| 20 januari 2016

Challenge: Hoe gaat het? Nieuwe opdrachten #3

Wat vliegt de tijd! Het is alweer 20 januari, nog maar anderhalve week voor het einde van de challenge. Ik ben natuurlijk weer mega benieuwd hoe het met jullie gaat! In de video zie je hoe het met Laura gaat. Ik vertel je mijn verhaal hieronder. Daarnaast krijg je de nieuwe opdracht voor de komende week.



Houd je doel in de gaten
Mijn eerste algemene opdracht voor je, is om weer eens kritisch naar je doel te kijken. Klopt deze nog steeds? Of moet je hem misschien bijstellen? Hoe graag wil je hem behalen? En is hij niet stiekem iets te ambitieus? Onthoud dat jij de regisseur bent van jouw leven, je kunt dus op ieder moment je doelen een beetje bijstellen. Dat is beter dan jezelf voor de gek houden en doen alsof je het toch wel haalt.

Hoe gingen mijn afgelopen dagen?
Over het algemeen ben ik zeker heel tevreden! Veel groenten en fruit eten is geen enkel probleem voor me, evenals bewegen. Ik merk wel dat ik nog steeds af en toe onbewust dingen eet. Vaak kauwen doe ik al jaren, dus daar ligt het niet aan. Maar terwijl ik in de keuken sta, steek ik vaak even iets in mijn mond. Ook betrapte ik mezelf erop dat ik laatst weer een stukje nougat pakte op mijn werk. Echt geen drama, maar ik vind het wel goed om hierbij stil te staan.

Mijn genietmomentjes daar geniet ik echt volop van. Ik nam vrijdag 3 snoepjes, mijn vriend had een zak gekocht. Dat rekende ik als een half genietmoment ;). Zaterdag had ik super veel zin in karamelpopcorn, ik at lekker de hele zak (150g) leeg! Wat is dat af en toe toch heerlijk. Zondag pikte ik letterlijk een stuk of 5 chipjes van mijn vriend (ja, hij is een lekkerbek, haha). Ook dat vond ik een half genietmomentje. Doordeweeks lukt het me prima om van snoep en chips af te blijven, als ik lekkere trek heb, neem ik iets met pindakaas! 😀

Suiker

Nieuwe opdracht 
Ook nu geldt weer, dat je zelf kunt bepalen of je de oude opdrachten blijft volgen, of dat je je alleen richt op de nieuwe.

1. Allereerst blijft de eerste opdracht staan. Plan minimaal 3x per week een beweegmoment in.
Wanneer en wat, dat bepaal je net als de vorige keer gewoon helemaal zelf.

2. De nieuwe opdracht is om zoveel mogelijk producten die je gebruikt, te checken op toegevoegd suiker! Hieronder leg ik precies uit hoe en wat.

Waarom zou je (veel) suiker vermijden?
Suiker kan heel gemakkelijk en snel verwerkt worden door je lichaam. Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog en daalt vervolgens ook weer ontzettend snel. Hierdoor kun je 15-30 minuten nadat je een suikerrijk product hebt gegeten al weer trek krijgen in meer (als je bijvoorbeeld 1 biscuitje eet, neem je er gedurende de avond vast nog veel meer!). Suikerrijke producten bevatten relatief veel calorieën, je komt er dus gemakkelijk van aan. Bovendien wen je gemakkelijk aan een zoete smaak. Mensen die altijd thee met suiker drinken, zullen het zonder suiker niet lekker vinden. Als je echter twee weken consequent thee zonder suiker drinkt, zal je eraan gewend zijn! Je kunt jezelf dus vrij gemakkelijk afleren om veel zoete producten te gebruiken.

Wat is toegevoegd suiker en hoe check je een product?
We krijgen (ongemerkt) dagelijks ontzettend veel suiker binnen. Sommige suikers komen van nature in een product voor. Voorbeelden zijn suiker in fruit (fructose) of suiker in melkproducten (lactose). Vaak wordt aan producten nog extra suiker toegevoegd door de fabrikant, om de smaak te verbeteren. Deze extra suikers gaan we in de komende periode zoveel mogelijk proberen te vermijden. Maar hoe weet je nu welke producten je moet vermijden? Dat kom je gemakkelijk te weten door de verpakking te checken.

Toegevoegd suiker

Op de verpakking van een product vind je een lijst met ingrediënten (zie hierboven) die in dat product voorkomen. Als in de lijst het woord ‘suiker’ voorkomt, vermijd je dit product de komende dagen! Als er van nature suiker in een product voorkomt, dan zie je wel suiker terugkomen in de tabel met voedingswaarden, maar niet in de lijst met ingrediënten. Dit product is dan toegestaan.

Let echter goed op….er zijn nog een flink aantal andere benamingen voor suiker, die fabrikanten vaak gebruiken. Voorbeelden van de meest voorkomende zijn: dextrose, glucose(stroop), fructose(stroop), sacharose, sucrose, melasse(stroop), rietsuiker, geleisuiker etc. Meer benamingen zie je in de afbeelding hieronder.

Afbeelding Consumentenbond

Uitzonderingen?
Helemaal zonder toegevoegd suiker eten is ontzettend lastig. Daarom is deze week de uitdaging om zoveel mogelijk op te letten. Probeer eens of jij zo min mogelijk toegevoegd suiker kunt binnenkrijgen.

Mijn doel met deze opdracht is dat je eens kritisch gaat kijken naar de producten die je gebruikt. Ik liet al eens in een artikel zien hoe verschrikkelijk veel producten suiker bevatten, zonder dat je het verwacht.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met deze uitdaging. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!

Groetjes, Marloes

Let jij op de ingrediënten van de producten die je eet? Of eigenlijk helemaal niet?

 

14 reacties

  1. Leuke nieuwe uitdaging, ik ben wel benieuwd! Normaal kijk ik hier nauwelijks na.

    Ik heb ook een vraag hierover: als fructose van nature in fruit voorkomt, moet je deze dan wel of niet vermijden? Nu noem je het als natuurlijk product, naar ook in de lijst met andere namen van suiker.

    Succes allemaal!

    1. Ik laat dat een beetje aan jezelf over, net als bij honing. In de video geef ik appelstroop als voorbeeld, naar mijn idee kan dat best af en toe! Ik zou zelf niet gaan voor (vers) vruchtensap, omdat daar veel meer suiker in zit (je gebruikt er meer van per keer). Maar nogmaals, ik denk dat iedereen dat voor zich kan bepalen. Geraffineerde suikers vermijden is al moeilijk genoeg 🙂

  2. Hoi Marloes,

    Leuke nieuwe uitdaging weer! Wel pittig, er wordt in zoveel producten suiker toegevoegd.

    Ik heb een vraagje over de appelstroop in je voorbeeld. Daar zit (veel) beetwortelsap in en volgens mij is beetwortel een andere naam voor suikerbiet. Vind je dit dan in dezelfde categorie vallen als bijvoorbeeld honing? Voor mijn gevoel zit er zo weinig verschil tussen suiker en suikerbiet. Is het dan toch nog de bewerking die ervoor zorgt dat het ‘slechter’ wordt?
    Hoor graag jouw professionele mening hierover!

    1. Je hebt helemaal gelijk! Dit is een moeilijke kwestie. Ik laat aan jullie zelf over, of je die natuurlijke suikers ook vermijd. De geraffineerde vind ik belangrijker…maar ik neem persoonlijk liever ook niet teveel natuurlijke suikers! Succes!

  3. Leuk filmpje weer, en goede info!
    Met mijn challenge gaat het eigenlijk wel goed! Die 200 gram groente lukt me nog steeds niet 7 keer per week, maar wel minstens 4 keer per week. En aangezien mijn doel was om stapje voor stapje gezonder te leven, vind ik dat ik het wat dat betreft best goed doe.
    Vorige week 1 keer op de hometrainer gezeten en dat voelde eigenlijk onwijs lekker (ondanks dat ik daarna ‘zwabberende benen’ had).
    Ik merk dat mijn tussendoortjes veranderen. Van het ‘snoep uit een zakje’ ben ik langzaam aan het overstappen naar snoeptomaatjes, een handje walnoten, een stuk fruit. Jouw tussendoortjes lijst ben ik dan ook zeer blij mee.
    Dertig keer kauwen op iets lukt bij mij niet. Ik ben al van mezelf gewend dat ik altijd als laatste klaar ben, ik neem eigenlijk altijd kleine hapjes. Wel is het met noten zo (daar kan ik dan wel weer vaker op kauwen) dat ze zoet gaan smaken wanneer je er vaker op kauwt.

    Onwijs bedankt voor je uitleg over suiker! Wat dom eigenlijk dat er bij die curry dan suiker en dextrose in zit! Maar je, ze gaan er natuurlijk niet opzetten : Suiker (x2).
    Appelstroop, zou ik dan dat misschien een beetje door mijn yoghurt kunnen doen in plaats van honing?
    Ik heb namelijk gelezen, dat honing (de goedkope van de supermarkt) eigenlijk gewoon vloeibaar suikerwater is. En dat je dan echt de biologische honing van de natuurwinkel moet hebben wil je ‘echte’ honing hebben. (Geen idee of het waar is hoor, je moet nu eenmaal niet alles geloven wat je op het internet leest).
    En dat van ‘suiker mag wel in de tabel staan, maar niet in de ingrediëntenlijst’, daar ben ik blij mee. Ik was door jou standaard daar al naar gaan kijken (net als vetten), maar wist niet dat er verschil was tussen de suiker in de tabel en de lijst.

  4. Fijn dat je het zo goed kan volhouden! Ik probeer ook zo gezond mogelijk te eten, maar ga niet heel extreem op bepaalde dingen letten. Dat maakt het wel zo leuk en goed vol te houden 🙂

  5. Hier gaat het ook wel goed. Ondanks zieke kids toch mijn beweegmomenten kunnen nemen.
    Qua eten ook goed!
    Die suikers is wel even een eyeopener, niet gedacht dat er in bepaalde producten ook nog eens suiker in zou zitten. Je eet het soms zo klakkeloos he!
    Succes iedereen!

    1. Super zo als het bij iedereen gaat. Ik heb het ritme weer goed opgepakt. Ondanks dat ik de maand december af en toe eetbuien had. Maar nu zit ik er weer helemaal in. Wat ik wel wennen vind is het vele kauwen. Lachen ik voel mij soms net een her-kauwer.

  6. Het gaat nog steeds vrij goed. Groenten, fruit, verantwoorde tussendoortjes: check! Beweegmomenten zitten ook goed. De 2 genietmomentjes werden er wel 3. Oeps. Ik denk dat dat in de toekomst echt een aandacht punt zal moeten blijven. Maar er was wel overheerlijke chocoladetaart voor mijn dochter haar verjaardag! 🙂
    En weet je wat er zo leuk is? De rest van het gezin was gewoonweg jaloers op mijn lekkere slaatjes als lunch. Ik heb dus deze week 2 keer 10 slakommetjes staan klaar maken. (voor 5 personen en voor 2 dagen).
    Ik voel me al wat strakker en fitter. Aan het eind van de challenge ga ik het te strakke jurkje nog eens passen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram