Voeding

Calvé pindakaas vs. natuurlijke pindakaas

Door

Collage

Het thema van deze week is eten zonder toegevoegde suikers. Zoals jullie inmiddels weten, is pindakaas mijn ‘guilty pleasure’. De normale pindakaas van Calvé bevat geen toegevoegde suikers, maar die met stukjes (die ik veel lekkerder vind) wel! Ik besloot daarom deze week te gaan voor de 100% natuurlijke crunchy pindakaas van ‘De Tuinen’. Wat het verschil is in smaak, textuur, ingrediënten en voedingsstoffen, zet ik vandaag voor jullie op een rijtje.

De ingrediënten
Ik begin met de ‘normale’ Calvé pindakaas, in de pot met de bruine deksel. Op de verpakking is te vinden dat deze pindakaas de volgende ingrediënten bevat: Pinda’s (85%), plantaardige olie, plantaardig vet en zout.

De Calvé pindakaas met stukjes noot, met de gele deksel. Bevat de volgende ingrediënten: Pinda’s (81%), plantaardige olie, dextrose (= suiker!), plantaardig vet en zout.

Light pindakaas van Calvé geeft deze ingrediëntenlijst: Pinda’s (77%), maltodextrine (= suiker!), plantaardige olie, plantaardig vet en zout.  Je ziet dat suiker in dit rijtje één plaats eerder staat, aangezien de ingrediënten in volgorde van hoeveelheid dienen te staan, kun je ervan uitgaan dat deze variant meer suiker bevat!

De natuurlijke pindakaas bevat biologische vliespinda’s (100%)

Pindakaas

De voedingsstoffen
Pindakaas vergeleken

Zoals je kunt zien bevat de natuurlijke pindakaas wat minder calorieën dan de Calvé pindakaas. Dit komt doordat de pindakaas meer eiwit bevat en minder vet, vet bevat per gram namelijk meer calorieën dan eiwit. Aan de Calvé pindakaas is extra vet toegevoegd, wat zorgt voor de grotere hoeveelheid calorieën. De hoeveelheid natuurlijk suiker is bij de normale Calvé pindakaas nog lager dan bij de natuurlijke variant! De vetverdeling verschilt een klein beetje tussen de verschillende varianten, qua verzadigde (=slechte) vetten zijn ze echter allemaal vrijwel gelijk. De verschillen in gezondheidsvoordelen van enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn nog niet helemaal duidelijk, hier wordt veel onderzoek naar gedaan.

Opvallend is dat de light variant minder vet bevat (daarom mag het product ‘light’ genoemd worden) , daarvoor in de plaats zijn echter suikers toegevoegd!

De structuur
Van Calvé pindakaas weet je zeker dat hij mooi romig is, de pindakaas heeft een gelijkmatige substantie. Waarschijnlijk komt dit doordat er plantaardig vet aan is toegevoegd, vet is een stuk minder vloeibaar dan olie en houdt de boel bij elkaar. De variant met noot heeft meer crunchy stukjes, lekker! De natuurlijke pindakaas is veel meer olie-achtig, er ‘drijft’ zelfs een beetje olie bovenop. Dit smeert iets minder makkelijk.

De smaak
De natuurlijke pindakaas smaakt echt een stuk meer naar pinda’s en is een beetje minder zoet. Door de stukjes pinda’s voelt hij wat minder romig en wat meer korrelig in je mond. Je proeft wel echt de natuurlijke oliën uit de pinda’s. Ik kan niet zeggen welke ik lekkerder vind, al ga ik sowieso voor een variant met stukjes noot!

De prijs
We blijven natuurlijk Nederlanders…hoeveel kost dat? Voor de pindakaas van ‘de Tuinen’ betaalde ik €2,49 voor 280g. Een pot pindakaas van Calvé kost ongeveer €1,69 Dit zal per supermarkt echter verschillen.

Natuurlijke pindakaas

Verkrijgbaarheid
Calvé pindakaas is in ieder supermarkt verkrijgbaar. Sommige grote supermarkten hebben ook natuurlijk pindakaas, maar in de gemiddelde supermarkt zul je het niet tegenkomen.  Het is wel goed verkrijgbaar in de meeste biologische- en gezondheidswinkels.

Mijn conclusie
De Calvé light pindakaas valt voor mij zowieso af. Iets minder calorieën, maar veel meer suiker! De normale Calvé pindakaas komt erg goed uit de bus, gemakkelijk verkrijgbaar, niet te duur en qua voedingsstoffen en ingrediënten is hij prima. Maar….ik mis toch de stukjes noot! Mis jij deze niet, dan raad ik absoluut de Calvé pindakaas aan. Voor pindakaas met stukjes heb ik toch een lichte voorkeur voor de natuurlijke variant. Ik vind hem iets lekkerder en vind het een fijn idee dat er geen suikers aan zijn toegevoegd. Ik denk dat ik daarom regelmatig even een pot natuurlijke pindakaas in zal slaan. Mocht ik echter geen tijd of zin hebben om naar een aparte winkel te gaan, dan grijp ik gerust de Calvé pindakaas met stukjes noot uit de supermarkt.

Groetjes, Marloes

Let op: veel B-merken pindakaas zullen wel toegevoegde suikers bevatten!

Welke variant heeft jouw voorkeur na dit verhaal?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (40)
  1. Tamara 7 jaargeleden

    Hoe zit het eigenlijk met de Creamy Pindakaas van Calvé? Er is mij ooit eens verteld dat deze gezonder zou zijn dan de normale pindakaas. De naam doet toch echt denken dat dit niet zo is.. 😛

    Reageer
    • Marloes 7 jaargeleden

      Daan zitten iets meer onverzadigde (goede) vetten in, maar ook suiker! Ik zou dus zeker voor de normale pindakaas gaan.

      Reageer
    • Patrick 4 jaargeleden

      Hoe zit het met het gehard plantaardig vet in de pindakaas van Calve?
      Die is toch zeer ongezond?

      Reageer
      • Eric Witlox 4 jaargeleden

        Ga voor de beste pindakaas van het ogenblik naar Jumbo.
        Biologisch ,100% pinda.Goed gemaakt qua smeuïg heid ,lekker en ook nog normaal geprijsd.

        Reageer
    • Bets 4 jaargeleden

      Zitten er ook insecten in de pindakaas van Calvé ?

      Reageer
  2. Glitterz 7 jaargeleden

    Interessant artikel!

    Reageer
  3. willemijn 7 jaargeleden

    Die van Calvé heeft als nadeel wat mij betreft dat ze er extra plantaardige olie aan toevoegen.. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet nodig is. En dan is ‘t nog niet eens pindaolie, maar andere plantaardige olie.

    Reageer
  4. Lianne 7 jaargeleden

    Hai Marloes,

    Leuke site + youtubefilmpjes! Ik zie alleen een foutje bij: ‘Een pot pindakaas van Calvé kost ongeveer …. Dit zal per supermarkt echter verschillen.’ Hoeveel kost die ongeveer?
    Ach ja, het maakt niet uit, maar pindakaas is inderdaad wel lekker. Ik ben ook bezig om suikervrij te eten, maar niet volledig. Het moet wel leuk blijven zeg ik altijd!

    Groet

    Reageer
    • Marloes 7 jaargeleden

      Dank je wel Lianne! Je bent de eerste die het opmerkt :-). Ik had gelukkig een foto gemaakt in de supermarkt, dus kon het gemakkelijk nakijken. Succes met suikervrij eten!

      Reageer
  5. Hans 7 jaargeleden

    Een pot calve, een handje geroosterde pinda’s een blender en indien nodig wat extra pinda (arachide) olie. Pinda’s in de blender crunchen daarna door de pindakaas roeren. Veel lekkerder en erg makkelijk is gewoon zelf je eigen pindakaas maken, je weet wat je eet maar niet wat je proeft, daarna is het nooit meer pindakaas uit een potje.

    Reageer
  6. Shannen 7 jaargeleden

    Wauw, ik keek even naar mijn pot pindakaas (B – merk aldi) en dat is gelijklopend met de gewone calvé, alleen iets minder kcal, zout. Iets meer eiwitten.

    Reageer
  7. Voedzaam & Snel 6 jaargeleden

    Zelf pindakaas maken is ook erg lekker en makkelijk. Geen suiker toegevoegd. Hier vind je het recept: http://www.voedzaamensnel.nl/lunch/zelf-pindakaas-maken/

    Groetjes,
    Voedzaam & Snel

    Reageer
  8. Sandra 6 jaargeleden

    Hoi,

    Ik wilde vanmiddag de pindakaas vd Aldi kopen, daarop stond “gehard plantaardig vet” en dat vermijd ik liever.. Al weet ik er niet heel veel van af hoor. Maar op calve staat “plantaardige olie”. Weet iemand of dat hetzelfde is?
    Het lijkt mij dat plantaardige olie niet hetzelfde is als gehard vet, maar goed, ik ben benieuwd ernaar!
    Groetjes Sandra

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

      Dat is inderdaad niet hetzelfde. Gehard vet is verzadigd vet, olie is onverzadigd en veel gezonder.

      Reageer
      • Sietske 4 jaargeleden

        Volgens mij zijn geharde vetten, geharde plantaardige vetten, ook wel transvetten genoemd,die zijn
        de laatste tijd veel in het nieuws omdat ze juist veel slechter voor je gezondheid blijken dan men eerst dacht. Ook slechter dan verzadigde vetten.
        Groetjes, Sietske

        Reageer
        • Marloes 4 jaargeleden

          Jep, die vetten ontstaan als je vet op heel hoge temperatuur verhit.

          Reageer
    • Jannie 3 jaargeleden

      In de Calvé pindakaas zit wel volledig gehard palmvet. Dat lijkt me niet zo gezond! Heb Unilever daar vandaag over gemaild.

      Reageer
  9. Sonja 6 jaargeleden

    Goed informatief artikel alleen jammer van ongefundeerde opmerking over B-merken pindakaas.

    Reageer
  10. John 6 jaargeleden

    Op mijn potje Calvé light staat toch echt 7 Gr. Suiker per 100 gr

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

      Dat is raar! De samenstelling is wellicht veranderd dan? Geen idee hoe dat verschil zo groot kan zijn.

      Reageer
  11. ed 5 jaargeleden

    De Calvé pondakaas bevat transvet en daar zou ik echt van af blijven. Dit wordt nl. niet door je lichaam afgebroken. Dit staat helaas niet op de verpakking, maar als je de klantensservice belt bevestigen ze dat. Ga voor de biologische pindakaas. Tip. De biologische pindakaas van Horizon is erg goed en in bijna elke biologische wikel te verkrijgen

    Reageer
  12. Manon 5 jaargeleden

    Hoi Marloes,

    Leuk om te lezen. Ik eet al een tijdje de light variant van Calve. Gewoon omdat ik het lekker vind!
    Het is dan wel de mindere variant, maar ik eet het in kleine hoeveelheden! Bijvoorbeeld een heel dun laagje op mijn rijstewafel.

    Reageer
  13. roy 5 jaargeleden

    ik heb de gezondste pindakaas van Holland gegeten.
    ze hebben het in 4 smaken.
    te koop bij de Surinaamse toko’s.
    pindasoep maken is erg heerlijk. en gezond.
    o ja het heet
    bharos pindakaas bestaat vanaf Suriname sinds 1952.

    Reageer
  14. maarten 5 jaargeleden

    is er nog ergens goedkope pindakaas verkrijgbaar met een laagje olie (dus zonder transvet) erop? vroeger had je die wel her en der, maar kan ze nergens vinden.

    Reageer
    • Marloes 5 jaargeleden

      Bij de Tuinen of andere gezondheidswinkels!

      Reageer
    • roy 2 jaargeleden

      ja van BHAROS NU ZELFS 4 SMAKEN IN EEN POTJE VAN 350 GRAM –BIJ DE Surinaamse toko’s te koop. zij zeggen dat ze zelfs in 2024 deze op naar planeet mars zullen sturen.

      Reageer
  15. ferdinand oude elferink 4 jaargeleden

    Als je normaal jam of marmalade of choco pasta op je brood zou doen, maak je dan niet druk over dit beetje toegevoegde suiker. Let er wel op dat er geen palmolie of palmvet in pindakaas zit.

    Reageer
  16. Johan 4 jaargeleden

    AH verkoopt, in de wat grotere winkels, ook 100% pinda-pindakaas voor 1,75 per 350 gram. Met en zonder stukjes:
    http://www.ah.nl/producten/product/wi370835/ah-100-pindakaas-naturel
    http://www.ah.nl/producten/product/wi370831/ah-100-pindakaas-met-stukjes-pinda

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Klopt! Sinds kort 🙂

      Reageer
    • aadstar 2 jaargeleden

      Klopt! Van prima kwaliteit en uitstekende volle smaak Er wordt goed gebrande pinda’s gebruikt. Ik vind dit product echt een aanrader. Omwille van de homogeniteit wel regelmatig even goed doorroeren

      Na de verplaatsing van de productie door Calvé van Delft naar een productiefaciliteit in Polen is niet lang daarna de receptuur aangepast. Mij viel toen ook de toepassing van gehard kokosvet op. Mogelijk een kostprijskwestie, maar voor de consument volstrekt ongewenst.
      Op vragen aan de klantenservice van Calvé ontving ik een nietszeggend, in feite een ontwijkend antwoord.
      Jammer van zo’n oer-Hollands product (hoewel….)

      Reageer
  17. Rick 4 jaargeleden

    Hoi! Is de 8 gram verzadigt vet veel? Of is dat relijk laag?
    bedankt voor het geweldige artikel!

    Rick

    Reageer
  18. […] truc is om natuurlijke pindakaas ondersteboven te bewaren. Hierdoor zakt de olie naar de onderkant, waardoor je na het openen van de […]

    Reageer
  19. Geraldine 3 jaargeleden

    Hey… Ik maak hem zelf, zonder iets toe te voegen, Is dit dan niet het allerbeste? Je kan er idd ook argan olie indoen wat ik de eerste keer deed, argan olie is duur maar ook zo gezond als je de echte hebt… Nu maak ik hem zonder argan want vet blijft toch immers vet of zie ik dit verkeerd? Alvast dank voor uw havermout tips want een Belg havermout laten eten Is geen sinecure, mijn Nederlandse vriend probeerde het naar liep fout af, tot ik uw kwark Oatmeal ontdekte.. Amazing, ben 4kg kwijt al… Doe zo verder Marlies,
    Groetjes…

    Reageer
  20. Sylvia 3 jaargeleden

    Goedemiddag , wil toch even melden, dat op mijn pot “gewone” Calve pindakaas per 100 gram koolhydraten 11 g waarvan suikers 6,4 gram.
    Hoe kan je aan 2,5 komen?

    Reageer
  21. Eva 3 jaargeleden

    De lekkerste en puurste pindakaas is van Smaakt, natriumarm met stukjes noot. 1,69€ per 250 gram. Bevat alleen pinda’s. (en insecten, zoals alle pindakazen kennelijk, toegestaan door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit). Wel goed roeren als je een nieuw potje aanbreekt, zodat de olie goed verdeeld wordt over de pindapasta.

    Reageer
  22. […] Calvé pindakaas vs. natuurlijke pindakaas […]

    Reageer
  23. Taalnzi 2 jaargeleden

    Wat een spelfouten zeg! Hoe kan je jezelf een blogger noemen als je SOWIESO met een Z schrijft. Mijn god, om te huilen dit artikel!

    Reageer
    • Marloes 2 jaargeleden

      Zou lief zijn als je niet alleen negatieve punten benadrukt 🙂

      Reageer
  24. Jeroen 2 jaargeleden

    Intressant dat in juli 2018 er in de gewone Calve 6.5 gram suiker zit, 6.6 gram vezel En 664 kcal per 100 gram.

    Reageer
  25. 123 4 maandengeleden

    “Light” variant met letterlijk bijna 10x zoveel suiker 😛
    Stelletje bitches >_<

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: