| 15 juni 2013

Calvé pindakaas vs. natuurlijke pindakaas

Collage

Het thema van deze week is eten zonder toegevoegde suikers. Zoals jullie inmiddels weten, is pindakaas mijn ‘guilty pleasure’. De normale pindakaas van Calvé bevat geen toegevoegde suikers, maar die met stukjes (die ik veel lekkerder vind) wel! Ik besloot daarom deze week te gaan voor de 100% natuurlijke crunchy pindakaas van ‘De Tuinen’. Wat het verschil is in smaak, textuur, ingrediënten en voedingsstoffen, zet ik vandaag voor jullie op een rijtje.

De ingrediënten
Ik begin met de ‘normale’ Calvé pindakaas, in de pot met de bruine deksel. Op de verpakking is te vinden dat deze pindakaas de volgende ingrediënten bevat: Pinda’s (85%), plantaardige olie, plantaardig vet en zout.

De Calvé pindakaas met stukjes noot, met de gele deksel. Bevat de volgende ingrediënten: Pinda’s (81%), plantaardige olie, dextrose (= suiker!), plantaardig vet en zout.

Light pindakaas van Calvé geeft deze ingrediëntenlijst: Pinda’s (77%), maltodextrine (= suiker!), plantaardige olie, plantaardig vet en zout.  Je ziet dat suiker in dit rijtje één plaats eerder staat, aangezien de ingrediënten in volgorde van hoeveelheid dienen te staan, kun je ervan uitgaan dat deze variant meer suiker bevat!

De natuurlijke pindakaas bevat biologische vliespinda’s (100%)

Pindakaas

De voedingsstoffen
Pindakaas vergeleken

Zoals je kunt zien bevat de natuurlijke pindakaas wat minder calorieën dan de Calvé pindakaas. Dit komt doordat de pindakaas meer eiwit bevat en minder vet, vet bevat per gram namelijk meer calorieën dan eiwit. Aan de Calvé pindakaas is extra vet toegevoegd, wat zorgt voor de grotere hoeveelheid calorieën. De hoeveelheid natuurlijk suiker is bij de normale Calvé pindakaas nog lager dan bij de natuurlijke variant! De vetverdeling verschilt een klein beetje tussen de verschillende varianten, qua verzadigde (=slechte) vetten zijn ze echter allemaal vrijwel gelijk. De verschillen in gezondheidsvoordelen van enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn nog niet helemaal duidelijk, hier wordt veel onderzoek naar gedaan.

Opvallend is dat de light variant minder vet bevat (daarom mag het product ‘light’ genoemd worden) , daarvoor in de plaats zijn echter suikers toegevoegd!

De structuur
Van Calvé pindakaas weet je zeker dat hij mooi romig is, de pindakaas heeft een gelijkmatige substantie. Waarschijnlijk komt dit doordat er plantaardig vet aan is toegevoegd, vet is een stuk minder vloeibaar dan olie en houdt de boel bij elkaar. De variant met noot heeft meer crunchy stukjes, lekker! De natuurlijke pindakaas is veel meer olie-achtig, er ‘drijft’ zelfs een beetje olie bovenop. Dit smeert iets minder makkelijk.

De smaak
De natuurlijke pindakaas smaakt echt een stuk meer naar pinda’s en is een beetje minder zoet. Door de stukjes pinda’s voelt hij wat minder romig en wat meer korrelig in je mond. Je proeft wel echt de natuurlijke oliën uit de pinda’s. Ik kan niet zeggen welke ik lekkerder vind, al ga ik sowieso voor een variant met stukjes noot!

De prijs
We blijven natuurlijk Nederlanders…hoeveel kost dat? Voor de pindakaas van ‘de Tuinen’ betaalde ik €2,49 voor 280g. Een pot pindakaas van Calvé kost ongeveer €1,69 Dit zal per supermarkt echter verschillen.

Natuurlijke pindakaas

Verkrijgbaarheid
Calvé pindakaas is in ieder supermarkt verkrijgbaar. Sommige grote supermarkten hebben ook natuurlijk pindakaas, maar in de gemiddelde supermarkt zul je het niet tegenkomen.  Het is wel goed verkrijgbaar in de meeste biologische- en gezondheidswinkels.

Mijn conclusie
De Calvé light pindakaas valt voor mij zowieso af. Iets minder calorieën, maar veel meer suiker! De normale Calvé pindakaas komt erg goed uit de bus, gemakkelijk verkrijgbaar, niet te duur en qua voedingsstoffen en ingrediënten is hij prima. Maar….ik mis toch de stukjes noot! Mis jij deze niet, dan raad ik absoluut de Calvé pindakaas aan. Voor pindakaas met stukjes heb ik toch een lichte voorkeur voor de natuurlijke variant. Ik vind hem iets lekkerder en vind het een fijn idee dat er geen suikers aan zijn toegevoegd. Ik denk dat ik daarom regelmatig even een pot natuurlijke pindakaas in zal slaan. Mocht ik echter geen tijd of zin hebben om naar een aparte winkel te gaan, dan grijp ik gerust de Calvé pindakaas met stukjes noot uit de supermarkt.

Groetjes, Marloes

Let op: veel B-merken pindakaas zullen wel toegevoegde suikers bevatten!

Welke variant heeft jouw voorkeur na dit verhaal?

42 reacties

 1. Hoe zit het eigenlijk met de Creamy Pindakaas van Calvé? Er is mij ooit eens verteld dat deze gezonder zou zijn dan de normale pindakaas. De naam doet toch echt denken dat dit niet zo is.. 😛

   1. Ga voor de beste pindakaas van het ogenblik naar Jumbo.
    Biologisch ,100% pinda.Goed gemaakt qua smeuïg heid ,lekker en ook nog normaal geprijsd.

 2. Die van Calvé heeft als nadeel wat mij betreft dat ze er extra plantaardige olie aan toevoegen.. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet nodig is. En dan is ‘t nog niet eens pindaolie, maar andere plantaardige olie.

 3. Hai Marloes,

  Leuke site + youtubefilmpjes! Ik zie alleen een foutje bij: ‘Een pot pindakaas van Calvé kost ongeveer …. Dit zal per supermarkt echter verschillen.’ Hoeveel kost die ongeveer?
  Ach ja, het maakt niet uit, maar pindakaas is inderdaad wel lekker. Ik ben ook bezig om suikervrij te eten, maar niet volledig. Het moet wel leuk blijven zeg ik altijd!

  Groet

  1. Dank je wel Lianne! Je bent de eerste die het opmerkt :-). Ik had gelukkig een foto gemaakt in de supermarkt, dus kon het gemakkelijk nakijken. Succes met suikervrij eten!

 4. Een pot calve, een handje geroosterde pinda’s een blender en indien nodig wat extra pinda (arachide) olie. Pinda’s in de blender crunchen daarna door de pindakaas roeren. Veel lekkerder en erg makkelijk is gewoon zelf je eigen pindakaas maken, je weet wat je eet maar niet wat je proeft, daarna is het nooit meer pindakaas uit een potje.

 5. Wauw, ik keek even naar mijn pot pindakaas (B – merk aldi) en dat is gelijklopend met de gewone calvé, alleen iets minder kcal, zout. Iets meer eiwitten.

 6. Hoi,

  Ik wilde vanmiddag de pindakaas vd Aldi kopen, daarop stond “gehard plantaardig vet” en dat vermijd ik liever.. Al weet ik er niet heel veel van af hoor. Maar op calve staat “plantaardige olie”. Weet iemand of dat hetzelfde is?
  Het lijkt mij dat plantaardige olie niet hetzelfde is als gehard vet, maar goed, ik ben benieuwd ernaar!
  Groetjes Sandra

   1. Volgens mij zijn geharde vetten, geharde plantaardige vetten, ook wel transvetten genoemd,die zijn
    de laatste tijd veel in het nieuws omdat ze juist veel slechter voor je gezondheid blijken dan men eerst dacht. Ook slechter dan verzadigde vetten.
    Groetjes, Sietske

 7. De Calvé pondakaas bevat transvet en daar zou ik echt van af blijven. Dit wordt nl. niet door je lichaam afgebroken. Dit staat helaas niet op de verpakking, maar als je de klantensservice belt bevestigen ze dat. Ga voor de biologische pindakaas. Tip. De biologische pindakaas van Horizon is erg goed en in bijna elke biologische wikel te verkrijgen

 8. Hoi Marloes,

  Leuk om te lezen. Ik eet al een tijdje de light variant van Calve. Gewoon omdat ik het lekker vind!
  Het is dan wel de mindere variant, maar ik eet het in kleine hoeveelheden! Bijvoorbeeld een heel dun laagje op mijn rijstewafel.

 9. ik heb de gezondste pindakaas van Holland gegeten.
  ze hebben het in 4 smaken.
  te koop bij de Surinaamse toko’s.
  pindasoep maken is erg heerlijk. en gezond.
  o ja het heet
  bharos pindakaas bestaat vanaf Suriname sinds 1952.

 10. is er nog ergens goedkope pindakaas verkrijgbaar met een laagje olie (dus zonder transvet) erop? vroeger had je die wel her en der, maar kan ze nergens vinden.

  1. ja van BHAROS NU ZELFS 4 SMAKEN IN EEN POTJE VAN 350 GRAM –BIJ DE Surinaamse toko’s te koop. zij zeggen dat ze zelfs in 2024 deze op naar planeet mars zullen sturen.

 11. Als je normaal jam of marmalade of choco pasta op je brood zou doen, maak je dan niet druk over dit beetje toegevoegde suiker. Let er wel op dat er geen palmolie of palmvet in pindakaas zit.

  1. Klopt! Van prima kwaliteit en uitstekende volle smaak Er wordt goed gebrande pinda’s gebruikt. Ik vind dit product echt een aanrader. Omwille van de homogeniteit wel regelmatig even goed doorroeren

   Na de verplaatsing van de productie door Calvé van Delft naar een productiefaciliteit in Polen is niet lang daarna de receptuur aangepast. Mij viel toen ook de toepassing van gehard kokosvet op. Mogelijk een kostprijskwestie, maar voor de consument volstrekt ongewenst.
   Op vragen aan de klantenservice van Calvé ontving ik een nietszeggend, in feite een ontwijkend antwoord.
   Jammer van zo’n oer-Hollands product (hoewel….)

 12. Hey… Ik maak hem zelf, zonder iets toe te voegen, Is dit dan niet het allerbeste? Je kan er idd ook argan olie indoen wat ik de eerste keer deed, argan olie is duur maar ook zo gezond als je de echte hebt… Nu maak ik hem zonder argan want vet blijft toch immers vet of zie ik dit verkeerd? Alvast dank voor uw havermout tips want een Belg havermout laten eten Is geen sinecure, mijn Nederlandse vriend probeerde het naar liep fout af, tot ik uw kwark Oatmeal ontdekte.. Amazing, ben 4kg kwijt al… Doe zo verder Marlies,
  Groetjes…

 13. Goedemiddag , wil toch even melden, dat op mijn pot “gewone” Calve pindakaas per 100 gram koolhydraten 11 g waarvan suikers 6,4 gram.
  Hoe kan je aan 2,5 komen?

 14. De lekkerste en puurste pindakaas is van Smaakt, natriumarm met stukjes noot. 1,69€ per 250 gram. Bevat alleen pinda’s. (en insecten, zoals alle pindakazen kennelijk, toegestaan door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit). Wel goed roeren als je een nieuw potje aanbreekt, zodat de olie goed verdeeld wordt over de pindapasta.

 15. Wat een spelfouten zeg! Hoe kan je jezelf een blogger noemen als je SOWIESO met een Z schrijft. Mijn god, om te huilen dit artikel!

 16. Pindakaas van de Jumbo 100% Pinda Natural (belangrijkste denk ik)
  48 g vet, met laagste verzadigd vet 7gr
  smeert makkelijk geen olie laagje
  hoogste vezels 9,0 gr
  26 gr eiwit
  0 gr zout

  Ofwel Jumbo of AH variant is perfect ook in prijs.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram