| 30 juli 2013

Feit of fabel: Banaan en druiven zijn dikmakers

Banaandruif

Ik krijg in mijn praktijk vaak de vraag of je alle soorten fruit kunt eten. Er wordt namelijk vaak gewaarschuwd voor soorten als banaan en druif, deze zouden veel suikers bevatten en daarom dikmakers zijn. Ik vertel je vandaag hoe ik hierover denk en wat ik mijn cliënten adviseer.

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen, fruit bevat inderdaad suikers en als je héél veel fruit eet kun je inderdaad dik worden. Fruit bevat echter ook heel veel andere goede voedingsstoffen als vitamines, mineralen en voedingsvezels. Voedingsvezels in fruit geven het veel volume en zorgen er daardoor voor dat je snel een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor komt het bijna niet voor dat iemand dik wordt door het eten van veel fruit.

Fruit is daarom een prima tussendoortje. Het levert je lichaam veel meer goede voedingsstoffen dan koek of snoep. Tjah, er zitten wat suikers in, maar dit is niet te vergelijken met de suikers in ongezonde tussendoortjes. Kijk maar eens naar de volgende afbeelding

Fruit-vs-snickers

Verschillende soorten fruit bevatten verschillende soorten voedingsstoffen. Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën. Druiven zijn een van de meest vezelrijke types fruit dat in Nederland veel wordt gegeten. Kortom, iedere soort fruit heeft zijn specifieke voedingsstoffen dan het gezond maakt.

In de tabel hieronder zie je de hoeveelheid calorieën en suiker per portie fruit. Als portie heb ik telkens 1 stuk fruit genomen, of de hoeveelheid die achter de vrucht staat.

Suiker in fruit

Zoals je ziet bevatten alle fruitsoorten vrij veel suiker. Dit is niet erg omdat het ook voedingsvezels en andere nuttige stoffen bevat. Pas echter wel op met het gebruik van vruchtensappe, ook de verse! Bij het maken van een vruchtensap blijven de voedingsvezels namelijk achter in de pers, hiermee gaat de verzadigende werking van het fruit verloren. Dit merk je doordat je vrijwel geen verzadiging hebt van 2 uitgeperste sinaasappels, maar als die twee sinaasappels in zijn geheel zou hebben gegeten zou je veel meer een vol gevoel hebben. Je kunt met vruchtensappen zo ongemerkt veel calorieën en suikers binnen krijgen zonder verzadiging te voelen.

Conclusie
De voedingswaarde verschilt sterk per fruitsoort, sommige fruitsoorten bevatten meer suiker en calorieën dan anderen. Deze calorie- en suikerrijke soorten bevatten echter weer veel andere nuttige voedingsstoffen. Ik raad je aan zoveel mogelijk te variëren met verschillende soorten fruit. Zo krijg je veel verschillende nuttige voedingsstoffen binnen. Wees echter wel matig met vruchtensappen.

Fruit is een perfect tussendoortje, maar je kunt het ook heel goed gebruiken als aanvulling op de hoofdmaaltijden. Heb je veel trek tussendoor? Kies dan voor een banaan, die geeft je meer verzadiging dan bijvoorbeeld een appel. Heb je kleine ‘snacktrek’, neem dan een schaaltje aardbeien. Weinig calorieën en toch lekker zoet!

portiedruif

Ik raad je aan om dagelijks in ieder geval 2 stuks fruit te eten. Een keer 3 of 4 stuks is helemaal niet erg, zeker niet als je fruit neem in plaats van koek of snoep. Neem echter niet structureel 4 of meer stuks fruit per dag, dit heeft je lichaam namelijk helemaal niet nodig. Neem als richtlijn dat 125g fruit 1 portie is. Een gemiddelde appel, peer en gepelde sinaasappel wegen ongeveer zoveel. Benieuwd hoeveel 125g druiven is? Dat zie je hierboven!

Ik hoop dat ik je wat meer duidelijkheid heb gegeven over suikers in fruit. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust hieronder.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete fruitsoort? Ik houd van variëren, maar vind banaan toch wel errug lekker!

Bron foto 2

20 reacties

  1. Ik eet iedere dag 2 a 3 stuks fruit, ik hou niet zo van sinaasappels en mandarijnen dis vrij laag zijn in suikers.

  2. Interessant! Zelf ben ik ook niet iemand die suikers in fruit schuwt. Zoals je al aangeeft: in rauwe stukken fruit zitten zoveel andere voedingswaarden! Ik vraag me alleen wel af, je hebt me verslaafd gemaakt aan bananenhavermout ‘s ochtends (haha, ik vind het goddelijk lekker) en voor de afwisseling doe ik wel eens (in ‘t weekend bijvoorbeeld) 2 fijngehakte dadels en een mespuntje vanillemerg erdoorheen. Is dat dan een beetje een overdosis aan suiker of hoef je de dadels niet zo streng mee te rekenen. Ik heb namelijk ook wel eens raw bars van Nak’d. Daar zitten geen toegevoegde suikers of siropen in, maar er zitten wel dadels in die voor de samenhang zorgen (dat het repen worden). Een collega van mij haalde me uit de droom dat dit dus heel goed was, omdat er door de dadels nog steeds 12 g suiker in zit. Ik vroeg me af wat jij hier van vind, Marloes 🙂

    Liefs

    1. Dadels zijn inderdaad suikerrijk! Net als fruit bevatten ze echter ook veel andere goede stoffen. Ik zou zelf niet iedere dag 2 dadels bijvoegen, maar als extraatje af en toe is het prima hoor!

  3. Mijn favoriete fruitsoorten zijn: banaan, druif, aardbei, kiwi, sinaasappels, mandarijnen, appel (groen of Elstar). En soms ook wel Mango (maar die’s duur).

  4. Beste,
    mijn schoonmoeder heeft suikerziekte. Ze is gek op fruit maar ik vind nergens een lijstje van welke fruitsoorten ze mag eten. Ze vermijd wel al druiven en bananen.
    Hierboven vond ik al een lijstje van enkele soorten maar ze eet graag pruimen, nectarinen, abrikozen, perziken enz..
    Waar kan ik voor haar ergens een volledig lijstje vinden aub?
    Alvast bedankt!
    Groetjes,
    Mika

    1. Google eens op ‘koolhydraatlijst’, dan vind he verschillende sites waarop je per product kunt zien hoeveel koolhydraten erin zitten! Ik denk dat die je wel helpen. Veel succes Mika!

  5. Te veel fruit slecht? Dikmaker? Daarom zijn alle mensen die het rawfood dieet volgen zo slank… 🙂

    Melkproducten, Dierlijke producten( vooral vetten ) en geraffineerde suikers.. Die maken je dik….en ziek.

    Succes met je site!

    1. Ik denk dat de slanke raw-fooders eerder komen door een gebrek aan snacks en zoetigheden Michel. Bovendien vind ik je tweede vaststelling ook wel erg kort door de bocht, maar ieder zn mening!

    2. Haha, wat een ongelofelijk cliché onzin dit. Suiker is suiker. Maakt geen bal uit waar het vandaan komt, geraffineerde suiker is even slecht als fruit suiker. Dat is geen mening maar een feit.

      Mensen die raw food diëten volgen zijn waarschijnlijk vaak dun omdat groente en fruit veel minder calorieën bevatten vergeleken met het volume. Je voelt je sneller vol met minder eten.

      Verder moet je gewoon lekker veel groentes in de blender mikken als je veel smoothies maakt, minder lekker door het gebrek aan suiker, maar groente is in tegenstelling tot fruit veel beter om de hele dag door te eten (door het gebrek aan suiker).

      1. Ik zeg ook niet dat je fruit onbeperkt kunt eten :). Ik raad inderdaad ook altijd aan om niet meer dan 2-4 stuks per dag te eten. Ik vind je reactie redelijk aanvallend, zeker gezien je kennelijk mijn standpunt niet goed kent. 🙂

      2. “Suiker is suiker. Maakt geen bal uit waar het vandaan komt, geraffineerde suiker is even slecht als fruit suiker. Dat is geen mening maar een feit.”

        Maar je slaat voor het gemak een stel andere feiten over, die je niet in het _hele_ plaatje mag weglaten. Namelijk dat als je fruit eet, je sneller ‘t gevoel krijgt dat je genoeg hebt gehad dan als je bijv. snoep of ijs eet waar geen vezels in zitten. Dus dan krijg je uiteindelijk (veel) méér suikers binnen als je dat via de producten zonder vezels tot je neemt. Omdat die producten niet bijdragen tot een vol gevoel! Een beetje te vegelijken met stilstaan voor het rode stoplicht: als je de motor aan hebt staan, neemt dat oneindig veel liter brandstof per kilometer. Zo ook met suikers: als je iets eet waar suikers in zitten maar verder geen vezels die je hongergevoel stillen, kan je daar oneindig veel van eten zonder dat je lichaam ook maar iets vooruit komt (inzake hongergevoel stillen).
        Sonja Bakker geeft aan in haar boek ‘Bereik en behoudt je ideale gewicht’: max. 2 bananen per week. Ik denk dat dat geen goed advies is. (Van appels is bekend dat daar een stofje in zit waar je honger van krijgt; daarom zijn bananen (inderdaad?) beter voor je lijn dan appels. Appels zijn volgens mij ook slechter voor je tanden omdat er meer zuur in zit.)

  6. Mensen zijn gemaakt om fruit te eten. Ik eet PER dag > 10 bananen aangevuld met nog een hoop ander fruit (dus soms ook 250gram dadels). Dat zijn 2 fruit maaltijden per dag. ‘s Avonds vegan maaltijd (met de nadruk op koolhydraten). En nee, ik ben niet dik, integendeel (50kilo voor 161cm). Ik ben het eens met Michel: kijk naar degene die resultaten op lange termijn halen of culturen die slank zijn -> koolhydraten, koolhydraten en nog eens koolhydraten (uit rijst of fruit).
    Google eens op raw till 4: zeer veer super sportieve, slanke mensen die voornamelijk op fruit leven. Lukt prima en is heel gemakkelijk 🙂

    1. Je krijgt dus 3 keer meer suiker binnen per dag dan nodig. Grote kans dat je later diabetes krijgt, bananen zijn gezond, maar als je niet varieert en structureel zoveel eet per dag kan het meer kwaad dan goed doen. Alles waar je teveel van eet is niet goed.

  7. Als iedereen nou eens stopt met slecht eten en zich niet meer verdiept in calorieën en diëten dan komt het vanzelf goed. Eet lekker vers fruit, verse groente en vlees zoveel je wilt. Besef dat de rest (rijst, brood, pasta, aardappels etc) alleen de vulmiddelen zijn en dus in rijke tijden niet het hoofddeel van je maaltijd zouden moeten zijn. En rawfoodfans die zich laven aan het idee dat ze het licht gezien hebben, of militante veganisten die hun eetgewoonten en rituelen als een religie benaderen: Het is een eetstoornis, net zoals anorexia of boulimia. Wie niet meer gewoon kan eten zonder zich over van alles zorgen te maken is doorgeslagen en meestal absoluut niet gezond bezig. Eet gewoon waar we op gebouwd en voor gemaakt zijn. Ik wens iedereen een fruitige snackdag!

  8. Ik ben het daar niet mee eens.
    ik had deze week een bloedsuiker van 27,na vier dagen totaal geen suiker,alleen water gedronken te hebben.
    is hij is nu gezakt naar 13,hij moet zijn 7.
    nog even doorzetten.

  9. Net een discussie gehad:
    1 banaan (100 g) als 4-uurtje of 100 g straciatella-yoghurt van de Lidl (17% suiker)

    Wat is nu beter geschikt voor een kind van 11 en voorkomt beter dat het kind niet verdikt?
    En vooral: waarom?

    Bedankt voor de respons,
    Gr, Dave

    1. Ik zou altijd voor de banaan gaan. Deze bevat namelijk vezels, vitamines en mineralen! Bovendien leer je het kind dat puur eten goed is én is de smaak minder zoet. Kinderen neigen van nature meer naar heel zoet, ik vind het goed om dit niet teveel te stimuleren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram