Eindeloos koffie drinken of toch niet?

koffie

Door Daniella- Wat is nou lekkerder dan de dag te beginnen met een lekker zelf gemaakt kopje koffie? Voor koffie worden verschillende adviezen gegeven, het zou voor gezondheidsvoordelen zorgen en je zou het eindeloos op een dag kunnen drinken. Maar is dit ook echt waar? Veel cliënten die bij ons op consult komen, denken dat koffie niet zo gezond is. Ben je benieuwd geworden naar de conclusie die ik trek na het doorspitten van literatuur? Lees dan gauw verder..
In dit artikel richt ik me op de ‘normale mens’, voor mensen met bepaalde ziekten of aandoeningen kan een ander advies gelden.

Waar is koffie van gemaakt?
Koffie wordt gemaakt van gemalen koffiebonen, de kwaliteit van koffiebonen wil nog wel eens verschillen. Het ligt er net aan wat voor koffie je koopt: Senseo koffie, filter koffie of vers gemalen koffie. De manier waarop koffie wordt verkregen verschilt ook enorm, zo kun je ervoor kiezen om koffie te kopen waarbij de werknemers onder goede omstandigheden kunnen werken, maar je kunt natuurlijk ook een goedkopere variant kiezen. Wat leuk is om te weten is dat koffie geen calorieën bevat!

Voedingsstoffen koffie
Wat zit er nou eigenlijk in het kopje zwarte koffie voor je? Koffie bevat per 100 ml: 98 ml water, 0,2 gram vezel, Vit B1 en B2, zout, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en 60 mg cafeïne. Op de verpakking staat vermeld hoeveel cafeïne een kopje koffie bevat, dit verschilt namelijk heel erg per koffiesoort.

Wat doet cafeïne?
De reden waarom koffie als gezond/ongezond bestempeld wordt, is de cafeïne. Dit stofje wordt binnen vier minuten na het drinken van de koffie al opgenomen in het bloed. Het prikkelt de hersenen, darmen, nieren en de maag. Doordat de hersenen alerter worden, zou het ervoor zorgen dat de vermoeidheid verdwijnt en zelfs dat sporters er profijt van kunnen hebben. Sinds 2004 staat cafeïne niet meer op de dopinglijst, wel is het belangrijk om de juiste dosering binnen te krijgen. Cafeïne zorgt ervoor dat de pijngrens verhoogd wordt, hierdoor kunnen sporters langer doorgaan en zou het zorgen voor een verbeterde mentale prestatie. Voor recreatieve sporters zou één kopje koffie al de alertheid kunnen verhogen, topsporters zouden beter een preparaat kunnen gebruiken. De hoeveelheid koffie dat de topsporters anders zouden moeten drinken zijn 3-6 kopjes koffie, vlak voor de prestatie. Cafeïnepreparaten staan vermeld op de lijst voor topsporters klik hier voor de lijst. Wanneer topsporters andere preparaten zouden gebruiken dan op de lijst, lopen zij het risico op een vervuild preparaat.

Hoe kun je nou zien hoeveel cafeïne je moet gebruiken voor een verbeterde prestatie? Dit kun je uitrekenen door uit te gaan van 3-6 mg/kg per lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld je bent 70 kg, dan wordt er aan geraden om 3 tot 6 koppen koffie te drinken voor een verbeterde sportprestatie. Als je lichter bent zal dat iets minder zijn, als je zwaarder bent iets meer. Ik wil benadrukken dat ik dit niet aanraad!

IMG-20140310-WA0008

Negatieve effecten
Niet voor iedereen werkt cafeïne goed, mensen kunnen er gevoelig voor zijn en wanneer ze teveel binnen krijgen kunnen ze verschillende symptomen ervaren zoals: beven, last krijgen van het hart, nerveus worden en suizende oren. In dit geval zou ik de hoeveelheid koffie gedurende de dag beperken of zelfs helemaal weg laten! Ook voor zwangere dames geldt het advies om extra voorzichtig te zijn met het cafeïne gebruik, zo kan het kindje een laag geboortegewicht krijgen door het gebruik van koffie. Bij vrouwen die borstvoeding geven wordt ook aangeraden voorzichtig te zijn, de cafeïne wordt doorgegeven bij de borstvoeding en het baby’tje kan hierdoor erg onrustig worden. Ik adviseer niet meer dan 1 kopje koffie per dag.

Onderzoek
In januari is een nieuw onderzoek over de inname van koffie gepubliceerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat koffie gewoon bijdraagt aan de vochtbalans en geen vocht zou onttrekken aan het lichaam. Hierbij is het onderzoek uitgevoerd bij vijftig mannen, in de eerste drie dagen dronken zij vier keer per dag 200 ml zwarte koffie zonder toevoegingen. Na de drie dagen dronken zij alleen nog water. Tussen de twee fases werden tien dagen pauze gehouden. De reden waarom er alleen voor mannen is gekozen is omdat vrouwen tijdens de menstruatie cyclus vocht vast houden en dit geen betrouwbaar resultaat zou geven. Om de vochtbalans te meten is er gekozen voor de verschillende meetresultaten: bloed- en urine analyses, lichaamsgewicht en de totale hoeveelheid lichaamsvocht. Hieruit kan worden geconcludeerd dat wanneer men 800 ml, wat overeenkomt met ongeveer 6 à 7 kopjes koffie van 125 ml normaal kan drinken zonder dat er vocht uit het lichaam onttrokken wordt.

Het voedingscentrum adviseert 400 mg cafeïne per dag zonder dat er negatieve effecten ervaren worden. Ook geven zij aan dat zwangere vrouwen geen of maximaal één kopje koffie per dag mogen drinken.

Binnen de natuurgeneeskunde (en dus ook door natuurdiëtisten) wordt koffie o.a. afgezworen vanwege zijn negatieve effecten op het zuur-base effect van het lichaam, als veroorzaker van hypoglycemie en als rover van het kostbare glutathion en diverse vitamine B door omzettingsactiviteiten in de lever.

Conclusie
Cafeïne heeft zowel positieve als negatieve effecten volgens onderzoeken. Zo kan er gezegd worden dat wanneer men zes à zeven koppen koffie per dag wordt gedronken, dit geen negatieve effecten heeft op de vochtbalans van het lichaam. Boven dit aantal is nog geen onderzoek gedaan. Let op! cafeïne heeft wel een verslavende werking, hierdoor zou ik adviseren om zeker niet meer dan zes à zeven koppen koffie per dag te gaan drinken! Ben je het eens met de natuurdiëtisten, dan kun je koffie beter vermijden of gaan voor cafeïnevrije varianten. Vooral zwangere vrouwen en vrouwen die net bevallen zijn, geldt een limiet van één kopje koffie per dag of helemaal geen koffie. Voor topsporters en recreatieve sporters zou het ervoor kunnen zorgen dat mentale sportprestaties worden verbeterd en de alertheid wordt verhoogd.

Onbeperkt koffie drinken raad ik dus niet aan, maar het is zeker niet in alle gevallen een slechte keuze! Ideaal voor afwisseling op water en thee als je wilt afvallen, doordat het geen calorieën bevat.

Hoeveel kopjes koffie drinken jullie per dag? en hebben jullie wel eens negatieve effecten ervaren van cafeïne?

Bronnen:
Plosone, Gezondheidsnet, Dopingautoriteit, Natuurdietisten

13 reacties

  1. Leuk artikel, ik drink inderdaad weinig koffie omdat ik dacht dat het niet goed is voor het lichaam. Ik drink daarom mijn koffie bij een ‘verwenmomentje’ ik drink mijn koffie dan vaak met opgeschuimde melk.

    in het artikel heb je het ook kort over vocht vasthouden tijdens de menstruatie, maar waar ik benieuwd naar ben; heeft het lichaam ook meer voedingsstoffen of energie nodig tijdens de menstruatie?

    1. Dan kun je nu iets vaker een verwenmomentje hebben Dineke! 😉 Tijdens de menstruatie zijn geen duidelijke verschillen in behoefte. Wel heb je een iets grotere kans op ijzertekort, dit komt echter niet vaak voor. Door verandering in de hormoonspiegel krijg je lekkere trek! Je kunt de kans verminderen door goed te blijven drinken en genoeg gezonde producten te eten.

  2. Wat interessant! Ik dacht ook dat 5 koppen niet zo best voor je waren op een dag. Ik zelf drink zelden koffie. 3 koppen in een week is veel. Ik drink dat sowieso niet na het eten want ik merk dat ik dan onrustiger slaap. Maar ik vind het wel lekker. Zeker van die vers gemalen koffie. Of latte machiato of ijskoffie, maar die laatste twee zijn natuurlijk niet zo gezond dus die drink ik al helemaal weinig.

    1. Hahah, die zijn inderdaad minder goed omdat vaak hele volvette melk gebruikt worden. Aan ijskoffie wordt vaak zelfs suiker toegevoegd. Lekker voor af en toe!

  3. Ik als zwangere heb me voor genomen om dagelijks niet meer dan 2 kopjes te drinken. Dat is er soms maar 1 en heel soms (echt heel soms waren het er 3) Maar goed dus eigenlijk nog ies te veel. Ik wil straks (ben over 8dgn uitgerekend) heel graag borstvoeding geven dus dan zal ik me houden aan max 1 kopje per dag. 🙂 Ik lustte overigens tot 20wkn geen koffie. Ben het pas nadien weer gaan drinken.

  4. Ik ben jaren aan koffie verslaafd geweest, ik dronk meer dan 10 koppen per dag! Tot ik op enig moment de klassieke symptomen kreeg; hartkloppingen, opgejaagd gevoel, trillen, misselijk en slapeloosheid.
    Toen ben ik rigoureus op de cafeïnevrije variant overgestapt en had ik nergens meer last van!
    Vandaag de dag drink ik nog maar 2 tot 3 koppen cafeïnevrije koffie (latte of ‘verkeerd’) per dag. Van die heerlijke koffie, gemaakt van vers gemalen cafeïnevrije bonen met warme magere melk en heel veel melkschuim. Heerlijk!
    Overigens kan ik nog steeds niet tegen cafeïne. En ik krijg ook last van theïne en dus ook van cola of ijsthee. Maar goed, dat drink ik gewoon allemaal niet, krijg ik er geen last van ook 😉

  5. Ik drink eigenlijk helemaal geen koffie meer vanaf mijn zwangerschap. Werd er echt zo ziek van. En ik mis het helemaal niet. Ben nu echt een thee leut geworden.

    1. Ik heb het ook gehad tijdens mijn zwangerschap Gerda, ineens van de koffie af! maar nu vind ik het nog wel lekker tussen de hectiek om even een bakje koffie te pakken. Thee is overigens ook erg lekker! een potje thee ‘s avonds ontbreekt ook niet bij ons;)

  6. Een vraagje, (heeft niks met koffie te maken hoor) wat is beter (voor het afvallen) om te drinken vóór het ontbijt een glas koud water of lauw water?

      1. Oh oké! Dan weet ik dat weer.. Dit heb ik van het internet, dat je op een lege maag een glas lauw water moet drinken met een halve citroen, dat het dan helpt bij afvallen en daarbij gezond eten natuurlijk. Bedankt voor je reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram