gezond zout
| 10 maart 2020

Feit of fabel: Er bestaat gezond zout

Het is niet zo gezond om veel zout te eten, dat weten de meeste mensen wel. Ik krijg echter heel veel vragen over verschillende soorten zout. Is zeezout bijvoorbeeld beter dan normaal zout? En hoe zit dat bijvoorbeeld met Himalayazout, Keltisch zout of Herbamare zout? Bestaat er zoiets als gezond zout?

Waarom is zout ongezond?

Nog even heel kort de reden waarom we beter niet teveel zout kunnen eten. Het verhoogt de bloeddruk, het vergroot de kans op hart- en vaatziekten, het is een grote belasting voor onze nieren en kan zelfs nierschade veroorzaken en het zou kunnen lijden tot maagkanker of botontkalking. Genoeg redenen om niet te enthousiast met de zoutpot te strooien.

Zoutrijke producten

Bij het gebruiken van zout, denken we vaak gelijk aan het zoutpotje. Het zit echter ook in heel veel producten verwerkt. Denk aan kant en klaarmaaltijden, soep, snacks, kruidenmixen, kaas, chips, zoutjes, potgroenten, sauzen en brood. Helemaal zoutloos eten is dus vrijwel niet mogelijk. We kunnen echter wel onze inname beperken!

Gezonde soorten zout

Er zijn echter zoutsoorten waaraan geweldige gezondheidsclaims worden gehangen! Vaak hebben ze te maken met de grote hoeveelheid mineralen die voorkomen in het zout. Ik kan nu een uitgebreid verslag doen van al die soorten zout en hun claims, maar dat vind ik een beetje overbodig. Ze zijn namelijk geen van allen overtuigend wetenschappelijk bewezen!

Er zijn zeker wetenschappelijke onderzoeken aan te wijzen die een positief effect aanwijzen van bepaalde zoutsoorten. Deze zijn echter niet sterk in opzet of geven bijvoorbeeld geen significante verschillen.

Gezond zout

Natriumchloride

Vrijwel alle zoutsoorten bestaan voor het grootste deel uit natriumchloride. Dit is het deeltje dat zorgt voor de negatieve effecten op onze gezondheid. Daarnaast zitten er soms wat andere mineralen in zoals kalium of magnesium, dat is echter altijd een veel kleiner deel.

Gezondheidseffecten toeschrijven aan bijvoorbeeld magnesium dat in een bepaalde soort zout voorkomt is dus wat kortzichtig, aangezien je met een klein beetje magnesium ook een heleboel natriumchloride binnen krijgt! Je kunt dus veel beter andere magnesiumrijke producten nemen.

Uitzonderingen?

Er zijn zouten op de markt die niet grotendeels uit natriumchloride bestaan, maar uit kaliumchloride. Een voorbeeld hiervan is LoSalt. Voor mensen met een hoge bloeddruk kan dit een uitkomst zijn (voor af en toe!!). Natrium werkt namelijk bloeddrukverhogend en kalium niet. Voor mensen met nierproblemen is het echter geen oplossing, want zowel natrium als kalium is belastend voor de nieren.

Ook een teveel aan kalium kan dus zorgen voor nierschade en bovendien voor hartproblemen. Normaal zout dagelijks vervangen door LoSalt is dus ook niet echt de oplossing. Van beiden kun je beter niet teveel binnen krijgen.

Mijn conclusie

Gezond zout bestaat niet. In grote mate zijn alle soorten zout schadelijk voor ons lichaam. Let er dus een klein beetje op hoe veel je ervan binnen krijgt. Gebruik niet te veel producten waaraan veel zout is toegevoegd (check hiervoor de ingrediëntenlijst!) en laat het zoutpotje zo vaak mogelijk in het kastje staan. Het zal qua smaak even wennen zijn…maar dat komt echt wel! Voeg eventueel gewoon wat extra kruiden, specerijen, ui, chilipeper, citroen of knoflook toe voor extra smaak.

Groot pluspunt vind ik trouwens dat fabrikanten steeds vaker minder of geen zout toevoegen. Zo bevatten de peulvruchten uit blik van de Albert Heijn al een tijdje geen toegevoegd zout meer. I love it!

Groetjes, Marloes

Gebruik jij veel zout?

4 reacties

  1. Ik ben een rare meid ik weet het. Maar voor mij geldt net het omgekeerde! Minder drinken en extra zout gooien in alles wat ik eet of het nu zoet of zout is.
    Zo zie je maar dat mensen en hun lijfjes een mysterie zijn…
    Liefs!

    1. Ik sluit mij helemaal aan bij Kristien. Ik weet dat ik een uitzondering op de regel ben en moet waken dat ik genoeg zout binnen krijg. Als ik niet genoeg zout binnen krijg dan zakt mijn bloeddruk tot zulke lage waardes dat ik weer opgenomen moet worden in het ziekenhuis omdat ik niet meer rechtop kan blijven staan. Van de arts heb ik ook tabletten met kaliumchloride voor geschreven gekregen.

  2. Ik gebruik weinig zout, heb enkel Bretoense Fleur de sel en Dulse Iers zeewier in kast staan. Dat laatste is geen zout maar smaakt ziltig wat ik persoonlijk lekkerder vind.

  3. Ik kook zonder pakjes en wanneer er bijv. feta door het gerecht zit, vind ik het al zout genoeg 🙂 Mijn keukenkastje daarentegen staat bomvol allerlei kruiden en specerijen, dus het eten smaakt zelden flauw .
    Tegen een bak chips zeg ik dan weer niet snel nee 😉 Maar daar is dan ook meer “ruimte” voor.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram