Afvallen Persoonlijk Voeding

De zorgverzekering vergoedt de diëtist!

Door

_MG_4671

Ik krijg heel regelmatig mailtjes van mensen die graag begeleiding willen in hun proces om gezonder te gaan eten, af te vallen of om van hun (darm)klachten af te komen. Ik vind het eigenlijk niet mogelijk om via internet mensen te begeleiden, ik wil ze altijd in mijn praktijk zien. Dit is natuurlijk niet mogelijk als je niet in de buurt van Paterswolde/Groningen woont, daarom adviseer ik deze mensen vrijwel altijd een diëtist in de buurt te zoeken. Ik merk echter dat heel veel mensen niet weten, dat dit gewoon vergoed wordt door de zorgverzekeraar!

Even voor de duidelijkheid, ik ben dus diëtist. Na mijn sportopleiding ben ik de opleiding Voeding en Diëtetiek gaan volgen in Groningen en ik ben in 2011 afgestudeerd. Ik heb toen mijn eigen praktijk geopend bij de sportschool waar ik toen al werkte, Sportrade in Paterswolde. Een groot deel van mijn werk is het individueel begeleiden van mensen met problemen op het gebied van voeding. De grote meerderheid van mijn cliënten willen afvallen, maar je kunt ook bij een diëtist terecht voor voedingsadvies bij:

 • Ondergewicht
 • Vegetariërs, veganisten of andere afwijkende voedingspatronen.
 • Diabetes Mellitus (suikerziekte)
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Hoge bloeddruk
 • Maag- of darmklachten (Veel voorkomend is het prikkelbare darmsyndroom)
 • (Top)sport
 • Zwangerschap
 • Voedingsproblematiek bij kinderen
 • Twijfels of je wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt

Als je een medische reden hebt om voedingsadvies te krijgen, wat bovenstaande problemen sowieso zijn, vergoed de zorgverzekeraar de diëtist. Bij sommige zorgverzekeraars heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig, maar bij veruit de meeste niet! Het is voor de zorgverzekeraar heel interessant dat jij zo gezond mogelijk bent, dan kost je namelijk het minst. Ook als je te weinig van bepaalde voeding binnen krijgt, wat bijvoorbeeld kan gebeuren als je op eigen houtje bijvoorbeeld een veganistisch voedingspatroon start, heb je meer kan om ziek te worden of andere klachten te krijgen.

_MG_4816 copy

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat alle zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering (bijvoorbeeld de diëtist) van je eigen bijdrage afgaat. Als je nog eigen bijdrage hebt staan omdat je nog geen zorg hebt gebruikt dit jaar, dan stuurt je zorgverzekeraar je een rekening. Deze eigen bijdrage staat momenteel op €350,- per jaar. Als je dit al betaald hebt, dan kost de diëtist jou helemaal niets!

Ben jij, om welke reden dan ook, aan het worstelen met je voeding? Dan kun je dus gerust hulp inschakelen! Let er wel op dat er een duidelijk verschil is tussen een diëtist en een gewichts- of voedingsconsulent. De gewichtsconsulent kan je ondersteunen bij het afvallen, maar heeft een minder lange opleiding gehad met minder psychologie en gespreksvoering. Er zijn hele goede gewichts- en voedingsconsulenten op de markt, maar er zijn er ook die een stuk minder bekwaam zijn. Heb je medische klachten, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, diabetes of darmklachten, dan kan een voedings- of gewichtsconsulent je niet helpen.

Ik raad je sowieso aan om eerst op de website van een voedingsproffessional te kijken en eventueel eens rond te vragen in je omgeving naar ervaringen bij die persoon.

Heb je interesse in een persoonlijk advies van mij? Kijk dan gerust eens op de website van mijn praktijk: www.dietist-optimavita.nl

Heb je nog vragen over het werk van een diëtist? Stel ze dan gerust hieronder!

Groetjes, Marloes

Ben jij wel eens bij een diëtist geweest?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Marieke 9 jaargeleden

  Ik vind het zo jammer dat jullie niet dichterbij wonen… Arnhem-Groningen is wat overdreven. Maar ik was niet echt tevreden over de diëtist die mij geholpen heeft bij een gezond voedingspatroon met mijn allergieën. Misschien maar eens op zoek naar een andere diëtist…
  Goed dat jullie vertellen dat het gewoon vergoed wordt!

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Soms is het inderdaad even zoeken naar iemand met wie je een klik hebt! Ik vind het ook heel jammer dat ik jullie niet allemaal 1 op 1 kan helpen :-).

   Reageer
 2. Stephanie 9 jaargeleden

  Leuk stuk! Gelukkig lukt het me aardig met ww, scheelt met tijd om naar een dietiste te gaan. Heb wel goeie ervaringen erover gehoord in mijn opgeving, oa mijn broer is via een dietiste goed op gewicht gekomen!

  Ik heb even een andere vraag die hier helemaal niet bijpast… Haha. Ik heb een tijdje geleden het hardlopen opgepakt, heb toen met een app gerend en kon uiteindelijk zo’n 20 min aan een stuk rennen. Ben er toen een tijdje mee gestopt en wil nu weer beginnen. Maar.. ik wil graag een app om mee te hardlopen aangezien ik niet veel verstand heb van hoe ik het zelf moet aanpakken.. Ik ben dus op zoek naar een app voor mijn iphone (hoeft niet gratis te zijn) die me helpt het rennen weer op te pakken. De meeste apps richten alleen op duurtijd trainingen, en ik zoek juist een app die ook combineert met intervaltrainingen. Weet jij toevallig hier meer over?

  Groetjes

  Reageer
 3. Christa 9 jaargeleden

  Vorige week heb ik een eerste afspraak gehad met een dietiste en zij vertelde dat de eerste drie uur wordt vergoed van uit de basisverzekering en de rest afhankelijk is van je aanvullende verzekering. Dit heb ik net nagekeken en dat klopt!! In mijn geval houd dit in dat ik na drie uur het gewoon zelf moet betalen……

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Hoi Christa! Dat klopt, maar voor 3 uur kun je meestal 5 tot 8 consulten doen, waarna je al een heel eind op weg bent. Bovendien krijg je vanaf januari weer een nieuw ‘tegoed’, dan gaat de teller weer op nul.

   Reageer
 4. Petra 9 jaargeleden

  Heel klein dingetje: in de titel moet “vergoed” eigenlijk met dt op het eind. Ik dacht ik laat het even weten 🙂 Veel succes met je praktijk!

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Oh, je hebt gelijk! Wat slecht 🙂 Dank je wel Petra!

   Reageer
 5. Mandy 9 jaargeleden

  Jammer dat je zo ver weg bent, ken je een fijne praktijk in de randstad? 🙂

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Ahh wat lief Mandy! Ik heb helaas geen connecties in de Randstad. Kijk eens rond op verschillende websites, een website zegt altijd al veel over een persoon en een visie. Succes

   Reageer
 6. Edith 9 jaargeleden

  Beste Marloes en Albert als eerste mijn complimenten voor jullie goede blog.
  Via via kwam ik terecht op jullie blog en inmiddels kijk ik elke ochtend wat jullie te melden hebben. Mijn visie over voeding en beweging sluit naadloos aan op, wat ik op jullie blog voorbij zie komen. Wel genieten van eten lekker bewegen geen diëten, niet de focus alleen op het gewicht maar lekker in je vel zitten. Jou blog is een inspiratiebron voor mij, en ik geniet van je heerlijke eerlijke nuchtere kijk op voeding. Toch wil ik even een opmerking maken, zelf ben ik BGN gewichtsconsulent en ik begeleid ook mensen in mijn praktijk. Nu ben ik het absoluut met je eens dat er op de markt een heleboel gewichtsconsulenten zijn die hun vak niet verstaan.
  Maar daarentegen zijn er ook slechte diëtistes. Een afgerond hbo –diploma is niet altijd een garantie voor een goede diëtiste. Als BGN gewichtsconsulent mag ik absoluut niet werken met maaltijdvervangers, en er zijn enorm veel diëtistes die hier wel mee werken vanuit een commercieel oogpunt. Terwijl het toch echt wel duidelijk is dat dit niet de juiste manier van vermageren is.
  Zelf werk ik samen met diëtistes je kunt ook van elkaar leren dit is even mijn kritische noot. Verder alleen maar lof hoor.

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Hallo Edith, wat een leuke comment! Dank je wel 🙂 Ook op dit vlak ben ik het roerend met je eens! Ik schrik wel eens van meningen van collega diëtisten, terwijl ik enorm lovend ben over sommige gewichtsconsulenten! Je hebt een super goed punt, ik had dit er bij moeten vermelden. Misschien ga ik zelfs dit artikelen wel even editen als ik er tijd voor heb. Dank je wel voor je kritische blik. Een succes met je werkzaamheden!

   Reageer
   • Edith 9 jaargeleden

    Hoi Marloes
    Heel veel succes aankomend weekend voor de 4 mijl ik zal voor je duimen.
    En fijn dat je mijn commentaar zo sportief oppakt.

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.