Challenge Voeding

Challenge: Don’t give up! Nieuwe opdrachten #2

Door

We zijn sinds begin januari massaal bezig met de uitdaging om gezonder te gaan leven. Mocht je het gemist hebben (al kan ik me dat niet voorstellen), kijk dan hier naar de start. Hier vind je de nieuwe opdrachten van vorige week. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het met jullie gaat! Natuurlijk vertel ik ook hoe mijn afgelopen week eruit zag. Daarnaast heb ik nieuwe opdrachten voor jullie én kijken we hoe het met Laura gaat.Vandaag is de dertiende dag van de challenge, we zijn alweer bijna twee weken bezig! Ik weet dat hier voor veel mensen een omslagpunt zal komen, stop je ermee of ga je door? Waarschijnlijk zul je al tegen een aantal moeilijkheden aangelopen zijn. De eerste dagen zijn vaak makkelijk, daarna wordt het een uitdaging om gemotiveerd te blijven! Ik hoop je in dit artikel een schop onder je kont te kunnen geven.

Het gaat niet goed! Wat nu?
Ten eerste, onthoud dat je écht niet de enige bent! In de video hoorde je al dat het met Laura echt niet perfect gaat. Ik zal je hieronder mijn verhaal vertellen, die is ook niet vlekkeloos. Dat je af en toe een misser maakt, is totaal begrijpelijk! Je kunt niet van jezelf verwachten dat alles direct goed gaat. Vallen en opstaan horen nu eenmaal bij het proces van veranderen.

Baal er dus niet teveel van als je de challenge niet helemaal haalt, maar kijk naar wat wél goed gaat! Er is altijd wel een puntje waar je tevreden over bent, hoe klein die ook is. Pak ook nog eens je doel erbij! Waar doe je het ook alweer voor? Tenslotte….we doen dit met z’n allen!! Geef elkaar in de reacties dus wat bemoedigende woorden :).

Ik duim

Hoe gingen mijn afgelopen dagen?
De eerste dagen was ik ook ontzettend gemotiveerd. Na al het ongezonde eten met de feestdagen, had ik een grote drang naar gezond. De afgelopen dagen werd dat langzaam minder. Ik betrapte mezelf erop dat ik weer af en toe een nougaatje pakte op de sportschool en dat ik makkelijker werd met mijn genietmomentjes. Vrijdag at ik bijvoorbeeld sushi met mijn ouders, ik nam lekker wat ik wilde mét een glas wijn én een uitgebreid toetje. Daarna nam ik thuis nog een glas rumcola. Dit is natuurlijk wel een vrij groot genietmomentje, maar ik vind het niet erg! Ik heb er ontzettend van genoten. Ik moet trouwens ook toegeven dat ik op sommige dagen meer dan 1 glas limonade zonder suiker heb genomen. Ik vind het gewoon zó lekker! Ik ga vanaf vandaag gewoon weer opnieuw proberen alleen water, koffie en thee te drinken.

Nieuwe opdrachten
Allereerst is het tijd om de cijfers te bespreken, die je vorige keer aan je doel moest geven. Allereerst gaf je een cijfer voor hoe graag je jouw doel wilt behalen. Als het goed is, geef je hier een hoog cijfer voor. Als dit cijfer lager dan een 8 was, bedenk dan of je jouw doel wel goed gesteld hebt! Eigenlijk moet het cijfer gewoon een 10 zijn. Als je een goed doel voor jezelf hebt gemaakt, zou je deze kostte wat kost moeten willen halen. Het volgende cijfer was voor hoe groot jij dacht dat de kans was dat je het ook daadwerkelijk gaat halen. Welk cijfer je hiervoor gaf, is direct ongeveer de kans dat je het gaat halen. Gaf je een 5, dan is de kans ongeveer 50%, bij een 8 is dat 80%. Als je jezelf een 6 of lager hebt gegeven, dan is de kans dus niet super groot dat je jouw doel gaat halen. Misschien moet je hem wat bijstellen!? Maak liever een kleiner doel, waarvan je wél zeker bent dat je hem haalt. Je kunt daarna namelijk altijd nieuwe doelen stellen.

Ab raise

Specifieke opdrachten
Dan de specifieke opdrachten waar je de komende periode mee bezig kunt! Ook nu geldt weer, dat je zelf kunt bepalen of je de oude opdrachten blijft volgen, of dat je je alleen richt op de nieuwe.
1. Allereerst blijft de eerste opdracht staan. Plan minimaal 3x per week een beweegmoment in.
Wanneer en wat, dat bepaal je net als de vorige keer gewoon helemaal zelf.

2. Kies deze week voor gezonde soorten broodbeleg. Ik ga hierbij streng zijn, je mag géén uitzonderingen maken dit keer. Probeer eens een hele week alleen maar gezonde keuzes te maken. Wat gezonde soorten zijn, dat vind je hier. Als je nog aanvullingen hebt, dan hoor ik dat graag!

3. Eet bewust, kauw goed en eet langzaam. Houd je aandacht volledig bij het eten en eet zittend als dat mogelijk is. Door al die hele kleine eetmomentjes gedurende de dag, kun je ongemerkt veel meer calorieën, suiker en slechte vetten binnenkrijgen. Af en toe wat suiker of vet binnenkrijgen is echt niet erg, maar het is zonde als je er helemaal niet van geniet. Deze week staat in het teken van bewust eten en genieten. Om het nog iets concreter te maken, een aantal spelregels. Voer deze gewoon zo goed mogelijk uit:

 • Eet alles wat je eet zittend, tenzij dit écht niet mogelijk is. Ga dus ook voor een tussendoortje even rustig zitten. Eet niets (of in ieder geval zo min mogelijk) staand of lopend.
 • Vermijd afleiding tijdens het eten, hierdoor nemen je hersenen namelijk minder waar dat je eet. Voorkom eten tijdens het auto rijden, TV-kijken of computeren zoveel mogelijk. Probeer met je volledige aandacht bij het eten te zijn.
 • Eet zoveel mogelijk met bestek! Je doet veel langer met een boterham, als je mes en vork gebruikt. Hierdoor heb je eerder en langer een verzadigingsgevoel.

Collage kauwen

 • Kauw goed, slik een hap niet direct door maar kauw wat vaker dan je gewend bent. Om een richtlijn te geven, probeer minimaal 20-30x te kauwen per hapje. (I know, dat is veel!)
 • Praat niet als je net een hap hebt genomen, maar stop heel even met eten als je iets wilt zeggen.
 • Maar het meest belangrijke van deze week: Geniet van elke hap!

Natuurlijk blijven de twee genietmomentjes per week ook gewoon staan! Je mag dus 2x per week iets nemen dat niet gezond is, maar wat je wel ontzettend lekker vindt.

Hoe gaat het met jou?
En tenslotte wil ik natuurlijk weten hoe het met jou gaat! Wordt het bij jou ook langzaam lastiger en merk je net als Laura en ik dat je gaat smokkelen? Of ben je nog steeds full-pull-super-gemotiveerd? Ik zou het super leuk vinden als je hieronder een reactie achter laat, dan weten we hoe het met de anderen gaat. Zo kunnen we elkaar blijven motiveren. We zitten op de helft van de periode jongens! Wat vliegt de tijd.

Keep up the good work!

Groetjes, Marloes

Hoe gaat het met jou? Zie je de nieuwe opdrachten zitten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (30)
 1. L 7 jarengeleden

  Wat komt deze challenge op het goede moment zeg! Heb inderdaad een zetje nodig. Vorige week onwijs genoten met een paar dagen skieen. Zelf tussendoortjes meegenomen, maar ondanks dat waren de lunch en avondeten niet zoals het hoort.(Denk aan kaisersmarn en tiroler grustel 🙂 ) Ik had met mezelf afgesproken na de wintersport weer vol voor te gaan. Kom ik erachter dat ik ongesteld moet worden… Dit is voor mij altijd een moment met een nog grotere snoep trek dan die ik normaal al heb. Helaas heb ik gesnoept, maar minder als anders want ik ben van de koek afgebleven! Dat is dus het enige positieve puntje.
  Mijn beweegmomenten, groente/fruit inname lukken verder prima. Broodbeleg zal me lukken denk ik, alleen in het weekend nam ik nog wel eens hagelslag. Dit gaan we dus niet meer doen! Het 30 keer kauwen gaat lastig voor me worden, ik heb hier erg veel moeite mee.
  Succes allemaal, laten we ons doel voor ogen houden! Ik denk aan over een paar maanden weer de zon, en strak in bikini willen lopen!!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Super goed dat je meedoet L! Veel succes verder.

   Reageer
 2. barbara 7 jarengeleden

  Het gaat deze chalange moeilijker als alle voorgaanden.de beweegmomenten lukken, maar met moeite terwijl 3 beweegmomenten al een jaar mijn routine is. Gezond eten lukt ook (wellicht met iets te grote porties). De kerstresjes waren wel een struikelblok. Veel heb ik toch opgegeten, genietend dat wel maar dagelijks brie op je brood en elke avond nootjes is niet de afspraak. Ook ik heb momenteel zoveel uithuizige dingen. Weekeindje weg met schoonouders, en als mijn schoonmoeder kookt kijkt ze niet op een kneepje boter meer of minder, ook hier weer lekkers bij de koffie en geen gewone yoghurt maar zoete toetjes. Deze week 6 van de 7 avonden weg dus ook geen controle over het eten en de hapjes, hooguit zelfdicipline. Deze week uit nog maar damage control en dan volgende week weer met frisse moed oppakken.

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Hahaha, succes met je damage-control! You can do it.

   Reageer
 3. Alia 7 jarengeleden

  Qua sporten gaat het niet goed. Ik heb voor de hele maand momenten gepland, maar me er tot nu toe nog geen enkele keer aan gehouden.
  Wel heb ik nog geen druppel alcohol gedronken. Vanavond ga ik met m’n vriendinnen uit eten en ik neem er dan ook geen wijntje of biertje bij. Lekker eten is al genoeg om te genieten en m’n vriendinnen geven me al genoeg ontspanning.
  Ook fiets ik al 2 minuten sneller naar het station, omdat ik m’n banden heb opgepompt. Ik zit er nu aan te denken om een paar haltes later op de bus te stappen, zodat ik in de ochtend al een half uurtje (of 20 minuten, om te beginnen op de fiets heb gezeten)

  Reageer
 4. Charlotte 7 jarengeleden

  Ik ben al bezig met gezond beleg gebruiken, dat gaat me goed lukken. Alleen zie ik dat de smeer(leverworst) bij ongezond staat. Ik dacht dat dit gezond was? Heb ik het mis, kun je me uit de brand helpen?
  En komt er deze week weer een workout of links naar workouts? Dat helpt wel om het sporten vol te houden!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Eigenlijk alles waar -worst achter staat, is vrij vet. Ossenworst is hierop een uitzondering. Ook leverworst is dus helaas vet. Ik was inderdaad van plan om weer een workout op te nemen! Die komt alleen denk ik pas volgende week online. Er staan wel mega veel workouts op mijn YouTube kanaal. Die kun je altijd volgen. Succes!

   Reageer
 5. Vera 7 jarengeleden

  Okee, even reflecteren op mezelf!
  De cijfers die ik voor het behalen van mijn doel en en de kans van slagen heb gegeven, zijn prima. Ik weet van mezelf dat ik op het gebied van gezond eten de lat niet te hoog leg: kleine stapjes zijn belangrijk….en ik ken mezelf, ik ben een genieter 🙂 Dus de lat te hoog leggen werkt voor mij alleen maar demotiverend.

  En tja….ik heb zeker wel af en toe gesprokkeld. Al zie ik het niet als sprokkelen…..ik heb minder geniet-momentjes gehad dan in de decembermaand, ik eet gezonder, het sporten zit weer in het ritme…..dus ik ben gewoon tevreden! Ook al heb ik echt niet alle opdrachten goed uitgevoerd.

  Deze week ga ik het volgende doen: als broodbeleg hou ik mijn halve plak of soms een hele plak 48+ kaas er gewoon in. Ik eet nooit meer dan dat, dus dit betitel ik voor mezelf als gezond. Maar dan nu de uitdaging: van de speculoos afblijven!!!! Ik ben gewoon onverzadigbaar!! Haha!! Behalve op woensdagmiddag…ik gun mezelf vanaf nu wel dat ik op woensdagmiddag 2 crackers met speculoos mag eten. Als juf heb ik die middag geen klas maar zit ik wel de administratie en voorbereiding te doen. En dan gun ik mezelf dat 🙂 kortom: ook nu blijf ik realistisch, ik ken mezelf!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   hahahah speculoosmonstertje. Super goed dat je er jouw eigen regels van maakt! Heel mooie realistisch doelen denk ik 🙂

   Reageer
 6. Sylvia de Man 7 jarengeleden

  De 2e week was inderdaad moeilijker.
  Beweegmomenten niet helemaal gehaald. Ik heb 1x de workout voor beginners gedaan.
  Ik probeer wel om 10.000 stappen te halen Ik heb een stappenteller op mijn telefoon.
  Genietmomenten heb ik meer gehad dan 2.
  Ik ben me wel meer bewust van eten,drinken en bewegen. Dus de intentie is er zeker.
  Ik ga zeker door met de challenge. Ik kijk telkens uit naar alle tips en adviezen.
  Ik heb nog van niemand gehoord of ze iets in gewicht zijn gedaald.
  Ikzelf ben nog niks afgevallen.
  Groetjes en succes allemaal ☺

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Heel goed bezig Sylvia! Ik vind gewicht ook écht niet het belangrijkste, dus ik ben blij dat niet iedereen zn gewicht deelt :). Hoe je je voelt is veel belangrijker! Natuurlijk is het fijn als je afvalt als dat mede je doel is, maar dat komt vanzelf als je gezonder leeft!

   Reageer
 7. Tessa 7 jarengeleden

  Ik begon heel goed maar heb afgelopen weekend mijn verjaardag gevierd en ook met familie gegour met. Nu vind het zonde om allerlei dingen weg te gooien die over zijn dus eet niet heel veel maar ook niet heel gezond. Wel eet ik elke dag 200 gr groente en 2 stuks fruit. Misschien toch maar de restanten en snacks die over zijn weggooien want als het in de kast ligt kan ik er niet vanaf blijven….

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Nog gefeliciteerd :). Weggooien is dan inderdaad een goede optie! Nu functioneer jij een beetje als de prullenbak…

   Reageer
 8. Monique 7 jarengeleden

  Wat fijn te lezen dat er meer mensen zijn die het zwaarder hebben. Ook bij mij was de tweede week moeilijker. Met een ziek kind, een ongesteldheid op komst (lees; veel meer trek in ongezonde dingen) werd het wel een hele uitdaging. Fruit gaat ok, beweegmomenten zijn eigenlijk net te weinig geweest en ook ik heb mij laten verleiden tot het eten van een paar handjes cashew nootjes en wat chocola (wel dan de pure 85 % 😉 ) Verder heb ik voor wat betreft broodbeleg al redelijk mager gegeten of kies ik voor goede middenweg. (maar wat mis mijn boterham met hagelslag.. 😉 ) Ook mijn tussendoortjes zijn echt veel bewuster gekozen en ik neem ze minder vaak maar op sommige momenten eigenlijk nog steeds wel teveel van het goede… zeker met mijn doel om toch iets af te vallen. Ik eet dus al wel veel minder suikers en vetten.. daar ben ik al heel blij mee.. we zijn er nog lang niet, maar een goed begin is zeker gemaakt.

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Je bent zeker goed bezig!! Blijf focussen op de dingen die goed gaan.

   Reageer
 9. Tamara 7 jarengeleden

  Qua bewegen veel vooruitgang geboekt. Deze week een uur gesport in de sportschool, en een halfuur baantjes gezwommen.
  Qua gezond eten ook goed, maar vandaag even een dipje.
  Heb een taart gebakken voor morgen (verjaardag), en heb een stukje voorgeproefd.
  Daarvan ben ik al de hele avond misselijk, dus ik hoooooop er morgen verder vanaf te blijven.
  Maar ik heb verder hele lekkere dingen gekocht. Waarom heb ik geen chips gekocht die ik zelf niet lust? Waarom van die overheerlijke Poesta borrelnootjes?
  Ik gun mezelf best wel wat morgen, maar het gevaar is dat ik doorsla.
  Als dan de visite weg is, dat ik dan alle schaaltjes nog even leeg maak….

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Bedenk alvast heeeeelll goed wat je gaat doen morgen. Geef jezelf geen optie om het anders te doen. Gooi de nootjes desnoods al weg als de visite hun jas aantrekt…

   Reageer
 10. Brenda 7 jarengeleden

  Bedankt Marloes, dat je zei dat veel mensen het na de eerste week moeilijker krijgen! Ik dus ook.
  Ik merk met avondeten dat ik al snel weer verval in de ‘wat snellere dingen’. (Patat of gebakken aardappels in plaats van gekookte).
  De extra beweegmomenten … ik heb tijd zat om het te doen, maar schuif ze voor me uit denk ik.
  Maar, gelukkig zei je ‘kijk naar de dingen die je goed doet’.

  Ik begin de ochtend nu met 250ml magere yoghurt, Muesli van een ‘gezond merk, rijkgevuld met 4 soorten granen’ en een eetlepel gebroken lijnzaad. En dan een appel of een banaan erin.
  Gister heb ik jouw banaan pannenkoeken gemaakt. Die zijn best lekker!
  Strakjes ga ik dan weer gekookte aardappels kopen, veel gezonder.
  De groenten… soms at ik zelden groenten. Maar door jou toch al minstens 4 keer die 200 gram. En soms meer. Fruit is geen probleem, heerlijk.
  Gezond op brood at ik al (ik heb standaard jouw lijstje met gezonde dingetjes in mijn jaszak).
  Ik drink ook geen hele flessen ijsthee meer. Ik drink meer thee, soms zelfs water (begin daaraan te wennen) en soms een beker Holy Soda. Ben eigenlijk benieuwd wat je van dat merk vindt (met stevia chlycosiden). Zelf heb ik hypoglycemie (geen diabetes) en volgens het internet kan dat ook niet zo’n kwaad voor mijn bloedsuikerspiegel.
  Door de veel mindere suikers (het emo-snoepen… jouw tips werken daar echt bij!), is mijn bloedsuikerspiegel veel rustiger. En da’s heel prettig.

  Trouwens, mijn doel (gezonder leven, een lijf dat gezonder aanvoelt), die had ik een 10 gegeven.
  De kans van slagen een 7. Ik zat te twijfelen tussen een 7 en een 8. Omdat ik weet dat ik best soms ‘terugval in oud patroon’ die ene maand (een maand is kort). Juist over langere tijd denk ik dat ik een meer regelmatig patroon kan ontwikkelen. Daarom dus geen 8.

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Super goed bezig Brenda!! Heel veel positieve veranderingen. Holy soda is naar mijn idee een middenweg keuze. Het bevat een beetje suiker, minder dan frisdrank maar meer dan water en thee.

   Reageer
 11. Theodoortje 7 jarengeleden

  Pfoe, een hoop meer ‘struggles’ deze week lees ik zo!
  Het gaat mij op zich wel goed af. Ik sport, eet mijn groente en fruit en probeer me echt aan maar 2 genietmomentjes te houden. Deze week vind ik daarin weer lastig omdat ik in het weekend op zaterdag uit brunchen ga en op zondag bij iemand anders ga lunchen en ik zeker weet dat er meerdere lekkere dingen zullen zijn…
  Dat drinken lukt me ook goed!
  De opdracht voor het broodbeleg vind ik wel erg lastig. Ik vind het fijn mezelf toch een beschuitje met hagelslag of vruchtenhagel te gunnen, zeker in het weekend. We gaan het zien!
  Dat zittend eten probeer ik wel al en dat helpt zeker, maar 30 keer kauwen?!
  Mijn doel wil ik graag behalen en ik gaf qua vertrouwen misschien een net iets te laag cijfer, omdat ik niet weet hoe mijn zwangerschap verloopt en daar ook een hoop kan gebeuren waar ik geen invloed op heb. Maar sinds ik geen eetbuien meer heb (door de afgesloten doos waarin de lekkere dingen en de pindakaas zit, en doordat ik probeer te blijven zitten en niet terug ren naar de keuken om meer te pakken) en wat beter op de planning probeer te letten ben ik de afgelopen vier weken niet aangekomen en dat vind ik zelf erg verbazend maar ook superfijn!
  Succes iedereen! Sommige dingen gaan misschien niet goed, maar vergeet vooral ook niet te focussen op wat wel goed gaat!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Heel goed hoor!! Ik snap dat het bij jou een beetje een ander verhaal is 🙂

   Reageer
 12. Renata 7 jarengeleden

  Het loopt wel vrij goed vind ik. Een paar genietmomentjes gehad, maar ik kon het wel in evenwicht houden, dus daar ben ik wel blij mee. Vrijdagavond 2 wijntjes, maar ik kon wel van de chips en de nootjes blijven. Zaterdag bij 2 mensen op bezoek geweest, telkens een praline bij de koffie en de thee, ’s avonds 1 wijntje en geen chips of nootjes. Zondag gezond ontbeten terwijl de rest van het gezin croissants en pistolets at, ‘s middags 2 cava’s, ’s avonds 1 wijntje, geen chips of nootjes. Deze week ben ik door het inplannen van een groter tussendoortje in de namiddag nog niet aan snoepen begonnen, ook ’s avonds niet. Ik ben daar erg blij mee, want het is een emotionele week geweest. (Poes dood en puberende dochter.) Gisteren heb ik in plaats van te snoepen mijn matje uitgehaald en ben ik oefeningen beginnen doen. Ik hoop dat ik het vol hou, want ik ben al een paar keer super enthousiast aan iets begonnen dat ik nadien opgaf. Maar ik denk dat thuis oefenen samen met 1 keer per week zwemmen wel te doen zal zijn. En ik stel hierbij mijn slaagkans van 6 à 7 bij naar een 7 à 8.
  Ivm de opdracht voor deze week: dat langzaam en veel kauwen komt nooit goed bij mij, hahaha.
  Iedereen veel succes gewenst. En Marloes: nog eens bedankt voor de motivatie.

  Reageer
 13. Tamara 7 jarengeleden

  De verjaardag van mijn dochter is voorbij. En het ging goed! Ik heb echt wel genoten, maar ben gelukkig niet doorgeslagen! Toen ik halverwege de avond zag dat er taart zou overblijven heb ik hem meteen in de vriezer gemikt.
  Hapjes ook niet teveel klaargemaakt, zodat er weinig over zou schieten.
  Toen de visite weg was, alle restjes meteen in de prullenbak gekieperd.
  En…ik heb zelfs geen één poesta borrelnootje op. Terwijl ik daar dol op ben. Maar ik weet dat ik na een paar nootjes niet meer te houden ben.
  Kortom; een hele fijne, gezellige dag, en nu zit ik nog even zonder schuldgevoel lekker op optima vita te relaxen…..

  Reageer
  • Theodoortje 7 jarengeleden

   Wow wat een goede acties! Van de taart, niet teveel maken en de nootjes.
   Moest echt even zeggen dat ik er respect voor heb, goed bezig!

   Reageer
   • Tamara 7 jarengeleden

    Wat lief! Dank je… (zo sterk ben ik niet altijd hoor!)

    Reageer
   • Marloes 7 jarengeleden

    Heel lief indd 🙂

    Reageer
 14. H 7 jarengeleden

  Hoi!
  Ik ben pas gisteren begonnen, maar ga ook volgens de regels van deze challenge te werk. Ik moet zwangerschapskilo’s kwijt en weer fit worden.

  Marloes, ik wil je even laten weten dat ik je site super vindt. Ik heb al vaker workouts van je gedaan, ben ik ook helemaal blij mee! Ook is het prettig (sorry dames) om te lezen dat iedereen het wel eens moeilijk heeft, heel herkenbare dingen worden hier beschreven !

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Heel veel succes!! Natuurlijk is dat prettig! 😀

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: