sporten of bezig zijn met gezondheid. Als je op dezelfde wijze bezig zou zijn met je geestelijke gezondheid, dan roept dat bij je omgeving en waarschijnlijk bij jezelf vragen op. Eén van de redenen hiervoor kan zijn dat er tegenwoordig nog steeds een taboe heerst over de psychologische toestand van mensen. Je praat immers makkelijker over een verstuikte enkel dan over een eventueel mentaal dipje.
Als je de vergelijking trekt tussen sporten en mentale fitness, één van de belangrijkste redenen om te sporten is dat mensen zich fit en gezond willen voelen. Ditzelfde principe geldt voor mentale fitheid, train meerdere keren per week en mate van mentale fitheid kan worden vergroot. Positieve psychologie is een stroming die zich bezig houdt met de ervaren mentale gezondheid. Zij hebben de 6 principes van mentale fitness opgesteld.

Wat zijn de 6 principes van mentale fitness?

  • Geef richting aan je leven

Wat vind jij belangrijk in het leven? Bepaal dit voor jezelf en belangrijker durf hier ook de regie op te voeren. Voorbeelden hiervan zijn de keuzes voor werk, relatie(s), sport of ander persoonlijk punt. Een oefening om dit te bepalen wat voor jou je richting in je leven moet zijn, is je leven beschouwen als een film. Jij bent de regisseur over je eigen film, wat vind jij belangrijk dat er zich afspeelt in de film? Welke momenten moeten zich absoluut hebben afgespeeld?
Een aanvullende wijze om dit concreet in te vullen is doelen te stellen. Stel concrete doelen op, uit onderzoek is gebleken dat mensen die concrete doelen stellen het gevoel hebben meer regie te hebben over hun eigen leven.

  • Denk optimistisch

Optimisme is aan te leren, het is een manier van denken maar ook op de juiste momenten de controle los kunnen laten. Mensen die optimistisch ingesteld zijn worden wel eens verweten naïef te zijn, toch geldt dit vanuit de positieve psychologie als belangrijke pijler. Optimisme is namelijk een manier van denken waarbij je eventuele zorgen om kunt buigen in energie en acceptatie. Een bekend voorbeeld is het bierglasprincipe, het bierglas is halfvol of halfleeg. Als er problemen op duiken, probeer dan te kijken naar wat er goed is gegaan en houd dit in gedachten.

  • Houd grip op je leven

Grip op je leven houden klinkt simpel, maar is in mijn ogen één van de moeilijkste punten voor veel mensen. Veel mensen hebben het idee geen grip te hebben over hun leven, zij leggen de schuld buiten zichzelf. Doen zich situaties voor waarbij je denkt, wat kan en moet ik doen? Kijk dan naar je eigen rol en naar de keuzes die je hebt. Soms word je geconfronteerd met iets waar je geen grip op had, bedenk dan goed dat de manier waarop je met het probleem omgaat bepalend is in hoe het probleem opgelost gaat worden.

  • Leef in het hier en nu

Een korte zin met prachtige betekenis. Ik bedoel hiermee dat je moet genieten van de kleine dingen, de zon op je gezicht, de wind in je haren, de kus van iemand waarvan je houdt. Iedereen heeft voorbeelden waar de kleine dingen in het leven, jou het diepste raakten.

IMG_1474

  • Investeer in relaties

De mens is een sociaal dier, iedereen heeft relaties nodig. Je wilt als persoon het gevoel hebben dat je ergens bij hoort, het gevoel dat je als persoon gewaardeerd wordt.

  • Leef gezond.

Er heerst tussen het sporten en je goed voelen een sterk verband, een gezonde geest in een gezond lichaam is een bekende uitspraak van ruim 2000 jaar oud. Vandaag de dag is dat niet anders, je geest heeft beweging nodig om stresshormonen af te kunnen voeren. Daarbij worden ook positieve hormonen aangemaakt als je aan het bewegen bent, het effect werkt dubbelop.

Mentale fitheid is onderdeel van je algehele fitheid, bekijk je mentale gesteldheid als iets wat trainbaar is. Oefen eens met het opstellen van doelstellingen, geniet van de regen op het raam als je in bed ligt en probeer door gezond te leven, je leven te richting te geven.
Accepteer daarnaast dat mentale gesteldheid hetzelfde is als fysieke gesteldheid, er kunnen dagen tussen zitten dat jij niet lekker in je vel zit. Vergelijk dit dan met een griepje, je kunt je niet altijd ‘on top of the world’ voelen.

Groetjes Albert

Herken je de 6 principes van mentale fitness? Pas jij ze zelf al toe?

 

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram