Feit of fabel: Drink 2 liter water per dag!

Een veelgehoord advies is om veel water te drinken. De aanbevolen hoeveelheden verschillen nogal eens, hierdoor ontstaat bij veel mensen verwarring. Ik krijg vaak de vraag of het inderdaad belangrijk is om 2 liter water per dag te drinken, ik vertel je vandaag hoe ik daarover denk.

Waarom drinken we?
Drinken is belangrijk, vocht vervult namelijk een aantal belangrijke functies in het lichaam:

 • Het oplossen van voedingsstoffen, zodat ze via de darmwand het lichaam binnen kunnen komen;
 • Het reguleren van de temperatuur van het lichaam, onder andere door zweten;
 • Transporteren van stoffen door het lichaam, dit gaat via het bloed;
 • Bouwstof voor de lichaamscellen.

Gedurende de hele dag verliest het lichaam vocht door verdamping, via de ademhaling of via de huid. Daarnaast verliest het vocht door urine, ontlasting, zweet en eventuele borstvoeding. Totaal komt dit neer op ongeveer 2,5L vochtverlies per dag onder normale omstandigheden. Er zijn echter heel wat factoren die de vochtbehoefte doen verhogen, hieronder enkele voorbeelden:

 • Omgevingstemperatuur, bij een hogere temperatuur verlies je meer vocht;
 • Lichamelijke activiteit, bij zeer intensieve sportactiviteiten kun je wel 1 liter vocht per uur verliezen;
 • Leeftijd, naarmate je ouder wordt, werken de nieren minder goed. Hierdoor is meer vocht nodig om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen;
 • Ziekte, door braken en diarree kun je veel vocht verliezen;
 • Het geven van borstvoeding;
 • Zout-, vezel- of eiwitrijke voeding.

Het is belangrijk deze verliezen aan te vullen. Dit doe je onder andere door te drinken, maar ook met de voeding krijg je vocht binnen.

Hoeveel moet je drinken?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht heeft te maken met het vochtverlies. Als je minder vocht binnen krijgt dan je verliest, krijg je vroeg of laat last van uitdrogingsverschijnselen. Voordat dit zo ver is, past het lichaam zich aan door minder urine te gaan uitscheiden of je krijgt dorst, waardoor je gaat drinken.
De algemene richtlijn van het voedingscentrum ligt op 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Bij een gezonde voeding, die veel voedingsvezels bevat, ga ik uit van een vochtbehoefte van 2 liter per dag, ingenomen via dranken. Tot zo ver klopt het aan het begin gestelde advies. Ik ben het echter niet eens met de stelling dat deze vochtinname volledig moet worden ingevuld door de inname van water.

Welke dranken raad ik aan?
Naast water kun je naar mijn mening ook (kruiden)thee drinken en in beperkte hoeveelheden koffie (max. +- 6 kopjes), (soja)melk, karnemelk, en light frisdranken (+- 2 glazen per dag), om in de behoefte van 2 liter te voorzien. Ik raad aan matig te zijn met het gebruik van normale frisdranken, vruchtensappen en alcoholische dranken omdat deze erg veel suiker bevatten. Er zijn geen overtuigende onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat water beter voor lichaam of huid is dan bijvoorbeeld kruidenthee.

Vochtbehoefte in speciale omstandigheden
Op een warme dag raad ik aan minimaal 2,5 liter te drinken, luister daarbij goed naar het lichaam. Bij lichamelijke activiteit ga ik uit van 0,5-1 liter extra vocht per uur. Als je 3 uur zeer intensief sport en veel zweet betekent dit 2 + 3 = 5 liter vocht per dag! Bij veel zweten kan het nodig zijn om niet alleen vocht, maar ook mineralen aan te vullen. Water is dan niet voldoende. Ik raad in dit geval aan om gebruik te maken van isotone sportdranken, of deze zelf te maken. Hier volgt in de toekomst een artikel over.
Bij ouderen raad ik een inname van 2 liter per dag aan. Soms is er op latere leeftijd sprake van een verminderde dorstprikkel of vergeetachtigheid, waardoor vochtinname extra in de gaten gehouden moet worden.
Houd bij ziekte goed in de gaten hoeveel vocht de zieke verliest en vul deze hoeveelheid aan, ook hier kan het net als bij sporten nodig zijn om extra mineralen binnen te krijgen. Bij geven van borstvoeding is de vochtbehoefte 2-2,5 liter per dag.

Conclusie
Ik ben het eens met het advies om 2 liter te drinken op een gemiddelde dag. Ik ben echter van mening dat dit niet alleen water hoeft te zijn.
Bij speciale omstandigheden kan de vochtbehoefte flink stijgen. Het is altijd belangrijk om goed te luisteren naar het lichaam. Negeer een dorstprikkel niet, maar neem iets te drinken.

Heb je vragen over dit onderwerp, stel ze gerust hieronder!

13 reacties

 1. soms heb ik het wel moeilijk met het drinken van water maar ik probeer toch elke dag 3 flesjes van 75dl leeg te drinken en dit lukt toch bijna elke dag
  van thee moet ik veel sneller naar het wc en dit lukt niet zo goed op men werk

 2. Ik drink heel slecht. Echt heel slecht… Er gaan dagen voorbij dat ik 500 ml drink, soms ook op warme dagen. Of het komt (kwam) voor dat ik om 15:30 nog niks had gegeten/gedronken.

  Ik krijg gewoon geen dorstprikkel. Ik moet er dus elke dag aan denken om te drinken en vergeet het daarom weleens.

  Laatste tijd gaat het iets beter, maar zal nooit aan de 2 liter per dag komen.

  1. Ik zou adviseren om minimaal 1 liter wat te drinken en daarnaast een paar kopjes thee, ook zit er in sommige eten veel vocht dus daar krijg je ook weer vocht van binnen.

 3. leuk artikel.
  Ik ben door mijn werk niet in de gelegenheid om geleidelijk te drinken.
  meestal gaat het zo dat ik tussen 2 en 4 een liter drink en dan later in de avond ook weer een liter in zeg twee uur. volgens mij is dit redelijk slecht omdat je nieren dan in 1 keer veel moeten doen.
  Is dit zo of maakt dit niet uit en is dit echt heel slecht?

 4. Ik haal overdag gemakkelijk twee liter water/koffie/karnemeld, maar moet wel regelmatig plassen. Ik zou ‘s avonds ook gemakkelijk nog water kunnen drinken. Is er trouwens een maximum aan de hoeveelheid water per dag onder normale (niet al te actieve) leefomstandigheden?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram