Afvallen Feiten en fabels Voeding Voedingstips

Eetpatroon als je uitslaapt: Mijn tips!

Door

Slapen

We hebben bijna allemaal wel eens dagen waarop je heerlijk lang uitslaapt, of gewoon lekker lui in bed blijft liggen video’s of series kijken. Op zulke dagen eet je veel later dan normaal je ontbijt. Ik krijg regelmatig de vraag over hoe je dan een dag het beste kunt indelen qua voeding, want je bent direct uit je normale ritme! Daar vertel ik je in dit artikel meer over.

Ik moet zeggen dat het bij mij zelden gebeurd dat ik tot later dan 9:00uur in mijn bedje lig. Ik ben nou eenmaal een ochtendmens en als ik wakker word denk ik vrijwel altijd maar aan 1 ding: ontbijten!! 🙂 Maar soms blijven mijn vriend en ik nog even heerlijk tegen elkaar aanliggen om een film of een serie te kijken. Pas tegen 11uur gaan we dan ontbijten. Hoe deel je dan zo’n dag verder in qua voeding? Er is naar mijn idee één ding heel belangrijk om in je achterhoofd te houden op zulke dagen:

Je hebt minder energie nodig dan op een normale dag, omdat je langer in bed ligt. Liggen kost weinig energie, je lichaam zal dus minder verbranden dan normaal. Je hebt dus ook minder voeding nodig. 

P1060191

Het is dus niet de bedoeling dat je voeding gaat ‘inhalen’ omdat je jouw ontbijt gemist hebt. Maar wat doe je dan wel? Ik geef je twee scenario’s. Eentje waarin je halverwege de ochtend op staat en eentje waarbij je gewoon de hele ochtend mist omdat je je bed niet uit komt :).

Opstaan tussen 9:30uur en 11:00uur 
Je hebt dus uitgeslapen, of bent langer op bed blijven liggen, om welke reden dan ook. Tussen 9:30 uur en 11:00 uur besluit je te gaan ‘ontbijten’. Wat doe je dan de rest van de dag met je voeding?

 • Ontbijt als je wakker wordt.
 • Omdat je laat ontbijt, heb je waarschijnlijk rond 12:00uur nog geen zin in je lunch. Schuif deze dan gewoon op naar een later tijdstip, bijvoorbeeld rond 13:00uur of 14:00uur.
 • Beslis later op de middag of je écht nog behoefte hebt aan een tussendoortje voordat je warm gaat eten. Is dat niet het geval, dan hoef je niets te nemen. Als je wel trek krijgt, neem dan gewoon een gezond tussendoortje.
 • Eet je warme maaltijd gewoon wanneer jij dat wilt.

Ontbijt

Opstaan na 11:00uur 
Je patroon wordt natuurlijk nog een beetje anders, als je nog langer in je bed blijft liggen stinken ;).

 • Als je écht veel later op staat dan normaal. Kun je eigenlijk gewoon beginnen met je ‘lunch’. Wat je eet, kun je natuurlijk helemaal zelf weten.
 • Beoordeel ‘s middags weer of je trek hebt in een tussendoortje. Deze kun je dan gewoon nemen.
 • ‘s Avonds eet je gewoon weer zo laat je daar behoefte aan hebt.

Conclusie
Eigenlijk eet je dus gewoon iets minder op zulke dagen, omdat je ook minder actief bent geweest. Je kunt naar behoefte een beetje spelen met de grootte van je maaltijden. Luister daarbij gewoon naar je behoefte en eet wat meer op momenten dat je daar trek in hebt.

Ik raad je wel aan om vrijwel direct na het opstaan iets te eten. Dit helpt je lichaam bij het opstartproces. Bovendien heb je op dat moment energie nodig om te kunnen doen wat je gaat doen (ook al is dat lui op de bank hangen). Als je het eten gaat uitstellen, krijg je waarschijnlijk later op de dag trek in ongezonde dingen.

Hoeveel je precies moet eten op zulke dagen, verschilt sterk per persoon. Dat ligt aan je energiebehoefte, die weer afhankelijk is van onder andere je geslacht, lengte, leeftijd, gewicht en stofwisseling. Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van wat je gaat doen. Op bankhangdagen heeft je lichaam veel minder nodig dan op dagen dat je actief bezig gaat. Mijn belangrijkste tip is om goed te luisteren naar je lichaam en iets te eten als je daar echt behoefte aan hebt.

Ik hoop dat het zo wat duidelijker voor je is geworden. Als je nog vragen hebt, dan kun je die hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Hoe deel jou jouw voeding in op een uitslaapdag?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Fenneke 7 jaargeleden

  Bedankt voor de informatie! Erg handig om te weten 🙂

  Reageer
 2. Miranda 7 jaargeleden

  Hoi marloes.

  Leuk artikel. Alleen nu is mijn vraag ik sta twee ochtenden vroeg op 5.45 uur om aan het werk te gaan en 4 tussen 7.00 uur en 7.30 uur ook om aan het werk te gaan of de kids naar school te brengen en dat soort dingen. Hoe doe je dat dan met je ontbijt en lunche?

  Groetjes Miranda

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Gewoon ontbijten als je wakker wordt :). Een tussendoortje als je trek hebt en lunchen op een voor jou normale tijd 🙂

   Reageer
 3. FB 7 jaargeleden

  En wat nu als je soms nachtdiensten werkt? Vooral de eerste nacht, en na de laatste op je slaapdag…?

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Dat is wel heel specifiek :). Ik raad je aan om een professional bij jou in de buurt om raad te vragen.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.