Feiten en fabels Voeding

10 Feiten en Fabels over Voeding en Sporten

Door

Ik krijg nog steeds dagelijks vragen over voeding en sporten. Tegenwoordig weet vrijwel iedereen er iets vanaf. Op je werk, op verjaardagen en op borrels wordt je doodgegooid met de nieuwste wijsheden. Ik snap heel goed als je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nu waar….en wat is een fabel?

Ik behandel af en toe een paar veelgehoorde weetjes. Ik bevestig ze, of haal ze onderuit. Ik doe dat op basis van mijn kennis en ervaring als diëtist en personal trainer.

1. Een tosti is ongezond
Dat vind ik wel meevallen! Zeker als je volkoren boterhammen gebruikt, niet teveel kaas en de mayonaise weg laat. Het lijkt misschien alsof een tosti vetter is dan een boterham met kaas, omdat het vet uit de kaas komt lopen door de verhitting. Dit is natuurlijk niet het geval! Je voegt immers geen extra vet toe :).

is fruitsuiker gezond

2. Een glas versgeperste sinaasappelsap bevat net zoveel suiker als een glas cola
Ja! Dit is een feit. Ik heb hier al vaker over geschreven. Fruit bevat veel suiker, sinaasappelsap bevat veel fruit. Natuurlijk bevat sinaasappelsap ook vitamine C, dat heel goed voor je is. In mijn ogen kun je echter beter een sinaasappel eten, dat vult namelijk veel beter! Bovendien bevat een glas sinaasappelsap al snel 3 sinaasappels…dat tikt hard aan.

3. Fruit eten na de warme maaltijd is niet goed voor je buik
Fabel, je maag kan prima gemengde voedingsstoffen verteren. Daar is hij juist gespecialiseerd in! Ik hoor vaak dat het ‘gaat gisten’. Dat klopt…tijdens het verteringsproces van fruit, ontstaat gisting in de darmen. Altijd. Bij iedereen. Dat is normaal :).

all bran plus eten

4. Voor het ontbijt sporten zorgt voor meer vetverbranding
Mmmm, niet helemaal waar. Als je niet eet, gaat je lichaam eerder reserves verbranden tijdens het sporten. Deze reserves worden echter gewoon weer aangevuld als je daarna weer (te veel) gaat eten. Of je meer of minder vet verbrandt, hangt af van je totale inname en verbranding per dag, week of maand. Niet zo zeer per moment.

5. Pure chocolade is gezond
Pure chocolade bevat inderdaad stoffen die best goed zijn voor ons lichaam. Het bevat echter ook heel veel verzadigd vet en calorieën. Veel pure chocolade eten is dus (helaas) niet zo’n goed idee. Een klein stukje per dag is prima, maar persoonlijk ben ik niet zo goed in dat ‘kleine stukje’ ;).

6. Vis en spinazie kun je beter niet samen eten
Dat werd inderdaad vroeger gedacht. Er zouden schadelijke stoffen ontstaan in je lichaam. Inmiddels zijn we erachter dat dat niet waar is. De Gezondheidsraad geeft daarom niet langer een waarschuwing voor deze combinatie.

7. Havermelk is een goede melkvervanger
Niet helemaal, het bevat namelijk een stuk minder eiwit dan melk. Ook bevat het van nature niet dezelfde vitamines en mineralen. Die worden echter vaak toegevoegd door de fabrikant. Check dat wel even! In het artikel over goede melkvervangers lees je er meer over.

8. Biologische producten zijn gezonder
Nee, zeker niet perse. De term ‘biologisch’ zegt iets over de manier waarop de grondstoffen van een product zijn verbouwd, niets over de voedingswaarden. Er bestaat bijvoorbeeld ook biologische suiker. Daarnaast kunnen biologische producten prima gefrituurd zijn, waardoor ze veel slechte vetten bevatten. Zeker niet per definitie gezonder dus.

9. Je moet bewegen als je wilt afvallen
Je valt af als je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. Afvallen kan dus ook als je niet beweegt. Je moet dan gewoon nóg minder eten. Dit is niet een goed idee trouwens, want je krijgt gemakkelijk tekorten aan vitamines en mineralen. Bovendien is beweging ook om andere redenen heel goed voor je lichaam. Gewoon lekker bewegen dus :).

tips voor beginnende hardlopers

10. Koffie onttrekt vocht uit ons lichaam
Weer een fabel. Als je een kop koffie hebt gedronken, moet je waarschijnlijk snel daarna plassen. Je plast echter niet meer dan normaal. Om deze reden mag je koffie gewoon meerekenen voor je vochtinname.

Ik hoop dat ik je weer wat antwoorden heb gegeven. Ik krijg altijd veel privéberichten met vragen van mensen, die ik helaas onmogelijk allemaal persoonlijk kan beantwoorden. Op deze manier geef ik ze toch wat aandacht :). Als jij feiten of fabels hebt die je graag behandeld wilt zien in een volgende editie….dan hoor ik het graag.

Groetjes, Marloes

Heb jij feiten of fabels die je graag behandeld zou zien??

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (17)
 1. Karin 5 jarengeleden

  Leuk stuk Marloes!

  Reageer
 2. Sandra 5 jarengeleden

  Helder artikel! #3: Gelukkig want ik eet graag fruit als toetje 🙂

  Reageer
 3. annie laumen 5 jarengeleden

  Duidelijk thks Marloes.

  Reageer
 4. Yfke 5 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Misschien zou je een keer willen schrijven over de meest optimale inrichting van je krachttraining? Hoeveel setjes, hoeveel herhalingen, hoeveel rust. En ook vroeg ik me af wat de beste duur van je training is.? Wanneer doe je te veel oefeningen voor een spiergroep? Zelf wil ik altijd doorgaan tot ik echt leeg ben.

  Reageer
 5. Kim 5 jarengeleden

  Bij puntje 1 staat: ‘(…) weg laadt’. Dit is een grammaticale fout en hoort ‘laat’ te zijn 🙂

  Reageer
  • Jacqueline 5 jarengeleden

   En in de allerlaatste alinea moet in de zin ‘Als jij feiten of fabels hebt die je graag behandelt wilt zien’ behandeld met een d geschreven worden. Het is een leuke blog maar de vele spelfouten doen soms wel wat zeer aan mijn ogen. 😉

   Reageer
   • Amy 5 jarengeleden

    Plak er dan maar gauw een pleister op!

    Reageer
   • Marloes 5 jarengeleden

    Snap ik…de hoeveelheid spelfouten laten zien hoe druk ik het heb ;). Want ik ben zelf ook altijd vrij scherp op fouten. Ik moet het dan echter wel een keertje nalezen.

    Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Thanks!

   Reageer
 6. Manon 5 jarengeleden

  Hoi! Ik vroeg me wat af. Om af te vallen moet je minder eten dan je caloriebehoefte. Is dit dan ook mogelijk als je minder eet maar wel ongezond? Ik begrijp dat dit alles behalve gezond is, maar in principe moet dit mogelijk zijn toch? Ik was gewoon nieuwsgierig.

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Ja dat klopt helemaal! Als je niets anders eet dan 1 patatje en een kroket per dag, dan val je af :). Inderdaad niet het meest gezonde… haha

   Reageer
 7. Gerrit 5 jarengeleden

  Hoi,
  Ik heb gehoord dat mosterd en kaneel echte ‘vetverbranders’ zijn. Klopt dit of is het ook gewoon een fabel?

  Reageer
 8. Beja 5 jarengeleden

  Hallo Marloes,
  Je hebt het nu over afvallen. Nu heb ik een vraag wat ik kan doen om niet teveel ver te verbranden. Ik ben in training voor de D200 (200 km mouintainbiken op 28 december in Drenthe). Ik val op dit moment teveel af, wat kan ik hier aan doen ( ik ben 54 jaar )
  Alvast bedankt voor je advies
  Beja

  Reageer
 9. Marjan 5 jarengeleden

  Klopt het dat glucomannan een natuurlijke vet verbrander is?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: