Iedereen weet dat verse groenten erg gezond zijn. Ze bevatten veel vitamines, mineralen, voedingsvezels en andere nuttige voedingsstoffen. Maar hoe zit dat met groenten uit de diepvries? Hier hoor je gemengde verhalen over. Zijn ze gezond, of kun je toch beter voor vers gaan? Ik vertel je er vandaag meer over.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten is 200 gram. Dat is best veel! Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking komt hier niet aan. Tegenwoordig zijn er veel experts die zelfs een grotere hoeveelheid groenten aanraden! Ook ik ben fan van het eten van veel groenten. Naast mijn portie bij het avondeten, gebruik ik daarom ook regelmatig groenten bij mijn lunch of als tussendoortje. Groenten zijn gezond, vullen goed door de grote hoeveelheid vezels en bevatten weinig calorieën! Je kunt er dus met een gerust hart (veel) extra van eten als je flinke trek hebt.
Het nadeel van verse groenten is echter dat ze enige tijd kosten om klaar te maken. Zo moet je sperziebonen eerst doppen, om ze vervolgens ongeveer 10 minuten te koken. Als je weinig tijd hebt om een maaltijd te bereiden, is dat niet erg handig. Diepvriesgroenten zijn dan ideaal! De sperzieboontjes uit de diepvries zijn al gedopt en in stukjes gesneden. Als je ze in een pannetje doet met water, zijn ze eigenlijk al klaar zodra het water kookt! Binnen een paar minuten staat je maaltje op tafel. Ook in een wok- of hapjespan zijn ze op hoog vuur binnen vijf minuten beetgaar. Maar zijn ze gezond? ……… JA!
Diepvriesgroenten worden direct na de oogst ingevroren, er gaan dus geen vitamines of mineralen verloren. Ook alle andere goede voedingsstoffen zijn gewoon nog in de groenten aanwezig. Het is soms zelfs zo dat groenten uit de diepvries méér vitamines bevatten dan verse groenten, omdat verse groenten soms een aantal dagen in de winkel of bij de groothandel liggen. Hierdoor vervliegen de vitamines gedeeltelijk. Daarnaast zijn groenten uit de diepvries lekker lang houdbaar, zodat je altijd groenten in huis kunt hebben. Tenslotte zijn ze nog supersnel klaar ook! Ik zeg: Hulde aan de diepvriesgroenten!
Er is echter wel een klein dingetje waar je even op moet letten. Vaak bevatten groenten uit de diepvries namelijk veel toevoegingen. Vooral bij de gemixte groenten is dit nogal eens het geval. Dit kun je gemakkelijk controleren door even naar de ingrediëntenlijst te kijken. Als het goed is, vind je hier enkel namen van groenten. Als er maar 1 soort groente in zit, staan de ingrediënten er zelfs niet eens op. Zo staat er op mijn zakje sperziebonen van de Albert Heijn basic lijn die je hierboven ziet: Gebroken sperziebonen. Op de achterkant vind ik geen ingrediëntenlijst. Als ik echter achterop een zak Mexicaanse wokgroenten kijk, dan vind ik het volgende:
Ingrediënten: paprika, sperziebonen, ui, kidneybonen, maïs, maïskolfjes, tomatensap, plantaardig vet, plantaardige olie, zout, spijsaroma , specerijen, suiker, natuurlijke aroma, kleurstof: paprika-extract.
Ze hebben er extra vet, zout, ‘aroma’ en zelfs suiker aan toegevoegd! Extra aroma lijkt onschuldig, maar er is vaak sprake van ‘vetsin’, oftewel E621. Dit is een smaakstof die aan veel kant- en klaarmaaltijden wordt toegevoegd. Deze stof remt je verzadigingsgevoel, waardoor je geneigd bent om meer te eten dan normaal.
Conclusie
Diepvriesgroenten zijn een prima keuze, zo lang het écht alleen groenten betreft. Kijk uit voor mixen waaraan extra vet, zout, suiker en andere onnodige stoffen wordt toegevoegd. Natuurlijk kun je deze best af en toe gebruiken, maar het is niet de meest gezonde keuze. Ik gebruik vaak verse groenten en wissel af met groenten uit de diepvries. Ik heb altijd groenten in de diepvries zitten, zodat ik op elk moment snel een gezonde maaltijd op tafel kan zetten.
Groetjes, Marloes
Gebruik jij net als ik regelmatig diepvriesgroenten? Of kies je liever voor vers?
Bron foto 1
Goh dat is grappig, we aten gisteren ‘peas’ uit de diepvries en we vroegen ons af: goh zou dit nou net zo gezond zijn als de ‘verse’ variant. :-). Thanks voor het heldere artikel girl!
Bedankt voor het interessante artikel! Ik wist niet dat aan gemengde groenten vaak vanalles is toegevoegd. Ik eet sowieso liever verse groenten, omdat ik het leuk vind om na het werk echt even wat met m’n handen te doen (groenten snijden, aardappelen schillen etc.).
Groetjes, Jantine
Dat kan ik me voorstellen Jantine! Ik vind koken ook heerlijk.
Waar ik woon is verse groente niet te betalen vandaar dat wij dus aangewezen zijn op diepvries groente of uit de pot.Wel eten wij elke week sla met tomaten, bietjes vers en koolsoorten ook.
Mixen doe ik met ver groenten
Ja! Ik hou van diepvriesgroente, een heerlijke een makkelijke manier op groente toe te voegen aan elke maaltijd. Goed dat leek net een reclame slogan voor groente maar zo zie ik het echt. Ik ben een beetje een luie koker en diepvriesgroente is veel makkelijker.
🙂 Zeker makkelijk ja! Als je haast hebt is het ideaal.
Ik ben denk ik een pietlut maar sperziebonen kun je niet doppen! Ik heb namelijk zelf al de fout gemaakt sperziebonen te kopen om te gaan doppen! Geen succes, Maar hoe die peulen heten waar doperwten inzitten geen idee!!
Je hebt gelijk….ik bedoel de puntjes eraf snijden :-).
Hoe zit het met groenten uit een pot? Daar zitten ook veel toevoegingen in of niet?
Soms wat zout of suiker, soms ook niet. Dat verschilt per merk. Check dus even de pot.
Ik weet dat het een ouder artikel is, maar groente uit pot. Hoe raziger het ruikt hoe minder er is toegevoegd. Raar maar waar
Diepvriesgroenten zijn behale gezond ook nog eens heel goed geprijsd. Bij een van de bekendste grootgrutters verkopen ze diepgevroren spruitjes. Spotgoedkoop, Lekker gezond, Sschoongemaakt en Spotgoedkoop. Waarom dus niet.