| 10 juli 2013

Durf jij te proeven?

Collage

Maandag gaf ik jullie 10 tips om gezond te leven op vakantie, één daarvan was om te genieten van lokale gerechten. Deze zijn vaak veel minder zout en vet dan de gerechten die zijn aangepast op de westerse toeristen. Je kunt in ieder land een hamburger met patat krijgen, het is lekker veilig om zoiets te bestellen, je weet namelijk zeker of je het lust of niet. Bij lokale gerechten weet je vaak niet wat je krijgt…ik ben benieuwd of dit jou afschrikt? Oftewel, durf jij in een restaurant of op reis iets te bestellen of te proeven dat je niet kent? Lees verder voor onze mening.

Het kan soms best spannend zijn om een gerecht of product te proeven dat je niet kent. Vooral in andere landen weet je niet precies wat je krijgt voorgeschoteld en hoe het smaakt. Albert en ik proberen juist regelmatig gerechten te proeven die we niet kennen.

Ik heb zelf van kinds af aan meegekregen dat je gewoon eet wat er op je bord ligt. Vroeger lustte ik geen spruitjes (origineel hè ;-)), toch moest ik ze altijd proberen. Ik heb paps en mams veelvuldig vervloekt, maar bij deze….: pap, mam, dank jullie wel! Er is tegenwoordig eigenlijk vrijwel niets dat ik niet lust, op een enkele hele specifieke smaak na. Ik houd bijvoorbeeld niet van een overheersende gembersmaak of een grote hoeveelheid koriander. Dit maakt het voor mij gemakkelijk om veel dingen uit te proberen in restaurants en als ik op vakantie ben. Door de smaak van gerechten leer je toch een beetje de cultuur kennen. Bij het proeven valt het soms wat tegen, bijvoorbeeld bij een vrucht die we proefden in Thailand. Meestal houden we aan een vakantie echter nieuwe favoriete gerechten over!

Tijdens een les op mijn opleiding (Voeding en diëtetiek), kregen we ooit de mogelijkheid om gefrituurde sprinkhanen en maden te proberen. Ik heb dit toen na lang twijfelen gedaan, het was best te eten! Krokant met wat kruiden smaakten ze een beetje chips-achtig. Ik denk dat ik echter bij zeer afwijkende eetgewoontes (lees: rauwe eieren, koeienogen etc.) wel zou afhaken.

Albert at vroeger veel aardappelen, groenten en vlees. Veel buitenlandse gerechten waren daarom tot +- 10 jaar terug nieuw voor hem. Langzaam is hij steeds meer gaan proberen en momenteel geniet hij lekker mee van al het proberen en proeven. Vooral op vakantie in Maleisië vorig jaar heeft hij intens genoten van het Indiase eten. Ook voornamelijk van de manier van eten, met één hand! Geloof me, dat is nog best een uitdaging.

Wij zijn dus zeker van het proeven. We zijn benieuwd of jij dat ook doet? Probeer je wel eens gerechten en producten die je niet kent, of kies je toch liever voor de veilige weg?

Groetjes, Albert en Marloes

Vertel! Probeer jij wel eens onbekende producten? Of liever niet?

 

7 reacties

  1. Wat een leuk artikel!

    Ja, ik ben ook ontzettend van het proberen. Want je kunt nooit weten of je iets lekker vind of niet zonder het te hebben geprobeerd! Zo ontdekt je ook de lekkerste nieuwe gerechten, en kan je die zelf ook weer maken!

  2. Jaarlijks bij het pure food event in Eindhoven, behalve heel interessant (lezingen, informatie kraampjes) is er ook veel te proeven, vorig jaar heb ik een sprinkhaan met chocolade gegeten en dit jaar paardenbloemen aanmaak limonade (echt heel lekker!) Verder was er van alles met zeewier, spelt en nog veel meer!

  3. Ik zou het wel willen, superleuk om zo wat meer in de cultuur te komen 🙂 Alleen ik durf het niet altijd aan met mijn waslijst aan allergieën. Meestal zijn ze in andere landen niet zo heel erg duidelijk over wat ergens precies in zit 😉

  4. Ik ga het liefst voor het in mijn ogen “veilige” eten. Er zijn momenten dat ik wel iets onbekends probeer, maar als het om maden, organen, sprinkhanen etc gaat, dan is er geen twijfel en laat ik het graag aan mij voorbij gaan 🙂
    Ook de gerechten, waarbij je uit de naam niet kan opmaken wat je gaat krijgen, laat ik graag staan voor mijn medemens!
    Kortom aardappels, groenten, vlees, pasta’s en rijst doen het prima 😉

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram