| 12 oktober 2015

Eiwitpoeders en Eiwitshakes, waarom en welke?

In het artikel over mijn favoriete tussendoortjes van laatst, vertelde ik dat ik af en toe een schepje eiwitpoeder in mijn smoothie doe. Ook gebruik ik dit poeder wel eens op andere manieren. Normaal gesproken schrijf ik alleen maar over ‘normale’ producten die gewoon in de supermarkt te krijgen zijn, ik weet echter dat veel van jullie nieuwsgierig zijn naar het hoe en waarom van eiwitpoeder, eiwitrepen of andere speciale eiwitrijke producten. In deze video leg ik het je uit.Hieronder nog even een samenvating van waar je op kunt letten bij het kopen van een eiwitpoeder.

 • Ga liever voor whey-eiwit (wei-eiwit) dan voor caseïne, omdat dit sneller wordt opgenomen.
 • Een isolaat of een hydrolysaat werkt beter dan een concentraat
 • Zorg ervoor dat 1 scoop poeder 20g eiwit bevat
 • Ga voor eiwit met een grote hoeveelheid leucine, het liefst minimaal 2-2,5g per scoop
 • De hoeveelheid BCAA’s (isoleucine, leucine en valine) in het poeder kan het beste zo groot mogelijk zijn. Bij voorkeur hoger dan 5g, liefst richting 10g.

Ik hoop dat ik in deze video duidelijk heb gemaakt waarom en wanneer je eiwitpoeder zou kunnen gebruiken. Ook hoop ik dat je nu weet welke je dan moet kiezen. Als je nog vragen hebt, kun je die hieronder stellen.

Nogmaals, voor de gemiddelde sporter is het echt niet nodig om deze producten te gaan gebruiken :).

Groetjes, Marloes

Gebruik jij eiwitpoeder? Of vind je het in jouw geval niet nodig?

32 reacties

 1. Ik gebruik zelf ook eiwitshakes, puur omdat het een gemakkelijke manier is om aan voldoende eiwitten te komen naast een gebalanceerd voedingspatroon. Zelf gebruik ik de Perfect Whey Protein van XXL Nutrition, maar er zijn maar merken die goed uit labtesten komen qua aminozuurprofiel en eiwitgehalte. Je zegt dat je beter voor wei-eiwit kunt gaan dan caseïne omdat dit sneller wordt opgenomen, maar als je nu een shake met caseïne-eiwit neemt voor het slapen (ipv magere kwark) dan is dat toch juist beter aangezien de langzamere afgifte?

  1. Het klopt inderdaad dat caseïne voor het slapen gaan wel handig is. Toevallig dat je het vraagt, want ik wilde het eigenlijk nog gaan vertellen, maar daardoor zou de video wel erg lang geweest zijn. Ik zou echter altijd een combinatie nemen van caseïne en whey, omdat de whey ervoor zorgt dat je spieren snel kunnen herstellen. Door de caseïne houdt het herstel aan gedurende je slaap. Kwark is dan een goede optie!

   1. Precies! Neem zelf dan ook liever kwark ‘s avonds en gewoon mijn whey eiwitten overdag 🙂
    In je video hoorde ik je wel zeggen dat je zo snel mogelijk na je training eiwitten binnen moet krijgen, maar is dat niet achterhaald? Er werd inderdaad altijd beweerd dat je tijdens je ‘anabolic window’ je eiwitten moest nemen. Maar volgens mij is dat al ontkracht en gaat het om je totale eiwit-inname per dag. Of je nu je shake direct na je training neemt of eerst gaat douchen, dit zou geen verschil maken bij het opbouwen van spiermassa. Zie: http://www.jissn.com/content/10/1/53/abstract

    1. Eerst douchen is inderdaad geen probleem! Maar er wordt nog wel steeds aangeraden om binnen 30 minuten na het sporten je eiwit binnen te krijgen. Het belang van eiwitten verdeeld over de dag werd inderdaad altijd onderschat. Dat blijkt net zo belangrijk als het eiwit na een training :).

  2. Beste,

   Ik doe 1u30 kickbox en ik fiets ook naar de sportzaak 20 min heen en dan terug. Is het dan ook ok als ik bij thuiskomst mijn eiwitten binnen krijg of best vlak na de training? Ik stretch ook meestal na de training nog en fiets dan pas naar huis. Wat is het beste? Dank je voor de video! Echt leuk gedaan!

 2. Wel interessant, maar wat ik mis is: Soya Proteine, er is Soya Proteine met 97% eiwit per 100 gram (ook met minder overigens).

  Dit neem ik elke ochtend.

 3. Ik zit al lang te twijfelen over eiwitshakes.
  Ik sport 4 a 5 keer in de week, niet altijd even heftig hoor ;). Daarnaast is de kans groot dat ik een marathon ga lopen in het voorjaar.
  Je zegt dat je ook veel eiwitten uit gewone producten kunt halen, maar dat zijn vooral zuivelproducten en daar reageert mijn lichaam dan weer niet zo goed op.
  Zou het voor mij nuttig zijn om te starten met eiwitshakes?

 4. Hoi Marloes,

  Ik begrijp dat eiwitten belangrijk zijn als je veel sport.
  Ik voetbal zelf 3 keer in de week, twee keer een training van 1,5 uur en wekelijks een wedstrijd van 1,5 uur. (Dit doe ik voor de beweging en voor mijn plezier).
  Daarnaast ga ik sinds kort 1x in de week naar de sportschool, waar ik cardio en kracht afwissel. (Dit doe ik omdat ik iets wil afvallen.)
  Ik vraag me nu af of ik na ieder sportmoment eiwitten in ‘moet’ nemen? En wat kan ik dan het beste nemen?

  Sinds een paar weken ben ik gezonder aan het eten en meer aan het sporten, zo heb ik jou blog ook ontdekt. En ik moet zeggen dat ik echt heel veel heb aan jou tips! 🙂

  Groetjes,
  Kim

  1. Dan zal je lichaam eiwitten gaan gebruiken als brandstof. Niet schadelijk, maar wel zonde….want eiwitten zijn over het algemeen veel duurder dan koolhydraten :).

 5. Hoi Marloes,

  Zit al een tijdje jouw blog door te spitten, staan veel handige tips en feitjes in. Superhandig en ga zo door 🙂
  Ik doe 2 x per week aan Bodypump, verder doe ik bijna alles met de fiets en heb ik een lief hondje waar graag een eind mee wandel. Ik ben van plan om binnenkort weer hardlopen op te gaan pakken.
  Wat ik me dus af vroeg was, heeft het zin om na dat uur Bodypump gebruik te maken van een eiwitshake?

  Hoor graag van je 🙂

  1. Ja hoor, dat heeft zeker zin! Ligt er natuurlijk wel aan wat je doel is. Maar als je spieren wilt opbouwen, is zo’n shake best handig! Een andere herstelmaaltijd met eiwit is trouwens ook prima.

 6. Hoi Marloes,

  Is het ook goed als je ouder wordt en je spierkracht wordt minder om eiwitpoeder te nemen
  Zo ja mag het dan ook in je kwark of s’morgens in de havermoutpap of is het beter om een shake te pakken.

  groetjes

 7. Hoi marloes

  Hoe denk jij over 1x in 2 weken een smart bar (eiwitreep) van de body en fit shop te eten?
  ik fitness 1 x in de week en daarnaast wandel ik 2x 5 km in de week en vaak een workout.
  Ik wilde het namelijk eens proberen want ik Had laatst van een vriendin een stukje geproefd en vond het ontzettend lekker. Maar is dat dan gezond? Toen ik de voedingswaarde zag dacht ik namelijk wel.

  Groetjes Kim

  1. Dat kan geen kwaad hoor Kim. Deze repen zijn bedoeld voor na het sporten om je eiwit aan te vullen, maar het kan zeker geen kwaad het af en toe te nemen.

 8. Mijn zoon van 17 wil extra spieren trainen en gaat daarom 4x in de week naar de sportschool. Hij heeft gen gram vet op z’n lijf. Hij eet stapels boterhammen gedurende de dag met dik vleeswaren en kaas er op. In de ochtend eet hij een grote kom brinta. In de avond als toetje yoghurt of kwark. Nu wil hij ook aan de eiwitshakes. Is dat nou echt nodig?

  1. Écht nodig is het nooit, maar wel heel handig. En in mijn ogen kan het niet heel veel kwaad, als je gewoon eiwitpoeder neemt het houdt bij 1x per dag.

 9. Hoi Marloes, wat was ook alweer jouw eiwit shake recept na het sporten. Je hebt dat in een vlog laten zien, maar kan het niet meer vinden. Je deed het in de blender met soja melk geloof ik. Kan ik het ook met water doen of krijg je dan een minder verzadigd gevoel na het sporten?

 10. Moeilijke discussie, ik nam nooit shakes, sinds kort toch mee gestart,
  Ik heb veel mindere dipjes en meer energie ( gebruik Whey / BCAA )
  Ik heb ook minder spierpijn en voel me prettiger, op dit moment, geen idee hoe het er in de toekomst uit ziet, het is toch ook maar net wat je doel is?
  Tevens gebruik ik ook 2 pillen visolie (jak) en 1x D3 en multivitamine, soms ook magnesium om dieper te slapen en mn spieren beter te laten herstellen, ik heb er wel baat bij! al had ik dat nooit verwacht.
  Maar wie snel resultaat wilt boeken heeft gewoon wat hulp nodig 🙂 toch?

 11. Hoi Marloes,

  Na het zien van je filmpje over de eiwitten heb ik toch nog een vraag. Je geeft in je video aan dat je normaliter voldoende eiwitten binnen krijgt bij een gezond eetpatroon. Wat is het aantal eiwitten wat je binnen zou moeten krijgen?

  Stel nu dat je onvoldoende binnenkrijgt omdat je geen vlees, eieren en melkproducten eet/drinkt. Is het nemen van eiwitpoeder/supplementen dan een juiste oplossing om dit toch binnen te krijgen?

  Verder benoem je dat je het kunt gebruiken als je spieren wilt opbouwen. Geldt dit ook dat als je spieren wilt opbouwen omdat je ze niet hebt. Bouw je dan dus sneller spieren op?

  1. Voldoende eiwit is afhankelijk van je doel qua lichaam en sporten. Het ligt ergens tussen 0.8 en 1.5g eiwit per kg lichaamsgewicht (bij gezond gewicht). Suppletie kan dan inderdaad een oplossing zijn. Spieropbouw gaat inderdaad sneller bij een goede eiwitinname en timing 🙂

 12. Ik ben 70 jaar fiets alleen stukjes per dag dus geen sporter. Merk wel door de ouderdom dat de spierkracht erg achteruit gaat. Is het goed voor mij om whey te nemen.

 13. Hoi Marloes
  Sinds kort heb ik you tube ontdekt en ik ben helemaal gek op je filmpjes. Nu heb ik een vraag over eiwitpoeder. Ik sport veel (hardlopen) maar ik zit aan de ondergrens van mijn gewicht en vetpercentage. Ik zit te kijken bij body en fit en ik zit te twijfelen welke poeder ik het beste kan nemen ivm bcaa e.d. Ik twijfel tussen whey perfection en isolate xl. Ik heb hersenletsel en ik kom van een halfzijdige verlamming vandaan, dus dan kan je al raden, dat ik veel spiermassa heb verloren. Ik kan alleen maar sporten in de nacht vanwege de prikkels, maar omdat ik niet veel spiermassa heb weet ik niet welke poeder ik het beste kan gebruiken, want ik wil geen spieren afbreken tijdens het lopen. Ik drink een liter melk en eet een pot kwark per dag en ook nog eens noten, maar aanvullen binnen een half uur lukt mij niet, vandaar die shake. Ik hoop dat je me een goed advies kan geven. PS driekwart van de pot kwark eet ik voor het slapen. Groetjes Irene

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram