| 9 maart 2016

Challenge/Question: Kun jij twee weken zonder alcohol?

Alcohol

Het is woensdag en alweer twee weken geleden dat ik je de laatste challenge gaf, dus hoog tijd voor een nieuwe! Deze week een challenge die eigenlijk ook meer een vraag aan jullie is, waar ik erg benieuwd naar ben. Namelijk of jij twee weken zonder alcohol zou kunnen. Ik merk dat heel veel mensen heel regelmatig alcohol drinken. Soms zelfs uit automatisme zonder er echt van te genieten, bijvoorbeeld bij het koken.

Alcohol
Iedereen weet wel dat veel alcohol drinken niet goed voor je is. Het kan de kans op verschillende aandoeningen vergroten, het is verslavend en je krijgt er gemakkelijk overgewicht van. Deze negatieve effecten kunnen al ontstaan bij een kleine hoeveelheid, namelijk vanaf meer dan 2 glazen bij mannen en vanaf meer dan 1 glas bij vrouwen. Natuurlijk niet als je sporadisch een keertje 3 glazen drinkt, maar de kans is er zeker als je dit vaker doet. In dit artikel vind je meer algemene informatie.

Vaak wordt het drinken van alcohol gekoppeld aan gezelligheid, mensen die niet (willen) drinken krijgen regelmatig te horen dat dat niet gezellig zou zijn. Hierdoor is het in onze maatschappij eigenlijk heel normaal om regelmatig een glaasje alcoholhoudende drank te drinken. Soms wordt het zelfs zó normaal, dat het een soort van automatisme wordt. Een wijntje bij het eten of bij het koken, het biertje staat al klaar als je bij vrienden aankomt of je bestelt uit gewoonte een glas wijn in een restaurant.

Cocktails

Mijn challenge aan jou
Over deze gewoonte wil ik je eens laten nadenken. Daarom heb ik de volgende vraag aan je:

Zou jij twee weken zonder alcohol kunnen?

Ik denk dat 95% van jullie zonder na te denken, hier volmondig ja op zouden antwoorden. Het is namelijk niet makkelijk om aan jezelf toe te geven dat dit stiekem misschien wel heel lastig is. Maar denk is even goed na…zou je dit écht in alle gevallen kunnen? Wat als je volgend weekend een uitje met vrienden hebt gepland? Of misschien een verjaardag of een etentje? Lukt het dan nog steeds? Of wil je dan eigenlijk toch wel gewoon dat drankje drinken.

Als jij écht met de volle 100% zekerheid kunt zeggen dat je altijd, no matter what, twee weken zonder alcohol zou kunnen, dan is dat natuurlijk helemaal top! Heb jij niet die zekerheid, dan daag ik je zeker uit om het eens te proberen. Je zult merken dat mensen om je heen er in het begin misschien een beetje aan moeten wennen, maar het uiteindelijk echt wel snappen en je zullen steunen.

Mijn mening
Het komt regelmatig voor dat ik twee weken geen alcohol drink. Ik drink wel, maar vrijwel alleen met speciale gelegenheden. Heel soms neem ik thuis een glaasje wijn of sambuca, maar dit komt de laatste tijd echt zelden voor. Mijn vriend drinkt ook eigenlijk nooit thuis, dat scheelt natuurlijk wel!

Bij speciale gelegenheden vind ik het wel heel lekker om een glaasje wijn te drinken, maar het zijn er vrijwel nooit meer dan 2-3. Als ik uit eten ga drink ik er hooguit eentje, bij een feestje soms iets meer. Als ik moet rijden, dan drink ik niet. Hooguit eentje als ik weet dat het nog een aantal uur duurt voordat ik in de auto stap.

Collage6

Ik weet dat ik zonder kan, omdat ik het wel eens gedaan heb. Dat was tijdens een van de challenges die ik een aantal jaar terug op optimavita.nl plaatste. Ik weet ook dat dit voor mij heel makkelijk is als ik geen speciale gelegenheden heb, maar dat ik het best lastig vind tijdens feestjes of etentjes! Ik drink dan nu eenmaal graag een wijntje. Ook merkte ik dat ik een excuus ging zoeken, door bijvoorbeeld de Bob te zijn. Ergens onzin natuurlijk! Waarom kan je niet gewoon zeggen dat je niet wil drinken?? Die periode heeft me aan het denken gezet. Sindsdien kies ik er vaker voor om niet te drinken op een feestje, als ik daar niet echt zin in heb. Drinken uit gewoonte wil ik namelijk niet meer! Soms kijken mensen me raar aan, ik krijg zelfs wel eens te horen dat dat saai is. Ik probeer me daar niets van aan te trekken, maar dat blijft soms moeilijk! Mijn besluit is dus om alleen te drinken als ik daar écht zin in heb.

Ik denk dat het heel goed is om je af en toe bewust te zijn van je eigen gedrag, zeker als het gaat om dingen die mogelijk schadelijk kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld alcoholgebruik. Het is natuurlijk helemaal prima als je af en toe een drankje wilt drinken, maar probeer er dan ook echt van te genieten! Naar mijn idee is het zonde om alcohol te drinken ‘omdat iedereen het doet’ of ‘omdat je dan gezelliger bent’. Ook met een glas water kun je namelijk ontzettend gezellig zijn!

Ik ben heel benieuwd naar hoe jij hierin staat! Laat me jouw mening zeker even weten hieronder. Dat kan natuurlijk anoniem.

Groetjes, Marloes

Zou jij twee weken zonder alcohol kunnen? Ook tijdens feestjes?

40 reacties

 1. Ik heb nooit zo heel erg van alcohol gehouden, ik vond het gewoon niet lekker genoeg. In het begin had ik er soms best moeite mee om te zeggen dat ik niets hoefde te drinken (qua alcohol), vooral in de eerste paar jaren van mijn studie, maar inmiddels is iedereen in mijn omgeving eraan gewend. Af en toe drink ik weleens een wijntje of een cocktail, maar 2 weken zonder is geen probleem 😉

 2. Makkelijk. Ik drink vanaf mijn puberjaren echt bijna nooit, héééél soms een glaasje champagne of glaasje wijn bij een feestje, maar meer ook niet. Ik denk bij elkaar 1 a 2 glaasjes per jaar….

 3. Makkie! Ben nu al ruim 2 maanden compleet alcoholvrij voor een challenge. Maar eigenlijk dronk ik daarvoor ook al bijna nooit. Dat maakt het voor mij al een stuk makkelijker 😉

 4. Ik drink met kerst of als we uit eten gaan. en soms zondagmiddags bij de openhaard een portje met nootjes.
  Tegenwoordig doen we vaak een zelfgemaakt soepje met toostjes of een stokbroodje met smeersels bij de openhaard. (Ik vermoed niet veel gezonder en zeker niet slanker)
  Bij uitgaan, uit eten of BBQ drink ik altijd water of een sapje. Dus mensen zijn het nu van me gewend. Maar idd rond mijn 25e gebruikte ik vaak de bob-smoes.

 5. Ik kan ook makkelijk zonder af en toe drink ik welaar als ik nu ga nadenken wanneer dat voor het laatst is geweest….dan weet ik het niet eens meer…… Dus dan is het aardig lang geleden. Als ik drink meestal 1 of 2 glaasjes zoete witte wijn en sinds een jaartje ook wel is rood. Straks als het zomer is zal het wel wat meer gaan gebeuren tijdens bbq of etentjes fijne dag vandaag

 6. Hier nog een… drink zelden!
  Een van de dingen die ik heel vaak te horen krijg is, ‘ben je zwanger ofzo?!’
  Alsof het dus inderdaad niet is ‘toegestaan’ om geen alcohol te drinken als er geen echte reden voor is.

  En mijn keuze om weinig tot geen alcohol te drinken zit ‘m vooral in de kcal, ik eet liever een chippie op een verjaardag dan de hele avond aan de drank..

 7. Ik doe momenteel mee aan de challenge 40 dagen zonder alcohol. Dat is een jaarlijks fenomeen in mijn regio na de carnaval. ( waar ik niet aan doe).
  Aan drinken wel. Het was een behoorlijke gewoonte geworden om dagelijks te drinken. En in het weekend wat meer. Nu al 3 weken zonder. In het begin had ik s avonds het gevoel: heb ik de hele dag hard gewerkt en krijg ik geen eens mijn beloning. Ontspanning. …. Maar ondertussen voelt het wel goed, beter. Heb de energie weer om na een lange werkdag naar de sportschool te gaan bv. De gewoonte is doorbroken. Ik ga het zo houden!

 8. Hoi marloes,

  Ik heb vorig jaar stopoktober met alcohol gedaan. Mij viel het echt super mee maar ik werd soms uitgelachen door mijn omgeving. Dat zegt meer over hun probleem dan de mijne. Ik begrijp het ook niet, ik hou van wijn maar heb het niet nodig om te overleven ook niet in sociale evenementen. Ik ben ook van mening dat heel veel mensen een grote probleem hebben dan ze zelf denken te hebben…

 9. ik drink al 22 jaar geen alcohol 🙂 dus letterlijk mijn hele leven niet! wijn en bier zijn me te bitter en mixdrankjes zijn te zoet. verder vind ik het gevoel wat je van alcohol krijgt niet fijn.. makkelijke challenge voor mij 😉

 10. Hier ook iemand die nauwelijks alcohol drinkt! Wij hebben bv de afspraak dat wij omstebeurt rijden als we ergens gaan eten of een feestje hebben. Dat betekent dat mijn vriend heen rijdt en ik terug….????
  Toevallig in het weekend een flesje mouskato gedronken, maar dat was de eerste keer sinds december weer!
  De challenge zal dus geen probleem zijn voor me!

 11. vroeger dronk ik elk weekend meerdere glazen of flessen als ik weg ging naar een feestje of wat dan ook. nu vind ik het zelfs niet meer lekker en drink ik niks meer ook!
  ben ik wel trots op want kan wel zeggen dat ik extreem was in mijn drankgebruik!
  wel leuk artikel marloes!!!!

 12. Hey Marloes,

  Alcohol, heerlijk! Mijn man heeft mij erin ‘opgevoedt’. Hij werkte in een slijterij en later voor een groot drank bedrijf. Ik lust ondertussen dus wel zo’n beetje alles met alcohol. ( behalve bier..)
  Wijntje bij een etentje, met een cocktail als aperitief. Borreltje om het weekend mee in te wijden en zondags mee af te sluiten.. Dit ritme was een hele tijd normaal voor mij. Inmiddels ga ik (wij) hier bewuster mee om. In een gezondere leefstijl past dit echt niet meer. Dit is een bewuste keuze en die voelt goed. Een ander mag daar van vinden wat hij of zij wil. Het is mijn lijf, ik stop het (niet) in mijn mond. En daar hoef ik niemand verantwoording voor af te leggen. 🙂 . En op zijn tijd neem ik een heerlijk wijntje.

 13. Wauw, ik ben in de minderheid. Ik drink qua alcoholhoudende dranken alleen wijn, maar dat vind ik ook echt heerlijk! Juist bij het koken vind ik het lekker om een wijntje te drinken, dat is echt een genietmomentje voor mij. Ik weet ook dat mijn dagelijkse glas wijn (soms twee) het niet makkelijk maakt op gewicht te blijven, maar ik ben er wel eerlijk over naar mezelf.
  Ik denk wel dat ik twee weken zonder kan, dus bij deze ga ik dan ook maar eens proberen! Startend met vandaag. 🙂
  Bedankt voor de inspiratie!

 14. Ik vind een glas wijn heerlijk, maar inderdaad alleen voor een speciale gelegenheid.
  Nu al bijna een jaar geen alcohol gedronken in verband met zwangerschap en nu borstvoeding.
  Ik heb het nog geen moment gemist eigenlijk.

 15. Hoi Marloes,

  Volgens mij gaan mensen die jouw site bezoeken wat bewuster met eten/drinken/bewegen/gezondheid om dan gemiddeld, dus hebben wat minder moeite met geen (weinig) alcohol.

  Je hebt wel een goede challenge bedacht, want ik denk dat heel veel mensen heel veel moeite met 2 weken alcoholvrij zouden hebben! Ik vraag me ook af of ik het zou (willen) volhouden… Ik ga er eens over nadenken!

 16. En nog eentje….ook ik drink nauwelijks alcohol. Niet uit principe hoor, maar de kans is erg groot dat ik van 1 glas alcohol al erg moe (en chagrijnig!) wordt. En dat is het me niet waard! Mijn vriend geeft er ook weinig om. We hebben zelfs wel eens dat we op een feestje allebei niet drinken: dan krijg je pas rare blikken!! En echt niet omdat we alleen maar gezond leven (bourgondisch!) en ook niet vanwege geloof (ongelovig)…en dat is blijkbaar moeilijk te snappen voor anderen. Ze gaan vissen naar een reden waarom we niet drinken…!!

  Ik drink wel eens hoor, maar makkelijk een maand niet. En dan een enkel drankje, en dus haast nooit meer dan 1. Echt lekker vind ik wel een koffie met Baileys….hmmm…. 🙂 Zal ik mezelf daarmee deze woensdagmiddag/avond eens verwennen?? Dat heeft deze hardwerkende juf best verdiend, haha!

 17. Zo, zeker veel mensen die weinig drinken hier!
  Ikzelf drink ook eigenlijk niet en zou dit geen moeilijke challenge vinden.
  Ben net bevallen en heb dus de afgelopen 9 maanden niet gedronken, dit was geen probleem voor mij. Ik drink misschien een paar avonden per jaar, en dan een paar biertjes. Maar ik vind wijn en champagne enzo allemaal vies. Omdat ik eigenlijk nooit drink is mijn omgeving dit ook van me gewend inderdaad.

  Belangrijkste reden voor mij om niet te drinken zijn mijn lichamelijke klachten die ik heb door hypermobiliteitssyndroom. Als ik alcohol drink heb ik de volgende dag meer pijn en dat heb ik er niet voor over.
  Daarnaast heb ik net een tijd in de verslavingszorg gewerkt en gezien hoe makkelijk het gaat, maar ook wat een verslaving (welke dan ook) kapot kan maken. En wat levert die alcohol nou eigenlijk op? Gezelligheid haal je uit de mensen!
  Maar een heel goede challenge dus, ik ben benieuwd of mensen het gaan proberen en of ze er moeite mee hebben. Ik zal in ieder geval de komende twee weken niet drinken!

 18. ja hoor heel makkelijk, ik drink namelijk nooit haha ja heel sporadisch een bacootje maar verder niet dat is hoogstends alleen met kerst hahaha. Wat moeilijk voor mij zou zijn en is is frisdrank en dan met name casis en cola!

 19. Eitje. Ik drink zelden of nooit. En als, dan een sambuca of drambuie. Eigenlijk denk er niet eens aan. Dat kun je niet zeggen van snoepen. Dan moet ik mezelf echt streng toespreken 🙂

 20. Zou je een keer een artikel willen maken over de beste keuze in ‘kwark’ soorten?
  Dus bijvoorbeeld het verschil in magere kwark, magere yoghurt, grieke yoghurt, arla skyr, geitenyoghurt, soja yoghurt etc… Ik vraag me namelijk altijd af waar ik nou het beste voor kan kiezen qua voedingswaarden of dat het eigenlijk allemaal wel dicht bij elkaar ligt!

 21. Ik drink eigenlijk nooit. één keer per jaar ga ik uit, dat is na het jaarlijkse voorjaarsconcert van mijn muziekvereniging. Dan drink ik er een drankje op.. of twee, drie, vijf…. Maar behalve dat drink ik eigenlijk niet. Heel af en toe, als ik er echt zin in heb. Maar meestal vind ik iets anders toch lekkerder. Dus makkie, voor mij haha. Ik doe het toch al 99% van de tijd. Maar vraag het me aub niet in de week voor dat éne concert haha

 22. Mmmm….moet eerlijk bekennen dat het voor mij zeker geen eitje zal zijn. Ik geniet echt van een wijntje. Doordeweeks drink ik meestal niet maar in het weekend ‘s avonds met een nootje erbij. Dus ja ik kan het wel maar vind het niet makkelijk.

 23. ???????????????? ik ben moslim dus ik heb nooit van nijn leven gedronken. Vind deze challenge voor mij gezien dan ook een beetje onzin…

 24. Wat veel mensen die niet/weinig drinken hier! Ikzelf drink eigenlijk bijna elk weekend (bij het stappen) en ook bijvoorbeeld op een terras in de zomer. Thuis drinken doe ik vrijwel nooit, het is echt iets wat ik samen met vriendinnen of familie doe.

  Ik lees het nu pas dus voor mij komt deze challenge te laat, maar ik ga een vrijdagavond stappen zonder te drinken zeker proberen!

 25. Durf het bijna niet te zeggen hier, aangezien bijna niemand veel drinkt. Maar ik drink eigenlijk elke dag wel twee glazen witte wijn (soms zelfs meer). Vanaf deze week met mijn man afgesproken in ieder geval niet meer door de weeks te drinken. Ik zou het, met name in mijn sociale leven met vrienden en familie, erg moeilijk vinden om niets te drinken. Zou erg veel moeite hebben gehad met deze challenge dus ben bijna blij m gemist te hebben;-)

  1. Hahah, ik hoor héél veel mensen die net als jij zijn hoor Sannie. Probeer het in principe doordeweeks niet te doen, maar maak gerust een uitzondering met een feestje. Dan blijft het haalbaar.

 26. Het is nooit ‘te laat’ om een challenge te beginnen 😉
  Ik lees dit ook nu pas, heb mijn wijnmomentjes al gehad dus vanaf nu zonder! Het zal best wel eens moeilijk worden daarom is het ook een challenge….. Ik ga er voor !!! en zo lang mogelijk…..;-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram