1 glas wijn per dag
Feiten en fabels Voeding

Feit of Fabel: 1 glas wijn per dag heeft geen negatief effect

Door

Dat alcohol in grote mate slecht is voor je gezondheid, dat weten we denk ik allemaal. Maar 1 glas wijn per dag is best goed voor je, toch!? Of is dat een hardnekkige fabel? Binnen mijn praktijk krijg ik hier veel vragen over, vandaar dit artikel.

De situatie

Heel veel mensen denken dat 1 glas rode wijn drinken per dag, goed is voor je gezondheid. Zelfs sommige artsen zullen deze bewering bevestigen. Ook merk ik dat wijn een positiever imago heeft dan andere alcoholische dranken. De laatste jaren is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van wijn (en alcohol) op onze gezondheid. Hieronder vertel ik je meer.

Heeft 1 glas wijn per dag negatieve effecten?

Ik geef maar gelijk het slechte nieuws: Ja! Ook 1 glas wijn per dag heeft negatieve effecten op je gezondheid. De grote boosdoener is hier de alcohol in de wijn. Ook bij andere soorten alcoholische dranken is dit dus het geval. Negatieve effecten van 1 glas alcohol per dag zijn:

 • De kans op borstkanker is groter.
 • Alcoholische dranken zijn erg calorierijk, ze bevatten al snel zo’n 100-150kcal per glas. Hierdoor kom je er gemakkelijk van aan, ook bij gering gebruik.
 • Ik merk dat ook 1 glas alcohol drinken per dag, al lichte vormen van verslaving (gewenning??) kan oproepen. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat je het ‘nodig’ hebt om te ontstressen of te kunnen slapen.
 • Alcohol lijdt tot een verminderde vruchtbaarheid. De hoeveelheid waarbij dit negatieve effect begint, is bij mij niet exact bekend.
 • 1 enkel glas alcohol (dus niet eens dagelijks!) kan negatieve gevolgen hebben voor een ongeboren kindje. Zwangere vrouwen kunnen daarom beter alcoholgebruik helemaal vermijden.
 • Bij het geven van borstvoeding binnen 3 uur na 1 glas alcohol te hebben gehad, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het kind.

Ook vergroot alcohol al snel de kans op het krijgen van een beroerte. Deze is al verhoogd bij 1-2 glazen alcohol per dag.

Waar komt deze fabel vandaan?

Toch is deze fabel niet helemaal uit de lucht gegrepen! Rode wijn bevat namelijk anti-oxidanten, die een positief effect hebben op ons lichaam. Er zijn echter veel betere producten die je kunt eten als je anti-oxidanten wilt binnen krijgen :).

Ook alcohol heeft in matig gebruik positieve effecten. Zo verkleint het drinken van 1-1,5 glas alcohol bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en dementie. In het verleden gaven artsen dan ook wel eens de tip om 1 glas rode wijn per dag te drinken, voor mensen die bekend waren met hart- en vaatziekten. Inmiddels is dat advies gelukkig verjaard :).

Mijn conclusie

De positieve effecten van alcohol wegen niet op tegen de negatieve. Dit geldt voor alle soorten alcoholhoudende dranken. Wijn zie ik dus niet als ‘gezonder’ dan bier of wodka. Mijn advies als diëtist zou dan ook zijn om zo min mogelijk alcoholhoudende dranken te drinken. Mocht je het af en toe wel lekker vinden, houd de gezondheidsrisico’s dan in je achterhoofd.

Meer drinken dan 1-1,5 glas alcohol per dag heeft trouwens enkel schadelijke effecten. Dit geldt ook als je 1 glas per dag ‘opspaart’ om er op zaterdagavond 7 te kunnen drinken.

Hoe ik met alcohol om ga?

Niet drinken zou dus wat mij betreft de meest gezonde keuze zijn. Deze keuze maak ik zelf echter niet, omdat ik alcoholische dranken gewoon ontzettend lekker vind. Ik drink echter alleen bij speciale gelegenheden en dan meestal hooguit 1-2 glazen. De keren dat ik 3 glazen of meer drink, zijn in een jaar makkelijk op 1 hand te tellen. Dit is bij mij in mijn studentenjaren overigens zeker anders geweest, geef ik eerlijk toe. Iedereen natuurlijk zijn eigen manier! Maar ik weet dat er vragen gaan komen over mijn eigen alcoholgebruik :).

Mijn advies als diëtist: stoppen met drinken van alcohol zou qua gezondheid de beste keuze zijn.

Mijn advies als Marloes: Ga verstandig om met alcoholhoudende drank en beperk het tot speciale momenten. Ook met een glas cola light of Spa rood kun je het mega gezellig hebben ♥.

Groetjes, Marloes

Hoeveel alcohol drink jij? Denk je wel eens aan minderen?

Bronnen: Gezondheidsraad, WHO, voedingscentrum.

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
 1. Katrien 2 jaargeleden

  Dank voor de duidelijke uitleg. Niets gaat boven een heerlijk glas wijn, en niet gemakkelijk dat te vervangen. Toch is een glas Cola Light absoluut geen gezond alternatief voor een glas (biologisch) rode wijn. Cola Light is evenzeer verslavend, valt tandglazuur aan en zit vol kunstmatigheden. Als je echt gezond wil drinken, hoe puurder, hoe beter, bv water met wat blaadjes munt, kruidenthee,…. En als we dan toch eens een glaasje wijn of cola-light drinken, dan maar extra genieten van dat heerlijke zondeke 🙂

  Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Natuurlijk is water en thee beter dan cola light, dat is uiteraard ook wat ik altijd zeg. Mijn doel is echter om adviezen te geven waar de meeste mensen iets mee kunnen. Ik denk dat fanatieke wijndrinkers er niet zo veel aan zouden hebben als ik ze zou aanraden kruidenthee te gaan drinken als alternatief :). Bovendien geef ik juist ook aan dat wijn af en toe best kan als genietmomentje :).

   Reageer
 2. Margot 2 jaargeleden

  Ik drink heel graag een wijntje maar we proberen het te beperken tot het weekend. Eerlijk gezegd drink ik dan makkelijk 2 à 3 wijntjes op een avond . Ik hou van koken en als ik lekker en uitgebreid heb gekookt is een glas wijn tóch lekkerder dan een glaasje spa. Ik drink de hele dag al water dus zie het wijntje ook echt als traktatie. De hele maand januari heb ik niet gedronken omdat ik in december wat meer had gedronken dan normaal en ik wilde zien of ik me anders ging voelen zonder alcohol. Ik hoopte oa dat ik beter zou gaan slapen. Dit gebeurde echter niet. Het eerste glas wijn vond ik toen wel heel fijn. Dus ja, ondanks de nadelen voor m’n gezondheid, blijf ik er lekker van genieten!

  Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Groot gelijk! Ik sta er ook helemaal zo in hoor 🙂

   Reageer
 3. Bianca W 2 jaargeleden

  Wat een goed en duidelijk artikel!
  Wij drinken eigenlijk helemaal niet, in de zomer drinken wij in het weekend een blikje radler 0.0% en anders cola zero.
  Tegen ons zeggen ze wel eens dat dat saai is.. maar wij genieten hier van en missen de alcohol niet. En tuurlijk lust ik wel een wijntje op een feestje, maar zonder heb ik met zoveel lol😂
  Fijne dag vandaag!

  Groetjes Bianca W

  Reageer
 4. Sandra CH 2 jaargeleden

  Ik drink praktisch nooit, misschien 1 glas per jaar. Gewoon omdat ik alcohol niet lekker vindt. Helaas zit er best een stigma op, omdat je dan niet ‘gezellig’ bent 🙁

  Reageer
  • Lieke 2 jaargeleden

   Ja dit herken ik heel erg! Ik vind het al vanaf de eerste slok die ik probeerde niet lekker. Gelukkig wordt de stigma wel steeds minder en draait het inmiddels zelfs bijna om, dat mensen het zo knap vinden dat ik het niet doe. Dat vind ik dan echter ook weer niet terecht, iets wat je niet lekker vindt kost geen moeite om te laten staan… Ik zou zo graag willen dat mensen hun schouders ophalen en ‘oke’ zeggen en er verder nooit meer over beginnen.

   Reageer
 5. Lien 2 jaargeleden

  Ik geef echt niets om wijn of andere alcoholische dranken. Ik lust het wel, maar echt bijzonder lekker vind ik het niet. Nooit gehad ook. Ik was vroeger altijd de enige die geen alcohol dronk op feestjes en verjaardagen. Inmiddels zijn we allemaal dertigers en zijn de meeste vrienden een stuk minder gaan drinken dan 10 jaar geleden. De hapjes op verjaardagen kan ik dan maar moeilijk weerstaan, zo hebben we allemaal onze zwakke plek…

  Reageer
 6. Francine 2 jaargeleden

  Rode wijn…. Mjam! Zo genieten, die intense smaak!
  Ook al ben ik er dol op, in werkelijkheid hebben we nog niet één keer per maand een fles wijn open hier. Als we een dagje met familie zijn, drink ik meestal wel een glaasje. Verder drink ik geen alcohol.
  Hiermee hoef ik niet te minderen van mezelf 😉

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.