| 26 juni 2013

Feit of fabel: Kokosolie is een superproduct!

Kokosolie

Er is tegenwoordig ontzettend veel te lezen over kokosolie, het zou volgens veel bronnen op internet een superproduct zijn. Na een google-poging vond ik onder andere de volgende eigenschappen die aan deze olie worden toegekend: een snelle energiebron, het vet uit kokosolie wordt niet opgeslagen, het verhoogt de werking van de schildklier waardoor het de stofwisseling versneld, je valt af van het eten van kokosolie, het verhoogt je weerstand, het verbetert de opname van vitamines en mineralen.

Dit klinkt allemaal wel mooi! Vandaag geef ik je mijn mening over dit product.

Wat is kokosolie en waar bestaat het uit?
Kokosolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot. De olie is hard bij kamertemperatuur, maar heeft een smeltpunt tussen de 28 en 37 graden. Zoals op de onderste foto te zien is, smelt het product direct als je het op je hand legt. Kokosvet en kokosolie is exact hetzelfde, het wordt door elkaar gebruikt omdat het product in koudere landen zoals Nederland hard is, maar in warme landen vloeibaar! Kokosolie bestaat voor meer dan 85% uit verzadigde vetten, aangezien verzadigde vetten in onze voeding al jarenlang worden afgeraden, werd lange tijd aangenomen dat kokosolie ontzettend ongezond is.

Nu we meer informatie hebben over verschillende soorten vetten en hun werking, blijkt het echter allemaal iets minder zwart-wit te zijn. Kokosolie is namelijk inderdaad een verzadigd vet, maar bestaat vooral uit midden lange ketens vetzuren (MCT, oftewel Medium Chain Triglycerides). Een vetzuur dat veel voorkomt in kokosolie is laurinezuur. Laurinezuur werkt onder andere positief op het cholesterolgehalte, door het goede HDL-cholesterolgehalte te verhogen. Een hoog HDL cholesterolgehalte in verhouding tot het slechte LDL cholesterolgehalte is gunstig voor de gezondheid.

Lepel

Toepassing en bewaren
Een ander voordeel van het verzadigde vet in kokosolie, is dat het tot hoge temperaturen verhit kan worden. Elke soort olie heeft een rookpunt, boven dit punt ontstaan er kankerverwekkende stoffen. Extra vierge olijfolie kan verhit worden tot maximaal 160-190 graden. Bij kokosolie ligt het rookpunt hoger, namelijk op 177-232 graden! Je kunt deze olie dus gerust gebruiken om in te bakken, zonder bang te hoeven zijn voor schadelijke stoffen.

Doordat de vetten in de olie zo ‘stabiel’ zijn, kan je kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is hij te hard om te gebruiken. Bij kamertemperatuur kun je gemakkelijk met een lepel een beetje olie uit de pot halen om te gebruiken.

Naast het gebruik van kokosolie als voedingsmiddel, wordt het vaak gebruikt als beauty-product! Het heeft namelijk een verzorgende werking op huid en haar. Je kunt het gebruiken als lippenbalsem, als bodybutter op droge plekjes en als haarmasker. Een van mijn favoriete video’s waarin dit haarmasker wordt uitgelegd vind je hier.

Waar let ik op bij het kopen van kokosolie?
Ten eerste is het van belang dat het product 100% pure kokosolie is. Aan veel producten zoals bijvoorbeeld kokoscrème zijn namelijk andere stoffen toegevoegd. Hierdoor is de positieve werking niet meer gegarandeerd. Daarnaast kun je het beste de ongeraffineerde, extra vierge kokosolie gebruiken. Dan weet je zeker dat alle gunstige stoffen behouden zijn gebleven. De pot die ik heb is niet de extra vierge variant, de reden daarvoor lees je hieronder.

Ingredienten

De nadelen van kokosolie
Je weet nu welke vorm van kokosolie je moet hebben, dat brengt me direct op een van de grote nadelen: het is ontzettend duur! Daarnaast is de ongeraffineerde, extra vierge kokosolie ook nog eens moeilijk verkrijgbaar. Voor een pot van 450g extra vierge kokosolie betaal je bij de tuinen €13,99. Op internet is het iets goedkoper te bestellen, bijvoorbeeld op www.kokos-olie.nl voor €17,50 per liter. Het grote nadeel hierbij is dat er verzendkosten overheen komen.

Ik haalde mijn kokosolie bij de Aziatische supermarkt in de buurt voor 3,75! Je hebt dan echter niet de extra vierge variant, maar dat neem ik voor lief. Ik merk dat deze goedkopere variant bij een lagere temperatuur gaat roken, ik let er daarom op dat ik op iets lager vuur bak.

Een ander nadeel is dat het puur vet is, dus ontzetten calorierijk! Een gram kokosolie bevat 8,6 calorieën. Een eetlepel olie bevat daarmee ongeveer net zoveel calorieën als een boterham met ham. Veel internetpagina’s beweren dat kokosolie minder calorieën bevat dat normaal vet. Dat klopt, normaal vet bevat namelijk 9 calorieën per gram. Het verschil is dus echter minimaal.

De extra vierge kokosolie heeft een lichte kokossmaak, dit kan voor sommigen een nadeel zijn. Ik vind het echter heerlijk!

Kokosolie is hard bij (de Nederlandse) kamertemperatuur. Als olie over een salade is het daarom niet geschikt.

De gezondheidsbeweringen
Kokosolie zou de stofwisseling versnellen en daarom helpen bij het afvallen. Ik heb hier gemengde gevoelens bij. Ik denk inderdaad dat kokosolie door de gunstige vetten goed opgenomen kan worden in het lichaam, misschien inderdaad zelfs sneller dan andere vetten. Het blijft echter vet, dus enorm calorierijk! Een gunstige werking op hart en bloedvaten is nog niet overtuigend aangetoond in onderzoeken.
Onderzoeken met betrekking tot het weerstandverhogend effect zijn allemaal uitgevoerd met puur laurinezuur, niet met het product kokosolie. Laurinezuur werkt inderdaad anti-microbieël en anti-viraal, of dit ook het geval is in het product kokosolie is niet bekend. Ik verwacht echter niet dat de eigenschappen van laurinezuur in het product compleet wegvallen, maar wetenschappelijke onderzoeken kan ik jullie niet geven.

Het voedingscentrum schreef laatst een negatief artikel over kokosolie, dat kun je hier lezen. Ik denk dat deze negatieve kijk deels te maken kan hebben met het feit dat Unilever een van de belangrijke financiers van het voedingscentrum is. Laat Becel nou net een product van Unilever zijn…

Vinger

Mijn conclusie
Ik wil nog even een keer benadrukken dat dit artikel is gebaseerd om mijn eigen mening en ervaring. Ik ben enthousiast over het product kokosolie als aanvulling op mijn eetpatroon! Door het hoge rookpunt hoef je niet bang te zijn voor schadelijke stoffen, daarnaast zijn de gezondheidsvoordelen van laurinezuur positief. Ik ga er vanuit dat deze voordelen in ieder geval gedeeltelijk gelden voor het laurinezuur in kokosolie.

Ik verwacht echter geen wonderen van kokosolie als het gaat om stofwisseling en afvallen, aangezien het puur vet is. Op internet las ik verhalen van mensen die het met lepels tegelijk uit de pot eten, dit raad ik absoluut af!

Conclusie is dat het naar mijn mening gewoon een goed product is, met zeer waarschijnlijk gezondheidsvoordelen net als andere oliën, mits met mate gebruikt. Ik gebruik het afgewisseld met olijfolie en vloeibare halvarine als bakproduct en ik besmeer af en toe mijn brood ermee. De volgende keer dat ik een pot aanschaf, ga ik weer voor de ongeraffineerde extra vierge variant. Het is een stuk duurder, maar werkt prettiger en gaat ontzettend lang mee.

Tenslotte een voordeel voor de dames (en heren) met lang haar: het is een geweldig haarmasker! Als haarmasker is de ‘normale’ goedkope kokosolie natuurlijk prima.

Ik hoop dat ik jullie wat meer duidelijkheid heb kunnen geven over dit omstreden product. Het is een lang artikel geworden, maar ik vond het belangrijk om zo volledig mogelijk te zijn.

Groetjes, Marloes

Wat vind jij van kokosolie na dit gelezen te hebben? Gebruikte je het al?

28 reacties

 1. Ik heb het ook gehaald een tijdje terug om als haarmasker te gebruiken.
  Wel een nadeel daaraan is dat het snel hard wordt en bij uitspoelen verstopt kan raken in de afvoer. Dit is bij ons al 1 keer gebeurt dat we een hoop prut eruit hebben moeten vissen… 🙁 sindsdien ben ik huiverig om het nog eens als haarmasker te gebruiken. Iemand tips??

  1. Goed veel shampoo gebruiken! En nog even doorgaan met douchen nadat je het hebt uitgespoeld. Ik zou dit masker ook niet iedere week gebruiken, anders heb je kans dat je haar snel vet wordt.

 2. interessant artikel! ik houd me veel bezig met eten en ik ken het product wel maar wist er eigenlijk niets vanaf. ik denk dat ik het ook eens ga kopen. Als ik het goed begrijp, raad je dus aan om het niet standaard te gebruiken maar zo nu en dan?

  1. Standaard gebruiken kan wel, maar dan zou ik het als vervanger van olijfolie doen en niet óok nog als broodbeleg. Verwacht bovendien geen wondereffecten ;-). Maar matig gebruik is prima, bijvoorbeeld dagelijks om de avondmaaltijd in te bereiden.

 3. ik dacht eerst ook dat het voedingscentrum alleen maar negatief was omdat hun financieringen van o.a. unilever komen inderdaad. maar waarom het voedingscentrum kokosolie afraadt is omdat het simpelweg niet ‘voldoende’ bewezen is dat het gunstig is. ook mbt de zogenaamde ongunstige effecten is nog niet extreem veel bekend. en daarom neemt het voedingscentrum het zekere voor het onzekere en raadt het af! 😛 ik snap ook wel de ‘haat’ tegen het voedingscentrum die de laatste tijd heel erg heerst op de interwebz maar het is niet helemaal eerlijk eigenlijk haha

  1. Ik heb zeker geen haat tegen het voedingscentrum! Ik gebruik hun adviezen ook erg vaak. Maar iets afraden uit angst, vind ik in dit geval heel erg overdreven. 🙂

   1. nee je hebt geen haat tegen het voedingscentrum, ik zei dat dat heerst op het internet 😀 ik vind dat je helemaal gelijk hebt hoor, iets afraden uit angst / omdat zowel de voor- als nadelen nog niet 100% onderzocht zijn, is inderdaad wat overdreven. ze vergeten te kijken naar het ‘pure’ van iets als kokosnoot-vet. 🙂

 4. Ik heb het laatst bij de biologische winkel in mijn stadje gekocht en ik gebruik het (afgewisseld met olijfolie) voornamelijk om te koken. Van de kokossmaak proef je vrij weinig vind ik. Ik moest overigs wel even wennen met hoeveel je ongeveer moest gebruiken en de eerste paar keer heb ik dan ook vaak te weinig gebruikt. xD

 5. Hoi,
  Op de website van Raymond Peat (Phd in Biology with specialization in physiology) staat een artikel over kokosnootolie. Misschien handig om te lezen.

 6. Prima informatie. Ik gebruik dagelijks een eetlepel kokosolie in mijn havermoutpap in de ochtend. Bovendien pas ik het van tijd tot tijd toe in mijn brownies en af en toe om in te bakken afgewisseld met boter. Ik weeg 56 kg en ben 1,72 lang. Ik kom er dus absoluut niet van aan.

 7. Een zeer groot deel van de wereld eet kokos en kokosolie (nagenoeg alle sub en tropische landen). En dan zou er ‘te weinig’ bekend zijn over de eigenschappen? Kokos olie (en ook palm olie) zijn met de mens mee ge evolueerd. Het zit al 10 duizenden jaren in het dieet – aangezien onze oorpsong in sub tropische gebieden ligt (Afrika). Het lichaam kan het heel makkelijk verteren en verwerken; het heft het hongergevoel op zodat je niet te snel meer eet dan noodzakelijk.

 8. ik heb net 500ml voor iets van 3 euro bij de aldi gehaald. er staat op 100% kokosolie dus het is nu zeer goedkoop te verkrijgen. ik weet niet of het extra vierge is of juist niet.

 9. [quote]Ik heb zeker geen haat tegen het voedingscentrum![/quote]

  Nou, ik dus wel. Puur een propaganda-kanaal voor overheid en Unilever. Totaal niet objectief!
  Zelf blijf ik daar dus ver van. Genoeg goede info te vinden op http://www..

  Dank voor dit schrijven. Belangrijk dat meer mensen bewust(er) met hun voeding om gaan.

  Mbt ‘gezondheid’ is deze site imho een aanrader:

  http://www.wijwordenwakker.org

  gr – Karel

 10. Ik wil ook heel graag kokosolie kopen, alleen ik heb geen idee waar ik het kan kopen. ik woon in een dorp dus je hebt daar geen Aziatische supermarkt enz… Weet je misschien nog een winkel waar je kokosolie kunt vinden?

 11. Lees het boek “kokosnoot geneest”van dr. Bruce Five, en je leest waarom kokosolie jarenlang in een
  verkeerd daglicht is gekomen door de margarine lobby in de USA. En lees ook de genezende werking
  door kokosolie in dit boek. Te bestellen via succesboeken.nl .
  Extra virgin kokosolie, te bestellen bij ‘body&fit” 4 st. van 555ml voor ongev. 20 eur. .

 12. Hai Marloes, heb net op aanraden van jou dit artikel gelezen en het is me nu helemaal duidelijk. Uit medisch oogpunt ga ik het toch niet eten of er in bakken en frituren, gewoon omdat nog niet helemaal duidelijk is wat het voor mijn hart betekent. Wel ga ik het voor mijn huid gebruiken en ik weet nu ook dat ik de extra vierge variant moet kopen.
  Dank je wel voor de duidelijke uitleg.
  Hoi hoi Peggy

 13. Ik heb een vraagje!!!

  Op youtube heb ik gezien dat je ZELF kokosolie kan maken met alleen een kokosnoot. ?
  Ik vond dit heel handig want dan weetik dat het 100℅ natuurlijk is. Maar mn vraagje is..

  Watis het verschil tussen extra vierge kokosnootolie (van de winkel) en kokosnootolie waarbij je ziet dat het ECHT 100% uit een kokosnoot komt en welke is beter?

 14. Hallo ik gebruik nu recent kokosolie in mijn koffie ( bulletproof ) ik gebruik het met mate zoals vermelt het is en het blijft vet maar ik ben aangeraden om 1 groot kop koffie te drinken in de ochtend en dan niet meer te eten tot 12:00 dit is echter alleen mogelijk omdat ik met shifts werk

  Al bij al goed product maar teveel is zelden goed

 15. ik begrijp niet echt waarom mensen hele lepels zouden eten of het met opzet overal aan toevoegen, het is puur vete en bevat helemaal geen voedingsstoffen? door 1 lepel aan je havermout toe te voegen voeg je gewoon doe hoeveelheid van een hele banaan toe??? waarom zou je dat doen, een banaan is lekkerder, zal je beter vullen en bevat nog eens veel meer voedingsstoffen.

  als ik kokos wil dan koop ik lekkere stukjes kokosnoot, deze hebben dezelfde voordelen als kokosolie + voedingsstoffen + smaak, veel positiever toch?

  ik houd mijn kokosolie voor mijn haar, een heel goed haarmasker!!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram