Selderijsap gezond afvallen
| 11 januari 2020

Feit of Fabel: Is selderijsap gezond?

Vandaag geef ik het woord voor de tweede (en laatste) keer aan studenten voeding en diëtetiek Nienke en Sofie. Ze studeren voor diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. Eerder zag je een wat luchtiger artikel over hun eetdagboekjes, vandaag nemen ze je meer mee de diepte in over de vraag: Is selderijsap gezond?

De hype

’s Ochtends als je wakker wordt een halve liter selderijsap drinken, op je nuchtere maag en niet in combinatie met andere voedingsmiddelen. Wellicht heb je dit al voorbij zien komen op blogs of op social media. Er wordt geclaimd dat het dé oplossing is voor al je gezondheidskwaaltjes, omdat het een grote hoeveelheid voedingsstoffen zou bevatten. Is dit echt zo, of is het een voedingshype die je aan je voorbij kan laten gaan? In dit artikel leggen wij het aan je uit!

De hype over bleekselderij is ontstaan door het boek Medical Medium van Anthony Williams. Williams zou in contact staan met spirits die hem ‘extreem accurate gezondheidsinformatie verschaffen’, en die informatie zou zijn tijd ver vooruit zijn (waardoor er nog geen wetenschappelijk bewijs voor is). In het boek omschrijft hij de (nog door de wetenschap onontdekte) voordelen van het drinken van een halve liter selderijsap.

Wat is het precies?

Selderijsap is sap gemaakt van bleekselderij. Je kan het gemakkelijk zelf maken met behulp van een sapcentrifuge of een slow-juicer.

Bleekselderij zou de pH van het maagzuur herstellen en de spijsvertering verbeteren. Ook zou het helpen tegen slechte bacteriën, virussen en schimmels (1).

Bleekselderij bevat onder andere vitamine A, C, K en B, bètacaroteen, calcium, ijzer, magnesium, kalium, mangaan en fosfor (2). Een hele mond vol kan je wel zeggen.

Claims zijn onder andere dat selderijsap een sterke ontstekingsremmende werking zou hebben, waardoor het heel effectief zou zijn voor mensen met auto-immuunziektes. Ook zou het ervoor zorgen dat de ziekteverwekkers als het ware uithongeren en daardoor dood gaan. Verder bevat het veel minerale zouten, die er samen voor zorgen dat de celmembranen van de ziekteverwekkers worden afgebroken, waardoor deze vernietigd worden (3). Ten slotte bevat het flavonoïden, wat antioxidanten zijn die waarschijnlijk een positief effect hebben op de gezondheid (4).

Om de voordelen van selderijsap te merken, wordt er geadviseerd om per dag ten minste een halve liter van het sap te drinken op nuchtere maag, zonder het te mengen met andere groenten, fruit of water (5).

Ontzettend veel over geschreven

Er zijn al ontzettend veel artikelen geschreven over wat selderijsap met je doet, of potentieel kan doen. Er zijn talloze ervaringsverhalen en YouTube-filmpjes van mensen die zich hebben gewaagd aan dit drankje. Voor sommigen lijkt het iets van een positief effect te hebben, terwijl anderen er weer mee stoppen omdat ze juist last krijgen van hun buik en de hele tijd op de wc zitten, of omdat ze de gezondheidsvoordelen niet vinden opwegen tegen de hoge kosten van bleekselderij. Je hebt namelijk behoorlijk wat selderijstengels nodig om een halve liter sap te krijgen. Ook raadde een paar mensen aan om alleen maar organische bleekselderij te gebruiken, omdat anders de van nature al bittere smaak nog veel bitterder is, en je erg veel pesticiden binnen zou krijgen.

Vergelijking met een andere groente

Nou wordt er dus telkens weer opnieuw benoemd hoeveel goede voedingsstoffen bleekselderij bevat, dat wij het wel interessant vonden om het te vergelijken met een groente die ook een tijd enorm werd aangeprezen: boerenkool. Denk maar eens aan alle kale-smoothies er voorbij zijn gekomen een tijdje terug.

Het RIVM heeft online een voedingsmiddelen bestand, waarop je per voedingsmiddel precies de voedingswaarden kan vinden. Wij hebben hierop rauwe bleekselderij vergeleken met rauwe boerenkool, en de uitkomst vonden we vrij verrassend.

selderijsap voedingswaarden

Boerenkool bevat van vrijwel elke vitamine en mineraal meer dan bleekselderij. Dat is best interessant om te weten als je veel van deze voedingsstoffen binnen wilt krijgen.

Belangrijk om te vermelden is dat er voedingsstoffen verloren gaan bij het maken van een (selderij)sap. De vezels blijven achter en komen niet in het sap terecht (waardoor er ook een deel van de antioxidanten niet mee komt) en het drinken van het sap een minder verzadigd gevoel geeft. Bovendien gaat vitamine C deels verloren bij het uitpersen van de bleekselderij. Dit gebeurt overigens ook als je boerenkool in de blender doet, of wanneer je groente of fruit verwarmt. Daarom is het altijd beter om naast dit soort sapjes, ook gewoon fruit en groente te eten, en dit niet alleen maar te verwerken in sapjes of smoothies.

Conclusie

Selderij is een heel gezond product dat veel verschillende goede voedingsstoffen bevat. Dit geldt echter ook voor alle andere groenten. Het drinken van selderijsap is niet iets wat wij als diëtisten in opleiding specifiek zouden aanraden. 

Naar onze mening is het het beste om verschillende groenten- en fruitsoorten te eten. Op die manier krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen, en blijft het voor jezelf ook een stuk interessanter om te eten. Bovendien is het een stuk lekkerder om het te eten dan om een halve liter bittere sap weg te werken!

Dank je wel voor het lezen, we hopen dat jullie het interessant vonden!

Groetjes, Sofie en Nienke

Hebben jullie wel eens selderijsap gedronken?

9 reacties

  1. Bleekselderij sap heb ik nog nooit gedronken, maar om te eten (gekookt en rauw) vind ik het erg lekker. Ik wist niet dat het drinken van een halve liter bleekselderij sap zou helpen tegen auto-immuunziekten, dat is compleet nieuw voor mij. Toevallig heb ik een auto-immuunziekte….. Ik weet dat er veel verschillende soorten auto-immuunziektes bestaan, maar die van mij zal vast niet onder de indruk zijn van de vernietigende hoeveelheid bleekselderij sap…… (was dat maar waar).

  2. Ik heb wel eens een sapje gemaakt van appels met bleekselderij. Dit vond ik erg lekker. Dit nam ik gewoon tussendoor. Ik merkte dat ik dan wel erg vaak naar de wc moest. Daaruit heb ik de conclusie getrokken dat het vocht afdrijvend is. Vooral ‘s zomers is dit een voordeel.

  3. Dank jullie voor het verhaal. Ik moet zeggen dat ik nog nooit van beide uitzonderlijke gezonde sapjes had gehoord. Ik geloof ook niet in één super gezond product maar in variatie van vele gezonde producten. Dat maakt dat het steeds weer een uitdaging is om samen te stellen. Ik heb overigens wel heel lang smorgens een kop thee met citoen gedronken ik drink nu elke ochtend gemberthee met een takje munt allemaal vers! En daar geloof ik wel in, verse producten!
    Succes met jullie opleiding, Sofie en Nienke!

  4. Wat toevallig, ik lees dit artikel tijdens het drinken van een grote glas selderijsap! Ik drink het 1 a 2 keer per week, gewoon voor de extra vitamientjes.

  5. Bij medical medium gaat het niet alleen om het drinken van selderij sap. Het gaat ook meer om het totale plaatje van gezonde voeding. En dan vooral heel veel fruit en groente. Hij gelooft er in dat voedsel een helende werking heeft. En ik geloof daar ook wel in. Met voeding kun je erg veel bereiken op het gebied van je gezondheid.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram