Plantaardig dierlijk eiwit

Eiwitkwaliteit: Dierlijk vs. plantaardig eiwit

Ik benoemde het laatst al heel even in een artikel: dierlijk eiwit is voor ons lichaam van hogere kwaliteit dan plantaardig eiwit. Een van jullie stelde heel terecht de vraag waarom dit het geval is. In dit artikel ga ik je dat zo goed mogelijk uitleggen.

Meer plantaardig eiwit eten is positief!

Laten we voorop stellen dat ik onwijs fan ben van het feit dat steeds meer mensen bewust meer plantaardig eiwit en minder dierlijk eiwit proberen te eten. Zoals je misschien weet, eet ik niet vegetarisch. Ik probeer echter heel bewust meer plantaardig en minder dierlijk te eten, voor een goede balans. Dit doe ik voor mijn eigen gezondheid en voor de gezondheid van onze planeet.

Het nut van eiwit

Eiwit is een bouwstof voor ons lichaam. Niet alleen spieren, maar ook organen, botten, bloed en al onze lichaamscellen zijn opgebouwd uit eiwit. Als ons lichaam om welke reden dan ook beschadigd is, als iets aan vervanging toe is of als je in de groei bent, wordt dit opgelost met eiwitten. Daarnaast spelen ze nog verschillende andere rollen, zoals het transporteren van bepaalde stoffen door ons lichaam.

kwark muesli ontbijt

Opbouw van eiwit

Eiwit (oftewel proteïne) is opgebouwd uit aminozuren. Er zijn 22 verschillende soorten aminozuren, waarvan ons lichaam het grootste gedeelte zelf kan aanmaken. Er zijn echter 9 aminozuren waarbij dat niet lukt. Die moeten we met onze voeding binnen krijgen. Deze noemen we ook wel essentiële aminozuren.

Dierlijk eiwit vs. plantaardig eiwit

Dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, vis, ei en melkproducten bevatten eiwit van hoge kwaliteit. Dit wil zeggen dat ze veel essentiële aminozuren bevatten in juiste verhoudingen. Bij veel plantaardige eiwitbronnen missen bepaalde aminozuren, waardoor het lichaam niet efficiënt eiwitten kan gaan bouwen, er ontstaat dan namelijk een tekort aan bepaalde aminozuren.

Mijn tips voor veganisten

In de diëtetiek is er om deze reden specifiek aandacht nodig voor de eiwitinname van veganisten. Ook bij vegetariërs kan het een puntje zijn, vooral als ze weinig melkproducten, ei en kaas gebruiken. Hier mijn tips voor hen:

  • Eet veel verschillende plantaardige eiwitbronnen. Denk bijvoorbeeld aan noten, volkoren graan, peulvruchten, zaden, quinoa, tempeh, boekweit, edelgist etc. In elk product zitten weer andere verhoudingen. Door veel af te wisselen, is de kans dat je alle aminozuren binnenkrijgt het grootst. Probeer ook binnen de productgroepen eens te wisselen.
  • Probeer iets meer eiwit binnen te krijgen dan aanbevolen voor niet-vegetariërs. Het advies voor veganisten is ongeveer 30% meer eiwit binnen te krijgen. Een voorbeeld rekensommetje: de aanbevolen hoeveelheid is 0,8g/kg lichaamsgewicht, voor iemand van 65kg geldt dan 0,8 x 65 = 52 –> 52 x 1,3 = 67,6g eiwit per dag. Dit hoef je natuurlijk niet zo precies te gaan bijhouden! Zie het als indicatie.
  • Heb jij veel meer eiwit nodig, omdat je bijvoorbeeld een hele fanatieke sporter bent? Dan is aanvulling met plantaardig eiwitpoeder of andere eiwit verrijkte producten misschien een idee.

Mijn conclusie

Als we voedingsleer-technisch kijken, dan noemen we dierlijk eiwit van hogere kwaliteit. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van verschillende aminozuren. Plantaardig eiwit eten is wat mij betreft toch ook heel nuttig, omdat dit goed is voor onze gezondheid en voor onze aardbol.

Ik hoop dat ik je wat meer informatie heb kunnen geven!

Groetjes, Marloes

Wist jij dit al? Ben je er bewust mee bezig?

3 reacties

  1. Ik ben 1m 50 en weeg 45 kg. Is 120 g eiwit dan te veel? Ik eet al zo een 60g vet en 150g koolhydraten.
    Ik hou het niet bij, maar af en toe wel. Ik eet slechts twee keer per week vlees en veel vis en plantaardige eiwitten

  2. Plantaardige eiwitbronnen zijn gezonder dan dierlijke eiwitbronnen en verlagen het risico op overlijden door onder andere hart- en vaatziekten. 🙂

    Ik zou je aanraden ook eens bij Lobke Faassen te kijken, die al aangeeft dat een eiwit tekort voor veganisten zeer onwaarschijnlijk of zelfs onmogelijk is wanneer voldoende calorieën genuttigd worden.

    1. De gezondheidsvoordelen van meer plantaardig eten benoem ik inderdaad meerdere keren in dit artikel :). Dat een eiwittekort zeer onwaarschijnlijk is, daar ben ik het absoluut niet meer eens. Er zijn veel plantaardige producten die erg calorierijk zijn, maar niet eiwitrijk. Denk aan bijvoorbeeld patat, verschillende soorten olie en pure chocoladeproducten. Ik zie in mijn praktijk regelmatig voorkomen dat (vooral startende) veganisten hiermee worstelen. Wat mij betreft is aandacht hieraan besteden ontzettend waardevol :).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram