Eetbuien Voorkomen en Emotie Eten: Mijn Tips

Vandaag een wat lastiger onderwerp, waar ik ontzettend vaak vragen over krijg, namelijk eetbuien en emotie eten. In deze video geef ik tips over hoe je eetbuien kunt voorkomen en emotie eten kunt verminderen. Ik zou hier uren over kunnen praten, dus dit is echt een hele korte samenvatting.

Hier nog even de tips op een rijtje:

 1. Eet en drink voldoende, dit helpt voorkomen dat je trek krijgt.
 2. Probeer erachter te komen op welke momenten jij een eetbui krijgt, of wanneer jij uit emotie gaat eten. Is dat als je verdrietig bent? Of misschien als het gezellig is? Of juist als je alleen bent? Als je precies weet wat jouw zwakkere momenten zijn, kun je gericht bezig gaan met het verminderen van jouw eetbuien of emotie eten. Probeer daarbij ‘in je gevoel te komen’. Sta datgene wat je voelt even helemaal toe.
 3. Zoek afleiding! Ga de afwas doen of een andere huishoudelijke taak, ga naar de sportschool, mail of bel iemand of doe een spelletje of lees een tijdschrift. Zo worden je gedachten afgeleid van de wens om te eten.
 4. Schrijf of typ een stuk over waarom jij gezond leven belangrijk vindt en hoe het je laat voelen. Zet ook neer wat je doelen zijn.
 5. Als je merkt dat je zin krijgt in ongezonde dingen, geef jezelf dan 3 minuten de tijd om na te denken over waarom je wilt eten. Lees je eigen geschreven stuk (van hierboven) nog eens door. Na de 3 minuten ga je beslissen of je nog steeds wilt gaan eten, of dat het eigenlijk niet nodig is. Als je toch nog zin hebt, doe het dan gewoon en voel je niet schuldig!

Het meest belangrijk vind ik dat je beseft dat vrijwel iedereen wel eens last heeft van een eetbui. Dit is compleet normaal, als het niet te vaak voorkomt. Voel je dus niet schuldig, even de controle verliezen gebeurt vrijwel iedereen.

Wil je meer lezen over het dit onderwerk, dan zou ik je zeker dit boek aanraden: Uit de van van emotie eten van Joanna Kortink. Dit wordt trouwens niet gesponsord! Ik vind het gewoon echt oprecht een goed boek.

Als je nog vragen hebt, dan kun je die hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Herken je dingen uit deze video? Welke tips werken voor jou?

15 reacties

 1. In het verleden had ik hier wel last van. Door mijn onzekerheid ging ik eten, omdat het mij op dat moment een fijn gevoel gaf. Daarna natuurlijk extra schuldig, dus weer een negatief en onzeker gevoel. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Gelukkig heb ik dat kunnen doorbreken en is mijn relatie met eten veel beter en gezonder 🙂

 2. Een eetbui af en toe…ja, zeker! Net voor ik ongesteld moet worden….of als ik moe ben en een zware week achter de rug heb. Gelukkig kan ik het meestal controleren. Ik zorg dat ik snack-a-jacks in huis heb voor die paar dagen per maand….of het bananenbrood-recept van deze site….of ik maak de gewone maaltijd extra lekker….ik ben dol op soep, dus eet dan gerust een kom soep als tussendoortje….of ik sta mezelf een keer die eetbui toe. Ik kan dan na het werk thuiskomen en een halve zak chips opeten, terwijl ik eigenlijk daarna gewoon ga avond-eten. Gebeurd inmiddels nog heel zelden. Het enige seizoen waarin de eetbui er altijd is, is met de chocolade-pepernoten. Dat heeft werkelijk niets met mijn gevoel of humeur te maken, die vind ik ZOOOOOO lekker….daarmee kan ik geen maat houden 😉 Het enige dat werkt, is NIET kopen. En als…..dan verstopt mijn vriend de zak, plakt ‘m dicht en geeft me af en toe een kommetje…..hahahaha!!! 🙂 Die tijd hebben we gelukkig weer achter de rug!

  De tip van dat schriftje vind ik wel een hele mooie. Toen ik in mijn puberteit niet zo lekker in mijn vel zat, gaf mijn vriend me de tip om elke avond voor het slapen gaan 3 fijne dingen van die dag op te schrijven in een schriftje. Dat heeft me onwijs geholpen. Dus voor iedereen die last heeft van eetbuien…..zeker deze tip gaan proberen!! Succes.

 3. De afgelopen kerstdagen was voor mij ÊÊn grote eetbui. Ik vind het dan gezellig maar kan dan geen maat houden. Heb ik nu spijt van. Maar vandaag is weer een nieuwe dag en proberen we het gewoon opnieuw ;). Denk dat ritme heel belangrijk voor me is. En met deze gekke dagen vergeet ik nog wel eens voldoende te drinken, dat merk je meteen.

 4. Ik begin altijd heel keurig met 1 koekje en merk dat ik in zo’n bui nog drie of vier keer terug loop naar de kast voor nog een koekje. Heb dit vooral heel erg als ik idd. alleen thuis zit en vooral als ik achter de computer zit. Merk dat ik de laatste tijd wel heel veel eetbuien heb maar hoop dat dit verdwijnt zodra ik in januari met de challenge start. Kan soms beter helemaal niks eten dan een klein beetje, want door de smaak heb ik dan juist vaak zin in nog meer.

 5. heel herkenbaar leuke video weer, nu heb ik ff een vraagje hoe denk jij over xenical tabletten ter ondersteuning om af te vallen

 6. Heb dat boek al jaren in de kast liggen en heb het nog nooit gelezenm echter het laatste jaar helaas 30kilo aamgekomen door de eetbuien dus denk dat ik het boek toch maar eens ga lezen

 7. Leuk om te lezen! Deze tips heb ik jaren geleden gekregen vanwege een eetprobleem. Als ik in een periode zit dat het wat moeilijker gaat om gezonde keuzes te maken m.b.t eten dan ga ik weer noteren wanneer en waarom ik zou willen gaan snoepen. Door de dingen op papier te zetten wordt het tastbaarder dan alleen maar een gevoel, en lukt het me vaak om toch niet van alles naar binnen te proppen. En als ik wel een keer een eetbui heb, dan is dat maar zo. Zolang het af en toe is dan kan ik daarmee leven. De boog kan niet altijd gespannen staan ?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram