| 17 februari 2015

Etiketten. Hoe lees je die eigenlijk?

Schermafbeelding 2015-02-16 om 15.38.11

Door Anneloes: Etiketten zijn tegenwoordig veel meer dan alleen de tekst over de inhoud en een leuk plaatje. Tegenwoordig zijn er aan etiketten zoveel regels verbonden, dat het soms erg lastig is te begrijpen wat er nu daadwerkelijk bedoeld wordt. Veel mensen weten daardoor niet meer waar ze op moeten letten bij het lezen van een etiket. In dit artikel geef ik je tips op dit gebied en ik leg je uit wat de fabrikant ons probeert te vertellen.

Hoe leuk of aantrekkelijk ik etiketten er ook uit vind zien, soms is het erg verwarrend welke informatie nou precies gegeven wordt. Een etiket is een onderdeel geworden van het label van het product en geeft informatie over het levensmiddel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht hier toezicht op.

Wat er wel of niet op een etiket staat, hangt er vanaf hoe het product is verpakt. Bakt een supermarkt zelf zijn brood af en doet het vervolgens in een zakje, dan hoeft hier veel minder informatie op te staan dan wanneer je broodjes kiest die al verpakt zijn bij de fabrikant. Dit geldt eigenlijk voor alle versproducten.

Per portie of per 100g
Voedingswaarden worden meestal uitgedrukt per 100g of 100ml. Het aantal kilocalorieën, afgekort tot Kcal wordt eerst genoemd. Dit geeft aan hoeveel energie er in een product zit. Een product dat veel energie bevat, hoeft niet perse ongezond te zijn. Om dit te kunnen beoordelen, heb je meer informatie nodig over welke voedingsstoffen de calorieën leveren. Daarom staan onder het aantal Kcal de hoeveelheid Eiwit (E), Koolhydraten (KH), en vetten (V) die in het product voorkomen. Bij Koolhydraten wordt vaak specifiek de term ‘waarvan suikers’ genoemd. Dit geeft de hoeveelheid glucose weer, de snel opneembare (minder gezonde) suikers. Daarnaast wordt er bij vetten ook een onderscheid gemaakt tussen verzadigd vet (VV) en onverzadigd vet (OV). Om te onthouden welke vetten goed zijn, is er een makkelijk ezelsbruggetje, namelijk de O van Oké voor Onverzadigd vet en de V van Verkeerd is Verzadigd vet. Naast deze voedingsstoffen worden verdere vitamines en mineralen vaak vernoemd mits deze aanwezig zijn in het levensmiddel. Dit is echter niet verplicht, daarom laat de fabrikant ze vaak weg.

Schermafbeelding 2015-02-10 om 19.32.23Bron foto:

Wat ik soms heel misleidend vind, is de afbeelding hierboven. Vrijwel alle producten geven naast de voedingswaarde van 100g ook voedingswaarden per portie weer. Er is echter geen portie hetzelfde en deze geeft de algemene hoeveelheid weer, wat boven in de afbeelding vermeld staat. Onder de voedingswaarden staat vaak een percentage. Deze percentage geeft weer hoeveel procent het van een de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is, meestal gebaseerd op 2000kcal per dag. Let dus goed op of de voedingswaarde per 100g wordt aangegeven of per portie.

image1-1

Daarnaast is een fabrikant verplicht om alle ingrediënten die zijn toegevoegd aan het product te vermelden. Wist je dat het ingrediënt wat vooraan staat, het meest aanwezig is in het product? Hoe verder we de rij dus aflopen, hoe minder dit aanwezig is in het product. In de afbeelding hierboven is het dus zo dat volkoren tarwebloem het meest aanwezig is in dit product omdat deze vooraan staat. De voedingsstof die in de kleinste hoeveelheid in het product voorkomt, is gerstemoutextract.
Alles wat in een product zit moet vermeld worden op het etiket. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen, de keuze maken het product niet te nemen.

Dit zijn een aantal verplichte onderdelen van een etiket. Er is echter nog veel meer informatie te vinden op labels van producten! Ik ben benieuwd of er nog andere dingen zijn, waar jullie meer over zouden willen weten!? Ik kan je hier in een volgend artikel dan meer over vertellen.

Groetjes Anneloes

Lees jij wel eens etiketten? Wat zou jij nog meer willen weten?

15 reacties

  1. Wegens allergieen en het aanmeten van een gezondere levensstyle, lees ik ze tegenwoordig ook. Vind het soms erg verwarrend. Zal wel zijn omdat ik er nog niet zo lang mee bezig ben. Vb: bij mijn rijstwafels staan bij de ingredienten rijst en sesam. Maar bij koolhydraten…waarvan suikers… Dat snap ik dan niet. Er zijn toch immers geen suikers toegevoegd? Leuk dat je hier aandacht aan besteed!

    Groetjes Caroline

    1. ‘Waarvan suikers’ is de term dat wordt uitgedrukt voor de suiker zoals iedereen hem kent en is een onderdeel van koolhydraten. Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat dit bewust of onbewust is toegevoegd aan een product maar dat het product dit om de een of andere reden toch in zich draagt.

      Groetjes,
      Anneloes

  2. Inderdaad lastig, die etiketten. En dan ook nog een MVWA die niet het meest betrouwbare is. Dus of de etiketten altijd kloppen….. Ik vraag het me af!

  3. Leuk artikel!
    Ik lees bijna alle etiketten, zodat ik weet wat ik eet. Ik vind de e-nummers wel lastig: soms staat er wel het e-nummer en soms de volledige omschrijving. Kun je daar meer over vertellen?

  4. Hoe zit het met de boter becel proactief?
    Als je de vetten bij elkaar op telt bij het etiket zitten hier geen transvetten in?

    Is deze boter alleen voor mensen met een hoog chlosterol of kun je hem ook gewoon gebruiken met een goed chlosterol?

    Ik zit een beetje over de boter met vragen omdat veel mensen tegen me zeggen dat dit ongezond is vanwege transvetten etc. of is dit nu meer een hype wat aan het opspelen is?

    Gr

    1. Goed dat je het vraagt. Er gaan inderdaad veel verhalen rond over boter.
      Transvetten zijn onverzadigde vetzuren die nog slechter zijn dan verzadigde vetzuren.
      Tegenwoordig zitten er in halvarine (meestal de blauwe verpakking) en margarine (meestal de gele verpakking) geen transvetten meer. Hoe harder de boter, hoe meer verzadigde vetzuren. Halvarine, het woord zegt het al, bevat ongeveer de helft minder verzadigd vet. Vergelijk het maar eens op de verpakking.

      Wanneer jou cholesterol goed is, hoef je dus geen Becel Pro Actief te gebruiken maar is een halvarine ook prima.

      Groetjes,
      Anneloes

  5. Hee anneloes thx voor je snelle reatcie!! maar het kan veder geen kwaad als je hem wel gebruikt… ik ben er nu zo aangewend hahaha en vind hem nog lekker ook!
    gr

  6. Wat een ontzettend leuk en interessant artikel! De laatste tijd kijk ik veel naar de etiketten, dat trucje van de overz. en verz. ga ik zeker onthouden!

  7. Hoi Anneloes!

    Als ik iets nieuws wil proberen of twijfel of een product nou gezond is of niet, dan kijk ik altijd eerst even op deze site om te kijken of jullie er iets over geschreven hebben =)
    Maar aan de hand van het etiket vind ik het toch altijd lastig om zelf te bepalen of het nou een gezond of minder gezond product is!

    Ik vroeg mij af of jullie misschien eens een artikel of video kunnen maken hierover met tips of richtlijnen hoe je nou zelf aan de hand van het etiket kunt bepalen of iets gezond is of niet!? =)

    Groetjes!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram