| 11 november 2013

Feit of fabel: Zoetstoffen zijn nog slechter dan suiker

 

Vandaag een artikel over een veel besproken onderwerp, zoetstoffen! Regelmatig hoor je dat zoetstoffen als aspartaam en cyclamaat ontzettend slecht zouden zijn voor de gezondheid. Zo zouden ze kankerverwekkend zijn en daardoor eigenlijk nog slechter dan suiker. Ik ga je vandaag zoveel mogelijk duidelijkheid proberen te geven over dit onderwerp. Daarnaast geef ik je mijn mening over producten met zoetstof.

Wat zijn zoetstoffen
Eigenlijk zijn zoetstoffen alle stoffen die een product zoet maken, dus ook alle vormen van suiker, zoethout en stevia (over deze laatste schreef ik eerder een artikel). Wat we echter meestal bedoelen als we spreken over zoetstoffen, zijn de kunstmatige zoetstoffen die we gebruiken als vervanging voor suiker. Er zijn twee verschillende typen:

 • Polyolen: natuurlijke zoetstoffen die kunstmatig zijn bewerkt. Ze zijn ongeveer even zoet als suiker, maar leveren iets minder energie (calorieën) doordat ze niet helemaal door ons lichaam worden opgenomen. Voorbeelden zijn xylitol, sorbitol en maltitol
 • Intensieve zoetstoffen: deze zijn meestal synthetisch gemaakt en véél zoeter dan suiker. Sommigen wel tot 500x zoeter! Hierdoor is maar een hele kleine hoeveelheid nodig om een product zoet te maken en bevat de zoetstof vrijwel geen calorieën. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn aspartaam, cyclamaat, acesulfaam-K, sacharine en sucralose.

Producten waarin zoetstof voorkomt
Tegenwoordig zijn er ontzettend veel producten op de markt waarin zoetstof voorkomt. Polyolen komen vooral voor in kauwgom (xylitol) en in producten die bestemd zijn voor mensen met diabetes. Omdat polyolen niet véél minder calorieën bevatten dan suiker, zijn ze bij het afvallen niet heel interessant. Voor mensen met diabetes levert het echter wel voordeel, omdat de producten minder effect hebben op de bloedsuikerspiegel!

Intensieve zoetstoffen komen vooral voor in light frisdranken (cola light, rivella, crystal clear), suikervrije siroop, zuivelproducten met 0% suiker (bijvoorbeeld optimel), suikervrije jam of ander suikervrij broodbeleg en natuurlijk in zoetjes, zoetstof of in vloeibare zoetstof.

Collage1

Is het veilig?
Doordat polyolen niet helemaal worden afgebroken, komen ze in je darmen terecht. Dit kan in hele grote hoeveelheden diarree veroorzaken. Je kunt hier last van krijgen als je bijvoorbeeld de hele dag kauwgom eet.

Naar de veilig inname van intensieve zoetstoffen is ontzettend veel onderzoek gedaan. De European Food Savety Authority is uiteindelijk akkoort gegaan met een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van maximaal 17 eenheden zoetstof per dag als het gaat om aspartaam. Dit betekent maximaal 17 glazen light frisdrank of 17 zoetjes per dag. Aspartaam is de meest gebruikte zoetstof in Nederland, wil je de ADI van andere zoetstoffen weten, kijk dan eens hier.

De ADI voor kinderen licht een stuk lager, omdat zij een veel lager lichaamsgewicht hebben. Hierdoor kan een veel kleinere hoeveelheid zoetstof schadelijk zijn voor een kind.

Mijn mening over zoetstof en mijn advies
Ik zou je absoluut niet aanraden om de grens van de aangeraden hoeveelheid zoetstoffen te gaan opzoeken. Zoals ik ook al in het artikel over stevia vertelde, vind ik zoetstof ideaal in light frisdrank. Af en toe heb ik namelijk wel eens zin in iets anders dan koffie, thee of water. Ik kies dan voor light frisdrank omdat ik het ‘zonde’ vind om veel suikers binnen te krijgen door normale frisdrank.

Als je echter overal zoetstof in gaat gebruiken, wen je gemakkelijk aan de zoete smaak. Als je altijd een zoetje in je thee of koffie doet, mis je het direct als het er niet in zit. Als je echter 2 weken lang ieder kopje zonder zoetstof drinkt, zal je merken dat je gewend raakt aan de minder zoete smaak. Zo vond ik een paar jaar geleden muesli en magere kwark écht niet lekker, nu vind ik het heerlijk! Daarnaast zijn er onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat je hersenen door de zoete smaak denken dat er suiker binnen komt en hierop reageren met de aanmaak van insuline. Door de aanwezigheid van de insuline, krijg je op een later moment weer trek in zoete dingen.

Doe jij nog wel in veel producten zoetstof? Dan daag ik je uit om het twee weken niet te doen, je zult het verschil in je smaak zeker gaan merken!

Mijn advies is om zoetstof met mate te gebruiken. Ik raad je aan om niet meer dan 4 eenheden zoetstof per dag te gebruiken. Dus bijvoorbeeld 2 glazen cola light, een optimel toetje en een glas rivella. Let bij kinderen nog extra op, geef ze niet meer dan 2 eenheden zoetstof per dag.

Mensen met PKU (een aangeboren stofwisselingsziekte) kunnen geen producten met aspartaam gebruiken, omdat hun lichaam dit niet kan verwerken.

Conclusie
Naar mijn mening is zoetstof níet slechter of gevaarlijker dan suiker, maar moet je bij beide producten opletten op de hoeveelheid die je gebruikt! Neem rustig af en toe een product dat zoetstof bevat, maar doe dit niet te vaak. Ik denk dat het belangrijk is om jezelf niet aan te leren om alles zoet te willen hebben. Pas extra op bij jonge kinderen!
Ik wil nogmaals benadrukken dat het bij dit soort onderwerpen ook gaat om gevoel. Voel jij je niet prettig bij het gebruiken van zoetstoffen? Doe het dan niet! Besef echter wel dat suiker ook schadelijk kan zijn bij overmatig gebruik.

Er is ontzettend veel geschreven over dit onderwerp, maar lang niet alle artikelen baseren hun inhoud op ‘evidence based’ materiaal. Wil je toch meer lezen, dan heb ik een aantal interessante artikelen voor je. Namelijk deze, of dit artikel uit de volkskrant, of dit wetenschappelijke artikel waarin meerdere soorten zoetstoffen worden behandeld.

Zo, dat was heel veel informatie! Ik hoop dat ik jullie wat duidelijkheid heb kunnen geven.

Groetjes, Marloes

Gebruik jij producten met zoetstoffen? Welke?

24 reacties

 1. Ik gebruikt wel zoetstoffen, ik hou erg van zoete dingen dus ik gebruik wel liever zoetstoffen in thee of koffie omdat ik mezelf ken en dan naar snoep ga grijpen. Ik gebruik wel stevia, heb bij andere zoetstoffen niet zon goed gevoel omdat het voelt als chemische stofjes in je lichaam gooien.

  1. Juist Stevia vind ik chemisch smaken. Het is erg bitter en ik vind het na een tijdje geprobeerd te hebben gewoon smerig. Heb het weggegooid en gewoon weer normale zoetjes gaan gebruiken. Zolang je het met mate gebruikt is er niets aan de hand en in ieder geval véél minder slecht dan pure suiker.

 2. Jammer dat er niet vermeld wordt dat Aspartaam absoluut niet kankerverwekkend is. Het ministerie van volksgezondheid bevestigt dit!

  1. En in studies kregen veel jonge aapjes in America wel darmkanker en maagzweren. Wist je dat aspartaam een uitwerpsel stof is van de genetisch gemanipuleerde e-coli bacterie.

   1. Die aapjes kregen waarschijnlijk enorme hoeveelheden toegediend. Tja dan wordt alles kankerverwekkend. Juist door dit soort angstverhalen over Aspartaam e.d. zijn er keer op keer uitgebreide onderzoeken gedaan met steeds dezelfde uitkomst: dat het niet kankerverwekkend of ongezond is, zeker niet in normale hoeveelheden van één of twee zoetjes in je koffie of thee. Ook het voedingscentrum bevestigt dit.

    1. Hoi Ruud,
     Ja. Op de website van het Voedingscentrum kun je lezen dat de proefdieren al ziek waren vóór ze de zoetstoffen toegediend kregen. Ze hadden namelijk ontstekingen aan hun zuurstof organen.

 3. Hi marloes

  Ik heb diabetes type 1 (insuline afhankelijk). Hoe zit het dan met het gebruik van zoetstoffen aangezien mijn lijf geen insuline aanmaakt als reactie op zoetstof en mijn bloedsuikers niet stijgen?

  Groetjes

 4. Ik heb een vraag over suiker, welk suiker producten kan ik met mate wel innemen met het minste risico’s. Graag merk of natuur product.

 5. Hallo met Aad sinds ik geen zoetjes meer gebruikt in koffie en thee is mijn bloedsuiker gezakt naat 5,8 Is al jaren ruim boven 7 ben 183 lang weeg 75kilo mijn diatiste was ook verrast en gaat meer onderzoek doen naar zoetjes heb type 2

 6. Hallo Marloes, ik ben het met je eens, zoetstoffen zijn verslavend! Trouwens, die zogn. polyolen, maltitol en zo, daar krijg ik als FODMAP-patient erge buikpijn van!

 7. Ik vermijd het innemen van suiker,
  maar producten met zoetstof raak ik al helemaal niet aan.
  Je bedriegt je maag er alleen maar mee waardoor je lichaam meer vet aanmaakt.
  Bovendien zijn op stevia na alle zoetstoffen kankerverwekkend.
  Met het kopen van stevia word je overigens ook opgelicht, want het bevat meestal maar 5 á 7% aan stevia extract en wordt voor de rest aangevuld met de schadelijke zoetstoffen (meestal wordt dit achter op de verpakking bij de ingredienten vermeld).
  Kanker is een goudmijntje voor de farmaceutische industrie, dit is ook de reden waarom zoetstoffen aan de consument aangeboden wordt. Mijn excuses als mijn uiting wat grof klinkt, maar helaas werkt het zo in deze wereld.
  Alles draait immers om geld.
  Dit is ook de reden waarom ongezond voedsel vaak goedkoper is dan gezonde voeding.
  Mensen die vaak vetrijk eten hebben een grotere kans op kanker.
  Zelf hou ik het liever bij fruitsuikers, maar ook met mate aangezien je maag niet discrimineert als het gaat om glucose.
  Asperges zijn goed voor het voorkomen en bestrijden van kanker omdat het onder andere glutathion bevat, een antioxidant die aangetaste cellen hersteld bij kanker.
  Dit geldt ook voor graviola’s (zuurzak).

  1. Dit is totaal niet bewezen en berust op angstverhalen die verspreid worden over het Internet.

   Het Internet staat vol met angstverhalen over zoetstof en hoe slecht het wel niet is. Het komt er op neer dat je helemaal geen suiker of zoetjes moet gebruiken. Nou, ik heb het wel eens geprobeerd voor een tijdje, maar ik vind thee en koffie zonder suiker of zoetjes gewoon niet te zuipen. Mag je dan helemaal niks meer? Speciaal als je diabeet (lichte vorm type 2) bent?

   Zoetjes en zoetstof bestaan al sinds de jaren ’60 en is er nog steeds geen hard bewijs dat het kankerverwekkend o.i.d. zou zijn. Van suiker daarentegen is wel bekend dat het gewoon slecht is. Dus dan gebruik ik het liefst de minst slechte van de twee en dat is zoetstof!

   Oh ja, ik heb ook Stevia geprobeerd, maar dat is niet zoet maar bitter en smaakt nog smeriger dan koffie of thee zonder suiker of zoetjes dus dat is ook geen optie. Stevia is trouwens ook dusdanig chemisch bewerkt dat er van het Steviaplantje weinig overblijft dus per saldo is het net zo slecht of veilig als Aspartaam. Honing e.d. is gewoon suiker in vloeibare vorm dus dat moet je ook niet als alternatief zien..

   Ook het Voedingscentrum e.d. bevestigen dat het gewoon veilig is. Zeker in de kleine hoeveelheden die de mens doorgaans gebruikt. Uiteindelijk moet je het zoals met alles op de volgende manier gebruiken: met mate!

 8. Niet alleen de polyolen veroorzaken bij mij diarree maar ook alle andere zoetstoffen. Behalve Stevia maar dat vind ik inderdaad bitter in plaats van zoet smaken.

 9. Alsof je ministeries, of de overheid kan vertrouwen haha. Het Ministerie van Defensie wist ook al jarenlang dat chroom 6 giftig is en toch lieten ze al die mensen van defensie daarmee werken. De overheid heeft hele andere belangen , dan de normale burger. Alles draait om geld.

  1. Mee eens. Heel vervelend, maar de gezondheid staat niet altijd voorop. Hoe triest ook.
   Zelf logisch nadenken…dat helpt!

 10. Het Voedingscentrum is een onbetrouwbare instelling die altijd achter de feiten aanloopt. Net als het RIVM moeten ze vaak terugkomen op hun adviezen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram