Gezond eten in de Auto – Lange ritten

20140409_150830

De zomer komt er weer aan, dus wij Nederlanders stappen binnenkort weer massaal de auto in naar onze vakantiebestemming. Of misschien rijd jij vaker lange ritten, voor bijvoorbeeld je werk. In beide gevallen kan dit artikel je misschien helpen. Tijdens lange autoritten is namelijk de kans groot dat je trek krijgt. Het is verleidelijk om een zak snoep of ander lekkers mee van huis te nemen, om een beetje de tijd te doden. Als je onderweg even stopt, geven benzinestations ook allemaal verleidingen. Ik geef je mijn tips voor gezond eten in de auto.

Ik merk dat heel veel mensen het moeilijk vinden om gezond te eten tijdens lange autoritten. Logisch, want autorijden is niet de meest spannende bezigheid. Je zoekt dus afleiding in andere dingen, eten kan er daar een van zijn. Af en toe flink ongezond eten omdat je op vakantie gaat, is natuurlijk helemaal geen probleem! Snoep dan gewoon lekker waar jij zin in hebt. Wil je echter wél een beetje opletten onderweg, of maak je vaker langer autoritten en wil je toch iets gezonder gaan doen, dan is dit artikel zeker iets voor jou.

Collage tussendoortjes

Hier mijn tips om gezond te eten tijdens het autorijden.

  • Neem voldoende gezonde snacks mee en laat de ongezonde snacks gewoon thuis! Het klinkt heel simpel…en dat is het eigenlijk ook. Als het er niet is, brengt het je ook niet in de verleiding. Mijn favoriete snacks in de auto zijn dingen waar je wat langer mee kunt doen, die dus niet zo maar op zijn. Bijvoorbeeld druiven, snoeptomaatjes, plakjes komkommer, wortel of andere rauwkost of fruit. Neem eventueel een koeltasje mee. Je kunt echter ook denken aan rijstwafels, een gekookt eitje (eventueel al gepeld), een cracker met beleg (eventueel beleg apart meenemen), een boterham met beleg, breaker high proteïn of andere gezonde tussendoortjes.
  • Eet voldoende bij je hoofdmaaltijden. Als je weinig eet bij het ontbijt of bij de lunch, krijg je veel sneller trek. Kies bij voorkeur voor producten die rijk zijn aan vezels en eiwit. Vezels vind je bijvoorbeeld in volkoren producten, groenten en fruit en eiwitten in vlees, vis, melkproducten en ei.
  • Eten meenemen voor tijdens de hoofdmaaltijden werkt het beste. Onderweg gezonde producten krijgen is niet altijd makkelijk. Toch kun je ook in een tankstation best een gezonde lunch krijgen, ik bewees dat in de video hieronder.

 • Zoek afleiding tijdens de rit, waarschijnlijk ga je namelijk eten uit verveling. Maak bijvoorbeeld een leuke muziek tracklist of doe een spelletje met je mederijders. Op het moment dat je zin krijgt in lekkers, kun je ook even afleiding zoeken door bijvoorbeeld rode auto’s te tellen, een goed gesprek te beginnen of door even wat te drinken.
 • Nu we het toch over drinken hebben, vergeet dit alsjeblieft niet! Ik heb al vaker verteld dat het verschil tussen honger en dorst door de hersenen moeilijk te onderscheiden is. Hierdoor kan je lichaam aangeven dat je trek hebt, als je te weinig gedronken hebt. Het is verleidelijk om weinig te drinken in de auto, het is namelijk vervelend als je telkens naar de wc moet. Als je gezond eten belangrijk vindt, raad ik het tóch aan! Neem die keer extra stoppen voor lief, dan kun je gelijk even je benen strekken. Je zult merken dat je veel makkelijker ongezonde dingen kunt weigeren.
 • Spreek vooraf tijden af waarop je (jullie) gaat eten. Bijvoorbeeld om 10uur, 13uur, 16uur en 19uur. Hier kun je dan naar toeleven. Eet op die tijdens niet te weinig, zoals ik al eerder zei, en kies voor gezonde producten. Je kunt eventueel zelfgemaakte gezonde snacks meenemen zoals bijvoorbeeld zoete ei muffins, gezond bananenbrood of cake van havermout.

ei muffins

 • Weet je dat de verleiding bij een tankstation te groot gaat zijn, zorg er dan voor dat je zelf heerlijke maaltijden bij je hebt. Doe bijvoorbeeld een maaltijdsalade in een bakje, maak gezonde pannenkoeken, een lekkere sandwich of een eiwrap. Zo kun je uitkijken naar jouw lekkere gezonde eetmoment en is het minder verleidelijk om ongezonde dingen te kopen.
 • Als jij van jezelf weet dat je al het eten dat in de auto is, binnen no time op zou hebben, dan is het misschien juist een goed idee om op vaste tijden even te stoppen voor een maaltijd. Let er dan natuurlijk wel goed op welke gerechten je kiest, want eten langs de weg is lang niet altijd gezond. Neem bijvoorbeeld een omelet, een broodje met gezond beleg, een salade of een pasta met tomatensaus en een salade erbij.
 • Wat mij altijd heel goed helpt is vooraf een plan te maken. Als jij het laat afhangen van het moment, zal je eerder zwichten voor ongezonde producten. Bedenk alvast of je gezond eten belangrijk vindt, of je eten wilt meenemen of dat je het onderweg koopt, eventueel hoe laat je gaat stoppen en welke keuze je dan gaat maken en bedenk ook of je helemaal niet wilt snoepen, of jezelf toch een klein genietmomentje gunt. Je kunt zelfs alvast bedenken wat dan jouw traktatie zou kunnen zijn. Door met een plan op pad te gaan, wordt het niet alleen duidelijker, maar ook makkelijker te volgen.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips! Ik ben heel benieuwd hoe jij jouw voeding gezond houdt tijdens langer autoritten. Ik vond het eerder altijd ontzettend moeilijk, maar kan me nu vaak prima beheersen door de tips die ik je hierboven heb gegeven.

Als je nog aanvullende tips hebt, zet ze dan zeker even hieronder neer!

Groetjes, Marloes

Vind jij gezond eten in de auto belangrijk? Heb je nog tips?

4 reacties

 1. Waardevolle tips, zeker dat plan maken van te voren dat werkt bij mij ook goed. Merk dat als ik moe ben veel minder zin heb om te plannen en dan zwicht ik dus ook veel sneller voor ongezonde dingen.

 2. Informatief artikel! Hier gaat een handje noten mee of bijv. wat gedroogde abrikozen. Vaak zin in meer. Voortaan maar wat extra snoeptomaatjes mee…

 3. Handig die tips. Meestal neem ik gewoon mijn bidon fles mee die past precies in het houdertje van mijn Yaris. Water alleen vind ik niet lekker, om dan toch onderweg niet naar de frisdranken steeds te grijpen heb ik daarom tegenwoordig een flesje citroensap (puur) bij me welke ik meng met water. In de auto vind ik het toch wat lastig alle fruitsoorten die je ongeveer kunt pellen ben ik dol op, maar dat is echt niet handig onderweg i.v.m kleefhanden. Dus verdeel ik tegenwoordig in kleine boterhamzakjes of doosjes een handje nootjes, gesneden appeltjes en rozijntjes. Alles met mate. Het lastige vind ik de regelmatige eettijden, mijn vriend is vrachtwagen chauffeur. De ene keer is hij om 7 uur thuis de andere keer half tien s’avonds. Sommige gerechten kunnen echt niet even lekker opgewarmd worden. Dus moet me daarop meestal aanpassen.

 4. Gösterdiğin destek beni çok mutlu etti abi. Zannedersem olayları az çok duymuşsun. Belediyenin bilgisayarından köyümüzle ilgili bir video yükledim diye, sigara içmek için dışarıya çıktığımda fotoğraf çektiğim için suçlanıp kendimi savunmak durumunda bıraktırılıyorsam ve maddi manevi bütün yük üzerimde olmasına rağmen buda yetmiyorsa hududumu çizenler bu işi liyakati ile yapacaktır.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram