Feit of fabel: 1x per week trainen heeft geen zin.

Chest press

Naast mijn werk als diëtiste, werk ik als instructrice in een sportschool. Ik zie daar mensen die vier of vijf keer per week trainen, maar ook mensen die al heel tevreden zijn als ze één of twee keer in de week kunnen komen. Ik krijg van die mensen heel regelmatig de vraag, of één keer in de week trainen wel zin heeft. Want dat is inderdaad vaak wat je hoort…dan kun je net zo goed niet gaan. Ik vertel je vandaag of dit in mijn ogen een feit of een fabel is.

Wat gebeurt er bij 1x per week trainen?
Om beter te worden, is regelmatig trainen erg belangrijk. Ik legde dit al eerder uit in een artikel over supercompensatie. Als je te laat begint met trainen, is het trainingseffect van de vorige training alweer verloren gegaan. Ik leg dit nog even kort uit aan de hand van de grafiek hieronder.

Supercompensatie te laat

Bij het begin van de blauwe lijn, begin je de training. Door het trainen gaat je lichaam achteruit. Op het diepste punt van de blauwe lijn is je training af. Je lichaam gaat herstellen door rust en door voeding en zal zich klaarmaken voor een nieuwe training, door iets beter te worden dan hij was (hoogste punt blauwe lijn). Na een tijdje verdwijnt dit trainingseffect weer. Als je dus te laat begint met trainen, is de blauwe lijn weer op het oude niveau als je begint met trainen. De tweede training is dan de rode lijn. Uiteindelijk blijf je op deze manier op hetzelfde trainingsniveau. Hoe lang de hersteltijd is per training, lees je in het artikel over supercompensatie.

Dus 1x trainen heeft geen zin!?
Je blijft dus ongeveer op hetzelfde niveau, als je 1x per week zou trainen. Om dan direct de conclusie te trekken dat trainen geen zin heeft, vind ik echter onzin! Als je helemaal niet zou trainen, zou je lichaam namelijk langzaam achteruit gaan! Als je helemaal niet meer sport, bouwt je spiermassa vrij snel af. Bovendien train je de conditie niet, dit zal je merken als je een stukje moet fietsen, moet rennen voor de bus of een trap op moet. Je raakt veel sneller buiten adem. Door de verminderde hoeveelheid spieren in je lichaam, wordt het lastiger om je houding tijdens je dagelijkse bezigheden goed te houden. Hierdoor wordt de kans op lichamelijke klachten langzaam groter! Tenslotte zorgt een verminderde lichamelijke conditie ervoor dat je sneller ziek wordt en bovendien minder snel hersteld.

Pullover

Conclusie
Naar mijn idee heeft 1x per week trainen absoluut zin! Je voorkomt namelijk achteruitgang van het lichaam. Voor heel veel mensen is in een bepaalde fase van hun leven meer trainen niet haalbaar, om welke reden dan ook. Stel dan een minimum van 1x voor jezelf, mocht je toch nog ergens tijd vinden, dan kun je altijd een tweede keer gaan om toch de vooruitgang te gaan zien! Dit geldt trouwens voor alle vormen van sport, niet alleen voor trainen in een fitnesszaal.

Geen excuses dus, lekker trainen! Ook al kun je maar 1x per week.

Groetjes, Marloes

Verbaasd je dit? Hoe vaak train jij?

17 reacties

 1. Bovendien traint niet iedereen altijd om beter/sterker/sneller te worden, maar kan sporten ook gewoon ‘ontspannen’ als doel hebben. Zeker zinvol dus lijkt me!

 2. Fijn om te lezen en lekker helder 🙂
  Ik fiets normaalgesproken 5 keer per week naar de universiteit en daarbij train ik een keer per week, soms twee. Toch fijn om te weten dat dat niet voor niks is haha!

 3. Ik zou zo graag willen dat sporten echt een hobby voor mij zou zijn. Ik zie het nu vaak als opgave omdat ik voor mijn gevoel ook geen flikker kan.
  Ik wil wel graag iets met groepssport doen, maar mijn balgevoel is super slecht. Echt super slecht…

  1. 3 jaar geleden was ik ook zo. Ik had nooit zin, maar was ook niet tevreden over mijn lichaam. Ineens kwam daar een keerpunt en ben ik 3x per week naar de sportschool gegaan en heb ik groepslessen gevolgd. Ik kreeg uiteindelijk zoveel energie dat ik zelfs spinninginstructrice ben geworden! Ik kan me nu, 3 jaar later, niet meer voorstellen dat ik liever ‘s avonds op de bank zat met een zak chips en een TV programma… misschien moet je iets gaan zoeken wat je echt heel erg leuk vindt om te doen. Een groepsles met een vriendin of een bootcampklasje. Dan kun je trainen op je eigen niveau. En keep the spirit -> je kunt het zéker!!!

   1. Hihihi.. wat leuk. Dankjewel! Ik zal er aan denken..
    Je hebt ook wel gelijk. In oktober gaan we verhuizen. In mijn nieuwe woonplaats is ook van alles te doen.

 4. Alles wat je doet aan beweging is meegenomen, denk ik altijd maar! Ik zelf probeer zo vaak mogelijk in de week te sporten, dit is wel per week verschillend. Voel me er lekker bij, dus zo vaak mogelijk is wel mijn streven!

 5. Hoi marloes,

  Fijn is zo een artikel over 1 keer per week trainen.
  Dit doe ik namelijk ik ga 1x per week naar de sportschool voor een les xco, heerlijk vind ik dat. Ik werk 32 uur per week en vind dat dan voldoende om 1 x per week te gaan. Wel heb ik thuis een fitnessbal en gewichtjes en probeer ik om elke dag een filmpje van jou te pakken. Dan heb ik toch een mini workout van een kwartiertje.

  Groetjes Lisanne

  Ps. ga vanavond je watermeloensalade proberen

 6. Handig artikel!
  Ik probeer altijd 3x in de week naar de sportschool te gaan, alleen lukt dit niet altijd helaas.
  Maar ik doe nog wel bijna dagelijks een work-out die je gewoon thuis kunt doen, gewoon om bezig te blijven 🙂

 7. Zelf begeleid ik iets oudere mensen in een sportschool (ben zelf ook iets ouder) en ik zeg altijd: ” 1 keer is beter dan niets, maar 2 keer is beter” .
  Wil men van niets naar 4 keer per week dan rem ik dat af.
  Zo krijg je blijvers, die plezier houden in de trainingen.

 8. Hallo marloes,
  Bij mij gaat het goed 3 keer in de week een goed uurtje sporten, begin het echt leuk te vinden.
  Dat is bijna een wonder van iemand die 55 jaar sport niet echts kon af winnen, dus altijd hoop.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram