gebruik pakjes en zakjes
Trends Voeding

Confession: Ik gebruik pakjes en zakjes!

Door

Zoals jullie weten, probeer ik altijd 100% eerlijk tegen jullie te zijn over wat ik eet en drink. In mijn boodschappenshoplogs zie je dan ook ALLE producten die ik koop. Best regelmatig krijg ik verbazende opmerkingen. Hoe kan ik als diëtist nu eten uit pakjes en zakjes!? Mijn voeding moet wel erg ongezond zijn…

Wat ik vooraf even kwijt wil

Om alvast duidelijk te maken, deze opmerkingen doen me vrij weinig. Het maakt me niet veel uit wat anderen vinden van mijn voedingspatroon, als IK me er maar lekker bij voel! Ik schrijf dit artikel dan ook vooral uit bezorgdheid en niet om mezelf te verdedigen 🙂 . Mijn angst is namelijk dat we langzaam uit het oog verliezen dat een gezonde leefstijl niet betekent dat je alles 100% gezond doet. Het gaat om het vinden van een balans die bij jou past.

Zijn pakjes en zakjes ongezond?

Hier kan ik vrij kort en duidelijk over zijn: Ja! Heel veel pakjes en zakjes zijn geen gezonde keuze. Het is een hele bewerkte variant van voedsel, met vaak veel onnodige toevoegingen als suiker, smaakmakers, zout en slechte vetten.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo zit zilvervliesrijst in een pakje, maar is toch gezond. Diepvries sperziebonen zitten in een zakje, maar zijn gewoon helemaal prima! Wil jij weten of jouw product uit een pakje of zakje gezond is of niet? Check dan eens de ingrediëntenlijst. Is het een puur product? Dan staat er maar 1 ingrediënt in de lijst. Of zitten er veel toevoegingen in? Dan is de lijst veel langer.

Waarom ik het eerst niet at….en nu wel!

Zoals jullie weten is gezond leven belangrijk voor mij. Ik geniet van het fitte gevoel dat het me geeft en de energie die ik ervan krijg. In de afgelopen jaren kwamen daarom pakjes en zakjes bij mij de deur niet in.

4,5 jaar geleden kreeg ik een relatie met Sven. Zijn eetpatroon verschilde onwijs met die van mij. Ik heb hem altijd compleet in zijn waarde gelaten wat dat betreft. Bedenken wat we moesten eten vond ik echter altijd ZO lastig. Ik wilde geen pakjes en zakjes. Hij houd niet heel erg van vis, wil graag vlees bij zijn maaltijd en hij was absoluut geen fan van sommige van mijn gezonde brouwsels.

Ik merkte dat ik ontzettend veel in herhaling viel wat betreft de maaltijden die ik maakte, waardoor ik minder plezier kreeg in koken. Variëren vind ik juist zo leuk EN lekker. Stiekem merkte ik ook een beetje dat ik het zelfs lastig begon te vinden als we bij iemand anders aten en er werd wél een pakje gebruikt…

Hak linzen curryschotel

Wat is nu eigenlijk ongezond?

Maanden geleden hakte ik de knoop definitief door. Wat deed ik toch eigenlijk moeilijk!? Uiteraard is het gezonder om vers te koken, zonder onnodige toevoegingen, maar is het écht zo ongezond om zo nu en dan wel een pakje te gebruiken?

Is het ergens niet ongezonder als je angst krijgt voor producten die in jouw ogen niet in jouw leefstijl passen??

Momenteel zie je dus af en toe pakjes en zakjes terugkomen bij ons in de keuken. Dat betekent overigens niet dat dit dagelijks is. Zeker niet! Hooguit 1x per week (vaak nog minder) gebruik ik ze. Verder kook ik gewoon mijn verse maaltijden. Dit betekent dat we af en toe iets eten dat meer in mijn straatje ligt…en af en toe iets dat een van Sven zijn favorieten is.

Mijn conclusie

Pakjes en zakjes zullen nooit mijn eerste keus worden als het op gezondheid aan komt. Ik ben er echter niet meer ‘bang’ voor (dit klinkt dramatischer dan het was by the way, maar je snapt wat ik bedoel). In mijn ogen heb ik hierdoor veel meer een balans gecreëerd.

Het komt trouwens ook nog heel regelmatig voor dat Sven en ik beiden een hele andere maaltijd eet. Hij houdt er bijvoorbeeld erg van om af en toe een patatje te halen. Ik heb hier veel minder vaak behoefte aan en kies op die dagen ook wel eens voor een salade.

Tip voor jou

Met dit artikel wil ik niet zeggen dat jij ook pakjes en zakjes moet gaan gebruiken! Sterker nog. Als je er geen behoefte aan hebt, dan liever niet :). Het is in mijn ogen echter ook niet iets waar we een drama van moeten maken.

In gezondheidsland lijkt het tegenwoordig haast een misdaad als je vertelt dat je een maaltijd bereid met behulp van een pakje. Terwijl het wel wordt toegejuicht om af en toe een ‘cheatmeal’ te nemen.

Ik maak mijn pakjes-maaltijden overigens wel vaak gezonder door veel meer groenten toe te voegen dan op de verpakking wordt aangeraden. Ook gebruik ik graag zilvervliesrijst en volkorenpasta en kies ik voor een magere variant van vlees of voor een vleesvervanger.

Ik ben heel benieuwd naar jou mening over dit onderwerp!

Groetjes, Marloes

Gebruik jij wel eens pakjes en zakjes?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (25)
 1. Teha 3 maandengeleden

  Wat ik juist zo goed vind van dit artikel is dat er op gewezen wordt dat we niet moeten doorslaan in alleen maar gezond eten. Af en toe een patatje,een ijsje én af en toe eten uit een pakje daar is niets mis mee
  We maken elkaar allemaal gek met het zo gezond willen doen
  En daar hebben we Marlies voor om dat te laten zien.
  En ik vind die Monique die Romy noemt erg doorslaan met haar ‘meuk’. Dat gaat me veel te ver

  Reageer
  • marrie 3 maandengeleden

   Goed artikel, soms slaan mensen door met gezond eten en worden ze er niet gezelliger op….Ze worden dan moeilijk voor zichzelf en anderen. Beetje meer relaxed ermee omgaan lijkt mij ook veel beter.

   Reageer
  • Marloes 3 maandengeleden

   Thanks! Leuk om te horen 🙂

   Reageer
 2. Teha 3 maandengeleden

  Hihi Marlies. Marloes dus….

  Reageer
 3. Margot 3 maandengeleden

  Ik begrijp je heel goed Marloes! Het kan niet altijd 100% gezond, soms is een pakje makkelijker, sneller of je partner eet het graag. Zoals je heel juist aangeeft, een ijsje of stukje chocolade is ook ongezond en dat neem je toch ook soms heel bewust?! We moeten niet te krampachtig bezig zijn met ons voedsel, wel bewust!

  Reageer
 4. Mascha 3 maandengeleden

  Hoi Marloes,

  Ook ik sloeg een aantal jaar geleden “door” qua verse voeding. Ik was 25 kilo kwijt op eigen kracht en als de dood om die weer aan te komen.
  Ook ik heb een partner die een pakje/zakje wel eens lekker vind en gelukkig ben ik er wat losser in geworden.
  Gelukkig maar, want mijn levensstijl een aantal jaar geleden gaf mij mijn lichaam terug, maar mentaal was ik zeer ongezond als je kijkt naar hoe ik met eten omging (durfde bijv al bijna niet uit eten).

  Van die 25 kilo zitten er nu 9 aan, maar met zeven maanden zwanger zijn draag ik ze met trots en in een eigen zakje 😉

  Liefs,
  Mascha

  Reageer
 5. Sandra UA 3 maandengeleden

  Pakjes & zakjes is een beetje een ruim begrip 🙂 Ik gebruik wel groente/bonen mixen in blikjes of diepvrieszakken (ik check wel altijd even wat er verder is toegevoegd). Voorverpakte sauzen en dergelijke meestal niet. Ik vind ze zelf alleen niet zoveel toevoegen eigenlijk. Meestal zitten er gewoon kruiden bij en die kan ik zelf ook wel toevoegen. Alleen curry pasta gebruik ik wel in een zakje.

  Reageer
 6. Chantal 3 maandengeleden

  Fijn dat je zo eerlijk (en menselijk!) bent! Ik ben “vroeger” begonnen met koken uit pakjes en zakjes (Knorr wereld gerechten etc) en koken is echt mijn hobby geworden. Ik merk dat ik veel dingen tegenwoordig zelf maken lekkerder vind. Zelf kruiden mengen naar mijn smaak. Af en toe laat ik me nog wel eens verleiden en koop ik in een aanbieding iets maar meestal denk ik daarna: nope ik kan het beter. Ik voeg dan inderdaad meer groente toe. Uitzondering zijn van die kant en klare zakjes kaassaus van Knorr/Maggie waar mijn vriend dol op is. Zou ik zelf kunnen maken maar het gemak wint. Heb wel vaker kant en klare soepen in huis voor noodgevallen. Ben er niet bang voor, vind het best oké, weet dat het niet gezond is en vind zelf maken dus lekkerder gewoon 🙂

  Reageer
  • Lydia 3 maandengeleden

   Goed artikel Marloes. Je bent buiten diëtist ook gewoon een mens die af en toe haar geniet momentje wil hebben en een druk leven heeft waardoor het koken ook af en wat makkelijkere moet kunnen. Alsof welke diëtist dan ook 100% gezond leeft. Ook vind ik het zo tof dat jij en Sven qua eten soms zo erg verschillen en jullie gewoon jullie eigen maaltijd kiezen. Ik probeer ook een balans te zoeken en dan word er ook wel eens met een pakje of zakje gekookt niks mis mee toch. Soms vind ik zo’n ” verse” pizza tonno van de aldi wel eens lekker, maar wel een beetje saai, dan koop ik ook een bak champignons doe ik die er op beetje extra ui en tonijn, leg de rest van de champignons in de oven dat vult me beter dan die saaie pizza en krijg ik toch ook nog iets extra groente en vis binnen. Heel gezond is het niet maar beter op die manier dan later weer snaaitrek krijgen.

   Reageer
  • Marloes 3 maandengeleden

   Herkenbaar hoor! Soms wint gemak het even.

   Reageer
 7. Judith 3 maandengeleden

  Wat ben je toch een heerlijk mens. Volgens mij is jouw boodschap voor ‘ongezonde’ dingen, gebruik met mate, maar geniet intens.

  Reageer
 8. Marije 3 maandengeleden

  Wat een goede boodschap!
  Ik ben niet zo dol op pakjes en zakjes, omdat ik het vaak te zout vind.
  Maar als drukke student komt het me soms ideaal uit om een zak soep op te warmen met wat volkoren boterhammen erbij.
  Dat moet op z’n tijd ook gewoon kunnen en het voorkomt dat ik naar een pizza of patat grijp! 😄

  Reageer
 9. Vera 3 maandengeleden

  Ja hoor, hier ook soms iets kant en klaars. Niet te vaak… De smaak Is soms wat chemisch…of te zout… En manlief krijgt vaker last van z’n darmen daardoor. En zeker pasta, bami of zo Is makkelijk zelf te maken. Ik vind het zelf maken ook geen probleem… Maar soms een blik soep met verse broodjes en beleg… Of een pakje carbonara saus… Of 1 keer In de 2 maanden ofzo chicken tonight… Dat moet gewoon kunnen.
  En ja…Ook wel eens een pizza in de oven met een salade erbij. Niet te krampachtig hoor…want dan krijg ik het gewoon ook allemaal niet geregeld met fulltime werken, een man, een hond, een kind, een huishouden 😉 Soms hebben we een ‘makkelijke maaltijd’!

  Reageer
 10. Ilse 3 maandengeleden

  Door jou ben ik ook uit pakjes gaan eten, zoals de curryschotel van Hak. Een snel en lekker gerecht. Ik had er ook altijd veel moeite mee. Zelfs groenten snijd ik het liefst zelf i.p.v. voorgesneden. Ik zie ook in dat het helemaal niet erg is om dit af en toe te doen. Met dank aan jou. Overigens let ik er wel op dat er geen E621 in zit.

  Reageer
  • Romy 3 maandengeleden

   Van de “hakzakken” ben ik ook een grote fan!

   Reageer
  • Marloes 3 maandengeleden

   Zo leuk! Dat wil ik inderdaad ook liever niet hoor. Meer pure pakjes zoals indd die van Hak gebruik ik dan ook liever dan Knorr pakken 🙂

   Reageer
 11. Janne 3 maandengeleden

  Ik eet weinig uit pakjes en zakjes, omdat ik op mijn budget moet letten. De meeste kruidenmixen en zo zijn hun geld echt niet waard. Wat ik wel uit een zakje koop is tacokruidenmix en currypasta. Daarvoor vind ik het wel het geld waard. Dingen als spaghetti of een wokgerecht kruid ik zelf en dan ben ik veel en veel goedkoper uit. Ik heb het geluk dat mijn vriend nogal een keukenprins is en zelf dus ook alles “from scratch” maakt. Hij is er beter in dan ik, echt superfijn! En hij zorgt er ook altijd voor dat we met erg veel groenten koken. Het enige jammerdere is dat hij niet van sporten houdt, maar ja, je kunt niet alles hebben. 😉

  Reageer
  • Vera 3 maandengeleden

   Haha, nee, gezond eten EN sport…da’s misschien war veel gevraagd 😉
   Ik ben het qua budget helemaal met je eens. Ik hoef niet elke euro om te draaien, maar we moeten wel verstandig omgaan met ons geld…en ik vind zeker de wereldgerechten dit dan niet waard.

   Reageer
  • Marloes 3 maandengeleden

   Haha indd kun je niet alles hebben. Spaghetti enzo kruid ik inderdaad ook lekker zelf! Kan prima 🙂

   Reageer
 12. Lisa 3 maandengeleden

  Wat een geweldig artikel is dit weer! Eén keer per weer pak ik een pakje/zakje voor het gemak en tijdgebrek. Dat is dan nasi mix, een curry mix of een pot saus voor bij de rijst. Moet inderdaad toch kunnen? Dank je wel!

  Reageer
 13. Masha 3 maandengeleden

  Hi Marloes,

  Ik koop nog wel eens een boemboe in de winkel. Voor heerlijke kip of pittige boontjes. Zo’n boemboe is voor door de weeks gewoon net teveel moeite. Tuurlijk wint het gemak het vaak, als we geen tijd hebben.
  Verder had ik laatst een zakje gekocht van Knorr omdat ik dacht, lekker makkelijk…. Ik en mijn man vonden het niet eens lekker… Zonde van de tijd en moeite. Ik voeg ook altijd meer groente toe dan ‘voorgeschreven’ staat. Ik verbaas me er echt over dat ze voor 4 personen 1 paprika en 250 gram champignons adviseren voor het gerecht. Dat is echt net niets. Ik gebruik dat minimaal voor 2 personen 😀

  Laten we er inderdaad niet te panisch over doen, kies de ‘goede’ pakjes en zakjes uit als je ze gebruikt en kies vaker om het te laten staan. Volgens mij een hele goede boodschap toch? 🙂

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: