Eetdagboek zeer ernstig overgewicht
My/Your day in food Voeding

Your day in food #40 – Zeer ernstig overgewicht

Door

In de ‘your’ day in food artikelen, nemen we een kijkje in het eetpatroon van een van jullie. Vandaag is het de beurt aan Eline. Ze heeft drie dagen bijgehouden wat ze at en dronk. Ik geef haar mijn feedback! Wil je ook eens meedoen? Dat kan! Onderaan het artikel vertel ik je hoe je kans maakt.

Persoonlijke gegevens

Naam: Eline
Leeftijd: 54 jaar
Lengte: 1.58m
Gewicht: zeer ernstig overgewicht.
Beweging: Iedere dag wandel ik een uur met de hond, op de meeste dagen fiets ik minstens een uur, 2 keer per week een workout van Optima Vita en 1 à 2 keer per week naar de sportschool voor krachttraining en cardio. Mijn trainer gaat deze week een korter programma met vooral krachttraining voor mij maken. Door mijn drukke werk heb ik vaak geen tijd om te gaan omdat ik met het huidige programma 2 uur kwijt ben. Door een korter programma kan ik vaker gaan en het programma eventueel als ik wel tijd heb uitbreiden met extra cardio.
Persoonlijke situatie: getrouwd, twee dochters (1 woont nog thuis), zittend beroep.

Ik worstel al zo’n 30 jaar met overgewicht. En wat begon met een klein beetje overgewicht is nu al jaren zeer ernstig overgewicht. Dat overgewicht is door een aantal factoren gekomen: accuut gestopt met actief en fanatiek sporten zonder af te trainen, in mijn twenties te veel ongezond eten, heel veel diëten ook crashdiëten, bourgondisch leven. Ik zit nu al jaren op eenzelfde gewicht maar echt structureel gaat er ook niks af. In een dieet geloof ik niet meer. Ik wil gewoon gezond leven en hoop daardoor en ook door meer bewegen uiteindelijk toch af te vallen. Een operatie wil ik ook niet vooral vanwege eventuele complicaties en ik zie veel mensen in mijn omgeving die ondanks een operatie toch weer zijn aangekomen.

Sinds deze zomer let ik goed op mijn eten en beweging en dit heeft geresulteerd in 4 kilo eraf. Toch zijn er nog vele te gaan. Ik heb een zittend beroep maar streef ernaar om zoveel mogelijk met de fiets naar werk en afspraken te gaan. Ik heb wel een te hoge bloeddruk maar zowel cholesterol en suiker zijn uitstekend.

Eetdagboek

Dag 1
Ontbijt: thee, 250 gr kwark met zelfgemaakte granola en frambozen
Tussendoor: 3 zwarte koffie, thee
Lunch: salade: sla, halve avocado, 70 gr soja boontjes, komkommer, 15 gr walnoten, paprika, hüttekäse, flesje spa rood
Tussendoor: snoeptomaatjes, 10 druiven, bakje proteïnekwark, 2 cracottes met hütekase
Diner: diner in een restaurant waar wij regelmatig komen. Ter gelegenheid van een jubileum. Ik had geen invloed op de gerechten. Het is een redelijk sjiek restaurant met mooie kleine gerechten. We kregen het volgende:

 • Amuses (niet op de foto maar vergelijkbaar met de amuses van het dessert).
 • Amuse: bereidingen van pompoen (ook niet op de foto maar zat in een heel klein weckpotje ongeveer eetlepel)
 • 1 sneetje zuurdesembrood met olijfolie
 • Tonijn met paksoi en dashi bouillon
 • Staartstuk met kalfswang, diverse bereidingen van biet en friet
 • Diverse kleine desserts, ijs met zoete amandelen (ik at het ijs en een paar kleintjes maar niet alles)
 • Ik dronk witte wijn, rode wijn en zwarte koffie.

Dag 2
Ontbijt: yoghurt Griekse stijl 0% vet met banaan, walnoten en cacoanibs en honing, thee
Tussendoor: 2 cracottes met filet American, 2 zwarte koffie
Lunch: sla met 2 eetlepel kippendijflakes, halve avocado, tomaat, balsamico crème met glas water
Tussendoor: water, nakd reep en een kiwi
Diner: gado gado van groente, tahoe, ei en pindasaus (ik nam veel groente, ei en een klein beetje saus), smoor ayam (ik nam 1 eetlepel), 2 opscheplepels witte rijst (ik weet dat zilvervliesrijst een betere keus is maar vind basmatirijst echt zoveel lekkerder), water
Tussendoor: cola light

Dag 3
Ontbijt: thee, kwark met peer, bolletje ontbijtgranen ( 3 lepels) en koek- en speculaaskruiden
Lunch: 3 volkoren knäckebröd met filet americain, wortelspread en halve avocado, gekookt ei, snoeptomaatjes en water
Tussendoor: water, schaaltje meloen, 2 cracottes met hutekase
Diner: pitabroodje gevuld met sla, kip met kruiden en chilisaus en daarbij een salade met tomaat en honing mosterd dressing en water
Tussendoor: thee, 3 wine gums, 2 spa rood, handje pepsels

Reactie Marloes

Wat ben je super goed bezig Eline! Ik zie aan je eetdagboek dat je nadenkt over wat je eet. Je kiest voor producten die rijk zijn aan goede voedingsstoffen, je neemt geen tussendoortjes als je geen trek hebt en je neemt er meerdere als je wel trek hebt. Daarnaast neem je ook af en toe bewust producten die je lekker vindt, maar daarvan matig je de portie (bijvoorbeeld de witte rijst, het pitebroodje, de winegums en de pepsels. Tenslotte beweeg je super veel. Ik weet natuurlijk niet hoe lang je dat al doet, maar ik raad je vooral aan om dit zo veel mogelijk vast te houden.

Je nadeel is dat je niet zo lang bent, dat je een zittend beroep hebt (dat compenseer je naar mijn idee echter perfect!) en dat je in het verleden niet goed hebt afgetraind. Hierdoor zul je relatief weinig kunnen eten zonder aan te komen. Ik denk echter dat het afvallen met dit patroon zeker moet lukken. Ik merk dat je jouw behaalde resultaat (-4kg) een beetje probeert te bagetaliseren: ‘toch zijn er nog vele te gaan’. Probeer er veel meer trots op te zijn! Besef dat je nu écht heel goed bezig bent. Geen crashdieet zoals vroeger, maar een gezonde leefstijl met veel beweging. Daar mag je MEGA trots op zijn. Ook al gaat het afvallen misschien niet zo snel, je zorgt wel heel goed voor je lichaam op dit moment. Dat is misschien nog wel meer waard!

Je vroeg me in je mail ook wat ik vond van het etentje, omdat jullie vaker naar dit restaurant gaan. Eten in een restaurant is vaak niet mega gezond. Het ontbreekt vooral vaak aan veel groenten. Daarnaast worden vrijwel altijd volvette producten gebruikt en veel smaakmakers. Helemaal niet erg voor een keer natuurlijk! Het voordeel aan sjieke restaurants is dat ze relatief kleine porties serveren :). Je komt daardoor niet in de verleiding tot ‘dooreten’. Als je veel etentjes heb gedurende de weken, dan kun je per moment bepalen of je écht zin hebt in wijn, of dat spa rood of cola light ook goed is. Ik vind het echter (zoals je misschien weet) mega belangrijk dat je ook af en toe lekker geniet! Dan wordt het nooit meer een crashdieet zoals vroeger. Kortom: houd zo vol! Je doet het super goed.

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?

Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en een mail sturen. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Dat vind ik juist heel leuk. Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zodat je anoniem blijft.

Groetjes, Marloes

Lijkt het jou leuk om eens mee te doen aan ‘Your day in food’?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (23)
 1. Kim 4 jaargeleden

  Ik zou graag eens meedoen?

  Reageer
 2. Katrien 4 jaargeleden

  Wat wordt bedoelt met niet aftrainen na intensieve sport? Misschien een idee voor een artikel?

  Reageer
  • corientje25 4 jaargeleden

   Jaa dat vroeg ik mij ook gelijk af!

   Reageer
 3. Vera 4 jaargeleden

  Leuk dagboek!
  Ik denk ook dat je al heel veel stappen hebt gemaakt. Alleen al dat je bewust keuzes maakt, Is enorm veel waard! Geniet ervan dat je zo goed op weg bent. Ook al Is de weg lang, je bent wel al op de goede weg. Volhouden ?

  Reageer
 4. Margot 4 jaargeleden

  Ik zou heel graag eens meedoen! 30, mama van 2, jojo’er…

  Reageer
 5. Marjolein 4 jaargeleden

  Dag Marloes,
  Bij toeval kwam ik vandaag op jouw site, omdat ik een workout zocht voor thuis. Die heb ik ook gelijk gedaan, leuk! Ik ben op zich een sporter, maar dan vooral zwemmen (3x per week). Daarbij kon ik altijd eten wat ik wilde, maar de laatste jaren niet meer. Er zijn kilo’s bijgekomen die er maar niet af willen. Ik voel me ook minder fit. Daar wil ik erg graag verandering in brengen, dus ik wil graag meedoen! (En anders volg ik gewoon alle tips op je Insta 😉 ).

  Reageer
 6. Emma 4 jaargeleden

  Wow Eline, wat ben je super goed bezig! Ga zo door, ik weet zeker dat het je gaat lukken 🙂

  Reageer
 7. Williene Heldoorn 4 jaargeleden

  Graag voor mijn man! Hij heeft ondergewicht en heeft moeite met aankomen!

  Reageer
 8. Lisa 4 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Het lijkt mij heel leuk om een keer mee te doen. Ik eet nog niet zo lang vegan en ben wel benieuwd of ik zo mijn voedingsstoffen wel binnenkrijg.

  Reageer
 9. Tiffany 4 jaargeleden

  Ik zou echt heel graag willen meedoen. Ik werk als kok en mijn ritme is op werkdagen heel slecht qua eten, en daardoor op dagen dat ik niet eet soms ook. Ik zou graag willen weten wat jij ervan vindt en of je tips hebt voor mij

  Reageer
 10. Melanie 4 jaargeleden

  Heel inspirerend om eetdsgboeken van anderen te lezen! Lijkt me ook erg interessant om zelf een keer mee te doen. Ben afgelopen half jaar ongeveer 12 kilo kwijtgeraakt, nu probeer ik weer een goede balans te vinden om op gewicht te blijven, ben benieuwd wat jij van m’n eetpatroon vind ??

  Reageer
 11. Alia 4 jaargeleden

  Een tip voor Eline. Wanneer je naast het zitten in de auto voor je werk ook een kantoorplek hebt, zou je bij je werkgever kunnen nagaan of er ook een optie is voor een sta-bureau. Met staan verbrand je meer dan met zitten. Mochten je knieën een hele dag staan (nog) niet aankunnen, dan kan je zo’n bureau vaak ook nog lager zetten. Succes met het vasthouden aan deze levensstijl! Groetjes, Alia

  Reageer
  • Vera 4 jaargeleden

   Moet je wel oppassen voor spataderen. Is met staan meer dan met zitten. Maar zo’n klein fiets-ding voor onder je bureau kan wel. En de kleine dingen als wandelen in je pauze.

   Reageer
 12. Demi 4 jaargeleden

  Ik doe graag mee!

  Denk namelijk dat ik verantwoord afval momenteel. Maar een oog/tips/feedback op mn schema door een expert, zou heel fijn zijn.

  Groetjes,
  Demi

  Reageer
 13. Mirjam 4 jaargeleden

  Hoi Marloes!
  Ik zou hier eigenlijk best graag eens aan meedoen.
  Op dit moment ben ik bijna hersteld van mijn eetstoornis en de afgelopen tijd heb ik geleerd om op mijn gevoel te eten. Ik houd mijn eten dus eigenlijk niet meer bij maar het lijkt me leuk om dat hiervoor weer eens te doen. 🙂 Ik weet dat mijn eetpatroon niet perfect is, maar misschien is dat ook wel relativerend voor medelezers en de lezers die op dit moment een eetstoornis hebben?
  Ik hoor het graag! 🙂
  Liefs

  Reageer
 14. Mandy 4 jaargeleden

  Ik zou graag meedoen!

  Reageer
 15. Melissa 4 jaargeleden

  Ik zou graag eens meedoen!

  Reageer
 16. Sabine 4 jaargeleden

  Leuk artikel, heel erg interessant om te lezen!
  Ik zou graag meedoen. Zelf probeer ik ook op mijn eten te letten, maar vind het heel lastig om goed in te schatten hoeveel en wat.

  Reageer
 17. Zoë 4 jaargeleden

  Ik zou graag mee willen doen! Ik ben 21 jaar en student. Ik worstel al jaren met een eetstoornis (binge eating) en ben hiervan aan het herstellen.

  Liefs

  Reageer
 18. manon 4 jaargeleden

  Hi Marloes, ik zou graag mee willen doen!

  Reageer
 19. Joyce 4 jaargeleden

  Hoi, ik lees vaak berichten van mensen die al heel goed bezig zijn.
  Ik ben een moeilijke eter en bij het zien van bepaalde gerechten, of het juist heel veel afwisselende haak ik al af.
  Ik worstel met de tijd; 4 dgn werken, 1 dag school, elke avond in de studieboeken, huishoudelijke taken, weekend Family time. Laat thuis: vaak geen zin meer om te koken. Dus eten halen , bestellen en uiteten staat merendeels bovenaan. En dan vaak nog een wijntje. Fout, fout, fout. 6 jaar geleden kon ik nog alles eten wat ik wilde. Tot ik zwanger werd. En nu vind ik het ohhhh zo moeilijk om mijn levenspatroon te veranderen, helemaal met een andere Bourgondiër in huis. Ik wens weleens een dagelijkse kok in huis.
  Ben 1,73 en 74 kilo maar zou er zoooo graag 10 kilo af willen krijgen. Tijd maken om weer fitter te worden met bewegen en ook m’n eten veranderen. Maar hoe???

  Reageer
 20. Eva 4 jaargeleden

  Hoi Marlous,
  Mij lijkt het ook leuk om mee te doen! Ik studeer sinds kort en woon nu dus kamers. Ik vind het best lastig om een goede en vol te houden gezonde leefstijl te krijgen. Als ik voor mezelf, dan vind ik het best lastig om in te schatten hoe ik gezond eet. Ik vind het nog lastiger als ik samen met anderen eet, en dan zijn er natuurlijk ook nog de nodige stapavondjes die (wel heel leuk!! maar) niet heel gezond zijn…
  Ik ben erg op zoek en proberende naar een gezonde en vooral gebalanceerde levensstijl 🙂
  Groetjes Eva

  Reageer
 21. Esther 4 jaargeleden

  Ik zou graag eens meedoen. Ben op goed gewicht. Probeer gezondere keuzes te maken, maar hoef niet af te vallen.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.