| 11 juni 2019

Feit of Fabel: Suiker is vergif!

We horen het tegenwoordig vrijwel dagelijks, suiker is slecht voor ons. Fabrikanten voegen overal suiker aan toe en dat is een hele slechte zaak. Ik hoor zelfs regelmatig de uitspraak: ‘Suiker is vergif!’ voorbij komen. Is suiker dan echt alleen maar slecht? We hebben het over dit gevoelige onderwerp in dit artikel.

Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof die van nature voorkomt in veel producten. Denk bijvoorbeeld aan fruit, melk en suikerriet, maar ook in groenten komen van nature suikers voor! ‘Echte’ suiker zoals wij dat kennen van de korrels of de klontjes, wordt gemaakt van een suikerbiet of van suikerriet.

Suiker valt onder de noemer ‘koolhydraten’. Het is een stof die energie geeft aan ons lichaam. Door de inname van koolhydraten kunnen we onze dagelijkse dingen doen.

Soorten suiker

Er zijn ontzettend veel vormen van suiker. De meest bekende is tafelsuiker, maar je hebt ook fruitsuiker, melksuiker en bijvoorbeeld suikervervangers zoals honing, agavesiroop, kokosbloesemnectar etc. Voor ons lichaam is dit eigenlijk allemaal hetzelfde. Al deze vormen zijn vrij makkelijk af te breken tot een monosacharide (bijv. glucose) en kunnen op die manier worden opgenomen in ons bloed en uiteindelijk in de lichaamscellen. Fruitsuiker is dus zeker niet per definitie gezonder dan tafelsuiker

Volkorenproducten worden uiteindelijk ook afgebroken tot glucose. Dit afbraakproces duurt echter veel langer. Wat koolhydraten en suiker precies doen als ze in je lichaam komen, vertelde ik al eens eerder in deze (oude!) video.

De nadelen van suiker

Om een goede eindconclusie te kunnen vormen, bespreek ik de voordelen en de nadelen van suiker. We beginnen met de nadelen:

  • Suikerrijke producten bevatten vaak minder goede voedingsstoffen. Mensen die deze veel gebruiken, kunnen hierdoor tekorten ontwikkelen.
  • Wij vinden suiker van nature erg lekker. Je eet daardoor vrij gemakkelijk grote porties van suikerrijke producten. Hierdoor kom je gemakkelijk aan. Overgewicht zorgt vervolgens weer voor een grotere kans op veel verschillende aandoeningen.
  • Slechte bacteriën in de darmen doen het heel goed op suiker! Hierdoor kun je darmklachten krijgen als je vaak te veel suiker eet.
  • Als je suiker eet, moet de alvleesklier insuline produceren om het te kunnen verwerken. Te veel suiker zorgt voor een te grote behoefte aan insuline. Je kunt hierdoor diabetes type 2 ontwikkelen.
  • Suiker eten zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Hierdoor krijg je meer trek in zoet.
  • Het is slecht voor je tanden. Van veel suiker gebruiken kun je gaatjes krijgen.
  • Door consequent teveel suiker te eten, kunnen cellen in de hersenen die de eetlust remmen minder goed gaan werken. Hierdoor voel je geen verzadiging meer.
is fruitsuiker gezond

De voordelen van suiker

Natuurlijk zijn er ook voordelen te benoemen! Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

  • Sommige suikerrijke producten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Bijvoorbeeld fruit! Ook melkproducten en groenten bevatten suikers, maar daarnaast super veel nuttige stoffen. Hierdoor passen ze perfect in een gezond eetpatroon.
  • Suiker geeft ons snel energie, zonder het spijsverteringsstelsel te veel te belasten. Voor sporters is dat ideaal! Tijdens duurtrainingen langer dan 1,5-2 uur, is suiker innemen handig als je een goede prestatie wilt neerzetten. Sporters gebruiken hiervoor bijvoorbeeld sportdrankjes, gedroogd fruit, banaan of een gel.
  • Het is lekker! In kleine mate suikerrijke producten gebruiken is echt geen probleem. Sterker nog, het levert ons een momentje van genot.
  • Meer complexe vormen van suikers, zoals bijvoorbeeld volkorenproducten, geven ons langdurige energie en daarnaast veel nuttige voedingsstoffen.

Is suiker schadelijk?

Suiker eten is zeker niet per definitie schadelijk voor je. Gelukkig maar, want compleet suikervrij eten is vrijwel onmogelijk omdat zelfs groenten suiker bevatten. Ook meer ‘slechte’ vormen van suiker hoef je echt niet volledig te vermijden. Met mate kunnen ze geen kwaad.

Consequent te veel suiker eten is wel degelijk schadelijk! Zie hiervoor het rijtje met nadelen. Het diabetesfonds adviseert volwassen vrouwen niet meer dan 50g suiker per dag te eten. Voor volwassen mannen is dit advies 60g per dag. We hebben het dan niet over suikers in producten als melk, fruit en groenten. Maar over toegevoegde suikers in bijvoorbeeld koek, frisdrank en snoep en ‘vrije suikers’ in vruchtensappen, honing en siropen.

guilty pleasure

Is suiker verslavend?

Vaak wordt gezegd dat suiker verslavend is. Dit is echter niet helemaal waar. Door gebruik van suiker krijgen we een gevoel van genot doordat de hersenen dopamine aanmaken. We zijn daardoor eerder geneigd het te gebruiken. We krijgen echter geen afkickverschijnselen als we geen suiker meer eten. Het is ook niet zo dat je steeds meer suiker nodig hebt om het genotsgevoel te ervaren. Van een echte verslaving is dus geen sprake… Maar ik merk wel dat mensen die veel suiker eten het lastig vinden om dat af te bouwen. Het duurt even voordat onze smaak veranderd en minder zoete dingen accepteert.

Mijn conclusie

Suiker is GEEN vergif. Sterker nog, bepaalde producten met suiker passen perfect in een gezond eetpatroon. Ook toegevoegd suiker of geraffineerde suikers gebruiken kan in kleine hoeveelheden absoluut geen kwaad.

Grote hoeveelheden suikers gebruiken is schadelijk voor ons lichaam. Dit zou ik dus absoluut niet aanraden. Mijn advies is toegevoegd suiker en vrije suikers in bijvoorbeeld vruchtensappen en honing zo veel mogelijk te vermijden. Af en toe een genietmomentje is uiteraard geen enkel probleem, uiteindelijk zijn suikerrijke producten toch ook gewoon heel lekker :).

Groetjes, Marloes

Gebruik jij veel suiker? Of ben je bezig met het actief vermijden?

7 reacties

  1. Zeer interessant artikel Marloes! Wat ik mij afvraag: ik ben een duursporter en fiets zo’n 12 uur per week en loop daarnaast nog zo’n 3 uur per week. Automatisch stijgt ook mijn energiebehoefte. Maar kan je iets zeggen over de stijgende behoefte aan suiker? Want 50gr per dag overstijg je dan makkelijk natuurlijk. Gaat dat naar rato omhoog? Alvast bedankt 🙂

    1. Hi Sanne, goede vraag! Hier zijn geen richtlijnen voor. Het is echter vaak zo dat je dan suikers toevoegt die je nodig hebt voor het kunnen uitvoeren van je trainingen. Je verbrand ze dus ook gelijk weer :). Ik zou buiten je trainingen om de richtlijn aanhouden maar er zeker geen drama van maken als je boven de richtlijn uitkomt door het toevoegen van suikers voor en tijdens je training.

      1. Dankjewel voor je reactie! Het klopt inderdaad dat je die suikers makkelijk verbrandt qua calorieën, dus als ik jouw reactie goed begrijp kan ik als ik de basis buiten trainingen goed houd (puur en onbewerkt eten zonder al te veel toegevoegde suikers) tijdens de trainingen wel gewoon af en toe gels en repen gebruiken. En een banaan is ook een prima motortje af en toe natuurlijk :). Thanks!

  2. Hoi Marloes, ik heb een vraag , als ontbijt neem ik magere kwark met muesli daar doe ik een beetje honing over, en een kop thee met een klein beetje suiker, daarna ga ik heerlijk wandelen met de hond, ben ik nu slevht bezig , te veel suiker?

  3. Hoi,

    Ik gebruik sinds kort de cronometer app alleen weet ik niet of de maximale waardes van de vitamines en mineralen kloppen. Heeft iemand er ervaring mee of is er een andere app. Ik gebruik dit namelijk om te kijken of ik geen lage waardes heb. Ik mag helaas niet bloed gaan prikken.

  4. Ik ben sinds een aantal maanden gestopt met het dagelijks veel suiker consumeren, het was in het begin heel moeilijk maar voel me nu zoveel beter, mijn energie is veel constanter! Als ik zoete trek heb eet ik nu meestal een beetje gedroogd/een stuk vers fruit of een rijtje 85% pure chocolade.

  5. Hallo Marloes

    Super duidelijk verhaal over suikers en het gebruik ervan.
    Dank je wel!.

    Ik ben heel bewust bezig om de geraffineerde (toegevoegde)suikers te vermijden.. haal het liever uit de natuurlijk producten.
    Zo kwam ik er afgelopen maandagmorgen er achter dat ik bij mijn ontbijt toch de koolhydraten heb gemist.. Mijn ontbijt is magere yoghurt met Granola en verse aardbeien (jaja uit eigen tuin).. en daar doe ik hey goed op in de ochtend.. maar afgelopen maandag dus even niet.. Granola was op dus alleen maar magere yoghurt met aardbeien gegeten en toen op de fiets naar mijn werk.. (normaal tempo z’n 20 min, Marion tempo tussen de 7 a 10 min) pfff wat had ik hey zwaar, nu moet ik zeggen dat ik niet rustig fiets maar toen… benauwd (heb dus ook nog astma), acute eenzijdige hoofdpijn met pijnscheuten naar de rechterkant van mijn nek en verzuring in beide armen.. moest echt even 3 tanden langzamer gaan fietsen..
    Mijn is mijn vraag: komt dat doordat ik dus niet de koolhydraten heb gehad om mijn lichaam op ye starten of zit dat tussen mijn oren..

    Groetjes Marion..

    Ps. Kijk graag naar je vlogs!!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram