Eieren, hoeveel mag ik er eten?

eieren (1)

Door Daniella – Eieren kun je op veel verschillende manieren eten, gekookt, gescrambelld, gepocheerd of een gebakken eitje. Hoeveel eieren mag je nou per dag eten en hoeveel per week? Omdat er over eieren vaak gezegd wordt dat het eigeel veel cholesterol bevat en je er beter maar niet teveel van moet eten, ben ik op onderzoek gegaan.


Voedingswaarde van een ei
Eieren bevatten verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Wat levert een gekookt eitje op? Hierbij ga ik uit van een gekookt eitje dat ongeveer 60 gram weegt.
Het bevat 92 kcal, 44.5 gram water, 7.7 gram eiwit, 0.4 gram koolhydraten, 6.7 gram vet waarvan 2.1 gram verzadigd vet (= slecht vet), 192 mg cholesterol, Vit A, B1, B2, B6, B11, B12, D, Natrium, Calcium, Fosfor, IJzer, Magnesium en Zink.

Hoe bewaar je je eieren
Eieren koop je in de winkel in het schap, wat vreemd is dat het voedingscentrum aangeeft de eieren te moeten bewaren in de koelkast. De supermarkt doet dit dus niet! Door het koelen verklein je het risico op de salmonellabesmetting, maar bij het bereiden gebeurt dit ook. Ook nemen de eieren de geuren van voedingsmiddelen over in de koelkast en kan het zo maar zijn dat je eitje naar vis gaat smaken :-). In of uit de koelkast bewaren kun je dus zelf bepalen. Uit mijn ervaring weet ik dat de meeste restaurant de eieren niet in de koeling bewaren.

1

Wat zegt het voedingscentrum:
Wat belangrijk is om te weten dat het eigeel van eieren veel cholesterol bevat. Volgens het voedingscentrum kunnen personen die kans hebben op hart en vaatziekten door bijvoorbeeld een hoog cholesterol gehalte in het bloed, beter niet meer dan 3 eieren per week eten. Eieren zijn volgens hen verder goede vleesvervangers door de eiwitten en de B-vitamines.

Omdat het voedingscentrum natuurlijk niet de enige instantie is die iets verteld over voeding, ben ik verder gaan kijken…

Hoeveel eieren zou je mogen eten
Het advies van de WHO (World Health Organisation) is dat er per persoon per dag 300 mg aan cholesterol geconsumeerd mag worden, een ei bevat 192 mg aan cholesterol. Dit zou betekenen dat je per dag een ei zou kunnen eten. Alleen zijn er meer producten die cholesterol bevatten zoals kaas, vette vleeswaren, harde vetten (pakje margarine, blok frituurvet, koek, snacks en gebak). Het is dan ook belangrijk wanneer je elke dag een ei zou willen, je erop let dat je met deze producten wat beter op let. Te veel cholesterol binnen krijgen, verhoogt het risico op hart en vaatziekten.

Onderzoek
Onderzoekers van de Cambrigde University hebben onderzoek gedaan naar de alertheid bij het eten van eieren, zo werd er altijd gezegd door het Britse Egg Marketing Board Campagne ‘Go work on a egg’. De proteïnen in de eieren stimuleren volgens dit onderzoek het hormoon Orexin dat het lichaam vertelt om harder te gaan werken. Zo komt er sneller energie vrij en verhoogt het de alertheid bij de mensen. Misschien is een eitje bij het ontbijt helemaal zo gek nog niet!? 😉

Conclusie
Marloes en ik zijn niet tegen het regelmatig eten van een ei, zeker als je verder gezond eet. Ik zou je adviseren om een maximum van 5 eieren per week aan te houden. Een keertje iets meer is geen ramp, maar doe dit niet iedere week. Op optimavita.nl vind je heel veel recepten met ei, omdat het goed vult en voedzaam is.

Groetjes, Daniëlla

Hoe vaak eten jullie een ei? En hoe bewaren jullie de eieren thuis?

Bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad, Foto

56 reacties

 1. Als ik een omelet maak van 2 eieren gebruik ik maar 1 dooier. Van het andere ei gebruik ik alleen het eiwit. Scheelt weer 😉

    1. ik kom ook wel gauw op zo’n 5 a 6 eieren per dag. Volgens de Amerikaanse cardioloog Arthur Agatston (van het bekende South Beach Dieet) is het al lang achterhaald dat veel eieren eten slecht voor je zou zijn.

   1. Beste Danielle,

    Ik eet elke dag 2 gebakken eieren als ontbijt. Ik doe dit al 45 jaar.Vanochtend langs de huisarts geweest en mijn cholesterol is prima in orde vastgesteld aan de hand van bloedanalyse.

    Dat betekent dat ik alleen al voor ontbijt over de norm van 300 zit. Mijn bloedruk is 120/70 bij een hartslag van 54. Mijn leeftijd is 67.

    Kun je dit verklaren.

    1. Dat je iets niet helemaal volgens ‘het boekje’ doet, wil niet zeggen dat het direct negatieve gevolgen heeft! Daarom is het een ‘richtlijn’. Om even heel kortaf te zeggen: niet iedereen die rookt krijgt daardoor longkanker. Het heeft onder andere te maken met je aanleg en hoe gezond je voor de rest leeft. Maar ook iemand die heel ongezond leeft, krijgt niet per definitie klachten. De kans daarom is alleen vergroot.

     1. Marloes,

      Jij adviseert 5 eieren per week, Reinaard eet er iedere week 14! een zijn cholesterol is normaal. Dan gaat het niet over ‘negatieve gevolgen’ maar over een meetbaar cholesterolgehalte wat bij (bijna) 3x de norm helemaal niet blijkt te stijgen.
      Diverse serieuze onderzoeken hebben de ‘cholesterolmythe’ dan ook allang doorgeprikt:
      Aan eieren kleeft een fout imago. Het eigeel zou bol staan van cholesterol en daarom zou je niet veel eieren mogen eten. In een in 2009 gepubliceerde grote Britse studie werd die mythe – volgens de onderzoekers – doorgeprikt.
      220 milligram cholesterol
      De conclusie uit de studie was dat er weliswaar gemiddeld 220 milligram cholesterol in een eidooier zit, maar dat dit nauwelijks de bloedcholesterolwaarden in je lichaam beïnvloedt. Je mag dagelijks maximaal 300 milligram cholesterol binnenkrijgen uit voedsel. Professor Griffin van de Universiteit van Surrey liet in een onderzoek een groep mensen 12 weken lang twee eieren per dag eten. Volgens hem nam het cholesterolgehalte bij hen niet toe.
      De studie bevestigt uitkomsten van andere onderzoeken dat cholesterol in het bloed wel kan stijgen door verzadigd vet uit vlees en bewerkte producten, zoals worst en koekjes.
      Lekker veel eieren dus!

 2. Ik vind de dooiers niet lekker, dus als ik eieren eet (gekookt) wip ik die er altijd uit en eet ik alleen het eigeel!
  Tenzij ik een omelet of gebakken ei maak natuurlijk.
  Als je de eidooiers niet eet, betekent dat dan dat je meer eieren kunt eten per dag/week?

   1. Hallo,wij zijn met kennissen op vakantie geweest en zij aten elke morgen 5 eieren bij het ontbijt,3 x spiegelei en 2x gekookt.Op onze opmerking dat dit veel te veel was antwoorden zij dat het allang achterhaald was en dat je zoveel eieren kunt eten als je wilt.Dit kwam neer op 13 dagen vakantie x 5 eieren,65 eieren per persoon dus.Dit kan toch nooit goed zijn?

 3. 5 per week jeetje daar kom ik regelmatig overheen denk ik. In de pannenkoeken voor de lunch of iets ander wat ik bak. Dan gewoon een eitje ergens op of bij.
  Goed om eens in de gaten te houden.

 4. Ik vind t altijd zonde om een deel van een vers product weg te doen, zoals bijv de dooier van een eitje. 🙂 Dus ik eet altijd hele eitjes. Maar kom ook niet over 5 per wk heen denk ik. 🙂

 5. Naar ik gelezen heb, schijnt het cholesterol uit een ei niet hetzelfde te zijn als het (slechte) cholesterol dat zich in onze aderen af kan zetten. In dat stuk werd zelfs gezegd dat het cholesterol uit ei een positief effect heeft op het in onze aderen afgezette cholesterol…
  Waar of niet, ik kom uit het tijdperk waarin dringend geadviseerd werd om max. 1 ei per week te eten, dus bij 2 per week heb ik al het idee dat ik iets gedaan heb wat niet mag!

   1. Marion,
    Ik heb het artikel gelezen op zijn website wat afkomstig is van juli 2013. Wat belangrijk is wanneer men roept of iets waar is of niet waar dat men met bewijzen komt van artikelen. Nou noemt hij dat een aantal artikelen het bewijzen, maar vermeld geen bronnen. Ook heeft hij vorige week een heel stuk geschreven over het voedingscentrum wat ontzettend slecht is onderbouwd.
    Er zal binnenkort een artikel komen over de werking van vetten, hierin zal ik uitleggen hoe de vetten werken en waar men op moet letten. Het kan echt geen kwaad om vijf eieren per week te eten, zelfs de Hartstichting geeft aan dat eieren gegeten kunnen worden.
    Ik begrijp je gevoel heel goed, de richtlijnen qua voeding veranderen ook continu wanneer er weer een goed onderbouwd artikel word gepubliceerd.
    Bedankt voor de tip!

    Groetjes, Daniella

 6. Eieren zijn ontzettend lekker! Toch eet ik het niet zo vaak ook al mag je elke dag wel eieren eten. Dat eieren je cholesterol omhoog jagen is achterhaald, zolang je er niet tèveel eet, wat voor alles geld. De dooier bevat de beste voedingsstoffen, de vetten daarin zijn goed voor je! (lees het boek ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig van Amber Albarda) Ik bewaar de eieren in de koelkast omdat in de doosjes staat dat dit de beste plek is, en dat lijkt me de gebruiksaanwijzing van eieren, dus belangrijk.

 7. De reden dat eieren in de supermarkt niet in de koeling liggen, is omdat het niet goed is als ze van koel naar warm naar koel gaan (supermarkt – auto/fiets naar huis – thuis). Ook al heb ik het jarenlang niet gedaan, thuis in de koelkast bewaren is beter. Doen ze in Amerika/Canada ook altijd.

  1. En de tempratuur in de supermarkt is al veel lager dan thuis. Dat merk je goed als je op warme dagen boodschappen gaat doen. Je kunt trouwens ook je ei even een uur van te voren uit de koelkast halen voordat je hem in kokend water gooit, anders heb je grote kans dat hij ooenbarst.

 8. Wie was er eerder de kip of het EI?
  Ei is met oprecht een superfood. ik koop ze wel biologisch/vrije uitloop

  Als je van die belegde broodjes koopt met daarop stukjes ei dan zijn het
  eieren uit een TON/bak dit zijn geen vrije uitloop en ze worden ook nog is gecoserveerd.

 9. http://www.deweegschaal.nl/succesboeken/feiten-en-fabels-over-cholesterol-boek?s2m_channel=70&gclid=CK_Um5TzncQCFaIewwody2UAdA

  mischien een leuk boek om eens te lezen.

  De indruk wordt gewekt dat cholesterol een zwaar vergif is waar we aan kunnen sterven. Dit is een grote misvatting. Bij een tekort aan cholesterol worden we ernstig ziek of sterven we aan hartzwakte of kanker. Daarom is cholesterol onontbeerlijk voor een goede gezondheid.
  Een teveel aan cholesterol is een teken van ziekte, zoals koorts bij een infectie en niet de oorzaak. Bij onderdrukking van koorts kan men geen longontsteking genezen en zo zal men de gezondheid niet verbeteren door het cholesterolniveau kunstmatig te verlagen met vergif.

  1. Je hebt twee soorten cholesterol, LDL (= slecht) en HDL (= goed). Bij een te hoog cholesterolgehalte kan het cholesterol tegen de wanden van je bloedvaten gaan kleven en hierdoor een hoge bloeddruk veroorzaken, of zelfs een infarct. In zo’n geval is het dus wel een oorzaak en geen symptoom :).

 10. Goed om te weten.

  Wil er even bij zeggen dat ik het niet netjes vind dat je gewoon de schrijver van een ander artikel zo naar beneden probeert te halen. Kritisch zijn kan geen kwaad, maar wat je doet is gewoon op de man spelen. Bovendien: jullie trekken ook conclusies waar geen duidelijk bewijs voor vermeld staat… Beetje dubbel dus.

 11. Beste Danielle,

  Ik eet elke dag 2 gebakken eieren als ontbijt. Ik doe dit al 45 jaar.Vanochtend langs de huisarts geweest en mijn cholesterol is prima in orde vastgesteld aan de hand van bloedanalyse.

  Dat betekent dat ik alleen al voor ontbijt over de norm van 300 zit. Mijn bloedruk is 120/70 bij een hartslag van 54. Mijn leeftijd is 67.

  Kun je dit verklaren.

 12. Hmm, ik eet 4 eieren per dag, vanwege mijn extra eiwitinname i.v.m. krachttraining.
  (daarnaast haal ik eiwitten uit kip, vlees en vis)
  Ik zal toch eens gaan onderzoeken of ik hiermee goed bezig ben.

 13. Grappig te lezen,hoe ied. zijn/haar “plasje” wilt doen over een onderwerp waar ook “de wetenschap” nog niet (helemaal) over uit is?!!

  Ik ben n man 49jr te zwaar (112kg) en eet +/- 8 a 10 eieren p/wk en heb n cholesterol van 5.2mmol !!
  Volgens mijn kan t niet beter!!

 14. Beste Marloes,

  Ik eet best vaak als ochtend middag en avond eten 2 witte sneetje brood met per keer 2 of 3 eieren geklutst of gewoon gebakken
  Van ander eten moet ik braken of het komt deels omhoog niet omdat ik het niet lekker vind ofso ik weet niet waarom
  Is dat slecht?
  Want heb er biet echt last van

  Met vriendelijke groet,

  Lisanna

 15. Het boven genoemde klopt niet.
  Het klopt dat ei cholesterol bevat maar wanneer men dit bakt in kokosvet doet de cholesterol er al niet meer toe.
  ik eet 10 eieren per dag daarnaast ben ik een fanatieke sporter en mijn cholesterol is gewoon in orde 🙂

 16. gelul over eieren ,mensen eieren verhogen inderdaad uw Cholesterolgehalte,,maar het verhoogd je HDL en niet je ldl ,gelul allemaal

 17. Hallo.
  Ik ben 15 en ik eet mischien wel 10 eieren per week.
  Alleen ik fitness wel 5 keer 2 uur per week.
  Niet perse conditie maar meer kracht en een beetje spieren ontwikkelen. Ik ben nog redelijk dun. Is het erg slecht dat ik zoveel ei eet? Of zal ik af en toe het eigeel niet eten.

 18. Voor mij is dit echt verwarrend, de vraag us nog steeds niet beantwoordt, want iedereen geeft verschillende antwoorden. Ik weet nog steeds niet hoeveel eieren ik mag eten als ik safe wil spelen ik eet er 10 per week. Is dat gezond ?

 19. Mensen ik verdiep mij veel in voeding ,,ik eet elke dag omdat bodybuilding doe ,4eieren per dag de hele ei.dit omdat het allemaal vit bevat en aminozuren .ik doe dit al 5jaar .ik ben zo gezond als een vis .mensen Rik hier boven zegt.is allemaal waar het is allemaal gelul ..het verhoord HDl dus het goede.
  Laat die marloes hier maar zeuren ..
  Ik zou zeggen Mvr marloes ga vakken vullen ofzo bij de supermarkt .
  Want van voeding weet je helemaal niks

 20. Ik eet 2-3 eieren per dag. Ben een sterke gelover dat ons lichaam zel aanheeft wat het nodig heeft. Maar dan heb ik het wel over echte producten, geen pakjes of bewerkt voedsel. Dus zin in cola telt niet. Zolang ik nog altijd de behoefte voel aan eieren en vind ze ook heerlijk blijf ik ze lekker eten ongeacht wat men vindt. Ik denk dat ieders lichaam anders reageert in combinatie met leefstijl en gezond verstand. Daarbij heeft onze achtergrond ook er mee te maken. Waar komen je voorouders vandaan en waar is je lichaam voor gebouwd.

 21. Ik eet elke dag een gekookt ei. Wij houden kippen en ik raap de eitjes vers. Kippen worden ook natuurlijk gevoerd ik voel me er prima bij. Mijn moeder was ook gek op haar eitje bij het ontbijt en ze is er 95 mee geworden

  1. MARIKE, WE PRATEN HIER OVER VEEL EIEREN ETEN, EN NIET OVER 1 PER DAG
   iK MAAK ME ZORGEN OVER MIJN ZOON ,HIJ EET IEDER DAG 5 GEBAKKEN EIEREN ,DAT IS ZEKER HEEL SLECHT TOCH

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram