Drinken, wat zijn goede keuzes?

Collage

Hi guys! Ik krijg ontzettend vaak vragen over vochtinname. Hoeveel moet je drinken? Moet je echt 2 liter water per dag binnen krijgen? En vooral, welke soorten zijn goed en welke niet? Natuurlijk zijn over dit onderwerp heel veel verschillende inzichten. Ik ga jullie mijn mening geven en die zo goed mogelijk onderbouwen. Ik hoop dat je door dit artikel gemakkelijker een keuze kan maken wat betreft drankjes die je neemt!

We drinken de hele dag door, vaak veel verschillende soorten dranken. Ik probeer je in dit artikel zo volledig mogelijke informatie te geven over hoe je de juiste keuzes kunt maken.

Hoeveel moet je drinken?
Ik begin met de hoeveelheid vocht die je volgens de richtlijnen zou moeten binnen krijgen. Bij een gezonde vezelrijke voeding wordt minimaal 2 liter vocht per dag geadviseerd. Dit is inclusief thee, koffie, melk en/of karnemelk. Als je sport, of om een andere reden veel zweet (sauna, warm land etc.) dan vergroot dit je behoefte. Ik schreef eerder een artikel over vochtinname bij sport. Daniëlla vulde dit later aan met de nieuwste bevindingen. Ik merk dat sommige mensen van nature een wat grotere vochtbehoefte hebben, dat is prima!

Collage chai tea

2 liter water?
Er gaan veel verhalen de ronde over het drinken van 2 liter water op een dag, dit zou erg goed zijn. Natuurlijk is water een perfecte dorstlesser, veel beter dan suikerhoudende frisdranken. Ik zou je dus absoluut aanraden om vaker een glas water te nemen. 2 liter vind ik echter niet nodig, dit is je complete vochtbehoefte! Vul dus gerust aan met andere gezonde dranken, voorbeelden geef ik hieronder. Ik schreef ook al eerder een artikel over het drinken van 2 liter water.

Welke soorten dranken kan ik het beste kiezen?
De meeste vragen gaan over de keuze tussen verschillende producten. Ik zal hieronder aangeven welke dranken in mijn ogen de voorkeur hebben, welke je ook met enige regelmaat kunt gebruiken en welke ik aanraad niet te vaak te kiezen.

Altijd goed

  • Natuurlijk is water altijd een goede keuze! Je kunt ook voor bronwater (met koolzuur) kiezen. Door kruiden of fruit aan het water toe te voegen, krijg je een ander smaakje. Denk bijvoorbeeld eens aan het toevoegen van munt, basilicum, limoen, citroen, meloen of aardbei.
  • Ook thee (zonder suiker) kun je met een gerust hart drinken, de soort maakt in mijn ogen niet veel uit. Kijk uit met theekorrels, bijvoorbeeld van Zonnatura, deze kunnen suiker bevatten! Varieer lekker met soorten en smaakjes. Losse thee smaakt bijvoorbeeld weer heel anders dan aardbeienthee uit een zakje.
  • Tenslotte vind ik koffie (zonder suiker en vette koffiemelk) een goede aanvulling als het gaat om vochtinname. Onbeperkt koffie drinken raad ik niet aan, maar tot zes kopjes per dag is in mijn ogen geen probleem. Daniëlla schreef hier eerder over.

IMG_0396

Soms goed

  • (Soja)melk en karnemelk zijn goede aanvullers van vocht, mits je er tegen kunt. Ik raad je aan niet meer dan 2 glazen per dag te drinken. Als je meer drinkt krijg je namelijk ongemerkt veel calorieën en vet binnen, terwijl je de extra voedingsstoffen niet nodig hebt. Het drinken van normale melk of karnemelk, heeft voor mij altijd de voorkeur boven Optimel of andere met zoetstoffen gezoete melkproducten. Ik raad je aan om jezelf niet teveel te wennen aan een zoete smaak.

Mijn voorkeur gaat uit naar de producten hierboven. Ik weet echter dat veel mensen behoefte hebben aan meer afwisseling. Dan kun je in beperkte mate kiezen voor de dranken hieronder:

  • Light frisdranken met koolzuur, zijn gezoet met zoetstoffen als aspartaam en cyclamaat. Deze zijn erg vaak in opspraak. Toch zijn deze dranken in mijn ogen best oké voor de afwisseling van smaken! Koffie, thee en water gaan soms nou eenmaal vervelen. Ik vertelde gister bij de reacties ook al dat het drinken van cola light in plaats van cola ontzettend veel calorieën kan schelen. Vooral bij mensen met overgewicht is dit heel positief. Cola light, sinas light, cassis light, rivella etc. passen daarom voor mij in het rijtje van de ‘soms goed’ producten. Ik raad je aan om niet meer dan 3 glazen per dag te nemen. Meer lezen over zoetstoffen? Dat kan hier.
  • De producten van Crystal Clear horen eigenlijk in hetzelfde rijtje thuis. Ze bevatten geen calorieën, enkel zoetstoffen. Met matig gebruik zijn ook deze in mijn ogen prima. Ga hier ook uit van een maximum van 3 glazen per dag.
  • Je kunt tegenwoordig in veel supermarkten Limonadesiroop met 0% suiker krijgen. Ook deze bevat zoetstoffen en past dus tussen de producten hierboven. Wederom, niet meer dan 3 glazen per dag. Incidenteel iets meer drinken is natuurlijk geen probleem, maar maak er geen gewoonte van.

fruits and juice

Liever niet te vaak

  • De meest duidelijke in deze categorie zijn frisdranken als cola, sinas, 7-up, cassis etc. Deze bevatten ontzettend veel suiker.
  • Ook van energiedrankjes als Red bull is algemeen bekend dat ze veel suiker bevatten. Daarnaast zitten ze boordevol cafeïne en taurine, dat vooral bij jonge gebruikers schadelijk kan zijn.
  • Minder bekend is dat vruchtensap ook ontzettend veel suiker bevat, vrijwel net zo veel als cola en andere frisdranken! Ik heb het dan niet alleen over vruchtensap uit pak, maar ook over verse sappen! Fruit bevat veel suiker en vruchtensappen bevatten héél veel fruit. Gebruik deze sappen daarom niet te vaak. Je kunt in dit artikel meer lezen. Wel kun je een mengsel maken van vruchtensap met melk, yoghurt of groentensap!
  • Chocolademelk en yoghurtdrink bevatten niet alleen veel suiker, maar ook veel verzadigde vetten. Neem ook deze niet te vaak.
  • Ook alcoholische dranken tikken hard aan in calorieën en suikers, bovendien werken ze verslavend. Daarom staan ook deze in het ‘niet te vaak’ rijtje. Ik twijfel over het schrijven van een volledig artikel over alcoholisch dranken en keuzes die je daarin kunt maken. Lijkt jullie dat leuk?
  • Light sappen zonder koolzuur zoals light vruchtensap, Dubbel fris light en Roosvicee 50/50 bevatten ook nog vrij veel suiker. Minder dan de originele varianten, maar nog genoeg om ze in deze categorie te plaatsen. Ik raad je aan om ze met mate te drinken!
  • Ook met speciale drankjes als Ice tea, Fernandez, sportdranken, aloë vera drankjes en kokoswater is het opletten geblazen. Vaak ook hier hetzelfde verhaal: veel suiker! Laat je niet ‘foolen’ door gezondheidsclaims.

Calorieën sinaasappelsap

Heb jij een drankje waarover je twijfelt? Bekijk de verpakking dan eens goed. Een goede richtlijn is het aantal calorieën per 100ml (of per glas). Fabrikanten geven dat vrijwel altijd weer op de voorkant van een verpakking, vaak in een klein rechthoekig hokje. Bevat jouw drankje meer dan 10kcal per glas? Neem er dan niet teveel van. Een voorbeeld zie je hierboven. Melk en karnemelk zijn hierbij in mijn ogen uitzonderingen, omdat deze ook ontzettend veel goede voedingsstoffen bevatten.

Ik hoop dat je iets kunt met dit overzicht en dat het je vragen beantwoord! Anders kun je ze altijd hieronder stellen. Ik wil nog een keer benadrukken dat ik dit artikel op basis van mijn mening heb geschreven en dat meningen onderling kunnen verschillen.

Groetjes, Marloes

Wat drink jij het liefst? Zou je een artikel over alcoholische dranken willen zien?

37 reacties

  1. Graag een artikel over alcohol. Iemand zei mij eens dat je op alcohol een vliegtuig kunt laten vliegen, net zoals jij hierboven zegt…liever niet dus. Ben benieuwd naar jouw overwegingen.

  2. Wat weer super om te lezen wat je wel of niet kan drinken. Natuurlijk maak je je eigen jeuze, maak duidelijker dan dit heb ik het nog niet gelezen. Een artikel over alcohol vind ik een mooie aanvulling op dit

  3. Ik drink eigenlijk altijd water en thee en voor mij is dat genoeg.
    Heel soms een glas verse jus d’orange in het weekend en bij uit eten gaan spa rood (doe eens gek…haha) maar daar blijft het wel bij. Ik mis andere dranken totaal niet.

  4. Leuk artikel! Ik let inderdaad ook op calorieën wanneer ik drinken koop, en drink meestal water, thee en soms light frisdrank. Een artikel over alcohol lijkt me heel nuttig!

  5. Eigenlijk let ik Er pas sinds kort en ik vind het toch wel moeilijk de sappen en frisdranken te laten staan! Ben aan het Afbouwen 😉

  6. Ik drinken eigenlijk altijd (groene) thee of water en als ik uiteten ga neem ik vaak bronwater of bruisend bronwater omdat ik toch niet zo’n behoefte heb om te drinken tijdens het eten, doe ik thuis ook nooit.
    Alcohol drink ik heel af en toe een wijntje en Crystel clear drink ik wel regelmatig een glas of een klein flesje, zeker op verjaardagen vindt ik dat dan wel lekker.
    Sinds ik ben gestopt met het drinken van fanta en ijsthee heb ik daar eigenlijk ook niet echt behoefte aan. In plaats van deze drankjes eet ik liever een keer een lekker toetje of tussendoortje.

  7. Hallo Marloes,

    Ik lees al een tijdje optimavita en vind het vaak erg leuk. Maar toch zitten een paar dingen me erg dwars.
    Ik heb persoonlijk mijn ups en downs gehad qua eten betreft. Maar door dat heb ik ook veel over eten geleerd. Ik heb dus een paar vragen voor je.

    Waarom raad je melk en melk producten aan? Ik ben er van overtuigd dat een mens geen melk nodig heeft. Een mens is een dier. Dieren drinken melk van hun moeder als ze nog een baby zijn. Als ze wat ouder worden stoppen ze hier mee en gaan ze al helemaal geen melk meer drinken van andere dieren. Waarom zou de mens hier de uitzondering op zijn?

    Ook vraag ik me af waarom je light producten aanraadt maar vruchten sappen aan raad.
    Ja light producten zijn laag in calorieën, maar de ingredienten erin zijn onnatuurlijk en zeer slecht voor de gezondheid.
    Vruchtensappen daarentegen, bevatten inderdaad veel suiker en ook wat meer calorieën, Maar dit is echter wel compleet natuurlijk. Het fruit is niet bewerkt door de mens. Het lichaam weet beter wat het moet doen met de fruitsuikers dan met de aspartaam.
    Heb je wel eens gehoord van fruitarians? Zoek Fullyrawkristina eens op op youtube. Zij eet ontzettend veel fruit maar zegt dat het haar van bepaalde ziektes heeft genezen.

    Begrijp me alstjeblieft niet verkeerd. Ik vind je blog en al je recepten echt onwijs leuk. Ik vraag me dit gewoon af.

    1. Hoi Izzy, dank je wel voor je complimentje. Ik denk dat melk hele gezonde voedingsstoffen bevat, die veel voor ons lichaam kunnen doen. Ik ben het met je eens dat sommige mensen beter geen melk kunnen nemen. Mijn uitgangspunt is dat als je er geen last van hebt, het een prima aanvulling is op een gezond voedingspatroon! Ik schreef hier een tijd terug al eens over: https://www.optimavita.nl/voeding/feit-of-fabel-melkproducten-zijn-ongezond/
      Ik raad in sommige gevallen light frisdranken (met mate!!) aan, omdat extra suiker in die gevallen nog veel schadelijker is. Denk eens aan mensen met zwaar overgewicht en de negatieve gevolgen die suiker bij hen heeft op de gezondheid! Afvallen kan in zo’n geval zorgen voor vermindering van klachten, voorkomen van ziektes als diabetes, hart en vaatziekten en zelfs kanker. Verminderen van suiker helpt bij het afvallen.
      Het woord ‘natuurlijk’ betekent niet dat iets ook gezond of veilig is. Denk eens aan de giftige dingen uit de natuur. Ik zeg absoluut niet dat fruit slecht is, maar kan dat voor sommigen wel zijn in hele grote mate. Bovendien is rietsuiker ook natuurlijk, maar niet gezond in grote mate!

      Ik hoop dat ik je meer duidelijkheid heb kunnen geven over mijn visie. Er zijn in de voedingswereld veel verschillende visies, zoek diegene waar jij je het meest in kan vinden!

    2. Jouw berichtje snap ik volkomen! Lees het boek ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig’. Een ontzettend goed boek over wat eten met je doet. Daar staat ook in over melk en light producten. Over melk: melk is voor kalveren en niet voor mensen. De mens is als enige die na de babytijd nog doorgaat met het drinken van melk, van een ander soort notabene. De samenstelling van melk verschilt en is gemaakt voor het dier of mens waar het voor bedoeld is met de juiste afgepaste voeding. Melk uit de borst is voor ons mensen. Koemelk bevat ook nog eens een groeihormoon dat de groei van het kalf bevordert, dit is 1 van de redenen waarom volwassen mensen aankomen van koemelk. Het kalf stopt met melk drinken en gaat gras eten zoals wij ook overgaan op vast voedsel. Ook de verhoudingen tussen calcium, fosfor en magnesium kloppen niet in koemelk waardoor het lichaam het calcium uit je botten gaat halen. Ik kan niet alles kwijt hier maar geloof me, er is meer tegen melk! En magere en halfvolle melk lijken dan de gezondere varianten maar die bevatten meer lactose (waar mensen vaak niet tegen kunnen) en het vet van de volle melk heb je juist nodig omdat zonder dit vet je lichaam de aanwezige vitaminen en mineralen in de melk niet kan gebruiken. Dat melk van nature ‘vol’ is heeft een reden. En ook hiervoor geld: puur en onbewerkt is altijd gezonder.
      Lihgt producten: als je dan een keertje cola wilt drinken drink dan de pure vorm, dus niet light. Er zit weliswaar meer suiker in maar er is tenminste zo min mogelijk mee gerommeld.
      Dat er ‘natuurlijk’ op een product staat zegt nog niet altijd wat, je zult altijd de ingrediëntenlijst moeten bekijken maar ik geloof zeker dat goed eten als medicijn kan dienen, eten moet je vóór je laten werken ipv tégen je.

      1. Hoi Esmee, ik raad je aan om niet af te gaan op informatie uit één boek en dit ook niet op iedereen toe te passen. Ieder mens is anders, met andere mogelijkheden, intoleranties en behoeftes.

  8. Hoi Marloes,

    Leuk artikel 🙂 Zou je een keer een ‘goede kaas keuze’ artikel kunnen maken? Wat is nou het verschil tussen mozarella, geitenkaas, feta, normale kaas etc? Ik vind het allemaal een beetje verwarrend. Liefs, Valesca

  9. Hoi hoi!

    Leuk artikel, mijn vriend en ik hebben hierover eeuwige discussie. Hij is vruchtensap verslaafd (roseviseé 50/50) waar ik slecht water thee en af en toe een koffie neem. Ik probeer hem te laten minderen en hij wil mij aan de sap.
    Mocht ik nu echt een keer een gekke bui hebben en toch een glas met hem mee drinken doe ik de 50/50 nog een keer door de helft. Halfje sap halfje water.

    Maar geef mij maar een bakkie thee hoor! haha

    Keep going the good work!

  10. Ik ben wel benieuwd naar dat artikel over alcohol. Niet dat ik een fervente drinker ben, hooguit 1x per maand 1-2 glazen, maar ik ben wel geïnteresseerd er in.

  11. Interessant artikel, maar ik hou het zoiezo meestal op water en probeer niet meer dan 2 tassen koffie per dag te nuttigen.

    Een artikel over alcoholische dranken zegt me wel wat. Ik ben een echte bourgondiër, dus bij een lekker stukje vlees hoort altijd een glaasje rode wijn 🙂 Benieuwd wat je bevindingen zijn, en of het me op andere gedachten kan brengen!

  12. Interessant artikel! Ik dronk vroeger eigenlijk alleen maar frisdrank, nu af en toe nog een glaasje light.
    Tegenwoordig drink ik eigenlijk altijd thee, koffie en water (soms met citroensap of schijfje citroen).
    Omdat ik veel sport drink ik soms enorm veel naar mijn gevoel, zo’n 3 tot 4 liter per dag (inclusief drinken tijdens het sporten, dan gaat er ook al wel een liter doorheen in 1,5 à 2 uur).
    Dat lijkt me eigenlijk wel erg veel, maar als ik minder merk ik dat ik hoofdpijn krijg dus blijf toch maar veel drinken.

    In het weekend drink ik graag een roséetje, dus ik ben erg benieuwd naar je artikel over alcohol!

    1. 3-4 liter drinken kan normaal zijn, zeker als je veel sport! Je hebt bij een vezelrijke voeding 2 liter nodig, bij een uur sporten mag je hier minimaal een halve liter bij rekenen. 3 liter drinken is dus inderdaad nodig bij 2 uur sporten!

  13. Leuke artikelen schrijf je, Marloes! Ik heb jouw site pas deze week gevonden, maar ik maak er nu al veel gebruik van (bbbb workout, recepten:-)
    Ik heb ook belangstelling voor een artikel over alcohol en ook over kaas. En of kaas ook vervangen kan worden, aangezien mijn man allergisch is voor kaas.

  14. Interessant artikel, maar ik heb er toch een beetje mijn twijfels bij als ik eerlijk ben. Over koffie zijn de meningen verdeeld. Ik geloof zeker niet dat koffie een probleem is, ik drink het zelf ook graag, maar 6 kopjes per dag is wel heel veel. Dan krijg je veel cafeïne binnen (tenzij je decaf drinkt natuurlijk) en bovendien schijnt koffie juist de dehydrateren. Niet zozeer slecht dus, maar geen aanvulling op de vochtbalans.
    Lightproducten ben ik nog niet zo lang geleden mee gestopt. Het scheelt zeker in calorieën, maar de zoetstoffen die er in zitten zijn chemisch en onnatuurlijk. Je lichaam weet niet wat het er mee moet en kan het slecht verwerken. Daarbij voedt je met light producten wel de zoetbehoefte van het lichaam, je lichaam denkt dat het suiker krijgt maar het komt niet, daar kun je ook last van krijgen. Bovendien is vooral aspartaam nogal in opspraak. Zelfs de ‘zoetzoekende’ beestjes laten het links liggen, ik geloof echt niet dat het gezond is. Met mate vast, maar dan denk ik meer aan eens per week in plaats van drie keer per dag.

    1. Dat koffie zou dehydrateren is inmiddels door verschillende onderzoeken tegengesproken, maar dit werd inderdaad lang gedacht! Ook aspartaam is ruim onderzocht en pas bij hele grote hoeveelheden schadelijk. Zoals we al eerder zeiden, is het ook de vraag wat schedelijker is; een paar glazen suikerrijke cola of 1-3 glazen cola light per dag. Sommige mensen met veel overgewicht willen nou eenmaal absoluut iets anders drinken dan thee of water. Naar mijn mening is een klein beetje cola light dan een beter alternatief dan elke dag een paar glazen normale cola. Maar hier zullen de meningen waarschijnlijk altijd wel over blijven verschillen. Ik kijk in ieder geval per persoon naar wat ik adviseer.

  15. Hoihoi!

    Sinds gister weet ik van het bestaan van deze site.
    Wat een ontzettend leuke en interessante site zeg!
    Jullie geven hele handige en leuke informatie/tips!

    Bedankt!
    Groetjes Kim

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram