Afvallen Feiten en fabels Sportvoeding Voeding Voedingstips

Supplementen die ik gebruik!

Door

Supplementen

Ik krijg super vaak vragen over vitaminetabletten en andere supplementen. Er zijn ontelbaar veel soorten en maten op de markt, die allemaal mooie beloftes doen wat betreft de gezondheid. Het is daarom misschien heel verleidelijk om veel verschillende pilletjes te slikken, als je gezonder wilt gaan leven. In dit artikel vertel ik je welke ik gebruik, ik probeer je ook uit te leggen waarom ik dat doe.

Ok….laten we starten met het meest belangrijke. Vergeet nooit dat een goede voeding altijd de basis is voor een gezond lichaam! Ik raad altijd iedereen aan om eerst langzaam het voedingspatroon te gaan verbeteren, voordat je ook maar denkt aan het toevoegen van supplementen. Dit geldt zowel voor de gemiddelde persoon, als voor (top)sporters. Veel mensen verwachten wonderen van shakes, poeders en pilletjes, maar dat is echt niet realistisch. Een gewone gezonde voeding doet je lichaam zo veel meer goed!

Als je dan gezond eet (natuurlijk met af en toe een niet-zo-healthy-snack :)), dan kun je gaan kijken of het slikken van toevoegingen nuttig kan zijn. Dit verschilt ontzettend per persoon. Bedenk dat tekorten eigenlijk helemaal niet zo veel voorkomen in ons land. Ik schreef eerder al eens een artikel over de meest voorkomende tekorten in vitamines en mineralen, lees deze zeker even door.

Dan hieronder de supplementen die ik gebruik. Ik gebruik ze lang niet allemaal structureel, sommigen maar heel af en toe. Dat zet ik er natuurlijk bij.

 • Multivitaminetablet: Dit is de enige uit het rijtje die ik écht dagelijks gebruik. Ik eet gezond en krijg daardoor als het goed is alle vitamines en mineralen binnen die ik nodig heb. Omdat ik echter veel sport, is er een kleine kans dat ik toch meer nodig heb dan een ‘normaal’ persoon. Ook kan het zo zijn dat de producten van tegenwoordig minder vitamines en mineralen bevatten dan vroeger. Daarom kies ik er voor de zekerheid voor om een multivitaminetablet te slikken. Ik kies meestal gewoon voor een goedkope variant. Als je meer wilt eten of wat en waarom, lees dan dit artikel eens.

Multivitamine

 • Vitamine D: Voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar, wordt een suppletie van vitamine D aangeraden. Ik ben nog lang geen 50, maar ik slik toch 10mcg vitamine D in de wintermaanden. Ik doe dit omdat ik nauwelijks buiten kom en vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht. In de winter is de zon in Nederland lang niet krachtig genoeg om ons lichaam vitamine D te laten aanmaken, dus we teren op onze reserves van de zomer. Omdat ik ook in de zomer meestal niet veel buiten kom, slik ik voor de zekerheid iets extra’s in de winter. Meer over een tekort aan vitamine D lees je in het artikel met de meest voorkomende tekorten.
 • Eiwitpoeder: Jullie weten inmiddels al door deze video, dat ik af en toe eiwitpoeder gebruik. In de video vertel ik je vooral welke ik gebruik en waarom. Ik gebruik dit poeder eigenlijk alleen als ik een zware krachtworkout gedaan heb en ik niet binnen een uur iets kan eten. Bekijk de video als je wilt weten voor welk poeder ik kies.

Eiwit

 • Eiwitrepen: In dit artikel liet ik zien dat ik een tijd terug questbars bestelde bij Body & Fitshop. Ik gebruik ze heel af en toe in plaats van eiwitpoeder. Ik merk echter dat ik er niet vaak naar grijp. Ik vind ze heel lekker, dat wel! Maar ik merk dat ik er meer lekkere trek van krijg, juist doordat ze zo lekker zijn. Ik heb ze nu bijna twee maanden in huis en ik heb er denk ik 3 gegeten.
 • ‘Pre-workout’: Binnenkort komt er een video online waarin ik jullie meer vertel over voeding rondom sportmomenten. Daarin zal ik ook bekennen dat ik af en toe een blikje Monster zero sugar drink voor een zware workout. Monster is zoiets als Red Bull, maar deze variant is dus zonder suiker. Ik zou het zeker niet als gezond bestempelen, want het is mega chemisch. Maar het geeft me wel een pumped-up gevoel zodat ik nog meer zin krijg in mijn workout. Je kunt hier ook speciale poeders voor krijgen bij fitnessshops, maar voor mij werkt Monster prima. Ik probeer het trouwens niet te vaak te drinken :).

Aquarius

 • Isotone sportdrank: Heel af en toe grijp ik naar een isotone sportdrank tijdens het geven van mijn groepslessen, zoals bijvoorbeeld aquarius. Ik doe dit eigenlijk alleen als ik óf te weinig gegeten heb, óf als ik weinig energie heb. Ik heb dan het gevoel dat mijn lichaam net iets meer nodig heeft dan water. Op alle andere momenten vind ik water gewoon prima. Ook hierover vertelde ik al eens meer in een artikel.

Dat is alles wat ik gebruik. Momenteel dus alleen de multivitamines en de vitamine D op dagelijkse basis. Het eiwitpoeder gemiddeld denk ik 1x per week. De eiwitrepen hooguit 1x per 2-3 weken en de isotone sportdrank héél zeldzaam, alleen als ik er echt behoefte aan heb.

Ik heb wel eens getwijfeld om visolie te slikken, omdat ik goede vetten heel belangrijk vindt. Ik krijg deze echter met mijn voeding ruim voldoende binnen, doordat ik erg houd van vis, noten, pindakaas en avocado. Ik vind het daarom niet nodig.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel!

Groetjes, Marloes

Gebruik jij supplementen? Welke en waarom?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Marvin 7 jaargeleden

  Enige wat ik echt dagelijks gebruik op dit moment zijn vitamine D en eiwitshakes. Voor de rest neem ik wel eens een pre workout booster voor mijn training, maar dit is dus niet dagelijks 😉

  Reageer
 2. Nanja 7 jaargeleden

  Uit de nieuwe richtlijnen blijkt dat de meeste suppletie niet nodig is of zelfs negatieve effecten kan hebben. (Sommige suppletie kan wel nut hebben). Hoe denk jij hierover?

  Ik zou het sowieso wel leuk vinden als jij je mening over de nieuwe richtlijnen (rgv 2015) zou geven 😉

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Suppletie is inderdaad vaak niet nodig. In hele hoge doseringen kan het inderdaad negatief zijn, vandaar mijn keuze voor deze multivitaminetabletten (zie het artikel daarover). Ik zal eens nadenken over het geven van mijn mening.

   Reageer
 3. Tamara 7 jaargeleden

  Interessant. Ook dat andere stukje over multivitaminen.
  Bij mij zijn ze aan het onderzoeken of er lich. klachten oorzaak kunnen zijn van teveel vit. B6 inname.
  Ik had een potje dure pillen bij een Gezondheidswinkel, waar dus blijkt dat er teveel hoeveelheden inzitten, bijv. 5357 % ADD vit. B2, 4545,5 % ADD vit. B1, 1250 % add VAT B6.
  Absurd!
  Ik had een heel raar gevoel in handen en voeten+benen, dus ben erg benieuwd wat er uit het bloedonderzoek komt!

  Ik vind het wel weer jammer dat er in de multivitaminen van AH zoveel e-nummers zitten.
  Wat maakt mij het uit dat ze een rode kleur hebben, wat maakt mij het uit dat ze glanzen!
  Waarom al die onnodige e-nummers!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Dat is inderdaad heel hoog, ik raad daarom altijd aan om niet te ver boven 100% te gaan zitten. Succes met de uitslag.

   Reageer
   • Tamara 7 jaargeleden

    Ik had dus inderdaad een veels te hoog vit B6 gehalte.
    Maar ook een B12 tekort én een vit D tekort.
    Ondanks mijn multivitaminen dus!
    Ik ben vandaag begonnen met een stootkuur D en D12.

    Reageer
 4. Janice 7 jaargeleden

  Ik gebruik 4-5 x per week een eiwitshake van body & fit, nadat ik krachttraining gedaan heb.

  Reageer
 5. Ellen 7 jaargeleden

  Ik ga weer multivitamine slikken (daily Vits van Now Foods). Verder niks eigenlijk. Eiwit poeder heb ik gebruikt in de smaak vanille maar vond ik heel smerig.
  Ik hoor en lees de laatste tijd steeds meer over het slikken van visolie capsules. Is iemand daar bekend mee?

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   In de laatste alinea zeg ik iets over visolie. Het kan een hele mooie toevoeging zijn voor mensen die niet zo veel goede vetten binnen krijgen met hun voeding. Maar voor mij persoonlijk vind ik het niet nodig.

   Reageer
 6. Tamara 7 jaargeleden

  Nog ff vraagje; in jouw multivitamine van AH zit ook vit. D (100% ADD)
  Slik je daarbij nóg een extra pilletje van 10 mcg in de winter?

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Jep! Want die 100% in de multivitamine is 5mcg en ik wil 10-15mcg extra binnen krijgen 🙂

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.