if it fits your macro's
| 1 oktober 2019

Eten volgens If It Fits Your Macro’s (IIFYM)…

De laatste jaren is ‘If it fits your macro’s’ (IIFYM) een populaire manier van eten (of diëten). Vooral in de fitnesswereld hoor je het regelmatig voorbij komen. Ik heb al tientallen keren de vraag gekregen wat ik van deze methode vind. Tot nu toe heb ik me daar eigenlijk nooit over uitgesproken. Daar komt met dit artikel echter verandering in!

Wat houdt ‘If it fits your macro’s in?

Bij deze manier van eten, bepaal je hoeveel macronutriënten (= macro’s = eiwitten, vetten en koolhydraten) je zou moeten eten op een dag om jouw doel te bereiken. Vervolgens probeer je deze hoeveelheden zo precies mogelijk te behalen. Met welke producten je dat doet, zou volgens de extreme IIFYM’ers niet uitmaken. Je kunt je koolhydratenhoeveelheid halen met aardappelen, bulgur of volkorenbrood, maar ook met snoep of koekjes. Vet kun je halen uit zalm, noten en avocado, maar ook uit patat, spareribs of roomijs.

Hier schets ik deze methode even heel extreem. Er zijn zeker mensen die een mildere vorm volgen en het heel belangrijk vinden dat hun voeding voor het grootste gedeelte gezond is.

Hoe bepaal je jouw macro’s?

Dit is een vrij lastig verhaal. Allereerst bepaal je hoeveel calorieën jij dagelijks zou moeten innemen. Ik leg in deze video uit hoe je dat doet. Vervolgens bepaal je jouw doel. Wil je afvallen? Dan zul je iets onder je caloriebehoefte moeten eten, als je wilt aankomen, zul je meer moeten eten dan je behoefte.

Dan ga je bepalen welk deel van jouw voeding je uit koolhydraten, eiwitten en vetten wilt laten bestaan. Nu wordt het echt lastig, want je moet redelijk veel verstand hiervan hebben, wil je kunnen inschatten wat voor jou een goede hoeveelheid is. Gemiddeld wordt in Nederland zo’n 50% koolhydraten, 30% vet en 20% eiwit aangeraden. In mijn adviezen naar cliënten wijk ik hier echter soms iets vanaf.

Tenslotte kun je dus gaan bepalen hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten jij dagelijks zou moeten gaan innemen. Dit wordt jouw doel. In een app houd je alles bij wat je eet en drinkt, om te ‘tracken’ of jij aan je macro’s komt.

Het voordelen van IIFYM

Het grote voordeel van deze methode, is dat je veel vrijer bent in het eten van pizza, patat, snoep, koek en andere ongezonde dingen. Het kan zelfs dagelijks, zo lang het maar past binnen de hoeveelheid macronutriënten die jij kunt eten!

Daarnaast vinden veel mensen het fijn een hele sterke richtlijn te hebben over hoeveel ze zouden moeten eten van welk voedingsmiddel. Dit geeft ze een houvast waaraan ze zich kunnen vastklampen.

De nadelen van IIFYM

Naar mijn idee heeft het echter ook wat grote nadelen, waardoor het niet een methode is die ik snel aan zou raden.

  • Berekenen wat je exact nodig hebt aan energie (calorieën) en macronutriënten is vrijwel onmogelijk. Je kunt een schatting maken, maar een precies getal geven is niet realistisch. Met deze methode eet je volgens een berekening die dus best eens wat zou kunnen afwijken van de waarheid.
  • Je negeert je natuurlijke honger- en verzadigingsprikkels door te eten volgens een berekening. Op sommige dagen heb je nu eenmaal minder trek en eet je dus iets te weing. Terwijl je op andere dagen juist iets teveel eet.
  • Het grootste nadeel in mijn ogen is dat je de micronutriënten (o.a. vitamines en mineralen) helemaal vergeet! Je kunt succesvol alle macro’s binnen krijgen die je nodig hebt, maar wel een tekort creëren aan een bepaalde vitamine als je niet gezond en volwaardig eet.
  • Ook bijhouden wat je eet is nooit 100% nauwkeurig. Soms vergeet je kleine dingen zoals bijvoorbeeld de olie waarin je bakt. Ook weet je niet hoeveel olie er exact door jouw stukje vlees wordt opgenomen. En je weet niet of in jouw portie ontbijtgranen toevallig wat minder nootjes zitten. Hoe nauwkeurig je ook bijhoudt, het blijft een schatting.
Het lukt me even niet

Mijn conclusie

Naar mijn idee focust deze methode zich vooral op het uiterlijk (afvallen, aankomen of gelijk blijven in gewicht), maar niet zo zeer op de innerlijke gezondheid. Er is namelijk weinig tot geen aandacht voor vitamines, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen voor ons lichaam.

Dat betekent echter ZEKER niet dat ik vind dat iedereen die deze methode volgt slecht bezig is. Ik weet dat er velen zijn die wel degelijk letten op gezond eten en de getallen meer als richtlijnen zien dan als iets dat ze moeten halen.

Kort gezegd zou ik IIFYM niet snel aanraden. Ik geloof echter zeker dat het voor sommige mensen kan werken. Het is dan naar mijn idee wel heel belangrijk dat je verder kijkt dan alleen naar macro’s en dat je seintjes van je lichaam niet uit het oog verliest. Wees er niet te strict meer en onthoud dat jouw berekening een schatting is.

Het is dus niet echt (echt niet) mijn ding :).

Groetjes, Marloes

Kende jij deze methode? Wat vind jij ervan?

6 reacties

  1. Boeiende informatie weer.
    Leuk dat je alles zo bespreekt!
    Ik heb in de loop der jaren heel veel diëten,voedingshypes,eetadviezen geprobeerd
    Wat mij de laatste tijd begint tegen te staan is dat het allemaal zo klinisch wordt.
    Ik bedoel daarmee dat eten een wetenschappelijke benadering heeft gekregen,terwijl over genieten( zoals jij dat gelukkig wél doet) en gezelligheid niet meer gesproken wordt.
    In plaats van een lekkere boterham met kaas en een kop thee moet je of gaan berekenen of de verhouding wel goed is óf je moet calorieën tellen óf je moet kijken of het wel het goede vet is enzovoort enzovoort.
    Ik ben sinds kort begonnen om dit allemaal los te laten,te luisteren naar mijn lichaam én te genieten van wat ik eet. Mede dankzij al jouw informatie en je vlogs kom ik een heel eind.
    En die ” methode” bevalt me prima.

  2. Goed dat je het bespreekt! Ik volg ook veel fitness-gerelateerde Youtubers en daarin zie je de macro’s voorbij vliegen. Wat wel en niet goed voor je is en welke percentages. Ik denk dat het vooral heel lastig is voor mensen die er weinig verstand van hebben om op die manier te kunnen eten. Begeleiding door een voedingsdeskundige is denk ik op z’n plek. Dat geef jij gelukkig ook aan. Wat mij vooral opvalt is dat het niet meer over gezond leven gaat. Het gaat om het vullen van macro’s en dat maakt niet uit op welke manier. Geen goede ontwikkeling naar mijn idee. Genietmomenten hoeven niet in macro’s te vallen, want eten moet ook nog een beetje leuk blijven 😉

  3. Hoi Marloes,

    Kun je misschien een keer wat meer schrijven/vloggen over hoe je op gevoel eet? En ook over hoe je je cliënten hierin begeleidt? Ik volg al jaren een soort eetlijst omdat ik anders bang ben veel te veel te eten, maar zou daar graag losser in worden.

    1. Hoi,

      Daar ben ik ook benieuwd naar “hoe eet je op gevoel”, hoe weet je dat het genoeg is? Verzadiging komt pas 20 minuten na het eten en zo eet je al snel teveel denk ik. Hoe weet je wat je lichaam precies nodig heeft?
      Groetjes Heidy

  4. Ik heb begin dit jaar een tijdje bijgehouden wat ik at via my fitness pal. Maar voor mij werkte dat niet. Ik ben echt een gevoels eter. Eten waar ik zin in heb. Nu heb ik wel het geluk dat ik “goede” genen heb waardoor ik niet snel aankom. Daarnaast houd ik van wandelen en doe ik alles op de fiets (weer en wind). Dus ach ik kan het ook hebben.
    Maar proveer wel op te letten dat ik overall gezond leef. En jouw tips zijn heerlijk

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram