| 24 augustus 2021

Feit of fabel: Is fruit eten na de maaltijd slecht?

Oh wat worden er toch veel beweringen gedaan over voeding. Iedereen heeft tegenwoordig iets te zeggen over hoe we zouden moeten eten. Een van de dingen die ik regelmatig hoor, is dat fruit eten na de maaltijd niet goed is voor je. Het zou gaan gisten of de opname van andere vitamines en mineralen verstoren. Is dit eigenlijk zo? Als diëtist geef ik je daar antwoord op.

Wat wordt er gezegd?

Fruit eten na een maaltijd of in combinatie met andere producten zou problemen opleveren. Er zijn verschillende dingen die worden gezegd. Sommige mensen waarschuwen je dat fruit dan gaat gisten in je lichaam. Anderen zijn van mening dat koolhydraten, eiwitten en vetten tegelijk innemen voor problemen gaan zorgen in de vertering. Tenslotte hoor ik ook wel eens dat de vitamines in fruit opname van andere waardevolle voedingsstoffen tegen gaan.

Is fruit eten na de maaltijd slecht?

Laat ik niet kort over zijn: NEE, fruit eten na de maaltijd is niet slecht. Gelukkig kan ons lichaam prima verschillende voedingsstoffen naast elkaar verteren. Logisch ook eigenlijk wel, want bijvoorbeeld in noten zitten zowel koolhydraten eiwitten en vetten. Als je de vertering hiervan problemen zou opleveren, dan zou niemand ter wereld noten kunnen eten.

Fruit gaat niet gisten in de maag. Het is in de maag trouwens ook zo zuur, dat dit vrijwel onmogelijk zou zijn. In de darmen treed wél gisting van delen van het fruit op! Bacteriën in de darmen helpen resten van het fruit verteren, daarbij treed gisting op. Dit is echter een compleet normaal proces dat ook optreedt als je tussen de maaltijd door fruit zou eten. Het hoort bij de normale spijsvertering.

Tenslotte is het ook niet zo dat vitamine C uit fruit de opname van andere voedingsstoffen remt. Sterker nog: vitamine C stimuleert de opname van ijzer! (Er zijn overigens wel stoffen die opname van bepaalde mineralen kunnen remmen, of mineralen die elkaar uit evenwicht kunnen brengen. Bij verreweg de meeste mensen levert dit echter geen problemen op. Alleen bij specifieke tekorten of aandoeningen is het soms belangrijk hierop te gaan letten.)

Buikpijn of andere klachten van fruit…

Huh, maar sommige mensen krijgen toch écht buikpijn of andere klachten na het eten van fruit (na de maaltijd). Hoe kan dat dan? Bij deze mensen is er iets totaal anders aan de hand! Zij hebben waarschijnlijk een intolerantie of een allergie voor bepaalde soorten fruit. Ook kan het zijn dat hun darmen het niet goed doen op het eten van grote porties. Mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen bijvoorbeeld last hebben van deze symptomen. Volg in dat geval je gevoel en vermijd het. Bij veel klachten raad ik je aan contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan je tips geven en/of je doorsturen naar een diëtist. Vaak zijn klachten van PDS namelijk goed te verlichten door het aanpassen van je eetpatroon.

Mijn conclusie

Je kunt gewoon lekker fruit eten na de maaltijd, tijdens de maaltijd of op welk moment je dat ook wilt! Het zal geen negatief effect hebben op je gezondheid of op de opname van andere voedingsstoffen. Ook het gisten van fruit in je darmen is niet iets om je zorgen om te maken. Dit is een compleet normaal proces. Wil je weten hoeveel fruit je zou kunnen eten per dag? Daarover lees je hier meer.

Groetjes, Marloes

Eet jij graag fruit bij of na de maaltijd?

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram