Afvallen Feiten en fabels Voeding Voedingstips

Feiten en Fabels over Gezond leven

Door

Feiten en fabels2

Ik schreef al eens eerder een artikel met feiten en fabels over voeding en gezondheid, ook schreef ik er al een over groenten en fruit. Ik merk dat jullie dit ontzettend leuk vinden om te lezen. Er zijn super veel feiten en fabels op dit gebied, dus het leek me leuk om er nog eens een aantal te behandelen in een artikel. Dat lezen jullie vandaag!

Gezond eten en bewegen zijn ontzettend populaire onderwerpen van gesprek. Hierdoor worden er super veel uitspraken gedaan, die natuurlijk vragen oproepen bij veel van ons. Omdat mensen weten dat ik diëtist ben, krijg ik vaak vragen over zulk soort uitspraken. Kloppen ze? Of zijn het hardnekkige fabels? Hieronder een aantal van de uitspraken waarover ik de afgelopen tijd vragen heb gehad. Ik vertel ze of ze naar mijn idee waar zijn, of niet.

Schermafbeelding 2015-05-26 om 11.59.25

1. Een glas lauw water (met citroen) voor het ontbijt is goed voor de spijsvertering
Ik hoor dit de laatste tijd vaak. Bij sommige mensen kan lauw water op de nuchtere maag inderdaad zorgen voor een betere stoelgang. Dit verschilt echter heel erg per persoon. Zoals ook bijvoorbeeld het eten van pruimen of een banaan. In dit artikel lees je er meer over. Het kan dus helpen bij sommige personen, maar het is nooit wetenschappelijk vastgesteld dat dit voor iedereen geldt. Een kwestie van uitproberen dus, want baad het niet dan schaadt het niet! Naar mijn idee kan dit dus zowel een feit als een fabel zijn. Hier legt een andere professional het ook nog eens kort uit.

2. Als je sport, wordt vet omgezet in spieren
Dit is toch echt een fabel. Als je sport, kost dit je lichaam energie. Als de koolhydraatvoorraad in je spieren op is, gaat je lichaam over tot vetverbranding. Als je gedurende een dag meer energie verbruikt dan je binnen krijgt, dan haalt je lichaam deze energie uit de vetvoorraad. Je verbrandt dus vet. Daarnaast worden tijdens bepaalde sportactiviteiten de spiervezels aangezet tot groeien. Eiwitten die je eet, maken deze groei mogelijk. Bij sporten wordt dus in sommige gevallen vet verbrand en de spieren groeien, maar er is nooit sprake van omzetting van vet naar spieren.

wpid-20140424_152147.jpg

3. Hoe donker een brood is, zegt niets over hoe gezond het is
Dit is een feit! Een donker brood kán gezond zijn, maar dat hoeft niet persé. Ook een licht gekleurd brood kan heel gezond zijn! Wat dat betreft zegt de term ‘volkoren’ op een brood veel meer. Dit betekent namelijk dat een brood hele granen bevat, dus veel voedingsvezels, vitamines en mineralen. Let erop dat ‘volkoren’ niet hetzelfde is als ‘meergranen’ of bijvoorbeeld ‘waldkorn’. Bakkers kunnen bijvoorbeeld moutmeel of gekarameliseerde suiker toevoegen om een brood donkerder te maken. Volkoren broden zijn trouwens zelden heel donker!

4. Als je spierpijn hebt, kun je het beste rust nemen
Dit is deels een feit en deels een fabel. Als je spierpijn hebt, is dit een teken dat je lichaam moet herstellen. Het is dan inderdaad niet verstandig om binnen 48 uur weer intensief te gaan sporten. Door echter de doorbloeding in de spier te verhogen, wordt de spierpijn sneller minder! Je kunt dit doen door te wandelen, te fietsen of andere lichte vormen van cardiotraining te doen. Complete rust is daarom niet het meest effectief tegen spierpijn, maar gewoon op dezelfde intensiteit door sporten is ook niet verstandig. Hier lees je meer.

1

5. De calorieën en het vet in een Magnum, staan gelijk aan die van een pakje boter
Dit is een hardnekkige fabel! We weten natuurlijk allemaal dat een Magnum niet het meest gezonde is dat je kunt eten. Maar een pakje boter bevat toch echt VEEL meer vet en calorieën. In een Magnum classic zit namelijk 16g vet en hij bevat 260 calorieën. Een pakje boter van 250g bevat ruim 200g vet en ruim 1800 calorieën. Nogal een verschil dus. Dit is trouwens geen excuus om onbeperkt Magnums te gaan eten deze zomer ;).

6. Bananen zijn dikmakers
Hier heb ik al vaker over geschreven, maar ik blijf de vraag regelmatig krijgen! Dus daarom nog maar een keer: ik vind dit ook een hele hardnekkige fabel! Een banaan bevat inderdaad iets meer calorieën dan bijvoorbeeld een appel, maar het vult ook beter! Bovendien is een banaan eten veel beter dan grijpen naar bijvoorbeeld een koek, sultana, snack etc. Daarnaast bevat een banaan veel goede voedingsstoffen. Je zult dus echt niet dik worden van elke dag een banaan eten! Ik ben trouwens het levende bewijs, want er gaan weinig dagen voorbij zonder dat ik een banaan eet :).

Crunches

7. Buikspieroefeningen zorgen ervoor dat je een strakke buik krijgt
Ook deze stelling heb ik al in een aantal ‘Vraag maar raak video’s’ behandeld. Dit is (helaas) een fabel! Door het doen van buikspieroefeningen, worden de spieren in je buik sterker. Als je echter een laagje vet over deze spieren hebt liggen, zie je daar niets van! Je zult dus echt moeten werken aan je vetverbranding, om een strakke buik te krijgen. Natuurlijk helpen buikspieroefeningen dan wel voor het geven van meer spierdefinitie. Daarnaast maken ze je lichaam sterker en zijn ze dus heel nuttig. Meer over vetverbranding, vertel ik in de video hieronder.

Ik hoop dat je het weer leuk vond om deze feiten en fabels te lezen. Ik ben benieuwd of jij nog stellingen hebt gehoord de afgelopen tijd, waarvan je graag wilt weten of ze waar zijn of niet. Zet ze dan zeker even in de reacties hieronder!

Groetjes, Marloes

Van welke uitspraak over voeding of bewegen wil jij weten of hij waar is?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (15)
 1. Sophie 8 jarengeleden

  Caloriën zijn kilocaloriën! Heel belangrijk verschil..

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Ik snap je punt, maar aangezien deze termen in de volksmond gewoon door elkaar worden gebruikt, laat ik het zo staan :).

   Reageer
 2. Karlijn 8 jarengeleden

  Fijn artikel! Ik vind de video ook heel goed, je legt het super duidelijk uit 🙂

  Reageer
 3. lorein charlotte 8 jarengeleden

  Super al die uitleg en weetjes

  Reageer
 4. Alia 8 jarengeleden

  Leuk om te lezen. Ook grappig dat hierin antwoord staat op mijn vraag van gisteren over waldkornbrood, meergranenbrood en volkorenmeel.

  Toch blijf ik mezelf lekker wijsmaken dat een Magnum een pakje boter op een stokje is. Mini-magnums zijn groot genoeg als ongezonde snack.

  Reageer
 5. Marvin 8 jarengeleden

  Duidelijk artikel weer! De bewering ‘vet omzetten in spiermassa’ hoor ik helaas nog al te vaak.

  Reageer
 6. Manon 8 jarengeleden

  Handig artikel!
  Ik begin de dag ook vaak met een glas citroen water, heb er veel goede dingen over gelezen.
  Maar of ik nou echt verschil merk… Ik weet het niet.
  Maar zoals je zegt kan het inderdaad geen kwaad en ik vind het ook nog eens best lekker 🙂

  Reageer
 7. Ilja 8 jarengeleden

  Handig artikel! Fijn om te weten dat magnums niet zo slecht zijn als een pakje boter, haha. Alhoewel, nu ga ik dit zeker als excuus gebruiken om magnums te mogen eten deze zomer! Oeps haha

  Reageer
 8. Danielle 8 jarengeleden

  Ik wist het allemaal wel al maar toch een leuk artikel! Dat over die magnum heb ik ook al zo vaak aan mensen verteld. Toch blijven ze het hardnekkig een “pakje boter op een stokje” noemen. Net als mensen die denken dat gesmolten kaas meer kcal bevat dan gewone kaas..

  Sommige fabeltjes zijn inderdaad gewoon erg hardnekkig!

  Reageer
 9. Jojo 8 jarengeleden

  Hoi Marloes! Even over die eiwitten.. ik hardloop drie keer per week 7 km, en ik doe dat altijd om de twee dagen ( 48 uur). Toch heb ik soms na twee dagen nog best spierpijn… is het dan raadsaam om meer eiwitten in te nemen ( bv eiwit pillen)? Wat zou jij doen?

  Xxxx

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Een eiwitpreparaat is niet nodig naar mijn idee. Je kunt misschien wat eerder na je training eten, proberen wat meer te drinken. Of anders wat extra magnesium slikken. Ik denk dat dat in dit geval meer helpt. Succes!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: