Vandaag laat ik je één van mijn favoriete gerechten zien: falafel! Maar dan wel op de gezonde manier, zoals wij ze altijd maken. Falafel zijn bolletjes van kikkererwten, die normaal gesproken gefrituurd worden. Niet heel erg gezond dus. Ik laat je zien hoe je dit gerecht een stuk gezonder kunt maken!
Ingrediënten (2 personen)
- 1 blikje kikkererwten
- 1 pak meergranen tortilla wraps
- Sla naar keuze, wij gebruiken meestal rucola mix
- 2 tomaten
- 1/3 komkommer
- 1 avocado
- 1 ei
- Paneermeel
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel tijm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de kikkererwten, het ei en de tijm in een keukenmachine en pers hier de knoflook bij. Mix het geheel goed door elkaar, tot de kikkererwten fijn zijn.
Leg het mengel in een diep bord en voeg hier paneermeel aan toe totdat het mengsel niet meer plakkerig is.
Leg bakpapier op een bakplaat. Draai balletjes van het kikkererwtenmengsel en leg deze op de bakplaat. Doe deze in de oven voor 10 minuten. Draai na de 10 minuten de balletjes om en doe ze nog eens tien minuten in de oven.
Snijd ondertussen de komkommer, tomaat en avocado in plakjes.
Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg hier sla, komkommer, tomaat, avocado en wat balletjes op en vouw hem dicht.
Marloes at 2 van deze wraps en ik nam er 3.
Eet smakelijk!
Groetjes, Albert
Heb jij ook een ongezond gerecht dat je gezonder maakt? Welke?
Lijkt me erg lekker!
Ziet er goed uit! Vanavond ga ik het proberen te maken…
Leuk! Laat maar even weten wat je ervan vond.
Lijkt me super lekker. Staat morgen op het menu thuis dus ben benieuwd!!
super, en zo voorkom je E nummers!
Jeeeh Albert, hier was ik net naar op zoek! 🙂
Falafel is my favorite maar ik wilde een alternatief ipv iedere keer in kokosolie bakken.
Thanks!!
ps. Ik vind jullie samen echt leuke filmpjes maken, heel nuttig en goed te volgen! Ga zo door!
Succes nog met de laatste dagen van jullie challenge!
Hoi, is er ook een alternatief voor het ei om volledig plantaardig te zijn?
Oei, lastig. Dat zou ik zou niet weten Shannen! Sorry
Kan je de falafel ook bewaren al dan niet bereid? Ik ben maar alleen en zit dan met een half blik kikkerewrten en een halve avocado over.
Groet Michelle
Van de kikkererwten kun je hummus maken (recept staat op de site!) De avocado is heerlijk in een salade of op brood met kaas, ham of tomaat
Lijkt me een lekker gerecht ,maar we hebben thuis geen oven .
Kan het misschien in de magnetron.
Dat weet ik niet…nog nooit geprobeerd!
Ik zie nu dit gerecht…ideaal! Maar kun je de balletjes goed invriezen als je ze hebt afgebakken? Of raad je aan de ongebakken balletjes in te vriezen? Lijkt me handig om in de vriezer te hebben namelijk!
Ik denk dat gebakken invriezen best lukt! Nog nooit geprobeerd, maar moet wel gaan denk ik.
Ik maak vaak een variant waar ik ook wat wortel doorheen rasp. Eerlijk is eerlijk ik frituur ze wel maar vind dat dat af en toe wel mag. Heel erg lekker met een auberginekwark puree met citroen erbij!
http://www.everydaygourmet.tv/recipes/23-carrot-falafels-with-yoghurt-and-tahini-dipping-sauce