Challenge: Schrijf 14 dagen jouw Voeding op!

Nadenken

Het is twee weken geleden dat ik de laatste uitdaging plaatste, diegene over het vermijden van alcohol. Ik heb jullie elke twee weken een nieuwe beloofd, dus here we go! Vandaag daag ik je uit om je voeding 14 dagen bij te houden. Niet zonder reden, ik merk namelijk aan mijn cliënten dat ze anders en bewuster gaan eten, als ze het op moeten schrijven. Wat en hoe precies, dat leg ik hieronder uit.

Mijn uitdaging voor jou
Zoals ik hierboven al aan gaf, daag ik je uit om twee weken jouw eten en drinken bij te houden. Ik doe dit zelf ook heel regelmatig, gewoon omdat ik het interessant vind en omdat ik merk dat het me stimuleert om gezond te blijven eten.

My fitness pal2

Methodes om je voeding bij te houden
Hoe jij jouw eten en drinken gaat bijhouden, kun je helemaal zelf bepalen. Hieronder vertel ik wat ik de makkelijkste methodes vind:

 • Koop een simpel schriftje of kladblok die je altijd met je meedraagt in je tas, natuurlijk met een pen erbij. Dit is eigenlijk de meest simpele methode, gewoon op papier zetten. Vooral vrouwen hebben vrijwel altijd een tas bij zich, een notitieboekje meenemen kan dan dus makkelijk.
 • Open een Word bestand op je computer of laptop en houd hierin je voeding bij. Dit is vooral heel handig voor mensen die achter hun computer werken of er altijd bij in de buurt zijn.
 • Houd het bij in een app. Mijn persoonlijke favoriet is MyFitnessPal. Deze app maakt een schatting van jouw behoefte na het invullen van je gegevens en je doel. Je kunt gemakkelijk vrijwel alle verkrijgbare producten selecteren, de voedingswaarde staat er automatisch bij. Andere handige apps zijn bijvoorbeeld Mijn eetmeter van het voedingscentrum en de calorieënteller van Yazio. Wat mij betreft is MyFitnessPal het meest compleet wat betreft de producten die je kunt invoeren, bij de anderen mis ik regelmatig producten in de lijst.

Kies natuurlijk de methode die het beste bij jou past. Als je het invoert in een app, krijg je vaak ook feedback over jouw voeding zijn. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het is natuurlijk top als je er nieuwsgierig naar bent, maar niet zo verstandig om te doen als jij gevoelig bent om van jouw eten een obsessie te maken. Daarover hieronder meer.

Gezonde producten

Wat bereik je door het opschrijven 
Mijn ervaring is ten eerste dat mensen wie ik de voeding laat opschrijven, bewuster gaan eten. Heel veel van onze voeding krijgen we binnen zonder het écht door te hebben. Het koekje bij de koffie in een restaurant, het stukje kaas dat je proefde in de supermarkt, het handje nootjes dat je tijdens het koken snoepte en ga zo maar door. Doordat je al je eten en drinken opschrijft, word duidelijk wat je ongemerkt binnen krijgt.

Bovendien merk ik dat mensen het niet fijn vinden om de ongezonde waarheid op te schrijven. Hierdoor gaan ze hun voeding eigenlijk al veranderen. Het is natuurlijk ook lastig om op te moeten schrijven dat je 4 stroopwafels hebt gegeten, of een hele zak chips. Door het opschrijven word je geconfronteerd met je eigen gedrag. Heel vaak ben je daardoor al geneigd het te veranderen.

Mijn doel is vooral dat je nog meer bewust wordt van jouw eigen eetgedrag. Iets ongezonds eten is af en toe natuurlijk helemaal geen probleem! Probeer dan ook niet alleen maar gezond te doen. Als jij echter dagelijks veel ongezonde producten naar binnen werkt, is het wél handig hier iets mee te doen.

Soms is het niet verstandig…
In sommige gevallen merk ik dat mensen obsessief bezig gaan met eten als ze het moeten opschrijven. Voeding gaat hun leven beheersen. Ook kan het gebeuren dat je veel te weinig gaat eten, om maar zo min mogelijk te hoeven opschrijven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Ik wil dat je gezonder en bewuster gaat eten, niet minder of obsessief. Als je merkt dat dit wel gebeurt bij jou, dan raad ik je aan om te stoppen met opschrijven. Ook mensen die een eetstoornis hebben, of nog herstellende zijn hiervan, raad ik af om aan deze challenge mee te doen. Het kan je behandeling namelijk beïnvloeden en dat is niet mijn bedoeling.

Ik ben heel benieuwd of jij deze challenge aan gaat en natuurlijk wat jouw ervaringen zijn met het bijhouden van jouw voeding. Laat het me zeker even weten!

Groetjes, Marloes

Ga jij 14 dagen jouw voeding bijhouden? Laat me weten hoe je het vindt!

20 reacties

 1. Dit komt op het juiste moment. Dat trekt me vast weer uit het dipje, dankjewel

  Ik heb nog een andere vraag. Het valt me op dat als ik als uitzondering een keer iets lekkers neem, gisteren een koek, dat ik me dan meteen duizelig voel. Elke keer als ik iets met suiker eet. Maar mijn bloedsuiker is nuchter prima zegt de huisarts. Ik heb wel periodes onwijs veel trek in zoet. Hoe kom ik hier vanaf?

  Dankjewel

 2. Vanaf ik en mijn man Lowcarb eten hou ik een dagboekje bij.
  Zo zie je precies wat fout of goed gaat.
  Handig lijkt me een ap.
  Thks Marloes.

 3. Sinds een paar weken gebruik ik de Myfitnesspall app weer. Heb dit eerder al een tijd gedaan, maar daarna een hele poos niet meer. Nu wil ik toch weer wat strenger op m’n voeding letten, dan is zo’n app echt heel handig 🙂

 4. Ik doe weer mee, IDD opschrijven helpt, nu moet je tellen hoeveel paaseitjes eet, en heb je er dus niet zomaar 10 opgegeten. Af en toe deed ik dit bijhouden al een week, maar het was nu alweer een hele tijd geleden. Ik weet hierdoor bv dat in bij 2200 kcal gelijk blijf in gewicht en als ik een keer in de week 3000 eet ik dat ook niet terug zie op de weegschaal. Voor mij was deze kennis juist fijn om me niet bij elke hap gelijk schuldig te voelen. Omdat ik eigenlijk te zwaar ben.

 5. Na een lange tijd geen internet meer gehad te hebben door men verhuis en vandaag dag 1 van men instalatie surf ik meteen naar Optimavita.nl 🙂 meteen een leuke challenge. Ik doe zeker mee en dit via de app MyfitnessPall :).
  Groetjes Marloes, fijn je opnieuw te kunnen volgen 😉

 6. Leuk!! Ik ga meedoen. Doe het wel de ene dag via myfitnesspal en de andere dag niet. Als ik uit eten ga (zoals aanstaande zondag), vind ik t makkelijker om het gewoon op te schrijven! Doordeweeks zal ik weer 2 weken myfitnesspal gaan gebruiken:)! Geeft idd zeker inzichten!

 7. Oh leuk! ik heb 6 maanden lang intensief myfitnesspall gebruikt. Nu is het iets minder, maar ik wil de draad wel weer oppikken. Marloes, wat denk jij over het drinken van warm water met citroen ‘s ochtends? Ik hoor regelmatig dat dit goed zou zijn voor de vetverbranding? Groetjes, Jana

 8. Ik zou zo’n app wel eens uit willen proberen! Nu ben ik me al redelijk bewust van mijn keuzes, maar naar de hoeveelheden van macro’s kijk ik niet zo nauw. Dat zou ik wel een tijdje bij willen houden. Ook niet voor altijd, want het lijkt me niet fijn om daar altijd mee bezig te zijn 😉

 9. Ik gebruik al een tijdje my fitness pall maar vind het lastig om een verdeling te maken qua kcal. Ik merk dat ik overdag niet veel kcal inneem en dit tijdens het avondeten weer recht trek. Wat is een goede verdeling over de dag? ik mag max 1500 kcal per dag.

 10. Leuke challenge! Ik gebruik My Fitness Pal vaker om weer op de rails te komen. Een hele fijne app. Als je te weinig hebt gegeten geeft hij dit ook aan, je kunt je dagboek dan niet voltooien.

  Ook vind ik het fijn dat de app extra informatie geeft wanneer je iets invoerd, bijvoorbeeld of het product veel eiwitten of bepaalde vitamines bevat. Maar ook of het veel verzadigd vet heeft, of wanneer je je doel qua koolhydraten, suikers of ver overschreed.

  Ik vul de dag voor morgen ook regelmatig alvast in. Dit helpt bij het plannen, omdat je dan al je eten goed kunt verdelen over de dag.

 11. ik maak door mijn avontuur met bodieboost elke week een eetschema en het is zeker heel verhelderend wat je eet. ik vul het daarbij in op de app van bodieboost en daarna controller ik of het klopt met mijn planning

 12. Dag Marloes! Wat een leuke en inspirerende blog heb jij, ik volg hem al een tijdje.
  Ook ik probeer zo goed mogelijk op mijn voeding te letten, echter het lukt me niet om een beetje af te vallen, ik zou namelijk graag een kilootje of 3 afvallen. Op een gemiddelde dag eet ik dit :

  6u: 27 gram havermout met 250 ml sojamelk light (Alpro)
  8u30: 1 potje Oikos met Passievruchten (185 kcal per portie)
  11u: 1 banaan
  12u30: 3 bruine boterhammen met kalkoenfilet
  15u: 2 sneden ananas
  16u: 1 bruine boterham met kalkoenfilet
  18u: 1 tomaat, halve komkommer en 100 gram feta met oregano en 2 à 3 eetlepels olijfolie

  Verder drink ik 1,5 liter water per dag en soms eens een cola light. Ik sport 2 à 3 keer per week een uurtje. Ik geef toe dat ik af en toe ‘s avonds nog eens een koekje eet (vitabis) maar dit blijft meestal beperkt tot een enkele dag in de week. Ook in het weekend neem ik al gauw eens een chocolaatje, maar ook dit blijft eerder beperkt.

  Wat vindt jij van mijn eetpatroon, en heb je eventueel tips om het te verbeteren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram