| 1 november 2016

Vitals Elete Sportdruppels – Elektrolyten aanvullen!

elektrolyten-aanvullen

We weten allemaal dat voldoende drinken belangrijk is tijdens het sporten. Veel mensen beseffen zich echter niet dat alleen water niet altijd voldoende is. Als je sport zweet je, met het zweet verlies je niet alleen vocht, maar ook mineralen (ook wel zouten of elektrolyten genoemd). Als je alleen het vocht aanvult, kan er een tekort aan deze mineralen ontstaan! Ik testte Elete Sportdruppels van Vitals, die in veel gevallen echt een uitkomst zouden kunnen zijn.

Het probleem
Ik vertelde het al even kort hierboven, als je zweet tijdens het sporten verlies je vocht, maar ook mineralen als magnesium, kalium, chloride en natrium. Deze zijn namelijk als zouten opgelost in zweet, vandaar dat zweet ook een zoute smaak heeft. Als je alleen water aanvult, kun je dus op een gegeven moment een tekort krijgen aan deze elektrolyten.

Sporten warm weer

Wanneer ontstaat dit tekort?
Bij een kort sportmoment is water drinken natuurlijk helemaal prima! Je hoeft echt niet voor ieder uurtje sporten mineralen aan te vullen. Vanaf wanneer het dan wél nodig is, kan ik niet heel zwart-wit zeggen. Dat ligt er namelijk aan hoe intensief je sport en hoe veel je zweet. Dit kan sterk per persoon verschillen. Gemiddeld gezien is het tot 1,5 uur sporten echt niet nodig om meer te gebruiken dan alleen water. Het is dan wel belangrijk om iets te eten na het sporten, daarover lees je hier meer. Sport jij langer dan 1,5 uur of zweet je heel veel? Dan kan het nodig zijn om naast vocht ook mineralen aan te vullen. Zeker bij klachten, is het absoluut het proberen waard!

Sport jij 1,5 – 2 uur of langer, dan is het sowieso verstandig om mineralen aan te vullen. Probeer deze behoefte zelf een beetje aan te geven. Als ik bijvoorbeeld voor en na mijn sportmomenten goed eet, dan vind ik het minder belangrijk dan als ik dit niet doe.

elete-sportdruppels

Mineralen aanvullen
Ok, we moeten dus in sommige gevallen mineralen (of elektrolyten/zouten) aanvullen, maar hoe doe je dat? Tot nu toe heb ik altijd het advies gegeven om een isotone sportdrank te drinken tijdens het sporten. Deze sportdrank (bijvoorbeeld aquarius) bevat mineralen en koolhydraten (suikers) die je lichaam nodig heeft bij langdurig sporten. Ik vertel over voeding bij sport in deze video, ik legde je al eerder uit over verschillende sportdranken in dit artikel.

Heel handig dus, zulke sportdranken, maar lang niet altijd ideaal! Soms wil je namelijk helemaal geen extra koolhydraten drinken, maar heb je alleen behoefte aan de elektrolyten. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

 • Je sport om af te vallen. In twee uur sporten verbrand je lekker veel calorieën, het is dan zonde om een deel van deze calorieën weer te moeten aanvullen met een isotone sportdrank.
 • Als je heel veel zweet, verlies je in een uur sporten heel veel zouten. Je lichaam heeft geen extra suiker nodig, maar juist mineralen.
 • Sommige sporters vullen hun koolhydraten liever op een natuurlijke manier aan, dan met een sportdrank. Ze nemen bijvoorbeeld een banaan of gedroogd fruit mee voor tijdens het sporten. Het is echter wel goed voor hen, om wat extra mineralen te nemen.
 • Je houdt niet van zoete dranken tijdens het sporten, maar wilt wel je mineralen aanvullen.

Elete Sportdruppels van Vitals
In zulke gevallen zijn de Elete Sportdruppels van Vitals absoluut een uitkomst! Deze druppel bevatten veel magnesium. Magnesium is goed voor de spieren, bevordert de energiestofwisseling en bovendien is goed voor het concentratievermogen. Daarnaast bevat Elete Sportdruppels een goede dosering natrium, kalium en chloride. Precies wat jij nodig hebt als je veel zweet verliest. Deze elektrolyten komen uit het Great Salt Lake in Utah (Verenigde Staten) en zijn dus ook nog eens puur natuur. Het zijn ionische mineralen dus worden ze snel opgenomen door het lichaam. In de ingrediëntenlijst staat dan ook alleen: zeewaterconcentraat, gezuiverd water en kaliumchloride.

vitals-sportdruppels

Het gebruik is heel simpel, je voegt 3,3ml (60 druppels) toe aan 1 liter water. Voor een kleine bidon (500ml) zijn dit 30 druppels, voor een grote bidon (750ml) 45 druppels. De druppels geven geen kleur of geur aan het water, hooguit een heel licht zout smaakje. Ik vind dit absoluut niet vervelend!

Met de druppels krijg je dus alle mineralen binnen die jouw lichaam nodig heeft door het verlies via het zweten. Ideaal voor alle sporters die veel zweten en/of langdurig sporten. Ook voor topsporters is dit product heel goed geschikt, het is namelijk goedgekeurd door het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Dit betekent dat het geen ingrediënten bevat die op de dopinglijst staan.

Mijn conclusie
Elete Sportdruppels van Vitals kunnen dus voor heel veel sporters een uitkomst zijn. Ik raad je zeker aan om ze eens te proberen als je:

 • Heel veel zweet, maar geen sportdranken wilt gebruiken
 • Geen fan bent van sportdranken, maar liever puur natuur je stoffen aanvult
 • Niet houdt van zoete dranken tijdens het sporten
 • Geen extra calorieën wilt binnenkrijgen tijdens het sporten, bijvoorbeeld omdat je sport om af te vallen.

Hier vind je de officiële site van Vitals, daar kun je ook de druppels bestellen. Ze zijn trouwens in meerdere webshops verkrijgbaar. Je betaalt ongeveer €14,95 voor een flesje van 100ml.

Groetjes, Marloes

Zouden deze Elete Sportdruppels iets voor jou zijn?

 

2 reacties

 1. Hoi Marloes,

  Is het niet zo dat je na 1 uur goed sporten je spieren niet meer opbouwt maar juist “afbreekt” en dat zo’n middel dan niet echt nodig is ?

 2. Je breekt spieren niet af. Wel maak je kleine scheurtjes in je spieren en die moet je aanvullen met voedingsstoffen zodat ze groeien.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram