Vegan schijf van vijf

De vegan schijf van vijf! De inhoud & mijn mening

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) heeft de veganistische schijf van vijf ontworpen. Net als de normale schijf van vijf, kan deze al leidraad gebruikt worden om jouw gezonde eetpatroon op te stellen. Deze is echter speciaal bedoeld voor mensen die veganistisch eten. In dit artikel vertel ik je hoe hij eruit ziet en natuurlijk wat ik ervan vind!

Dit artikel is niet gesponsord, ik vond het gewoon leuk om jullie op de hoogte te brengen :). 

De schijf van vijf achterhaald??

Heel veel mensen vinden de algemene schijf van vijf van het voedingscentrum achterhaald en/of betuttelend. Ik ben het daar niet mee eens. Ik vind het een hele mooie dienst die je kan helpen om jouw gezonde eetpatroon op te stellen. Ik raad wel aan om hem niet te letterlijk te nemen, maar echt als leidraad te gebruiken. Zo kun je jouw eetpatroon helemaal naar jouw wens maken. Wat mij betreft is het ook totaal niet erg om regelmatig iets te eten wat buiten de schijf van vijf valt. Ik vind het belangrijk om een balans te vinden tussen gezond en genieten.

Veganistisch eten

Steeds meer mensen in Nederland (en de wereld) eten veganistisch. Dat wil zeggen dat je geen dierlijke producten eet en drinkt. Dus geen vlees en vis, maar ook bijvoorbeeld geen melk, eieren en kaas. Waarom mensen veganistisch gaan eten, kan verschillende redenen hebben. Soms om dierenwelzijn te verbeteren, soms uit milieu-overwegingen, of soms omdat ze van mening zijn dat het een gezondere keuze is.

Ik eet zelf niet veganistisch, maar sta helemaal achter het minder gebruiken van dierlijke producten en meer plantaardige. Ik snap dus zeker waarom mensen ervoor kiezen veganistisch te eten.

Deze manier van eten brengt wel risico’s op tekorten met zich mee. Onder andere aan vitamine B12, ijzer, calcium en vitamine D. Dit komt omdat deze stoffen vooral in dierlijke producten voorkomen, of in het geval van ijzer, beter door ons lichaam wordt opgenomen uit dierlijke producten. Een gebalanceerde veganistisch eetpatroon hebben, is dus ontzettend belangrijk.

Vegan schijf van vijf

De normale schijf van vijf is niet goed te gebruiken door mensen die veganistisch eten. Hij bevat namelijk volop dierlijke producten. Om ook veganisten van goede informatie te voorzien, is nu de veganistische schijf van vijf ontwikkeld. Hij bestaat uit de volgende 5 vakken:

  • Groenten
  • Fruit
  • Volkoren granen
  • Peulvruchten
  • Noten

Daarnaast is er in de buitenste ring extra aandacht voor omega 3 vetzuren, vitamine B12, vitamine D en voldoende vocht. In de binnenste ring staan specifiek calcumrijke producten aangegeven.

De grootte van de vakken geeft aan voor welk deel jouw voeding uit dat specifieke product zou moeten bestaan. Zo zie je in één oogopslag dat je meer groenten zou moeten eten dan noten, pitten en zaden.

Boven de schijf staat nog eens benadrukt dat deze vegan schijf goed is voor je gezondheid, voor alle dieren en voor het milieu.

Mijn mening…

Misschien ben je benieuwd naar wat ik vind van deze vegan schijf van vijf? Ik ben enthousiast! Ik vind het sowieso heel goed dat er steeds meer aandacht komt voor plantaardig eten en het gebruiken van minder dierlijke producten. Ook vind ik het goed dat veganisten goed worden voorgelicht. Veganistisch eten is namelijk niet iets wat je zo maar even doet. Het vergt veel aandacht om de juiste stoffen binnen te krijgen. Deze schijf helpt je daarbij en dat vind ik top!

Wat ik wil benadrukken, is dat een veganistisch eetpatroon niet perse gezonder is dan een eetpatroon met dierlijke producten. Patat en suiker zijn ook veganistisch, dus je kunt heel ongezond vegan eten :). Overigens kun je ook heel ongezond niet-vegan eten! Ook kun je zowel als vegan als als niet-vegan tekorten ontwikkelen als je niet goed oplet. Kortom, beide eetstijlen kunnen helpen je gezondheid te verbeteren, als je ze op de juiste manier volgt, maar ze kunnen ook je gezondheid schaden als je dat niet doet.

Wat mij betreft is er dus niet één eetpatroon aan te wijzen dat iedereen zou moeten volgen. Doe vooral wat bij jou past! Als je jouw gezondheid belangrijk vindt, dan is het waardevol om eens te kijken naar welke productkeuzes je maakt en of je volwaardig eet. Deze en andere modellen kunnen je daarbij helpen.

Kortom, ik ben enthousiast en ik vind het een mooie aanvulling!

Groetjes, Marloes

Wat vind jij van deze vegan schijf van vijf?

7 reacties

  1. Wat leuk, ik wist niet dat dit bestond! Ik vraag me nog wel af wat je vind van de verhoudingen in deze schijf van vijf? Is 50% groente en fruit bijvoorbeeld niet wat veel?

  2. Wat ontzettend tof dat je hier aandacht aan besteed. Ik eet ook steeds meer vegan. Af en toe eet ik nog wel eens vis, kaas en een eitje. Dat vind ik nog lastig om te laten staan. Mijn beweegreden is vooral het dierenleed. Waarvan ik eerder ergens wel wist dat het er was maar er toch mijn ogen voor sloot. En wat ik ook merk is dat mijn darmen zoveel rustiger zijn. Had ik voorheen dagelijks last. Ik kan het me nu niet meer herinneren. Echt super fijn.

  3. Ik ben op gegeven moment veganist is h gaan eten en mijn darmen zijn er blij mee (en ik ook) ik kreeg van steeds meer eten last ( uien, kool, bepaalde noten) en nu kan ik alles weer eten.
    Totaal veganistisch vond ik toch te heftig op de lange duur dus ik eet nu wel biologische eieren en 1 x p week vette vis

  4. Bedankt voor dit artikel! En bedankt dat je er aandacht aan besteed! Ik eet al een paar jaar veganistisch en het is mooi te zien dat ik redelijk volgens de schijf eet (ervoor heel lang vegetarisch, en tot nu toe geen tekorten opgelopen).

    Trouwens, “Veganistisch eten is namelijk niet iets wat je zo maar even doet” Het is waar dat bij gezond veganistisch eten je even moet opletten dat je niet gewoon stopt met dierlijke producten eten en niets vervangt, maar het is ook echt niet zo dat het een dagelijkse struggle is ^^ Het is een eetpatroon waar je ook gewoon aan gewend raakt. Ik denk dat voor sommige mensen veganisme zien als een heel streng dieet waarbij je veel meer moet opletten, en dat valt denk ik wel mee (maar ik ben dus ervaringsdeskundige geen dietist)

    Daarbij denk ik dat veel veganisten meer op hun voeding letten omdat ze weten dat ze meer kans op tekorten hebben. Dus dank je dat je dit ook aanstipt in je artikel.

  5. Vitamine b12 komt uit de natuur uit de bodem. Echter tegenwoordig is door uitputting minder tot weinig b12 uit de bodem beschikbaar. Dieren krijgen dit dus toegevoegd zodat de mens dit ook binnen krijgt. Dus of je t nu zelf neemt of via de koe het is een toevoeging en niet van nature dierlijk.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram